Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Εκπαιδευτικά Προγράμματα με Χρήση Η/Υ Ι ΜΑΖΙΚΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδάσκουσα: Καθηγήτρια Τζένη Παγγέ

2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

3 Τζένη Παγγέ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα Massive Open Online Courses- webinars Τζένη Παγγέ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

4 Ορισμός: “a course of study made available over the Internet without charge to a very large number of people” Oxford Dictionaries Online 28/8/2013

5 Η συνεχής εξέλιξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και ιδιαίτερα του διαδικτύου έχει διαφοροποιήσει… τον τρόπο εργασίας, επικοινωνίας και μάθησης στo πλαίσιο της «δικτυακής κοινωνίας».

6 σημασιολογικό διαδίκτυο
το web3 και web4, άλλαξαν τον τρόπο πρόσβασης και αποθήκευσης της διαδικτυακής πληροφορίας με άγνωστες τις περαιτέρω επιπτώσεις τους . Σύμφωνα με άρθρο στη Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Τ. Οικονόμου στις , σε τοποθέτηση του καθηγητή Μητακίδη για τις απόψεις του Tim Bernes-Lee (ιδρυτή του www), για το σημασιολογικό διαδίκτυο, αναφέρει ότι όταν ρωτήθηκε ο Τιμ για αυτό…« σκέφτηκε λίγο και λέει «δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό. Αλλά από την άλλη μεριά, όταν με ρωτούσαν τι θα αλλάξει στη ζωή του μέσου ανθρώπου το web και πάλι δεν μπορούσα να το απαντήσω»…………….. Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να δούμε, ιδίως στις καλπάζουσες τεχνολογίες, τις δυνητικές επιπτώσεις, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι πελώριες και εγώ νομίζω το semantic web θα έχει πελώριες επιπτώσεις…».

7 ‘Ανοικτό Περιεχόμενο’ (Open Content)
Από το 2002 που εμφανίστηκε ο όρος ‘Ανοικτό Περιεχόμενο’ (Open Content) για πρώτη φορά (Unesco 2002), πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα ανέπτυξαν και εφάρμοσαν πρωτοβουλίες για ολοκληρωμένα ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία έγιναν γνωστά ως MOOCs (Massive Open Online Courses). Ο ορισμός των MOOC καταχωρήθηκε επίσημα το στο λεξικό του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ως: «Τα μαθήματα που παρέχονται δωρεάν σε πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων μέσω διαδικτύου» (Oxford Dictionaries Online, 2013).

8 Τι είναι τα MOOCs; Είναι διαδικτυακά μαθήματα.
Δεν έχουν περιορισμό στον αριθμό συμμετεχόντων.

9 Σύγχρονη επικοινωνία Webinars. Skype. Facebook- chat. Wikis etc.

10 Ασύγχρονη επικοινωνία
. Moocs. ……

11 εργαλεία διευκόλυνσης της online συνεργασίας
(όπως τα wikis, webinars κ.ά.) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ….. για την ηλεκτρονική μάθηση και την δια βίου εκπαίδευση.

12 MOOCs Τα MOOCs είναι μαθήματα που προσφέρονται διαδικτυακά, συνήθως είναι δωρεάν, δεν έχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις εγγραφής εκπαιδευομένων και δεν έχουν περιορισμό στον αριθμό των μαθητών που μπορούν να δεχτούν. Το αντικείμενο των προσφερόμενων μαθημάτων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιστημών το δε επίπεδο δυσκολίας ποικίλει .

13 MOOCs Είναι βασισμένα στο cloud που σημαίνει σύνδεση στο INTERNET.
Έχουν εκπαιδευτικούς σκοπούς και στόχους. Εγγράφονται συγχρόνως χιλιάδες εκπαιδευόμενοι. Τα ανοικτά μαθήματα επιτρέπουν ελεύθερη εγγραφή ελεύθερο περιεχόμενο και πρόσβαση από κάθε φορητή μηχανή.

14 η εξοικείωση με τη χρήση ΤΠΕ, είναι απαραίτητη.
Ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να διαθέτει δεξιότητες που θα του επιτρέπουν αργότερα να αυτό-ρυθμίζει τη διαδικασία της μάθησης του….. Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να καταβάλλουν αρκετό χρόνο και προσπάθεια.

15 Η δια-βιου εκπαίδευση των εκπαιδευτικών
Τα διαδικτυακά μαθήματα προσφερόμενα είτε σύγχρονα (Webinars). είτε ασύγχρονα (Moocs)…….ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ… Υποστηρίζουν τοπικά και εθνικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες.

16 Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται εκπαίδευση με MOOCS….
Μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να τους προσφερθούν είναι πολιτισμός. τέχνη. ιστορία. θετικές επιστήμες κα.

17 Σχεδιασμός μαθημάτων από απόσταση
Να σχεδιάζονται μικρής διάρκειας μαθήματα (μικρότερα των 8 εβδομάδων). Να υπάρχει εβδομαδιαία απασχόληση (max 3-6 ώρες). Να δημιουργούν μία ομάδα εκπαιδευομένων ανά θεματική ενότητα.

18 Βασικοί φορείς παροχής MOOC
EdX Coursera FutureLearn Udemy Udacity Khan Academy Iversity

19 Το πανεπιστήμιο θα μπορούσε:
Να χρησιμοποιήσει έτοιμα μαθήματα από την πληθώρα μαθημάτων που προσφέρονται ήδη στο διαδίκτυο. Να δημιουργήσει νέα μαθήματα σχεδιασμένα ειδικά για να καλύπτουν τις δίκες του ανάγκες.

20 Τέλος Ενότητας

21 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

22 Σημειώματα

23 Σημείωμα Ιστορικού Εκδόσεων Έργου
Το παρόν έργο αποτελεί την έκδοση 1.0. Έχουν προηγηθεί οι κάτωθι εκδόσεις: Έκδοση 1.0 διαθέσιμη εδώ.

24 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διδάσκουσα: Καθηγήτρια Τζένη Παγγέ. «Εκπαιδευτικά Προγράμματα με Χρήση Η/Υ Ι. ΜΑΖΙΚΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ». Έκδοση: 1.0. Ιωάννινα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση:

25 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή, Διεθνής Έκδοση 4.0 [1] ή μεταγενέστερη. [1]


Κατέβασμα ppt "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google