Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ
Εργαστηριακή άσκηση Γ΄ Λυκείου Κατεύθυνσης

2 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ 2 Ογκομετρικές φιάλες 100mL
Πεχάμετρο Χωνί 1 ποτήρι ζέσης 500mL (για εκπλύσεις) Διαλύματα 2Μ NaOH, HCl, CH3COOH, NH3

3 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ:
Να παρασκευάζουν Ρ.Δ. επιθυμητού pH. Να αναγνωρίζουν την κυριότερη ιδιότητα των Ρ.Δ. που είναι το να κρατούν περίπου σταθερή την τιμή του pH τους, αν σε αυτά προστεθούν μικρές ποσότητες ισχυρών οξέων ή βάσεων

4 1ο ΠΕΙΡΑΜΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ρ.Δ. ΜΕ ΤΙΜΗ pH = 4,74
Στην ογκομετρική φιάλη εισάγονται με τον κύλινδρο 50mL διαλύματος CH3COOH 2Μ και 25mL διαλύματος NaOH 2Μ. Το διάλυμα που προκύπτει αραιώνεται στα 100mL. Υπολογίζουμε τις συγκεντρώσεις των CH3COONa (από την αντίδραση) και CH3COOH (από την περίσσεια) στον τελικό όγκο των 100mL. Από τον τύπο των Henderson-Hasselbach υπολογίζουμε την τιμή του pH του διαλύματος Μετράμε το pH με πεχάμετρο Σχολιάζουμε το αποτέλεσμα

5 2ο ΠΕΙΡΑΜΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ρ.Δ. ΜΕ ΤΙΜΗ pH = 9,26
Στην ογκομετρική φιάλη εισάγονται με τον κύλινδρο 50mL διαλύματος ΝH3 2Μ και 25mL διαλύματος HCl 2Μ. Το διάλυμα που προκύπτει αραιώνεται στα 100mL. Υπολογίζουμε τις συγκεντρώσεις των NH4Cl (από την αντίδραση) και ΝH3 (από την περίσσεια) στον τελικό όγκο των 100mL. Από τον τύπο των Henderson-Hasselbach υπολογίζουμε την τιμή του pH του διαλύματος Μετράμε το pH με πεχάμετρο Σχολιάζουμε το αποτέλεσμα:

6 3ο ΠΕΙΡΑΜΑ: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ pH ΤΩΝ Ρ.Δ. (Εργ. Οδ.)
Από το Ρ.Δ. CH3COOH/CH3COONa παίρνουμε με τον ογκομετρικό κύλινδρο 25mL και προσθέτουμε 1mL διαλύματος HCl 2M (10 σταγόνες ≈ 1mL). Μετράμε το pH με το πεχάμετρο Με βάση την τιμή του pH που βρήκαμε, υπολογίζουμε τον αριθμό των mol HCl που πρέπει να προσθέσουμε για να μεταβληθεί η τιμή του pH κατά μια μονάδα. Ο αριθμός αυτός καθορίζει τη ρυθμιστική ικανότητα του διαλύματος.

7 3ο ΠΕΙΡΑΜΑ: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ pH ΤΩΝ Ρ.Δ. – ΟΡΘΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
Από το Ρ.Δ. CH3COOH/CH3COONa παίρνουμε με τον ογκομετρικό κύλινδρο 25mL και προσθέτουμε με προχοΐδα διάλυμα HCl 2M, μετρώντας ταυτόχρονα το pH με το πεχάμετρο . Όταν η τιμή του pH μεταβληθεί κατά μια μονάδα, υπολογίζουμε τον αριθμό των mol HCl που πρέπει να προσθέσουμε σε 1L διαλύματος για να μεταβληθεί η τιμή του pH κατά μια μονάδα.

8 3ο ΠΕΙΡΑΜΑ: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ pH ΤΩΝ Ρ.Δ.
Από το Ρ.Δ. NH4Cl/ΝH3 παίρνουμε με τον ογκομετρικό κύλινδρο 25mL και προσθέτουμε με προχοΐδα διάλυμα HCl 2M, μετρώντας ταυτόχρονα το pH με το πεχάμετρο . Όταν η τιμή του pH μεταβληθεί κατά μια μονάδα, υπολογίζουμε τον αριθμό των mol HCl που πρέπει να προσθέσουμε σε 1L διαλύματος για να μεταβληθεί η τιμή του pH κατά μια μονάδα.

9 3ο ΠΕΙΡΑΜΑ: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ pH ΤΩΝ Ρ.Δ.
Από το Ρ.Δ. CH3COOH/CH3COONa παίρνουμε με τον ογκομετρικό κύλινδρο 25mL και προσθέτουμε 1mL διαλύματος NaOH 2M. Μετράμε το pH με το πεχάμετρο Σχολιάζουμε το αποτέλεσμα

10 3ο ΠΕΙΡΑΜΑ: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ pH ΤΩΝ Ρ.Δ.
Από το Ρ.Δ. NH4Cl/ΝH3 παίρνουμε με τον ογκομετρικό κύλινδρο 25mL και προσθέτουμε 1mL διαλύματος NaOH 2M. Μετράμε το pH με το πεχάμετρο Σχολιάζουμε το αποτέλεσμα:

11 3ο ΠΕΙΡΑΜΑ: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ pH ΤΩΝ Ρ.Δ.
Παίρνουμε με τον ογκομετρικό κύλινδρο 25mL H2O και προσθέτουμε 1mL διαλύματος HCl 2M. Μετράμε το pH με το πεχάμετρο Σχολιάζουμε το αποτέλεσμα:

12 3ο ΠΕΙΡΑΜΑ: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ pH ΤΩΝ Ρ.Δ.
Παίρνουμε με τον ογκομετρικό κύλινδρο 25mL H2O και προσθέτουμε 1mL διαλύματος NaOH 2M. Μετράμε το pH με το πεχάμετρο Σχολιάζουμε το αποτέλεσμα:


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google