Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενότητα: Πληθωρισμός Καραμάνης Κωνσταντίνος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενότητα: Πληθωρισμός Καραμάνης Κωνσταντίνος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενότητα: Πληθωρισμός Καραμάνης Κωνσταντίνος
Μακροοικονομική ,Ενότητα : Δείκτης τιμών καταναλωτή και πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Μακροοικονομική Ενότητα: Πληθωρισμός Καραμάνης Κωνσταντίνος

2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Τμήμα : ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Τίτλος Μαθήματος: Mακροοικονομική Ενότητα : Πληθωρισμός Καραμάνης Κων/νος Επίκουρος Καθηγητής Πρέβεζα, 2015

3 Μακροοικονομική ,Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

4 Μακροοικονομική ,Δείκτης τιμών καταναλωτή και πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Χρηματοδότηση Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο TEI Ηπείρου» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

5 Μακροοικονομική ,Δείκτης τιμών καταναλωτή και πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΣΚΟΠΟΙ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να αποσαφηνιστεί η έννοια του πληθωρισμού και του αποπληθωρισμού, να αναλυθεί ο πληθωρισμός ζήτησης και ο πληθωρισμός κόστους ,τα αίτιά τους και τέλος θα αναλυθούν οι πολιτικές αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Λέξεις κλειδιά : πληθωρισμός ζήτησης ,πληθωρισμός κόστους, το κόστος σόλας, τιμαριθμοποίηση.

6 Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Μακροοικονομική ,Δείκτης τιμών καταναλωτή και πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΟΡΙΣΜΟΙ Πληθωρισµός: είναι η διαρκής αύξηση του γενικού επιπέδου τιµών των προϊόντων και υπηρεσιών. Αποπληθωρισµός: µείωση στο γενικό επίπεδο τιµών των προϊόντων και υπηρεσιών.

7 Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Ο πληθωρισµός ισοδυναµεί µε συνεχή µείωση της αγοραστικής δύναµης του χρήµατος και µετράται: ως κόστος των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει ένα νοικοκυριό σε σχέση µε το κόστος των αγαθών και υπηρεσιών αυτών κατά τη διάρκεια του έτους βάσης (Δείκτης Τιµών Καταναλωτή). ως τρέχουσα αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών της οικονοµίας σε σχέση µε την αξία των αγαθών και υπηρεσιών αυτών σε συγκεκριµένο έτος βάσης (Αποπληθωριστής ΑΕΠ).

8 ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΤΗΣ ΑΕΠ ΚΑΙ ΔΤΚ: Οµοιότητα
Μακροοικονομική , Ενότητα: Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΤΗΣ ΑΕΠ ΚΑΙ ΔΤΚ: Οµοιότητα Καταγράφουν τον ρυθµό µεταβολής των τιµών αγαθών και υπηρεσιών. Αποπληθωριστής ΑΕΠ = (Ονοµαστικό ΑΕΠ/Πραγµατικό ΑΕΠ)*100 ΔΤΚ= (Τιµή καλαθιού έτους Α / Τιµή καλαθιού έτους βάσης)*100.

9 ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΤΗΣ ΑΕΠ ΚΑΙ ΔΤΚ: ΔΙΑΦΟΡΕΣ (1) από (2)
Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΤΗΣ ΑΕΠ ΚΑΙ ΔΤΚ: ΔΙΑΦΟΡΕΣ (1) από (2) Ο αποπληθωριστής ΑΕΠ: Αντανακλά τις τιμές όλων των αγαθών που παράγονται στην εγχώρια οικονομία , Συγκρίνει την τιμή αυτών που παράγονται στην τρέχουσα περίοδο προς την τιμή κατά το έτος βάσης

10 ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΤΗΣ ΑΕΠ ΚΑΙ ΔΤΚ: ΔΙΑΦΟΡΕΣ (2) από (2)
Ο ΔΤΚ Αντανακλά τις τιμές που αγοράζονται από τους καταναλωτές (και των εισαγόμενων προϊόντων) Συγκρίνει την τιμή ενός σταθερού καλαθιού αγαθών προς την τιμή κατά το έτος βάσης.

11 Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΡΥΘΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ Ρυθµός Πληθωρισµού έτους Α = [επίπεδο τιµών έτους Α – επίπεδο τιµών έτους Α-1 / επίπεδο τιµών έτους Α-1] *100

12 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ Υπερπληθωρισµός: εξαιρετικά ρυθµός πληθωρισµού, ο οποίος συνεχώς. υψηλός αυξάνεται Στασιµοπληθωρισµός: ύπαρξη ταυτόχρονα σε µια οικονοµία υψηλού ρυθµού πληθωρισµού και υψηλής ανεργίας.

13 ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ: 1. ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΖΗΤΗΣΗΣ
Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ: ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΖΗΤΗΣΗΣ Όταν τα αίτια της αρχικής αύξησης των τιµών προέρχονται από την πλευρά της ζήτησης Γενικά όταν έχουµε πληθωρισµό ζήτησης παρατηρείται αύξηση των τιµών και ταυτόχρονα αύξηση του προϊόντος !

14 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΖΗΤΗΣΗΣ (1) από (2)
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΖΗΤΗΣΗΣ (1) από (2) Επεκτατική δημοσιονομική πολιτική (π.χ αύξηση δημοσίων δαπανών και μείωση φόρων) Επεκτατική νομισματική πολιτική (χ αύξηση προσφοράς χρήματος) Επικράτηση αισιόδοξων προσδοκιών για το μέλλον και αλλαγή ψυχολογικού κλίματος στον επιχειρηματικό και δημόσιο τομέα.

15 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΖΗΤΗΣΗΣ (2) από (2)
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΖΗΤΗΣΗΣ (2) από (2) Μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών και τη μείωση των εξαγωγών. Συνθήκες ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία.

16 Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ: ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΥΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Όταν τα αίτια της αρχικής αύξησης των τιµών προέρχονται από την πλευρά του κόστους - προσφοράς Όταν παρουσιάζεται πληθωρισµός κόστους έχουµε αύξηση τιµών και µείωση προϊόντος!

17 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ- ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ- ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω π.χ. αύξησης τιµής καυσίµων και πρώτων υλών, µείωση παραγωγικότητας εργασίας κ.λπ.). Ατέλειες της αγοράς αγαθών µε την ύπαρξη ολιγοπωλίων και µονοπωλίων. Ατέλειες της αγοράς εργασίας, λόγω π.χ. της ύπαρξης ισχυρών συνδικάτων.

18 ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΖΗΤΗΣΗΣ
Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΖΗΤΗΣΗΣ Συσταλτική δηµοσιονοµική πολιτική π.χ. µείωση δηµοσίων δαπανών και φορολογικών συντελεστών. αύξηση Συσταλτική νοµισµατική πολιτική π.χ. µείωση προσφοράς χρήµατος και επιτοκίων αύξηση

19 ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ (1) από (2)
Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ (1) από (2) Αύξηση των ανταγωνιστικών συνθηκών της αγοράς προϊόντων και εργασίας π.χ. µέσω της εξάλειψης των ολιγοπωλιακών και µονοπωλιακών συνθηκών και των εργατικών συνδικάτων. Βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας και του κεφαλαίου. Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της τιµολόγησης των αγαθών και του κόστους εργασίας.

20 ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ( 1) από (2)
Ορθολογική οργάνωση της παραγωγής και των δικτύων διανοµής. Ορθολογικής οργάνωσης της δοµής και λειτουργίας του δηµόσιου τοµέα και της αποφυγής δηµιουργίας ελλειµµάτων.

21 ΓΙΑΤΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;(1) από (2)
Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΓΙΑΤΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;(1) από (2) Μείωση της αγοραστικής δύναµης [το κόστος αυτό, ωστόσο, περιορίζεται όταν οι εργαζόμενοι λαµβάνουν αύξηση στις αποδοχές τους που καλύπτει το ρυθµό του πληθωρισµού]. Το κόστος σόλας: οι θυσίες που υφίστανται οι άνθρωποι προκειµένου να µειώσουν την ποσότητα του χρήµατος που έχουν στην κατοχή τους σε περιόδους πληθωρισµού. Το κόστος των νέων τιµοκαταλόγων: το κόστος που συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις η αναπροσαρµογή των τιµών.

22 ΓΙΑΤΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;(1) από (3)
Κακή κατανομή των πόρων : ο πληθωρισμός διαστρεβλώνει τις τιμές των υπηρεσιών με αποτέλεσμα να διαστρεβλώνονται οι αποφάσεις των καταναλωτών και οι αγορές τελικά να μην κατανέμουν τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους με τον κατά το δυνατό καλύτερο τρόπο.

23 ΓΙΑΤΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; (2) από (3)
ΓΙΑΤΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; (2) από (3) Σύγχυση και δυσχέρεια στις μετρήσεις : η μεταβολή του χρήματος εξαιτίας του πληθωρισμού δημιουργεί σύγχυση και δυσχέρεια (π.χ οι λογιστές μετρούν εσφαλμένα τα κέρδη των επιχειρήσεων , όταν αυξάνονται οι τιμές με την πάροδο του χρόνου

24 ΓΙΑΤΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; (3) από (3)
Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΓΙΑΤΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; (3) από (3) Διαστρέβλωση φόρων: ο πληθωρισµός τείνει να αυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση των εισοδηµάτων που προέρχονται από αποταµιεύσεις και κατ΄ επέκταση µειώνει τον ρυθµό της µακροχρόνιας οικονοµικής µεγέθυνσης {µια λύση σε αυτό το πρόβληµα είναι η τιµαριθµοποίηση του φορολογικού συστήματος}

25 Πώς ο πληθωρισµός αυξάνει την φορολογική επιβάρυνση των αποταµιεύσεων;
Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Πώς ο πληθωρισµός αυξάνει την φορολογική επιβάρυνση των αποταµιεύσεων; Οικονοµία Α (σταθερότητα τιµών) Οικονοµία Β (πληθωρισµός) Πραγµατικό επιτόκιο 4% Ποσοστό πληθωρισµού 8 Ονοµαστικό επιτόκιο (πραγµατικό επιτόκιο + 4 12 ποσοστό πληθωρισµού) Μειωµένο επιτόκιο λόγω φόρου 25% (0,25 x 1 3 ονοµαστικό επιτόκιο) Ονοµαστικό επιτόκιο µετά την φορολόγηση (0,75 x 9 Πραγµατικό επιτόκιο µετά την φορολόγηση (ονοµαστικό επιτόκιο µετά την φορολόγηση –

26 ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ Αυθαίρετες ανακατανομές του πλούτου μεταξύ των δανειστών και δανειζόμενων: σε περίπτωση υπερπληθωρισμού κερδισμένος είναι ο δανειζόμενος. σε περίπτωση αντιληθωρισμού κερδισμένος είναι ο δανειστής.

27 ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ : ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΣΗ
Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ : ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΣΗ Τιµαριθµοποίηση: η αυτόµατη προσαρµογή ενός χρηµατικού ποσού, που προβλέπεται από το νόµο ή από κάποια σύµβαση, ανάλογα µε τον πληθωρισµό. Π.χ για να συγκρίνουμε το μισθό του έτους βάσης 1 με το μισθό του έτους , ξέρουμε ότι το επίπεδο τιμών κατά το έτος 1 και κατά το έτος 2 υπολογίζεται ως εξής: Μισθός έτους1= µισθός έτους1 x επίπεδο τιµών έτους2 /επίπεδο τιμών έτους1

28 Μακροοικονομική , Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Βιβλιογραφία Αρχές οικονομικής θεωρίας (2010) ,Mankiw G.N and Taylor M.P. Μακροοικονομική αρχές και πολιτική (2012), Baumol W. and Blinder A. Μακροοικονομική ανάλυση (2011), ΚιόχοςΠ. Παπανικολάου Γ. και Κιοχος Α. Σύγχρονη Μακροοικονομική (2005), Απέργης Ν.

29 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Μακροοικονομική, Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Ίδρυμα Ηπείρου. <Καραμάνης Κωνσταντίνος>. <Μακροοικονομική>. Έκδοση: 1.0 <Πρέβεζα>, Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: /

30 Σημείωμα Αδειοδότησης
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Μακροοικονομική, Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές [1] ή μεταγενέστερη. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, Διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί. [1]

31 Τέλος Ενότητας Επεξεργασία: <Θάνου Σοφία> <Πρέβεζα>, 2015
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Μακροοικονομική, Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τέλος Ενότητας Επεξεργασία: <Θάνου Σοφία> <Πρέβεζα>, 2015

32 Μακροοικονομική, Ενότητα : Πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Σημειώματα

33 Διατήρηση Σημειωμάτων
Μακροοικονομική, Ενότητα : Δείκτης τιμών καταναλωτή και πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη Δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

34 Μακροοικονομική, Ενότητα : Δείκτης τιμών καταναλωτή και πληθωρισμός, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τέλος Ενότητας


Κατέβασμα ppt "Ενότητα: Πληθωρισμός Καραμάνης Κωνσταντίνος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google