Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σύνθημα: Ενωμένοι στην πολυµορφία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σύνθημα: Ενωμένοι στην πολυµορφία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σύνθημα: Ενωμένοι στην πολυµορφία
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Σύνθημα: Ενωμένοι στην πολυµορφία Τύπος: Πολιτικο-οικονομική ένωση Πρωτεύουσα: Βρυξέλλες Μεγαλύτερες Πόλεις: Λονδίνο, Παρίσι Διοικητικά κέντρα: Βρυξέλες, Στρασβούργο, Λουξεμβούργο, Φρανκφούρτη Επίσημες γλώσσες: 24 Κράτη Μέλη: 28 Νόμισμα: Ευρώ (EUR, Ευρωζώνη) και 10 εθνικά Ευρωπαϊκός υπερεθνικός οργανιμός, με στόχο πολιτική συνεργασία και νομισματική ένωση.

2 Σημαία ΕΕ

3 ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ Yπογραφή: 7 Φεβρουαρίου του Ισχύ: 1η Νοέμβρη του 1993 Πολιτική ένωση κρατών μελών Οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιεχόμενο «Ισότιμον» των συμμετεχόντων κρατών. 12 -τότε- κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Δανία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία Βασισμένη στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας) Χώρισε τις πολιτικές της στους Τρεις Πυλώνες.

4 Οι Τρείς Πυλώνες της Συνθήκης
Πρώτος Πυλώνας Δεύτερος Πυλώνας Τρίτος Πυλώνας κοινοτική διαδικασία διακυβερνητική διαδικασία δικαίωμα πρωτοβουλίας μοιράζεται μεταξύ Επιτροπής και κρατών μελών και απαιτείται ομοφωνία στο Συμβούλιο. Η Επιτροπή υποβάλλει προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αρκούν το Συμβούλιο και η ειδική πλειοψηφία για έγκριση των πράξεων στο Συμβούλιο

5 Εισήγαγε την ιθαγένεια της ένωσης: Κάθε πολίτης των κρατών μελών είναι και πολίτης της Ένωσης, δηλαδή μπορεί να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα στο έδαφος των κρατών μελών, να εκλέγει ή/και να εκλέγεται μια φορά στα πέντε έτη στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενσωμάτωσε την αρχή της επικουρικότητας, θεσπίστηκαν διατάξεις για την Κοινωνική Πολιτική, την Παιδεία, την Επαγγελματική Εκπαίδευση, τη Νεολαία και τέθηκαν διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα σχετικά με τον Πολιτισμό, τη Δημόσια Υγεία, την Προστασία των Καταναλωτών, τη Βιομηχανία Περιβάλλον, τη Συνεργασία.

6 Σύμφωνα με το Άρθρο 49 της Συνθήκης του Μάαστριχτ:
‘’Kάθε ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τις αξίες της ΕΕ και δεσμεύεται να τις προάγει, μπορεί να ζητήσει να γίνει μέλος της Ένωσης. Ο χαρακτηρισμός ενός κράτους ως "ευρωπαϊκό" υπόκειται σε πολιτική αξιολόγηση από τη Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.’’ Το 2012 η ΕΕ βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης "για την συνεισφορά της στην προώθηση της ειρήνης, συμφιλίωσης, δημοκρατίας και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη". Τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην Ε.Ε είναι η Κροατία (1/7/2013), αποτελώντας το 28ο μέλος.

7

8 Ισλανδία Ρωσία Φιλανδία Εσθονία Λετονία Δανία Ολλανδία Γερμανία Βελγιο
Σουηδία Νορβηγία Εσθονία Λετονία Δανία Ηνωμένο Βασίλειο Λιθουανία Ιρλανδία Λευκορωσία Ολλανδία Πολωνία Γερμανία Βελγιο Ουκρανία Βρυξέλλες Τσεχία Σλοβακία Λουξεμβούργο Φρανκφούρτη Μολδαβία Στρασβούργο Αυστρία Ουγγαρία Γεωργία Γαλλία Ελβετία Ρουμανία Σλοβενία Κροατία Σερβία Βουλγαρία Βοσνία- Ερζεγοβίνη Ιταλία Τουρκία Π.Γ.Δ.Μ Πορτογαλία Ισπανία Αλβανία Ελλάδα

9 Αποτελείται απo 493 εκατομμύρια κατοίκους. Έχει
Η Ε.Ε Αποτελείται απo 493 εκατομμύρια κατοίκους. Έχει αγορά με ελεύθερη κυκλοφορία, κοινή αγροτική πολιτική, κοινή εμπορική πολιτική προς τρίτες χώρες, περιφερειακή πολιτική για φτωχότερες περιφέρειές της. Επιδιώκει Ένα χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης Κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας. Δε συνδέεται επίσημα με καμιάς μορφής θρησκεία. .

10 Διαδεδομένη θρησκεία της ΕΕ είναι ο Χριστιανισμός (72% του πληθυσμού), Καθολικοί (48%), Προτεστάντες (12%), Ορθόδοξοι (8%). Τα Αγγλικά είναι η περισσότερο ομιλούμενη γλώσσα στην ΕΕ (με ποσοστό 51%). Οι σχέσεις των πολιτών με το κράτος, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους καθορίζονται από το Σύνταγμα της Ε.Ε (υπογραφή του στις 10/2004). Το Σύνταγμα περιλαμβάνει τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που είχε ψηφιστεί το 2000.

11 Οικονομική Νομισματική Ένωση
1η Ιανουαρίου το 1999 εφαρμόστηκε το ενιαίο νόμισμα της Ένωσης, το ευρώ, με την τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) των κρατών μελών της ΕΕ. Αντικατέστησε τα εθνικά νομίσματα σε 11 κράτη μέλη, τη λεγόμενη Ευρωζώνη.

12 ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΕ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,
Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

13 Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission Européenne)
Ιδρύθηκε το 1951 και έχει ως έδρα τις Βρυξέλλες. Στόχος: Προστασία των κοινοτικών συμφερόντων των κρατών μελών της Ένωσης. Αποτελεί εκτελεστικό όργανο της Ένωσης, αρμόδιο για την εφαρμογή των κοινών πολιτικών και την εξασφάλιση της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

14 Από το 2014 πρόεδρος είναι ο Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ.
Τα μέλη ονομάζονται επισήμως επίτροποι. Από το 2005, κάθε κράτος-μέλος εκπροσωπείται από έναν επίτροπο. Στο σύνολο τους είναι 28. Κάθε μέλος της Επιτροπής έχει ευρωπαϊκό ρόλο και θητεία διαρκείας 5 ετών. Διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο που του ανατίθεται από τον πρόεδρο της στην αρχή της θητείας του. Κάθε Επίτροπος αναλαμβάνει την ευθύνη για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής με σχετική εντολή του Προέδρου της Επιτροπής. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 2014 πρόεδρος είναι ο Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ.

15 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί το εκλεγμένο κοινοβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια με άμεσες, γενικές εκλογές που διεξάγονται την ίδια περίοδο στα κράτη μέλη. Ο Πρόεδρος είναι ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος εκλέχτηκε τον Ιανουάριο του 2012.

16

17 Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνει:
συμμετοχή στη νομοθετική διαδικασία, κατάρτιση και έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού και άσκηση του δημοκρατικού ελέγχου πάνω στη δράση των κοινοτικών οργάνων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

18 Η Ολομέλεια του κοινοβουλίου συνέρχεται για μία εβδομάδα κάθε μήνα στο Στρασβούργο.
Αποτελείται απο 751 βουλευτές οι οποίοι εκλέγονται από το κράτος από το οποίο προέρχονται. Η κάθε χώρα εκλέγει αριθμό ευρωβουλευτών ανάλογο με τον πληθυσμό της. Έδρα της Γενικής Γραμματείας του Κοινοβουλίου είναι το Λουξεμβούργο.

19 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνέρχεται 4 φορές το χρόνο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του ως επί πλείστον με συναίνεση. Πρόεδρος το 2014 εξελέγη ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.

20 Ρόλος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:
Kαθορίζει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες της ΕΕ. Δεν είναι νομοθετικό θεσμικό όργανο της ΕΕ, δηλαδή δεν διαπραγματεύεται ούτε εκδίδει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντ’ αυτού καθορίζει το πολιτικό θεματολόγιο της ΕΕ και εκδίδει συνήθως «συμπεράσματα» κατά τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσδιορίζοντας τα προβλήματα και καθορίζοντας τα ληπτέα μέτρα.

21 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Αποτελεί μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έδρα του Συμβουλίου είναι οι Βρυξέλλες. Συμμετέχουν σε αυτό υπουργοί από κάθε κράτος μέλος και συχνά αναφέρεται για αυτό το λόγο ως Συμβούλιο των Υπουργών. Η Προεδρία του Συμβουλίου ασκείται από κάθε κράτος, για μία περίοδο έξι μηνών. Από τον Ιούλιο του 2015 την προεδρία κατέχει το Λουξεμβούργο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2016, η Ολλανδία.

22 Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Είναι η κεντρική τράπεζα που έχει αρμοδιότητα για το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης, το ευρώ. Η ζώνη του ευρώ αποτελείται από τις 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υιοθετήσει το ευρώ από το 1999 και μετά. Οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι οι κεντρικές τράπεζες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Η έδρα της βρίσκεται στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Πρόεδρος από το 2011 είναι ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι.

23 Ρόλος της ΕΚΤ Το βασικό καθήκον της ΕΚΤ είναι να διατηρεί την αγοραστική δύναμη του ευρώ και τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Η ΕΚΤ καθορίζει και εφαρμόζει τη νομισματική πολιτική για τη ζώνη του ευρώ και εκτελεί διάφορα άλλα καθήκοντα, μεταξύ των οποίων και η τραπεζική εποπτεία.

24 Η ΕΚΤ έχει τρία ακόμη όργανα λήψης αποφάσεων:
το Διοικητικό Συμβούλιο την Εκτελεστική Επιτροπή το Γενικό Συμβούλιο

25 Άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:
Άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι: Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

26 Ουσία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στόχος: η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλα αυτά τα δικαιώματα περιλαμβάνονται σε ένα ενιαίο έγγραφο, τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν τη νομική υποχρέωση να σέβονται τα δικαιώματα αυτά, όπως και τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ. Η ανάπτυξη των τεράστιων πλουτοπαραγωγικών πόρων, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να αντλούν τα περισσότερα δυνατά οφέλη.

27 Κύριος μοχλός της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί η ενιαία ή «εσωτερική» αγορά, εντός της οποίας μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα τα περισσότερα προϊόντα, υπηρεσίες, κεφάλαια και άτομα

28 Συνθήκη του Άμστερνταμ
Υπεγράφη στις 2 Οκτωβρίου 1997. Τροποποίηση κάποιων διατάξεων της συνθήκης του Μάαστριχτ. Στόχος: Διεθνοποίηση οικονομίας Εξάλειψη οικολογικής ανισορροπίας Καταπολέμηση κοινωνικής παθογένειας Δημιουργία αρχών που εμβαθύνονται στις αξίες της ΕΕ

29 Συνθήκη της Νίκαιας Υπεγράφη στις 26 Φεβρουαρίου 2001 ΣΤΟΧΟΙ:
Μεταρρύθμιση θεσμικών οργάνων για την αποτελεσματικότητα της Ε.Ε Υιοθέτηση μεθόδων τροποποίησης της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επανακαθορισμός του συστήματος ψηφοφορίας στο Συμβούλιο. Διατάξεις που αφορούσαν τη στενότερη συνεργασία αφού η συνθήκη του Άμστερνταμ προέβλεπε τη δύσκολη εφαρμογή τους.

30 Συνθήκη Λισαβόνας Υπεγράφη στις 13 Δεκεμβρίου 2007 Βασικές επιδιώξεις:
Εκδημοκρατισμός και ενεργός συμμετοχή στην ΕΕ Ενίσχυση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ενσωμάτωση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Ρήτρα αλληλεγγύης: Βοήθεια από τα κράτη-μέλη εάν κάποιο μέλος έχει πρόβλημα.


Κατέβασμα ppt "Σύνθημα: Ενωμένοι στην πολυµορφία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google