Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ευφροσύνη Χριστούλη (Α.Μ. 70) Σταυρούλα Σπηλιοπούλου (Α.Μ. 56)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ευφροσύνη Χριστούλη (Α.Μ. 70) Σταυρούλα Σπηλιοπούλου (Α.Μ. 56)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ευφροσύνη Χριστούλη (Α.Μ. 70) Σταυρούλα Σπηλιοπούλου (Α.Μ. 56)
Π.Μ.Σ. Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε.και Ειδική Αγωγή- Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος” Ελένη Βαρσάμη (Α.Μ. 06) Ευφροσύνη Χριστούλη (Α.Μ. 70) Σταυρούλα Σπηλιοπούλου (Α.Μ. 56) Τατιανή Ρεμούνδου (Α.Μ. 54) ΚριΤΗρια αξιοΛΟγησηΣ των διευθυντΩν και εκπαιδευτικΩν στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολΕΙα ΣΥΜφωνα με το υφιστΑμενο θεσμικΟ πλαΙσιο (ΦΕΚ 2788/2012). ΔυνατΟτητεΣ προσαρμογΗΣ στην ΕιδικΗ ΑγωγΗ. 1_2017

2 Η αξιολόγηση είναι: Μιας και δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των θεωρητικών όσον αφορά την έννοια και το περιεχόμενο του όρου «αξιολόγηση», θα αναφερθούν κάποιοι ορισμοί: Αξιολόγηση είναι διαδικασία κρίσης της αξίας ενός προσώπου, ενός προϊόντος, μιας διαδικασίας ή ενός προγράμματος. Αξιολόγηση είναι ένας ευρύς όρος που αναφέρεται στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών, επεξεργασίας αυτών των πληροφοριών και λήψης αποφάσεων. Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των όρων «μέτρηση» και «αξιολόγηση». Με τον πρώτο καθορίζουμε τη μετρική διαδικασία, με τον δεύτερο εκφέρουμε κρίση για την αξία του μετρηθέντος αποτελέσματος.

3 Η αξιολόγηση διακρίνεται:
Η αξιολόγηση διακρίνεται, ανάλογα με τη φύση του έργου που αξιολογείται, σε διοικητική και εκπαιδευτική. Ως διοικητική ορίζεται η αξιολόγηση των ενεργειών και αποτελεσμάτων που συνθέτουν το υπηρεσιακό έργο διοίκησης, οργάνωσης και αξιολόγησης προσωπικού και δομών της σχολικής μονάδας με τις εκπαιδευτικές του προεκτάσεις και ως εκπαιδευτική ορίζεται η αξιολόγηση των ενεργειών και αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την άσκηση του παιδαγωγικού, διδακτικού, επιμορφωτικού έργου και την επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη.

4 Τα βασικά χαρακτηριστικά της αξιολόγησης είναι:
(1/3) Η αξιολόγηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις διαδικασίες της μάθησης και της διδασκαλίας.

5 Τα βασικά χαρακτηριστικά της αξιολόγησης είναι:
(2/3) Η αξιολόγηση θεωρείται ως ένα πολύτιμο και δυναμικό εκπαιδευτικό εργαλείο, τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους εκπαιδευόμενους, καθώς διαχέει και εμπλουτίζει την ίδια τη μαθησιακή διαδικασία. Η αξιολόγηση βασίζεται στην αποτίμηση τόσο των προϊόντων της μάθησης όσο και της ίδιας της σύνθετης διαδικασίας της μάθησης. Η αξιολογική διαδικασία πραγματοποιείται με ποικίλες τεχνικές (συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων), ανάλογα με τους στόχους και το περιεχόμενο που έχουν τεθεί. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης γνωστοποιούνται σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αξιολογική διαδικασία και χρησιμοποιούνται προς όφελός τους (μηχανισμός συνεχούς ανατροφοδότησης).

6 Τα βασικά χαρακτηριστικά της αξιολόγησης είναι:
(3/3) Η αξιολόγηση εδράζεται στην αποτίμηση της επίδοσης των εκπαιδευόμενων με βάση σαφή διατυπωμένα κριτήρια, τα οποία πηγάζουν από τους γενικούς και ειδικούς στόχους της μαθησιακής διαδικασίας και τα οποία γνωστοποιούνται έγκαιρα στους εκπαιδευόμενους. Ενθαρρύνεται η ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στη διαδικασία αξιολόγησης. Οι εκπαιδευόμενοι ωθούνται να αποκτούν όλο και περισσότερες δεξιότητες αυτό-αξιολόγησης, ετερο-αξιολόγησης. Κατά την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εκπαιδευόμενων (π.χ. γνωστικό υπόβαθρο, στυλ μάθησης, κ.λ.π.). Οι εκπαιδευόμενοι αξιολογούνται μέσα από σύνθετες αυθεντικές δραστηριότητες.

7 Οι μορφές της αξιολόγησης είναι:
Συνήθως γίνεται διάκριση ανάμεσα στη διαγνωστική (diagnostic), τη διαμορφωτική (formative) και την αθροιστική ή συνολική (summative) αξιολόγηση. Αναλυτικότερα, οι Πιλάτου & Σταυρίδου (2006) αναφέρουν: ― Η αρχική ή διαγνωστική αξιολόγηση εφαρμόζεται κυρίως στην αρχή αλλά και κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας, και αποσκοπεί στον προσδιορισμό των εμπειριών και των ενδιαφερόντων, και τον εντοπισμό των πιθανών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές/-τριες. ― Η διαμορφωτική ή σταδιακή αξιολόγηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και στοχεύει στον έλεγχο της πορείας κάθε μαθητή/-τριας. ― Η τελική ή συνολική αξιολόγηση αποτελεί μια ανακεφαλαιωτική διαδικασία, προκειμένου να εκτιμηθεί ο βαθμός επίτευξης των διδακτικών παιδαγωγικών στόχων, σε σχέση με τους προκαθορισμένους ως τελικούς στόχους.

8 Ο σκοπός της αξιολόγησης είναι:
Σκοπός του συστήματος της αξιολόγησης δεν είναι η βαθμολόγηση της απόδοσης των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, αλλά η έμφαση στην αξιολόγηση της ποιότητας του εκπαιδευτικού και του διοικητικού τους έργου ως μιας συνεχούς διαδικασίας ενίσχυσης της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου προς όφελος των ιδίων, των μαθητών και της κοινωνίας μέσω και της άμεσης σύνδεσής τους με την επιμόρφωση. Βασικός στόχος ορίζεται η βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης.

9 Η αξιολόγηση συμβάλλει:
Ειδικότερα, η αξιολόγηση με το διαπιστωτικό, διαμορφωτικό, παιδαγωγικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα της συμβάλλει: Α) στη διαπίστωση της ποιότητας, των λειτουργιών και των αποτελεσμάτων του εκπαιδευτικού έργου στις δομές και τις σχολικές μονάδες και του έργου των εκπαιδευτικών και των στελεχών της εκπαίδευσης, Β) στην επίλυση δυσλειτουργιών, αδυναμιών και προβλημάτων που παρατηρούνται σε επίπεδο δομών, διαδικασιών και ανθρώπινου δυναμικού, Γ) στην διάχυση των καλών πρακτικών στα σχολεία όλης της χώρας, ως βασικού συντελεστή υποστήριξης των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες της επιμόρφωσης και της ανατροφοδότησης του έργου τους, Δ) στην υποστήριξη της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, Ε) στη διαρκή ενημέρωση της κοινωνίας, της Πολιτείας και των εκπαιδευτικών σχετικά με το επιτελούμενο έργο.

10 Δ.Ε.Π.Π.Σ. (ΔιοικοΥσα ΕπιτροπΗ ΠρΟτυπων ΠειραματικΩν ΣχολεΙων)
Αποτελείται από 7 μέλη: Καθηγητή/αναπληρωτή καθηγητή ΑΕΙ με γνωστικό αντικείμενο στις επιστήμες της αγωγής ή το γνωστικό αντικείμενο που έχει σπουδάσει. Ορίζεται ως πρόεδρος από επιτροπή αρμόδια κατά τον κανονισμό της βουλής Ένα μέλος ΔΕΠ( διδακτικό επιστημονικό προσωπικό) ή ΕΠ( επιστημονικό προσωπικό) ΑΕΙ Έναν εκπαιδευτικό με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα της δημόσιας ή ιδιωτικής πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ένα περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Δύο προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ως μέλη. Κατά προτίμηση να είναι απόφοιτοι πρότυπου πειραματικού σχολείου Ένα μέλος επιστημονικού προσωπικού από το ΙΕΠ(ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής) ή ένα σχολικό σύμβουλο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα στις επιστήμες αγωγής Ένα γραμματέα του Δ.Ε.Π.Π.Σ. και ο αναπληρωτής του. Αυτοί είναι η δημόσιοι εκπαιδευτικοί ή διοικητικοί υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου παιδείας Αντιπρόεδρος ορίζεται ένα από τα μέλη στην πρώτη συνεδρίαση με ψηφοφορία Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συγκροτείται με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Έχει τριετή θητεία

11 Δ.Ε.Π.Π.Σ. (αρμοδιΟτητεΣ) Σε σχέση με τη λειτουργία του σχολείου.(π.χ. εφαρμογή εκπαιδευτικής πολιτικής, επίλυση διαφορών και προβλημάτων) Η επιτροπή επιλέγει τον διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς των πρότυπων πειραματικών σχολείων, επιλέγει και το μέλος ΔΕΠ. Αποφασίζει για θέματα που αφορούν τους μαθητές.(π.χ. επιλογή μαθητών, λειτουργία μαθητικών ομίλων κ.α.)

12 ΕΠ.Ε.Σ. (ΕπιστημονικΟ ΕποπτικΟ ΣυμβοΥλιο)
Είναι πενταμελές και αποτελείται από: Ένα μέλος ΔΕΠ ή ΕΠ από ΑΕΙ ή εκπαιδευτικό της δημόσιας πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ορίζεται μέσα από εισήγηση του Δ.Ε.Π.Π.Σ. Τον παιδαγωγικό υπεύθυνο σχολικό σύμβουλο κάθε Π.Π.Σ. ο οποίος επιλέγεται από την Δ.Ε.Π.Π.Σ. η οποία τον αξιολογεί σαν προσωπικότητα και αξιολογεί και το portfolio του Τον διευθυντή του σχολείου Δύο εκπαιδευτικούς του Π.Π.Σ οι οποίοι και αυτοί επιλέγονται από την Δ.Ε.Π.Π.Σ. με βάση τα ακαδημαϊκά προσόντα τους Έχει τριετή θητεία με απόφαση του υπουργού παιδείας

13 ΕΠ.Ε.Σ. (αρμοδιΟτητεΣ) Παιδαγωγική και επιστημονική ευθύνη του σχολείου Ανάληψη της δημιουργίας ομίλων και ενισχυτικής διδασκαλίας Συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων για τον σχεδιασμό και την οργάνωση του εκπαιδευτικού έργου Διαχείριση των εκπαιδευτικών πόρων του σχολείου Εσωτερική αξιολόγηση του Π.Π.Σ. Κατάρτιση αξιολογικών πινάκων κατάταξης υποψηφίων διευθυντών και λοιπών εκπαιδευτικών των Π.Π.Σ Πιο συγκεκριμένα κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να υποβάλει αίτηση για δύο Π.Π.Σ. με σειρά προτίμησης. Η αίτηση και ο φάκελός του πηγαίνουν και στα δύο Π.Π.Σ. Το ΕΠ.Ε.Σ. κάθε σχολικής μονάδας καταρτίζει αρχικό πίνακα κατάταξης των υποψηφίων ύστερα από εκτίμηση των κριτηρίων επιλογής. Έπειτα ο πίνακας διαβιβάζεται στην Δ.Ε.Π.Π.Σ μαζί με την αίτηση και τον φάκελο των υποψηφίων και αυτή επιλέγει. Αν ο σχολικός σύμβουλος είναι μέλος της ΕΠ.Ε.Σ. του πρότυπου πειραματικού σχολείου στο οποίο υπηρετεί ο διευθυντής ή ο εκπαιδευτικός που αξιολογείται, αναπληρώνεται από άλλον.

14 Η μετεκπαΙδευση των εκπαιδευτικΩν στην ΕλλΑδα: ΑποσαφΗνιση εννοιΩν.
Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης (Μ.Δ.Δ.Ε.)   Μέχρι το 1995 το Μαράσλειο Διδασκαλείο λειτούργησε ως μοναδικός φορέας μετεκπαίδευσης  δασκάλων και νηπιαγωγών τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική Αγωγή. Με τον Ν. 2327/1995 το Μ.Δ.Δ.Ε εντάχθηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Παράλληλα άρχισαν να λειτουργούν Διδασκαλεία σε όλα τα Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών της χώρας και τα οποία ανέλαβαν την εποπτεία τους. Στόχος των Διδασκαλείων ήταν η μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πολύμηνη βάση. Από το 2013 τα Διδασκαλεία έπαυσαν να λειτουργούν λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

15 Η μετεκπαΙδευση των εκπαιδευτικΩν στην ΕλλΑδα: ΑποσαφΗνιση εννοιΩν. .
Σχολές Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΣΕΛΔΕ) και Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΕΛΜΕ).        Με τα Π.Δ. 255/1979, και725/1980,ιδρύθηκαν οι ΣΕΛΔΕ και οι ΣΕΛΜΕ σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με σκοπό την καλύτερη επιμόρφωση των δασκάλων (λόγω  του περιορισμένου αριθμού εισακτέων στο Μαράσλειο Διδασκαλείο) αλλά και για την κάλυψη της ανάγκης μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι τύποι επιμόρφωσης στις  ΣΕΛΔΕ/ΣΕΛΜΕ είχαν χρονική διάρκεια από ένα μήνα ως ένα διδακτικό έτος και η επιλογή εκπαιδευτικών γινόταν από το Υπουργείο Παιδείας ως το 1982 και ύστερα με κλήρωση ενώπιον επιτροπής από το 1983. Ακολουθούν στη συνέχεια, ο Ν.1824/1988 και το Π.Δ.348/1989, τα οποία με τις διατάξεις τους καταργούν τις ΣΕΛΔΕ/ΣΕΛΜΕ. Το 1992 αντικαταστάθηκαν από τα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (ΠΕΚ) που λειτουργούν έως και σήμερα.

16 ΦΕΚ 2788/2012 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (ΠΠΣ)

17 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (ΠΠΣ)
Αφορούν 3 κατηγορίες εκπαιδευτικών. Υποψήφιοι διευθυντές στα ΠΠΣ για θέσεις με θητεία. Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν ήδη στα ΠΠΣ για θέσεις με θητεία. Υποψήφιοι εκπαιδευτικοί στα ΠΠΣ για θέσεις με θητεία. Κάθε κατηγορία εκπαιδευτικών αξιολογείται σε τρεις θεματικές ενότητες: 1η. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ, 2η. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ και 3η. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ . Το μέγιστο σύνολο μορίων που προκύπτει από τις τρεις κατηγορίες μαζί ,ανέρχονται σε 100.

18 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ διευθυντΩν, υποψηφΙων για θΕσειΣ με θητεΙα στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα.(1/1) ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ (μέχρι 31 μόρια). 1.1 Σπουδές: (Μέχρι 16 μόρια). Α. Διδακτορικό Δίπλωμα Σπουδών (ΔΔΣ) : (Μέγιστο 9 μόρια) • 9 μόρια για ΔΔΣ στη διοίκηση εκπαίδευσης/διοίκηση σχολικών μονάδων/διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. • 8 μόρια για ΔΔΣ στο γνωστικό αντικείμενο του υποψηφίου ή στις επιστήμες της αγωγής. Β. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) : (Μέγιστο 5 μόρια) • 4 μόρια για ΜΔΕ στη διοίκηση εκπαίδευσης/διοίκηση σχολικών μονάδων/διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. • 3 μόρια για ΜΔΕ στο γνωστικό αντικείμενο του υποψηφίου ή στις επιστήμες της αγωγής. • 1 μόριο για δεύτερο μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με αυτό που θεραπεύει ο υποψήφιος.

19 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ διευθυντΩν, υποψηφΙων για θΕσειΣ με θητεΙα στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα.(1/2) Γ. Δεύτερο πτυχίο, δίπλωμα μετεκπαίδευσης : (Μέγιστο 2 μόρια) • 1 μόριο για δεύτερο πτυχίο σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με την ειδικότητα του υποψηφίου. • 1 μόριο για δίπλωμα μετεκπαίδευσης σε Διδασκαλείο ή σε ΣΕΛΜΕ/ΣΕΛΔΕ ή δίπλωμα σε ΑΕΙ της αλλοδαπής. 1.2 Πιστοποίηση γνώσεων: (Μέχρι 4 μόρια). Α. Πιστοποίηση γλωσσομάθειας (μέχρι 3 μόρια) • 2 μόρια για πιστοποίηση επιπέδου Γ1 ή Γ2 στην Α' γλώσσα. • 1 μόριο για το επίπεδο Β2 στην Α' γλώσσα. • 1 μόριο για τη Β' ξένη γλώσσα από το επίπεδο Β2 και πάνω.

20 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ διευθυντΩν, υποψηφΙων για θΕσειΣ με θητεΙα στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα.(1/3) Β. Πιστοποίηση χρήσης και αξιοποίησης των ΤΠΕ (μέχρι 1 μόριο) • 1 μόριο για πιστοποίηση ή άλλη τεκμηρίωση για την ικανότητα αξιοποίησης των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία (β' επιπέδου). • 0.5 μόριο για πιστοποίηση ή άλλη τεκμηρίωση για την ικανότητα χρήσης Η/Υ (α' επιπέδου). (Στον υπολογισμό των μορίων σε κάθε περίπτωση πιστοποίησης λαμβάνεται υπόψη ο ανώτερος τίτλος) 1.3 Επιστημονικό έργο: (Μέχρι 11 μόρια). Α. Επιστημονικά συγγράμματα από εκδοτικό οίκο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του υποψηφίου ή στο γνωστικό αντικείμενο του υποψηφίου ή σε διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού (1 μόριο για κάθε σύγγραμμα). (Μέγιστο 2 μόρια)

21 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ διευθυντΩν, υποψηφΙων για θΕσειΣ με θητεΙα στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα.(1/4) Β. Άρθρα που αποδεδειγμένα έχουν γίνει δεκτά με το σύστημα των πολλαπλών κριτών σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ή σε συλλογικούς τόμους (0,5 μόριο για κάθε δημοσίευση). (Μέγιστο 3 μόρια) Γ. Εισηγήσεις που αποδεδειγμένα έχουν γίνει δεκτές για ανακοίνωση ή δημοσίευση με το σύστημα των πολλαπλών κριτών (0,5 μόριο για κάθε εισήγηση). (Μέγιστο 3 μόρια) Δ. Αποδεδειγμένη συμμετοχή στο σχεδιασμό και στην εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού όπως Προγράμματα Σπουδών και σχολικά εγχειρίδια (1 μόριο για κάθε προϊόν). (Μέγιστο 3 μόρια)

22 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ διευθυντΩν, υποψηφΙων για θΕσειΣ με θητεΙα στα πρΟτυπα πειραματικΑ σχολεΙα. (1/3) Διδακτική εμπειρία και προϋπηρεσία( μέχρι 44 μόρια) Η θητεία είναι τετραετής Ο διευθυντής επιλέγεται από την Δ.Ε.Π.Π.Σ. Ο διευθυντής τοποθετείται με απόφαση του υπουργείου παιδείας Διδακτική εμπειρία: -βεβαίωση παρακολούθησης προγραμμάτων επαγγελματικής ανάπτυξης(0.5 μόρια για κάθε πρόγραμμα,) σύνολο 1 -βεβαίωση για διδασκαλία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στο γνωστικό του αντικείμενο(0.5 για κάθε εξάμηνο, 1 μόριο για κάθε έτος διδασκαλίας) σύνολο 2 -βεβαίωση για επιμορφωτικό έργο σε προγράμματα είτε παιδαγωγικά είτε θεσμοθετημένα από το υπουργείο παιδείας(0.5 μόρια ανά πρόγραμμα ) σύνολο 2 Σύνολο 5

23 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ διευθυντΩν, υποψηφΙων για θΕσειΣ με θητεΙα στα πρΟτυπα πειραματικΑ σχολεΙα. (2/3) Προϋπηρεσία (μέχρι 19 μόρια) Ο διευθυντής πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 έτη υπηρεσία σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολειό Πρέπει να απέχει τουλάχιστον 4 διδακτικά έτη από την συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου υπηρεσίας για αυτοδίκαιη απόλυση Προϋπηρεσία σε σχολικές μονάδες πρότυπων πειραματικών σχολείων(0,5 μόρια για κάθε έτος) σύνολο 4 μόρια πέρα της προβλεπόμενης προϋπηρεσίας σύμφωνα με τον νόμο 3966/11 δηλαδή τα 8 έτη. Προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης: -Θέση υποδιευθυντή Έως 2 μόρια αν δεν έχει αξιολογηθεί, 0.5 για κάθε έτος με θητεία, Έως 3 μόρια αν έχει αξιολογηθεί ως υποδιευθυντής, 1 μόριο για κάθε έτος με θητεία σύνολο 4 μόρια -Θέση διευθυντή Έως4 μόρια αν δεν έχει αξιολογηθεί, 0.5 για κάθε έτος με θητεία, Έως 9 μόρια αν έχει αξιολογηθεί ως διευθυντής, 1.5 μόρια για κάθε έτος με θητεία σύνολο 9 μόρια -Θέση σχολικού συμβούλου 1,5 μόρια για κάθε θητεία. Σύνολο 3 μόρια Σύνολο μέγιστου αριθμού 15

24 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ διευθυντΩν, υποψηφΙων για θΕσειΣ με θητεΙα στα πρΟτυπα πειραματικΑ σχολεΙα. (3/3) Εκπαιδευτική έρευνα και υποστήριξη της διδακτικής πράξης(μέχρι 20 μόρια) Κάθε υποψήφιος υποβάλλει έναν φάκελο στον οποίο περιέχονται τα πτυχία του, πιστοποιήσεις και βεβαιώσεις που μπορεί να δείχνουν: Οργάνωση ή συμμετοχή ή συντονισμό ή υποστήριξη Στην αξιολόγηση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου Στην υλικοτεχνική υποδομή (Σύνολο 4 μόρια) Σε έρευνα πεδίου στη σχολική μονάδα (Σύνολο 2 μόρια) Σε δράσεις ενδοσχολικής επιμόρφωσης( Διοργανώνει σεμινάρια, ημερίδες, υποστηρίζει τον θεσμό του μέντορα) (Σύνολο 3 μόρια) Σε καινοτόμες δράσεις και συνεργασίες με τη χρήση ΤΠΕ( Σύνολο 3 μόρια) Δημιουργικές δράσεις και συνεργασίες μεταξύ σχολείων και κοινωνικών ομάδων (Σύνολο 3 μόρια) Στη λειτουργία ομίλων( οι όμιλοι λειτουργούν πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα 1 με 2 φορές την εβδομάδα και αφορούν μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, γλώσσα, αθλητισμός κ.α. και στόχος τους είναι να αποτελούν πυρήνες δημιουργικότητας ή αξιοποίηση αυξημένων ικανοτήτων των μαθητών) (Σύνολο 2 μόρια) Σε προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών (Σύνολο 3 μόρια) Σύνολο 20

25 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ διευθυντΩν, υποψηφΙων για θΕσειΣ με θητεΙα στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα (1/2) 3. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (μέχρι 25 μόρια) Απαιτούμενα προσόντα από υποψήφιο για τη διεύθυνση σχολικής μονάδας: Γνώση του ρόλου και του έργου του διευθυντή της σχολικής μονάδας, όπως αυτός ορίζεται από το νόμο και τον οραματίζεται ο υποψήφιος Γνώσεις και ικανότητες διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και ηγετικές ικανότητες. Αποτελεσματικές επικοινωνιακές στρατηγικές. Ικανότητα αποτελεσματικής συνεργασίας (με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς). Γνώσεις θεωρίας και πρακτικών εφαρμογής και αξιολόγησης προγραμμάτων σπουδών, αναλυτικών προγραμμάτων, προγραμμάτων επιμέρους έργων.

26 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ διευθυντΩν, υποψηφΙων για θΕσειΣ με θητεΙα στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα (2/2) Γνώσεις των αναγκών των μαθητών της σχολικής μονάδας (σε επίπεδο κοινωνικό, γνωσιακό και συναισθηματικό). Γνώσεις των σύγχρονων προσεγγίσεων της διδακτικής πράξης και της μαθησιακής διαδικασίας. Οργανωτικές ικανότητες και αποτελεσματικής χρήσης του χρόνου για τον προγραμματισμό του έργου της σχολικής μονάδας (βάσει στόχων, χρονοδιαγραμμάτων). Ικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων του σχολείου. Ικανότητα να προβάλει τους στόχους και τα δρώμενα της σχολικής μονάδας στην τοπική και ευρύτερη κοινότητα.

27 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ εκπαιδευτικΩν που υπηρετοΥν στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα για θΕσειΣ με θητεΙα.(2/1) ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ (μέχρι 31 μόρια). 1.1 Σπουδές: (Μέχρι 16 μόρια). Α. Διδακτορικό Δίπλωμα Σπουδών (ΔΔΣ). (Μέγιστο 9 μόρια) • 9 μόρια για ΔΔΣ στο γνωστικό αντικείμενο του υποψηφίου ή στις επιστήμες της αγωγής. Β. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ). (Μέγιστο 5 μόρια) • 4 μόρια για ΜΔΕ στο γνωστικό αντικείμενο του υποψηφίου ή στις επιστήμες της αγωγής. • 1 μόριο για δεύτερο μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με αυτό που θεραπεύει ο υποψήφιος.

28 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ εκπαιδευτικΩν που υπηρετοΥν στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα για θΕσεισ με θητεΙα.(2/2) Γ. Δεύτερο πτυχίο, δίπλωμα μετεκπαίδευσης. (Μέγιστο 2 μόρια) • 1 μόριο για δεύτερο πτυχίο σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με την ειδικότητα του υποψηφίου. • 1 μόριο για δίπλωμα μετεκπαίδευσης σε Διδασκαλείο ή σε ΣΕΛΜΕ/ ΣΕΛΔΕ, ή δίπλωμα σε ΑΕΙ της αλλοδαπής. 1.2 Πιστοποίηση γνώσεων: (Μέχρι 4 μόρια). Α. Πιστοποίηση γλωσσομάθειας. (Μέγιστο 3 μόρια) • 2 μόρια για πιστοποίηση επιπέδου Γ1 ή Γ2 στην Α' γλώσσα. • 1 μόριο για το επίπεδο Β2 στην Α' γλώσσα. • 1 μόριο για τη Β' ξένη γλώσσα από το επίπεδο Β2 και πάνω.

29 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ εκπαιδευτικΩν που υπηρετοΥν στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα για θΕσειΣ με θητεΙα.(2/3) Β. Πιστοποίηση χρήσης και αξιοποίησης των ΤΠΕ (μέχρι 1 μόριο) • 1 μόριο για πιστοποίηση ή άλλη τεκμηρίωση για την ικανότητα αξιοποίησης των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία (β' επιπέδου). • 0.5 μόριο για πιστοποίηση ή άλλη τεκμηρίωση για την ικανότητα χρήσης Η/Υ (α' επιπέδου). (Στον υπολογισμό των μορίων σε κάθε περίπτωση πιστοποίησης λαμβάνεται υπόψη ο ανώτερος τίτλος). 1.3 Επιστημονικό έργο: (Μέχρι 11 μόρια). Α. Επιστημονικά συγγράμματα από εκδοτικό οίκο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του υποψηφίου ή στο γνωστικό αντικείμενο του υποψηφίου ή σε διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού (1 μόριο για κάθε σύγγραμμα). (Μέγιστο: 2)

30 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ εκπαιδευτικΩν που υπηρετοΥν στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα για θΕσειΣ με θητεΙα.(2/4) Β. Άρθρα που αποδεδειγμένα έχουν γίνει δεκτά με το σύστημα των πολλαπλών κριτών σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ή σε συλλογικούς τόμους (0,5 μόριο για κάθε δημοσίευση). (Μέγιστο: 3) Γ. Εισηγήσεις που αποδεδειγμένα έχουν γίνει δεκτές για ανακοίνωση ή δημοσίευση με το σύστημα των πολλαπλών κριτών (0,5 μόριο για κάθε εισήγηση). (Μέγιστο: 3) Δ. Αποδεδειγμένη συμμετοχή στο σχεδιασμό και στην εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού όπως Προγράμματα Σπουδών και σχολικά εγχειρίδια (1 μόριο για κάθε προϊόν). (Μέγιστο: 3)

31 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ εκπαιδευτικΩν που υπηρετοΥν στα πρΟτυπα εκπαιδευτικΑ σχολεΙα για θΕσειΣ με θητεΙα Διδακτική εμπειρία και προϋπηρεσία (μέχρι 44 μόρια) Η θητεία είναι πενταετής Ο εκπαιδευτικός επιλέγεται από την Δ.Ε.Π.Π.Σ. Ο εκπαιδευτικός δεν μετατίθεται και δεν αποσπάται παρά μόνο για λόγους ανωτέρας βίας Διδακτική εμπειρία: -βεβαίωση παρακολούθησης προγραμμάτων επαγγελματικής ανάπτυξης (0.5 μόρια για κάθε πρόγραμμα,) σύνολο 1 -βεβαίωση για διδασκαλία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στο γνωστικό του αντικείμενο (0.5 για κάθε εξάμηνο, 1 μόριο για κάθε έτος διδασκαλίας) σύνολο 2 -βεβαίωση για επιμορφωτικό έργο σε προγράμματα είτε παιδαγωγικά είτε θεσμοθετημένα από το υπουργείο παιδείας(0.5 μόρια ανά πρόγραμμα ) σύνολο 2 Σύνολο 5

32 ΠροϋπηρεσΙα σε πρΟτυπα πειραματικΑ σχολεΙα
Εκλέγονται δημόσιοι εκπαιδευτικοί με τετραετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία στην δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση. Προϋπηρεσία για εκπαιδευτικούς (0,5 μόρια για κάθε έτος) σύνολο 4 μόρια προϋπηρεσία για εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (καλλιτεχνικών ΠΕ 08, μουσικής ΠΕ 16,0, 5 μόρια για κάθε έτος, συνυπολογίζεται α) η παραγωγή έργου, β) η δημόσια παρουσία τους σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ειδικότητα τους) σύνολο 4 μόρια

33 ΕπιστημονικΗ και εκπαιδευτικΗ επΑρκεια σΥνολο 35 μΟρια
ΕπιστημονικΗ και εκπαιδευτικΗ επΑρκεια σΥνολο 35 μΟρια 1η κατηγορία εκπαιδευτικών, αξιολόγηση: Οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν κατά το εκπαιδευτικό έτος στα Π.Π.Σ. γιατί είχαν οργανική θέση σε αυτά ή είχαν απόσπαση ή είχαν θητεία και συνεχίζουν να υπηρετούν το σχολικό έτος Α) επιστημονική διδακτική επάρκεια 20 μόρια Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν επιστημονικές γνώσεις στο γνωστικό τους αντικείμενο. Εκεί θα αξιολογηθούν από το σχολικό σύμβουλο. Παιδαγωγικής ειδίκευσης για την πρωτοβάθμια, Σύμβουλος ειδικότητας για την δευτεροβάθμια.

34 ΕπιστημονικΗ και εκπαιδευτικΗ επΑρκεια
Ο σύμβουλος αξιολογεί: Το portfolio το οποίο συμπληρώνει ο ίδιος ο εκπαιδευτικός ακολουθώντας ειδικές προδιαγραφές. Αυτές τον βοηθούν να περιγράψει και να αποδείξει το έργο του με πρότυπο τρόπο. Τη διδακτική μαθησιακή διαδικασία στην τάξη, την οποία κατευθύνει ο εκπαιδευτικός. Ο σχολικός σύμβουλος τον παρακολουθεί σε δύο τουλάχιστον διδασκαλίες και συμπληρώνει ειδικό έντυπο αξιολόγησης.

35 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ (1/3)
Β) Παρουσία του εκπαιδευτικού στο σχολείο 15 μορια Αυτό σημαίνει: Ανάπτυξη καινοτομιών Υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων Οργάνωση και λειτουργία εκπαιδευτικών ομίλων Δράσεις επαγγελματικής ανάπτυξης Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά δίκτυα Συμμετοχή σε προγράμματα αυτοαξιολόγησης Εκτιμώνται επίσης: Η οργάνωση Η συνέπεια στην εκτέλεση των καθηκόντων Η συμβολή στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου

36 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ (2/3)
Β) Παρουσία του εκπαιδευτικού στο σχολείο Αξιολογούνται: Από τον διευθυντή του σχολείου με αξιολογική έκθεση Από το σχολικό σύμβουλο, μέλος του ΕΠ.Ε.Σ. Που συμπληρώνει εκπαιδευτικό έντυπο. Τις καινοτόμες δράσεις ο εκπαιδευτικός τις υποβάλλει στο portfolio και υπάρχουν οδηγίες που τον βοηθούν να περιγράψει το έργο του με πρωτότυπο τρόπο. Σύνολο 35 μόρια

37 ΕπιστημονικΗ και εκπαιδευτικΗ επΑρκεια (3/3) σΥνολο 35 μΟρια
ΕπιστημονικΗ και εκπαιδευτικΗ επΑρκεια (3/3) σΥνολο 35 μΟρια 2η κατηγορία εκπαιδευτικών: Έχουν οργανικές θέσεις σε Π.Π.Σ. α)αλλά για τις ανάγκες της υπηρεσίας τα έτη και αποσπάστηκαν σε μη πρότυπα πειραματικά σχολεία β)βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια ή λοχεία Αυτοί αξιολογούνται υποβάλλοντας το portfolio Τους αξιολογεί το ΕΠ.Ε.Σ του Π.Π.Σ. στο οποίο έχει οργανική θέση.

38 Το portfolio περιλαμβΑνει: (1/2)
1) συμμετοχή σε καινοτόμες δράσεις/ διδακτικές πρακτικές Διαθεματικές δράσεις Projects Χρήση ΤΠΕ Ομαδοσυνεργατικές δράσεις( 1 μόριο για κάθε δράση) σύνολο 7 μόρια 2) Συμμετοχή σε καινοτόμες δημιουργικές δράσεις Προγράμματα: Περιβαλλοντικά Πολιτιστικά Αγωγής υγείας Δημιουργίας ομίλων Δράσεις μεταξύ σχολείων και κοινωνικών ομάδων( 1 μόριο για κάθε δράση) σύνολο 7 μόρια

39 Το portfolio περιλαμβΑνει: (2/2)
3) Συμμετοχή ή οργάνωση έρευνας πεδίου στο επίπεδο της σχολικής μονάδας( 1 μόριο για κάθε δράση) σύνολο 5 μόρια 4) Συμμετοχή ή υποστήριξη δράσεων ενδοσχολικής επιμόρφωσης( 1 μόριο για κάθε δράση) σύνολο 5 μόρια 5) Οργάνωση, υποστήριξη, συντονισμός, συμμετοχή σε προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών( 1 μόριο για κάθε δράση)σύνολο 5 μόρια 6) Οργάνωση ή συμμετοχή σε προγράμματα αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας σύνολο 6 μόρια Σύνολο μεγίστου αριθμού μορίων 35 μόρια

40 Κριτηρια αξιολογησησ εκπαιδευτικων που υπηρετοΥν & εκπαιδευτικΩν υποψηφΙων για θΕσειΣ με θητεΙα στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα. (1/2) 3. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (μέχρι 25 μόρια). Τα χαρακτηριστικά τα οποία ζητούνται να έχει ο εκπαιδευτικός είναι (χωρίς ιεράρχηση): Σύγχρονες απόψεις και βιβλιογραφική ενημέρωση στο γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει. Γνώσεις σύγχρονων προσεγγίσεων της διδακτικής πράξης και κυρίως της μαθησιακής διαδικασίας. Ικανότητες διαχείρισης της σχολικής τάξης και του ατομικού και συλλογικού έργου μαθητών. Αποτελεσματικές επικοινωνιακές στρατηγικές. Ικανότητα αποτελεσματικής συνεργασίας με τη διεύθυνση του σχολείου, τους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς. Γνώσεις των αναγκών των μαθητών του, σε επίπεδο κοινωνικό, γνωσιακό και συναισθηματικό

41 Κριτηρια αξιολογησησ εκπαιδευτικων που υπηρετοΥν & εκπαιδευτικΩν υποψηφΙων για θΕσειΣ με θητεΙα στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα. (1/2) 7) Γνώσεις και ικανότητα ανάπτυξης αναλυτικών προγραμμάτων βάσει του επίσημου προγράμματος σπουδών του γνωστικού του αντικειμένου ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών του. 8) Ικανότητες οργάνωσης και αποτελεσματικής αξιοποίησης του εκπαιδευτικού χρόνου. 9) Γνώσεις και ικανότητα αξιολόγησης της λειτουργίας του σχολείου, του προγράμματος σπουδών του αντικειμένου του, του διδακτικού του έργου, της μαθησιακής διαδικασίας των μαθητών του και της επίδοσής τους. 10) Συμμετοχή σε καινοτόμες δράσεις, π.χ. εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, οργάνωση και λειτουργία εκπαιδευτικών ομίλων, δράσεις επαγγελματικής ανάπτυξης, συμμετοχή σε εκπαιδευτικά δίκτυα, σε ευρωπαϊκά προγράμματα, προγράμματα αυτοαξιολόγησης.

42 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ εκπαιδευτικΩν, υποψηφΙων για θΕσειΣ με θητεΙα στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα.(3/1) ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ (μέχρι 31 μόρια). 1.1 Σπουδές: (Μέχρι 16 μόρια). Α. Διδακτορικό Δίπλωμα Σπουδών (ΔΔΣ). (Μέγιστο 9 μόρια) • 9 μόρια για ΔΔΣ στο γνωστικό αντικείμενο του υποψηφίου ή στις επιστήμες της αγωγής. Β. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ). (Μέγιστο 5 μόρια) • 4 μόρια για ΜΔΕ στο γνωστικό αντικείμενο του υποψηφίου ή στις επιστήμες της αγωγής. • 1 μόριο για δεύτερο μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με αυτό που θεραπεύει ο υποψήφιος.

43 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ εκπαιδευτικΩν, υποψηφΙων για θΕσειΣ με θητεΙα στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα.(3/2) Γ. Δεύτερο πτυχίο, δίπλωμα μετεκπαίδευσης. (Μέγιστο 2 μόρια) • 1 μόριο για δεύτερο πτυχίο σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με την ειδικότητα του υποψηφίου. • 1 μόριο για δίπλωμα μετεκπαίδευσης σε Διδασκαλείο ή σε ΣΕΛΜΕ/ ΣΕΛΔΕ ή δίπλωμα σε ΑΕΙ της αλλοδαπής. 1.2 Πιστοποίηση γνώσεων: (Μέχρι 4 μόρια). Α. Πιστοποίηση γλωσσομάθειας (μέχρι 3 μόρια) • 2 μόρια για πιστοποίηση επιπέδου Γ1 ή Γ2 στην Α' γλώσσα. • 1 μόριο για το επίπεδο Β2 στην Α' γλώσσα. • 1 μόριο για τη Β' ξένη γλώσσα από το επίπεδο Β2 και πάνω.

44 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ εκπαιδευτικΩν, υποψηφΙων για θΕσειΣ με θητεΙα στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα.(3/3) Β. Πιστοποίηση χρήσης και αξιοποίησης των ΤΠΕ (μέχρι 1 μόριο). • 1 μόριο για πιστοποίηση ή άλλη τεκμηρίωση για την ικανότητα αξιοποίησης των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία (β' επιπέδου). • 0.5 μόριο για πιστοποίηση ή άλλη τεκμηρίωση για την ικανότητα χρήσης Η/Υ (α' επιπέδου). (Στον υπολογισμό των μορίων σε κάθε περίπτωση πιστοποίησης λαμβάνεται υπόψη ο ανώτερος τίτλος). 1.3 Επιστημονικό έργο: (Μέχρι 11 μόρια). Α. Επιστημονικά συγγράμματα από εκδοτικό οίκο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του υποψηφίου ή στο γνωστικό αντικείμενο του υποψηφίου ή σε διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού (1 μόριο για κάθε σύγγραμμα). (Μέγιστο 2 μόρια)

45 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ εκπαιδευτικΩν, υποψηφΙων για θΕσειΣ με θητεΙα στα ΠρΟτυπα ΠειραματικΑ ΣχολεΙα.(3/4) Β. Άρθρα που αποδεδειγμένα έχουν γίνει δεκτά με το σύστημα των πολλαπλών κριτών σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ή σε συλλογικούς τόμους (0,5 μόριο για κάθε δημοσίευση). (Μέγιστο 3 μόρια) Γ. Εισηγήσεις που αποδεδειγμένα έχουν γίνει δεκτές για ανακοίνωση ή δημοσίευση με το σύστημα των πολλαπλών κριτών (0,5 μόριο για κάθε εισήγηση). (Μέγιστο 3 μόρια) Δ. Αποδεδειγμένη συμμετοχή στο σχεδιασμό και στην εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού όπως Προγράμματα Σπουδών και σχολικά εγχειρίδια (1 μόριο για κάθε προϊόν). (Μέγιστο 3 μόρια)

46 ΟμοιΟτητεΣ και διαφορΕΣ των κριτηρΙων.
Παρατηρούμε ότι η διαφορά ανάμεσα στα τυπικά προσόντα που ζητούνται για τον διευθυντή και τον εκπαιδευτικό, είναι η κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος στην Διοίκηση της Εκπαίδευσης και του Ανθρωπίνου δυναμικού του πρώτου έναντι του δεύτερου. Παρατηρούμε την ομοιότητα των κριτηρίων ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που ήδη υπηρετούν σε Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία και στους υποψήφιους εκπαιδευτικούς σε αυτά, για τις θέσεις με θητεία. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ανάγκη αναβαθμισμένης και εξειδικευμένης γνώσης σε γνωστικά αντικείμενα της Εκπαίδευσης ή της ειδικότητας που θεραπεύει ο υποψήφιος.

47 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ εκπαιδευτικΩν που ειναι υποψηφιοι για θΕσεισ με θητεΙα στα Π.Π.Σ.
Διδακτική εμπειρία και προϋπηρεσία( μέχρι 44 μόρια) Η θητεία είναι πενταετής Ο εκπαιδευτικός επιλέγεται από την Δ.Ε.Π.Π.Σ. Ο εκπαιδευτικός δεν μετατίθεται και δεν αποσπάται παρά μόνο για λόγους ανωτέρας βίας Διδακτική εμπειρία: -βεβαίωση παρακολούθησης προγραμμάτων επαγγελματικής ανάπτυξης (0.5 μόρια για κάθε πρόγραμμα,) σύνολο 1 -βεβαίωση για διδασκαλία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στο γνωστικό του αντικείμενο(0.5 για κάθε εξάμηνο, 1 μόριο για κάθε έτος διδασκαλίας) σύνολο 2 -βεβαίωση για επιμορφωτικό έργο σε προγράμματα είτε παιδαγωγικά είτε θεσμοθετημένα από το υπουργείο παιδείας(0.5 μόρια ανά πρόγραμμα) σύνολο 2 Σύνολο 5

48 ΠροϋπηρεσΙα σε σχολεΙα
Εκλέγονται δημόσιοι εκπαιδευτικοί με τετραετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία στην δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση Προϋπηρεσία για εκπαιδευτικούς (0,5 μόρια για κάθε έτος) σύνολο 4 μόρια προϋπηρεσία για εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων ( καλλιτεχνικών ΠΕ18, μουσικής ΠΕ16, 0,5 μόρια για κάθε έτος, συνυπολογίζεται α)η παραγωγή έργου, β) η δημόσια παρουσία τους σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ειδικότητα τους) σύνολο 4 μόρια

49 ΔιδακτικΗ επΑρκεια & παρουσΙα του εκπαιδευτικοΥ στο σχολεΙο
Δηλώνεται μέσω του φακέλου portfolio: 1) συμμετοχή σε καινοτόμες δράσεις/ διδακτικές πρακτικές Διαθεματικές δράσεις Projects Χρήση ΤΠΕ Ομαδοσυνεργατικές δράσεις( 1 μόριο για κάθε δράση) σύνολο 7 μόρια 2) Συμμετοχή σε καινοτόμες δημιουργικές δράσεις Προγράμματα: Περιβαλλοντικά Πολιτιστικά Αγωγής υγείας Δημιουργίας ομίλων Δράσεις μεταξύ σχολείων και κοινωνικών ομάδων (1 μόριο για κάθε δράση) σύνολο 7 μόρια

50 ΔιδακτικΗ επΑρκεια & παρουσΙα του εκπαιδευτικοΥ στο σχολεΙο
3) Συμμετοχή ή οργάνωση έρευνας πεδίου στο επίπεδο της σχολικής μονάδας. (1 μόριο για κάθε δράση) σύνολο 5 μόρια 4) Συμμετοχή ή υποστήριξη δράσεων ενδοσχολικής επιμόρφωσης. 5) Οργάνωση, υποστήριξη, συντονισμός, συμμετοχή σε προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών . (1 μόριο για κάθε δράση) σύνολο 5 μόρια 6) Οργάνωση ή συμμετοχή σε προγράμματα αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. σύνολο 6 μόρια Σύνολο μεγίστου αριθμού μορίων 35 μόρια

51 Συμπερασματα – διαπιστωσεισ για την αξιολογηση στα προτυπα Πειραματικα Σχολεια (1/3)
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δύο φάσεις αξιολόγησης εκπαιδευτικών για πενταετή θητεία στα ΠΠΣ. Η πρώτη φάση διενεργήθηκε τον Νοέμβριο του 2012 και η δεύτερη φάση επιλογής διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2013. 1. Το μοντέλο αξιολόγησης εκπαιδευτικών για ΠΠΣ που εφαρμόσθηκε κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του Νοεμβρίου 2012 & Ιουνίου 2013 είναι το τεχνοκρατικό μοντέλο αξιολόγησης .(Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2009) 2. Υιοθετεί κυρίως τη φιλοσοφία της ποσοτικής αξιολόγησης. 3. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού πραγματοποιείται ουσιαστικά σε επίπεδο δεικτών (Μπαλωμένου, 2006) που είναι κατά κανόνα ποσοτικοί και προσφέρουν μια συνοπτική αριθμητική εκτίμηση, για να διευκολυνθεί μια συγκριτική διαδικασία και να εντοπιστεί ποσοτικά ο βαθμός διαφοροποίησης μεταξύ αξιολογούμενων, μη εξασφαλίζοντας όμως την ποιοτική διαφοροποίηση των αξιολογούμενων.

52 Συμπερασματα – διαπιστωσεισ για την αξιολογηση στα προτυπα Πειραματικα Σχολεια (2/3)
4. Είναι αρνητικό το ότι οι εκπαιδευτικοί αξιολογήθηκαν σε δύο από τα τέσσερα επίπεδα τον Ιούνιο 2013 (portfolio και συνέντευξη) δεδομένου ότι ένας εκπαιδευτικός με αυξημένα τυπικά προσόντα δεν είναι απόλυτο ότι έχει τη δυνατότητα της καλύτερης διαχείρισης σχολικής τάξης και υποστήριξης καινοτόμων διδακτικών πρακτικών. 5. Επιπροσθέτως την ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας με τον σύλλογο διδασκόντων και με τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας δεν την διασφαλίζουν τα αυξημένα τυπικά προσόντα 6. Κατά τη διαδικασία του Ιουνίου δεν υπήρχε αξιολογική βάση ώστε ο εκπαιδευτικός να θεωρηθεί επαρκής για πενταετή θητεία στο ΠΠΣ δεν υπήρχε δηλ. κριτήριο ικανοποίησης ενός ελάχιστου πλαφόν προσόντων. 7. Δεν υπήρχε διασφάλιση της διαδικασίας στις δυο προηγούμενες φάσεις αξιολόγησης και δημιουργήθηκε ένα αίσθημα ποιοτικού ελλείμματος διότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο αξιολογητής είχε κατώτερα προσόντα από τον αξιολογούμενο.

53 Συμπερασματα – διαπιστωσεις για την αξιολογηση στα προτυπα Πειραματικα Σχολεια (3/3)
8. Η αξιολόγηση στα ΠΠΣ λειτούργησε ως επιλεκτικός μηχανισμός για κατάληψη θέσεων 9. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση αντιμετωπίστηκε ως αποπλαισιωμένη διαδικασία, δηλ. δεν λήφθηκαν υπόψη το κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο, η παράμετρος των δεδομένων του σχολείου, οι δυνατότητες επιμόρφωσης που είχε ο εκπαιδευτικός κ.λ.π. 10. Στο εκπαιδευτικό μας πλαίσιο διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κουλτούρα αξιολόγησης με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να δυσκολεύονται ακόμη και στη συγκρότηση του προσωπικού τους φακέλου (portfolio).

54 Προτασεισ βελτίωσησ του θεσμου της αξιολογησησ των εκπαιδευτικων για τα Προτυπα Πειραματικα Σχολεια.(1/2) 1. Διασφάλιση της διαδικασίας: οι αξιολογητές να έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να αξιολογήσουν υποψηφίους. 2. Κατάλληλη εκπαίδευση των αξιολογητών ώστε να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο αρχών και μεθοδολογίας και να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από επιτροπή σε επιτροπή, οι οποίες συνεπάγονται ανισότητες, εφόσον δηλώνονται από τους εκπαιδευτικούς περισσότερα του ενός σχολεία. 3. Η αξιολόγηση να περιλαμβάνει υποχρεωτικά αξιολογική έκθεση Σχολικών Συμβούλων ειδικότητας. 4. Προσδιορισμός ελάχιστων τυπικών προσόντων εκπαιδευτικών για τα ΠΠΣ. 5. Έμφαση στην αξιολόγηση του αποδεδειγμένου μαθησιακού αποτελέσματος σε σχέση με την καθημερινή διδακτική πράξη και όχι έμφαση στο πλήθος των δράσεων των εκπαιδευτικών. 6. Ενδελεχής ενημέρωση εκπαιδευτικών για θέματα αξιολόγησης.

55 Προτασεισ βελτίωσησ του θεσμου της αξιολογησησ των εκπαιδευτικων για τα Προτυπα Πειραματικά Σχολεια.(2/2) 7. Διαρκής επικαιροποίηση κριτηρίων αξιολόγησης. 8. Εμπλουτισμός των κριτηρίων επιλογής και με ποιοτικούς δείκτες. 9. Προσθήκη νέων κριτηρίων που θα διασφαλίζουν μετρήσιμα αποτελέσματα της μαθησιακής διαδικασίας. 10. Σταθεροποίηση, αποσαφήνιση, και οριοθέτηση των κριτηρίων με στόχο η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα ΠΠΣ να είναι αντικειμενική. 11. Οι συνεντεύξεις να πραγματοποιούνται από τοπικές επιτροπές συγκροτούμενες από μέλη το ΕΠ.Ε.Σ. ώστε να επιλέγει το σχολείο τους κατάλληλους για την υλοποίηση του προγραμματισμού του. 12. Θεσμοθέτηση δομών εισαγωγικής επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν τα ΠΠΣ, ώστε να έχουν τα απαραίτητα προσόντα

56 ΠροτΑσειΣ για την ειδικΗ αγωγΗ
Τα κριτήρια αξιολόγησης και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας που είναι συνυφασμένο με τα πρότυπα πειραματικά σχολεία αποτελούν ένα σωστά δομημένο πλαίσιο αξιολόγησης. Θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην γενική εκπαίδευση αλλά και στην ειδική με κάποιες προσαρμογές.

57 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. (1/1)
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ  1.1 Σπουδές: (Μοριοδότηση προσόντων σε φθίνουσα σειρά) Α. Διδακτορικό Δίπλωμα Σπουδών (ΔΔΣ) • ΔΔΣ στη διοίκηση εκπαίδευσης/διοίκηση σχολικών μονάδων/διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. • ΔΔΣ σε γνωστικό αντικείμενο της Ειδικής Αγωγής. Β. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) • ΜΔΕ στη διοίκηση εκπαίδευσης/διοίκηση σχολικών μονάδων/διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. • ΜΔΕ σε γνωστικό αντικείμενο της Ειδικής Αγωγής. • Δεύτερο μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με αυτό που θεραπεύει ο υποψήφιος.

58 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. (1/2)
Γ. Δεύτερο πτυχίο, δίπλωμα μετεκπαίδευσης • Δεύτερο πτυχίο σε γνωστικό αντικείμενο της Ειδικής Αγωγής. • Δίπλωμα μετεκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή σε πιστοποιημένο δημόσιο φορέα. • Δεύτερο πτυχίο σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με την ειδικότητα του υποψηφίου. Ο υποψήφιος διευθυντής σε Ειδικό Σχολείο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα πτυχίο στην Ειδική Αγωγή της Α ή Β κατηγορίας προκειμένου να συμμετάσχει στην αξιολόγηση. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στην περίπτωση που ΔΕΝ υπάρχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό συναφές με ειδική αγωγή , θα πρέπει να υπάρχει πρωτο πτυχίο στην Ειδική Αγωγή , για να λάβει μέρος την αξιολόγηση.

59 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. (1/3)
1.2 Πιστοποίηση γνώσεων: (Μοριοδότηση προσόντων σε φθίνουσα σειρά) Α. Πιστοποίηση γνώσης Ελληνικής Νοηματικής ή Βraille ή Pecs ή Τeacch από πιστοποιημένο δημόσιο φορέα. Β. Πιστοποίηση γλωσσομάθειας • Πιστοποίηση επιπέδου Γ1 ή Γ2 στην Α' γλώσσα. • Πιστοποίηση για επίπεδο Β2 στην Α' γλώσσα. • Πιστοποίηση Β' ξένης γλώσσας από το επίπεδο Β2 και πάνω. Γ. Πιστοποίηση χρήσης και αξιοποίησης των ΤΠΕ • Πιστοποίηση ή άλλη τεκμηρίωση για την ικανότητα αξιοποίησης των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία (β' επιπέδου). • Πιστοποίηση ή άλλη τεκμηρίωση για την ικανότητα χρήσης Η/Υ (α' επιπέδου).

60 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. (1/4)
1.3 Επιστημονικό έργο: Α. Επιστημονικά συγγράμματα από εκδοτικό οίκο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του υποψηφίου ή σε διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού ή σε αντικείμενο της Ειδικής Αγωγής. Β. Άρθρα που αποδεδειγμένα έχουν γίνει δεκτά με το σύστημα των πολλαπλών κριτών σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ή σε συλλογικούς τόμους. Γ. Εισηγήσεις που αποδεδειγμένα έχουν γίνει δεκτές για ανακοίνωση ή δημοσίευση με το σύστημα των πολλαπλών κριτών. Δ. Αποδεδειγμένη συμμετοχή στο σχεδιασμό και στην εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού όπως Προγράμματα Σπουδών και σχολικά εγχειρίδια Ειδικής Αγωγής.

61 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ διευθυντΩν - ΠροτΑσειΣ
ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ διευθυντΩν - ΠροτΑσειΣ Τα κριτήρια των διευθυντών των Π.Π.Σ καλύπτουν και τις δομές της ειδικής αγωγής αλλά θα πρέπει να διαφοροποιηθούν ως προς το γνωστικό αντικείμενο του διευθυντή. Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας της ειδικής αγωγής θα πρέπει να έχει σαν γνωστικό αντικείμενο την ειδική αγωγή πέρα από τα άλλα προσόντα του. Αυτό του προσφέρει: Ευελιξία στον χειρισμό της υλικοτεχνικής υποδομής που θα πρέπει να είναι κατάλληλη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες Τον καθιστά κατάλληλο να κάνει καλύτερες επιλογές στην ενδοσχολική επιμόρφωση Τον χρίζει ικανό να αξιολογεί καλύτερα τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας στις διδακτικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις. Του δίνει την δυνατότητα να δημιουργεί καλές σχέσεις με τους μαθητές. Επιπλέον θα μπορούσε να δημιουργήσει ομίλους μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στους τομείς που αυτοί έχουν ιδιαίτερες ικανότητες και κλίσεις. Τέλος μπορεί να αναπτύσσει κοινωνικές σχέσεις με τον δήμο στον οποίο ανήκει το σχολείο και να υποδεικνύει σε αυτούς τον πρωτεύοντα ρόλο της σωστής λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας ειδικής αγωγής.

62 ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ διευθυντΩν - ΠροτΑσειΣ
ΚριτΗρια αξιολΟγησηΣ διευθυντΩν - ΠροτΑσειΣ Η αξιολόγηση των διευθυντών από την Δ.Ε.Π.Π.Σ είναι αντικειμενική και θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην ειδική αγωγή. Στις θέσεις με θητεία Στα Π.Π.Σ Στα σχολεία της ειδικής αγωγής ο διευθυντής έχει πιο υπεύθυνο ρόλο, άρα η θητεία λειτουργεί θετικά γιατί: Ο κάθε διευθυντής προσφέρει τις καινοτομίες που έχει να δώσει και μετά μπορεί να αποσυρθεί και να δώσει την θέση του σε κάποιον που είναι πιο ενήμερος στα τρέχοντα εκπαιδευτικά θέματα Χρειάζεται μια ανάπαυλα γιατί η θέση είναι υπεύθυνη

63 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ Ή ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. (2/1) ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ  1.1 Σπουδές: (Μοριοδότηση προσόντων σε φθίνουσα σειρά): Α. Διδακτορικό Δίπλωμα Σπουδών (ΔΔΣ). • ΔΔΣ στο γνωστικό αντικείμενο του υποψηφίου ή σε αντικείμενο της Ειδικής Αγωγής. Β. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ). • ΜΔΕ στο γνωστικό αντικείμενο του υποψηφίου ή στην επιστήμη της Ειδικής Αγωγής. • Δεύτερο μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με αυτό που θεραπεύει ο υποψήφιος.

64 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ Ή ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. (2/2) Γ. Δεύτερο πτυχίο, δίπλωμα μετεκπαίδευσης • Δεύτερο πτυχίο σε γνωστικό αντικείμενο της Ειδικής Αγωγής. • Δίπλωμα μετεκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή σε πιστοποιημένο δημόσιο φορέα. • Δεύτερο πτυχίο σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με την ειδικότητα του υποψηφίου. Ο εκπαιδευτικός σε Ειδικό Σχολείο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα πτυχίο στην Ειδική Αγωγή της Α ή Β κατηγορίας προκειμένου να συμμετάσχει στην αξιολόγηση. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στην περίπτωση που ΔΕΝ υπάρχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό συναφές με ειδική αγωγή , θα πρέπει να υπάρχει πρώτο πτυχίο στην Ειδική Αγωγή , για να λάβει μέρος την αξιολόγηση.

65 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ Ή ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. (2/3) 1.2 Πιστοποίηση γνώσεων: (Μοριοδότηση προσόντων σε φθίνουσα σειρά) Α. Πιστοποίηση γνώσης Ελληνικής Νοηματικής ή Βraille ή Pecs ή Τeacch από πιστοποιημένο δημόσιο φορέα. Β. Πιστοποίηση γλωσσομάθειας • Πιστοποίηση επιπέδου Γ1 ή Γ2 στην Α' γλώσσα. • Πιστοποίηση για επίπεδο Β2 στην Α' γλώσσα. • Πιστοποίηση Β' ξένης γλώσσας από το επίπεδο Β2 και πάνω. Γ. Πιστοποίηση χρήσης και αξιοποίησης των ΤΠΕ • Πιστοποίηση ή άλλη τεκμηρίωση για την ικανότητα αξιοποίησης των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία (β' επιπέδου). • Πιστοποίηση ή άλλη τεκμηρίωση για την ικανότητα χρήσης Η/Υ (α' επιπέδου).

66 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ Ή ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. (2/4) 1.3 Επιστημονικό έργο: Α. Επιστημονικά συγγράμματα από εκδοτικό οίκο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του υποψηφίου ή σε διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού ή σε αντικείμενο της Ειδικής Αγωγής. Β. Άρθρα που αποδεδειγμένα έχουν γίνει δεκτά με το σύστημα των πολλαπλών κριτών σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ή σε συλλογικούς τόμους. Γ. Εισηγήσεις που αποδεδειγμένα έχουν γίνει δεκτές για ανακοίνωση ή δημοσίευση με το σύστημα των πολλαπλών κριτών. Δ. Αποδεδειγμένη συμμετοχή στο σχεδιασμό και στην εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού όπως Προγράμματα Σπουδών και σχολικά εγχειρίδια Ειδικής Αγωγής.

67 ΠαρατηρΗσειΣ. Παρατηρούμε ότι η διαφορά και εδώ είναι η κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος στην Διοίκηση της Εκπαίδευσης και του Ανθρωπίνου Δυναμικού για να δηλωθεί προτεραιότητα στην θέση ενός διευθυντή σε Ειδικό Σχολείο. Επίσης πρέπει να δοθεί έμφαση στην πιστοποιημένη γνώση της Ελληνικής Νοηματικής ή της Braille ή της Pecs/Teacch εφόσον αφορούν γλώσσες ατόμων που πηγαίνουν σε Ειδικά Σχολεία. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να δημιουργηθούν πιστοποιημένα κέντρα στην χώρα που προσφέρουν τις ανάλογες υπηρεσίες εκμάθησής τους. Τέλος θεωρείται επιτακτική ανάγκη το άνοιγμα των Διδασκαλείων της χώρας (π.χ Μαράσλειο) ώστε να παρέχεται υψηλής ποιότητας μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, σε πολύμηνη βάση.

68 Κριτηρια αξιολογησησ εκπαιδευτικων - Προτασεισ
Οι εκπαιδευτικοί των Π.Π.Σ. έχουν αυξημένα προσόντα γιατί τους βοηθάει να δημιουργούν καινοτόμα προγράμματα, διδακτικές πρακτικές, επιμορφώσεις. Οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής πρέπει και αυτοί να έχουν αυξημένα προσόντα γιατί τα ιατρικά και τα εκπαιδευτικά δεδομένα ως προς τις ιδιαιτερότητες των παιδιών αλλάζουν συνεχώς.

69 Αξιολογηση των εκπαιδευτικων ΕΠ.Ε.Σ.
Αξιολογηση των εκπαιδευτικων ΕΠ.Ε.Σ. Είναι πιο αντικειμενική γιατί συνεκτιμώνται όλα τα προσόντα από μια ομάδα που έχει γνώσεις και μπορεί να τους αξιολογήσει Επιπλέον οι κρίσεις του ΕΠ.Ε.Σ. ελέγχονται από το Δ.Ε.Π.Π.Σ. Αν τα σχολεία της ειδικής αγωγής στελεχώνονταν με αυτό τον τρόπο, τα οφέλη θα ήταν πολλά: 1)Ο εκπαιδευτικός συγκεκριμένης ειδικότητας (πχ με ειδίκευση στον αυτισμό) θα εργάζονταν σε ομάδα με παιδιά με αυτισμό και θα πρόσφερε πραγματικά, γιατί θα γνώριζε τι πρέπει να προσφέρει. Δυστυχώς τώρα δεν συμβαίνει πάντα αυτό. 2) Μέσα από τα προγράμματα ενδοσχολικής επιμόρφωσης θα μπορούσαν και οι εκπαιδευτικοί άλλων σχολικών μονάδων ειδικής, να ενημερωθούν καλύτερα στις ειδικότητες τους και να προσφέρουν περισσότερα.( πχ να ενημερωθούν σε προγράμματα σχετικά με τις ΤΠΕ και την ειδική αγωγή κ.α.) 3) Οι εκπαιδευτικοί με αυξημένα προσόντα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το μάθημα να είναι προσαρμοσμένο στην διαφορετικότητα και στις ειδικές ανάγκες κάθε παιδιού καθώς θα έχουν πρωτότυπες ιδέες για να εφαρμόσουν.

70 ΠρΟτυπα πειραματικΑ σχολεΙα ειδικΗΣ αγωγΗΣ.
Θα αποτελούσαν πυλώνες για τα άλλα ειδικά σχολεία. Θα ήταν χωρισμένα σε πειραματικά σχολεία για ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ειδικά σχολεία για ειδική αγωγή. Επιπλέον όφελος: τα σχολεία αυτά θα λειτουργούσαν ως κέντρα πρακτικής άσκησης για φοιτητές και αυριανούς εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής. Έτσι η ειδική αγωγή θα αναβαθμιζόταν και θα πρόσφερε πολύ μεγαλύτερο έργο στην κοινωνία.

71 Ευχαριστουμε για την προσοχη σασ!


Κατέβασμα ppt "Ευφροσύνη Χριστούλη (Α.Μ. 70) Σταυρούλα Σπηλιοπούλου (Α.Μ. 56)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google