Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ - ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙΜΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Ενότητα 9: Τεχνικά έργα Γρηγόριος Βάρρας Αν. Καθηγητής Άρτα, 2015 1

2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

3 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Χρηματοδότηση Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο TEI Ηπείρου» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

4 Κατηγορίες τεχνικών έργων
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Κατηγορίες τεχνικών έργων Α) Βάσει της χρήσης τους Οικοδομικά (κτίρια κατοικιών/σχολικά / βιομηχανικά κλπ.) Συγκοινωνιακά (δρόμοι/ αεροδρόμια/ σιδηροδρομικά δίκτυα/γέφυρες κλπ.) Υδραυλικά (υδρεύσεις/ αποχετεύσεις εγγειοβελτιωτικά έργα κλπ.) Επικοινωνιακά (δίκτυα επικοινωνιών, οπτικές ίνες, κεραίες κλπ.) Ενεργειακά (μονάδες παραγωγής ενέργειας, κλπ.) Έργα πρασίνου

5 Κατηγορίες τεχνικών έργων
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Κατηγορίες τεχνικών έργων Β) Βάσει της μεθόδου κατασκευής Από τοιχοποιία Από σκυρόδεμα Προκατασκευές

6 Χαρακτηριστικά τεχνικών έργων
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Χαρακτηριστικά τεχνικών έργων Κάθε έργο είναι μοναδικό Ο κύριος/ιδιοκτήτης ενός τεχνικού έργου δεν κατανοεί τη φύση και την πολυπλοκότητα Στην υλοποίηση συμμετέχουν διαφορετικές ομάδες (συνεργεία), με διαφορετικές δεξιότητες, χωρις απαραίτητα να υπάρξει συνεργασία και χωρίς να κατανοεί ο κύριος του έργου τα προβλήματα της κατασκευής (π.χ. τεχνική ποιότητα, οικονομία κατασκευής, αρτιότητα κλπ.) Κάθε κατασκευή απαιτεί κινητές εγκαταστάσεις παραγωγής (εργοτάξια). Η σύνθεση, οργάνωση, εγκατάσταση, ασφάλεια και λειτουργία ενός εργοταξίου απαιτεί ξεχωριστή μελέτη.

7 Χαρακτηριστικά τεχνικών έργων
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Χαρακτηριστικά τεχνικών έργων Συνήθως κάθε κατασκευή επηρεάζεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες υλοποίησης (τόπος κατασκευής) Στο πλαίσιο ενός έργου πραγματοποιείται μετακίνηση του προσωπικού της εταιρείας Δεν είναι δυνατή η αποθεματοποίηση της κατασκευαστικές παραγωγής καθώς δεν είναι συχνή η επαναχρησιμοποίηση τμημάτων κατασκευών. Οι κατασκευαστικές είναι επιχειρήσεις ετοιμότητας και αναπτύσσουν δραστηριότητες ετοιμότητας (ετοιμότητα ανάληψης έργων).

8 Χαρακτηριστικά τεχνικών έργων
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Χαρακτηριστικά τεχνικών έργων Ο κατασκευαστικές κλάδος δεν μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση του παραγόμενου προϊόντος (π.χ. με διαφήμιση). Δεν είναι πάντοτε εφικτή η τυποποίηση της κατασκευής (λόγω τόπου εγκατάστασης) Η κατασκευαστική παραγωγή είναι παραγωγή κατά παραγγελία και ξεκινά με τη σύναψη σύμβασης με τον κύριο του έργου.

9 Επιπτώσεις τεχνικών έργων
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Επιπτώσεις τεχνικών έργων Αξιοποίηση εθνικών πόρων Συμβολή στην απασχόληση Ενίσχυση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών Μεταφορά, ενσωμάτωση και προαγωγή της τεχνολογικής προόδου

10 Επιπτώσεις τεχνικών έργων
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Επιπτώσεις τεχνικών έργων Τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας -κυρίως σε περιόδους ύφεσης- Συμβολή στην αναδιανομή του πλούτου Περιορισμός της οικονομικής εξάρτησης αχό το εξωτερικό, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα Αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας

11 Οργάνωση έδρας τεχνικής επιχείρησης
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Οργάνωση έδρας τεχνικής επιχείρησης Γενική διεύθυνση: σχεδιάζει μακροχρόνια την επιχείρηση, διαθέτει γραμματεία και συνεργάζεται με τους διευθυντές των επιμέρους διευθύνσεων. Διεύθυνση κατασκευών: παρέχει τεχνικές συμβουλές στα εργοτάξια και εισάγει νέες τεχνικές κατασκευής. Πιθανή διεύθυνση ανά χώρα. Διεύθυνση μηχανικού εξοπλισμού: είναι υπεύθυνη για την προμήθεια ή μίσθωση, στέγαση, συντήρηση, επάνδρωση, εξασφάλιση ανταλλακτικών και εκποίηση μηχανημάτων έργου.

12 Οργάνωση έδρας τεχνικής επιχείρησης
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Οργάνωση έδρας τεχνικής επιχείρησης Διεύθυνση προσφορών και σχέσεων: παρακολουθεί την προκήρυξη νέων έργων, προκοστολογεί, συντάσσει και υποβάλει προσφορές και παρακολουθεί την πορεία των διαγωνισμών, ενώ αναπτύσσει δημόσιες σχέσεις με φορείς προμήθειας έργων. Διεύθυνση οικονομικών: φροντίζει για την τήρηση των λογιστικών βιβλίων βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, την παρακολούθηση ταμειακής ρευστότητας, την εξασφάλιση χρηματοροών (π.χ. από τράπεζες), τη σύνταξη του προϋπολογισμού της επιχείρησης, ελέγχει τα εργοτάξια.

13 Οργάνωση έδρας τεχνικής επιχείρησης
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Οργάνωση έδρας τεχνικής επιχείρησης Διεύθυνση προσωπικού και διοικητικής μέριμνας: αρμόδια για τη στελέχωση, εκπαίδευση, κατανομή του προσωπικού σε εργοτάξια, μετακίνηση προσωπικού κλπ., αλλά και για την συντήρηση των γραφείων και την επάρκεια τους με εξοπλισμό λειτουργίας (π.χ. γραφική ύλη). Διεύθυνση προμηθειών: αρμόδια για την εκτέλεση παραγγελιών υλικών από εργοτάξια, τη μεταφορά και τη στέγασή τους σε αποθήκες.

14 Οργάνωση έδρας τεχνικής επιχείρησης
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Οργάνωση έδρας τεχνικής επιχείρησης Διεύθυνση επιχειρησιακής ανάλυσης: υπεύθυνη για τη σωστή οργάνωση και την παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας της επιχείρησης, με την κατάρτιση οργανογραμμάτων και σχημάτων διαδικασιών, την ανάπτυξη όραμα των και προοπτικών, την ενσωμάτωση και τη χρήση πληροφορικής, την υποστήριξη των έργων κλπ.

15 Καταμερισμός εργασίας σε εργοτάξιο
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Καταμερισμός εργασίας σε εργοτάξιο Τεχνικός τομέας: αποτελείται από τα τμήματα συνεργείου μηχανικού εξοπλισμού, παραγωγής υλικών, επιμετρήσεων (λογαριασμοί, συγκριτικοί πίνακες νέες τιμές κλπ.) μελετών (τροποποιήσεις μελέτης σύνταξη κατασκευαστικών σχεδίων κλπ.) και κατασκευών (συνεργεία εργασιών κατασκευής).

16 Καταμερισμός εργασίας σε εργοτάξιο
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Καταμερισμός εργασίας σε εργοτάξιο Οικονομικός τομέας περιλαμβάνει: Το λογιστήριο (τήρηση λογαριασμών εργοταξίου, καταστάσεων αμοιβών προσωπικού, δαπανών προμήθειας και συντήρησης εξοπλισμού κλπ.), το ταμείο (πραγματοποίηση πληρωμών και εισπράξεων) και τις προμήθειες (συγκέντρωση των αναγκών του εργοταξίου, την προμήθεια και τη διάθεσή τους).

17 Καταμερισμός εργασίας σε εργοτάξιο
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Καταμερισμός εργασίας σε εργοτάξιο Διοικητικός τομέας ασχολείται: με τις προσλήψεις την αλληλογραφία με τον κύριο του έργου με την τήρηση του αρχείου του έργου.

18 Οργάνωση εργασίας στο εργοτάξιο
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Οργάνωση εργασίας στο εργοτάξιο Τεχνικός και οικονομολόγος: διευθυντές των αντίστοιχων τομέων Εργοδηγός: επίβλεψη υπεργολάβων Αρχιτεχνίτης: διευθύνει το συνεργείο συντήρησης εξοπλισμού Υπεργοδηγός:επιβλέπει2-3 εργάτες

19 Αρμοδιότητες στελέχους στο εργοτάξιο
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Αρμοδιότητες στελέχους στο εργοτάξιο Οργάνωση εργασιών, προγραμματισμός εργασιών, παρακολούθηση της εφαρμογής του προγραμματισμού, συντονισμός του προσωπικού και συντονισμός των υπεργολάβων.

20 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Βιβλιογραφία ΝΟΜΟΣ 3316/ ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΝΑΦΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΔΜΕΟ/α/ο/1257/9-8-05) Α' ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΔΜΕΟ/α/ο/2361) ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ - Ν.3369/2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 6 ΚΑΙ 7 ΤΟΥ Ν.3316/2005 (Δ17γ/157/Φ.Ν. 4393) ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ (Ν.3316/2005) (ΔΜΕΟ/α/ΟΙΚ/1161) ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ (Π.Δ. 541/1978) ΜΗΤΡΩΑ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ - Π.Δ. 138/2009 ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΤΕΥΧΩΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 6,7,8 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ Ν.3316/2005 (ΑΠΟΦΑΣΗ Δ17γ/07/85/ΦΝ439.1) ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 38/2005 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) ΚΕΝΑΚ (Νομοθεσία, Εγκύκλιοι)

21 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Ίδρυμα Ηπείρου. <Βάρρας Γρηγόριος>. <Επαγγελματικές μελέτες>. Έκδοση: 1.0 <Άρτα>, Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: 21

22 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Τέλος Ενότητας Επεξεργασία: Μυριούνης Χρήστος Άρτα, 2015 22


Κατέβασμα ppt "Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google