Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής
ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΠΑΡ/ΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ “Εφαρμοσμένη Δασοκομική” Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής Μάθημα 12: Καλλιέργεια Δάσους Στέργιος Βέργος, καθηγητής Καρδίτσα, 20 Δεκεμβρίου 2011

2 Καλλιέργεια νεοφυτείας
Η καλλιέργεια στο στάδιο της νεοφυτείας απευθύνεται στα νεαρά άτομα της συστάδας από την εγκατάσταση τους - αρτίφυτρα - μέχρι τη διαμόρφωση κανονικής κόμης των επί μέρους ατόμων και συγκόμωση της συστάδας - νεόφυτα (για διάφορα είδη μέχρι χρόνια). Ο σκοπός της καλλιέργειας της νεοφυτείας δεν είναι άλλος από την δημιουργία πυκνοφυτείας επιθυμητής μίξης και άριστης κατά το δυνατόν ποιότητας των δενδρυλλίων. Αυτός ο σκοπός επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των ακόλουθων καλλιεργητικών μέτρων: με την προστασία από κάθε είδους κινδύνους και ασθένειες και από τον επιζήμιο ανταγωνισμό. με την επιλογή και ανατροφή των πολυτιμότερων νεοφύτων. Υπάρχει θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στις επιλογές της φύσης και στις σχεδιασμένες δασοκομικές επιλογές, η οποία και καθιερώνει την καλλιέργεια του δάσους σαν την αποφασιστικότερη ανθρώπινη ενέργεια στην όλη παραγωγική δασοπονική διαδικασία.

3 Καλλιέργεια πυκνοφυτείας
Η καλλιέργεια της πυκνοφυτείας αναφέρεται στην περιποίηση νεαρών συστάδων, από την στιγμή που αυτές έχουν συγκομωθεί μέχρι που το κατώτερο μέρος της ζωντανής τους κόμης να βρίσκεται περίπου στο ύψος ανδρός (περίπου 1,80 μέτρα). Στην περίπτωση της πυκνοφυτείας ο καλλιεργητικός σκοπός δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μιας συστάδας κορμιδίων, από επιθυμητά μεγάλης αξίας άτομα του μέλλοντος, με την επιθυμητή σύνθεση και αναλογία μίξης. Σ' ό,τι αφορά στην προστασία πρέπει να λαμβάνονται κυρίως προληπτικά μέτρα για κάθε είδους κινδύνους. Η επιλογή και ανατροφή κατά την καλλιέργεια της πυκνοφυτείας επιτυγχάνεται με τις εργασίες των καθαρισμών (αρνητική επιλογή) και της ευνόησης των καλύτερων ατόμων (θετική επιλογή).

4 Καλλιέργεια πυκνοφυτείας
Τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει ο δασοκαλλιεργητής είναι κυρίως δύο: Πόσα δενδρύλλια πρέπει να επιλεγούν και ευνοηθούν; και σε ποιο βαθμό; Κατ' αρχήν πρέπει να τονισθεί πως είναι επιθυμητό να επιλεγεί και ευνοηθεί μεγάλος αριθμός επίλεκτων ατόμων, ώστε και σε επόμενα στάδια και επεμβάσεις να υπάρχει πάντα ευχέρεια επιλογής. Στην πράξη ο δασοκαλλιεργητής επιλέγει και καλλιεργεί εκλεκτά άτομα σε απόσταση μεταξύ τους όχι μικρότερη από το μισό του ύψους τους, η οποία συχνά φθάνει στα 2/3 του ύψους. Έτσι για παράδειγμα σε μια πυκνοφυτεία ύψους 3 μ., εκλέγονται και ευνοούνται περίπου δενδρύλλια. Ως προς το βαθμό ευνόησης των επίλεκτων ατόμων και εδώ δεν μπορεί να δοθεί κάποια "συνταγή", μπορεί όμως κάπως γενικευμένα να ειπωθεί πως οι επεμβάσεις θα πρέπει να είναι ασθενείς έως μέτριες.


Κατέβασμα ppt "Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google