Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.» ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΠΛΑΒΟΥΚΟΣ

2 Περιεχόμενα Ορισμός – Στόχοι – Αποστολές Ιστορική Αναδρομή
Επιδράσεις Συνθηκών Θεσμικά Όργανα Ενισχυμένη Συνεργασία Ευρωπαϊκές Αποστολές Ελληνική Συμμετοχή

3 Ορισμός ΚΠΑΑ – CSDP Η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) ή Common Security and Defense Policy (CSDP) αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ, η ΕΕ αποφασίζει την ανάπτυξη αποστολών διαχείρισης κρίσεων, με στρατιωτικά και μη στρατιωτικά μέσα, οι οποίες συμβάλλουν στην υλοποίηση των ευρύτερων στόχων της ΚΕΠΠΑ. Υλοποιούνται ΕΚΤΟΣ ΕΕ. Βασίζεται στα μέσα που παρέχουν τα κράτη μέλη.

4 Στόχοι ΚΠΑΑ – CSDP Ενίσχυση στρατιωτικών ικανοτήτων ΕΕ.
Πρόληψη συγκρούσεων. Επιδίωξη σταθερότητας και ασφάλειας. Ενίσχυση παγκόσμιου ρόλου ΕΕ. Καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στήριξη τρίτων χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο έδαφός τους. Ρήτρα αλληλεγγύης και αμοιβαίας βοήθειας. Δεν θίγει την ιδιαιτερότητα των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

5 Είδη αποστολών (Petersberg tasks)
Κοινές δράσεις αφοπλισμού. Ανθρωπιστικές αποστολές και αποστολές διάσωσης. Αποστολές παροχής συμβουλών και αρωγής επί στρατιωτικών θεμάτων. Αποστολές πρόληψης των συγκρούσεων και διατήρησης της ειρήνης. Αποστολές μαχίμων δυνάμεων για τη διαχείριση των κρίσεων. Αποστολές αποκατάστασης της ειρήνης. Επιχειρήσεις σταθεροποίησης μετά το πέρας των συγκρούσεων.

6 Ιστορική Αναδρομή 1947 – 1997: Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση
1948: Συνθήκη των Βρυξελλών 1950: Σχέδιο Pleven 1960: Σχέδιο Fouchet 1970: Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνεργασία 1987: Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη 1947 – 1997: Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση ---πολιτική και στρατιωτική συμμαχία, κοινή άμυνα 1948: Συνθήκη των Βρυξελλών ---μεταξύ Benelux, Γαλλίας και Αγγλίας περιέχει ρήτρα κοινής άμυνας 1950: Σχέδιο Pleven ---συγκρότηση ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού στρατεύματος, υπό κοινή διοίκηση. ΑΠΟΤΥΧΙΑ 1960: Σχέδιο Fouchet ---στενότερη πολιτική συνεργασία με κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα. ΑΠΟΤΥΧΙΑ 1970: Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνεργασία ---διενέργεια διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. 1987: Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη ---Θεσμοθέτηση ΕΠΣ 1991: Συνθήκη του Μάαστριχτ ---Εμφάνιση ΚΕΠΠΑ 1997: Συνθήκη του Άμστερνταμ ---Ενίσχυση ΚΕΠΠΑ 1998: Συνάντηση Κορυφής St. Malo ---Ανάπτυξη αυτόνομης δράσης από Γαλλία και Αγγλία 1999: Συμβούλιο του Ελσίνκι ---Ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων 2003: Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας 2009: Συνθήκη της Λισαβόνας 2016: Αναθεώρηση Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας

7 Ιστορική Αναδρομή 1991: Συνθήκη του Μάαστριχτ  Εμφάνιση ΚΕΠΠΑ
1997: Συνθήκη του Άμστερνταμ  Ενίσχυση ΚΕΠΠΑ 1998: Συνάντηση Κορυφής St. Malo  Επιτάχυνση ΚΕΠΠΑ 1999: Συμβούλιο του Ελσίνκι  Ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων 2003: Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας  Καθορίζει την στρατηγική στην οποία βασίζεται η ΚΠΑΑ 2009: Συνθήκη της Λισαβόνας 2016: Αναθεώρηση Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας  Εξέλιξη ΚΠΑΑ 1948: Συνθήκη των Βρυξελλών ---μεταξύ Benelux, Γαλλίας και Αγγλίας περιέχει ρήτρα κοινής άμυνας 1950: Σχέδιο Pleven ---συγκρότηση ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού στρατεύματος, υπό κοινή διοίκηση. ΑΠΟΤΥΧΙΑ 1960: Σχέδιο Fouchet ---στενότερη πολιτική συνεργασία με κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα. ΑΠΟΤΥΧΙΑ 1954 – 2011: Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση ---πολιτική και στρατιωτική συμμαχία, κοινή άμυνα 1970: Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνεργασία ---διενέργεια διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. 1987: Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη ---Θεσμοθέτηση ΕΠΣ 1991: Συνθήκη του Μάαστριχτ ---Εμφάνιση ΚΕΠΠΑ 1997: Συνθήκη του Άμστερνταμ ---Ενίσχυση ΚΕΠΠΑ 1998: Συνάντηση Κορυφής St. Malo ---Ανάπτυξη αυτόνομης δράσης από Γαλλία και Αγγλία 1999: Συμβούλιο του Ελσίνκι ---Ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων 2003: Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας ---Καθορίζει την στρατηγική στην οποία βασίζεται η ΚΠΑΑ 2009: Συνθήκη της Λισαβόνας 2016: Αναθεώρηση Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας ---Η ΚΠΑΑ εξελίσσεται

8 Καινοτομίες Άμστερνταμ
Δημιουργική αποχή. Ενσωμάτωση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αποστολές τύπου Petersberg εκφράζουν την κοινή βούληση των κρατών μελών να εξασφαλίσουν την σταθερότητα και ασφάλεια στην Ευρώπη μέσω επιχειρήσεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα ή αποκατάστασης της ειρήνης.

9 Καινοτομίες Λισαβόνας
Μετονομασία Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΠΑΑ - ESDP) σε Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ - CSDP). Κοινή αμυντική πολιτική  κοινή άμυνα. Οι αποφάσεις εκδίδονται από το Συμβούλιο ομόφωνα μετά από πρόταση του ΥΕ ή κράτους μέλους. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (μηχανισμός ΑΘΗΝΑ – ATHENA). προοδευτικός προσδιορισμό κοινής αμυντικής πολιτικής με στόχο την κοινή άμυνα όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λάβει σχετική απόφαση με ομοφωνία.

10 Καινοτομίες Λισαβόνας
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EOA – EDA) Ίδρυση μόνιμων πολιτικών και στρατιωτικών οργάνων: Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ – PSC) Στρατιωτική Επιτροπή (ΣΕΕΕ – EUMC) Στρατιωτικό Επιτελείο (ΣΕ – EUMS) Ενίσχυση συνεργασίας: Σε συγκεκριμένες αποστολές. Μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία.

11 Ο μηχανισμός ΑΘΗΝΑ – ATHENA
Δημιουργήθηκε το 2004. Μηχανισμός χρηματοδότησης των κοινών εξόδων που απαιτούνται για να υλοποιηθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ. Δεν μπορούν να αναλαμβάνονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Χρηματοδοτούνται από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Το όργανο λήψης αποφάσεων του μηχανισμού ΑΘΗΝΑ είναι η ειδική επιτροπή. Απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο ανά συμμετέχον κράτος μέλος. Συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη, πλην Δανίας.

12 Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας - ΕΟΑ European Defence Agency - EDA
Ιδρύθηκε το 2004. Είναι υπό την εξουσία του Συμβουλίου της ΕΕ. Έχει νομική προσωπικότητα. Επικεφαλής του είναι ο ΥΕ. Είναι ανοιχτός σε κάθε κράτος μέλος που επιθυμεί να συμμετάσχει. Αποστολή του είναι: Η βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων. Η υποστήριξη της ΚΠΑΑ. Συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές ετησίως σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας. Επίσης, μπορεί να συνεδριάσει με συγκεκριμένη σύνθεση. Χρηματοδοτείται από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, αναλόγως ΑΕΠ. Συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη, πλην Δανίας. Συμμετέχει η Νορβηγία, όχι η Τουρκία.

13 Στόχοι ΕΟΑ – EDA Ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων.  Προώθηση της εξοπλιστικής συνεργασίας.  Ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας και δημιουργία διεθνώς ανταγωνιστικής αγοράς αμυντικού υλικού.  Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας. 

14 Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας - ΕΠΑ Political and Security Committee - PSC
Ιδρύθηκε το 2001. Είναι μια επιτροπή που προετοιμάζει τα Συμβούλια της ΕΕ που αφορούν θέματα ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ. Αποτελείται από τους πρέσβεις των κρατών μελών στις Βρυξέλλες. Συνέρχεται δύο φορές την εβδομάδα ή και συχνότερα εάν χρειαστεί. Ασκεί τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική διεύθυνση των επιχειρήσεων διαχείρισης κρίσεων. Επικουρείται από: μια πολιτικοστρατιωτική ομάδα εργασίας (PMG) μια μη στρατιωτική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων (CIVCOM) τη στρατιωτική επιτροπή και το στρατιωτικό επιτελείο.

15 Αποστολή ΕΠΑ – PSC Παρακολουθεί τη διεθνή κατάσταση στον τομέα της ΚΕΠΠΑ Συνιστά στο Συμβούλιο στρατηγικές προσεγγίσεις και επιλογές πολιτικής Παρέχει καθοδήγηση στη στρατιωτική επιτροπή, την πολιτικοστρατιωτική ομάδα και την επιτροπή πολιτικής διαχείρισης κρίσεων Εξασφαλίζει τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική διεύθυνση των επιχειρήσεων διαχείρισης κρίσεων.

16 Στρατιωτική Επιτροπή - ΣΕΕΕ EU Military Committee - EUMC
Ιδρύθηκε το 2001. Είναι το ανώτερο στρατιωτικό όργανο. Υπάγεται στο Συμβούλιο της ΕΕ. Απαρτίζεται από τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των κρατών μελών (ή αντιπροσώπους). Προεδρεύει ανώτατος στρατιωτικός που διορίζεται από το Συμβούλιο. Αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση. Ο πρόεδρος εκπροσωπεί την EUMC στην ΕΠΑ και το Συμβούλιο. Παρέχει στην ΕΠΑ στρατιωτικές συμβουλές και συστάσεις. Δίνει στρατιωτικές κατευθύνσεις στο Στρατιωτικό Επιτελείο . Είναι το πεδίο προβληματισμού και συνεργασίας των στρατιωτικών για θέματα διαχείρισης κρίσεων και πρόληψης συγκρούσεων.

17 Στρατιωτικό Επιτελείο - ΣΕ EU Military Staff - EUMS
Ιδρύθηκε το 2001. Αποτελείται από  εμπειρογνώμονες στρατιωτικούς αποσπασμένους από τα κράτη μέλη. Είναι η πηγή της στρατιωτικής εμπειρογνωμοσύνης της ΕΕ.  Υπάγεται στη ΣΕΕΕ. Παρέχει στρατιωτικές γνώσεις και υποστήριξη στον ΥΕ και την ΕΠΑ. Υλοποιεί τις αποφάσεις και οδηγίες της ΣΕΕΕ. Παρέχει εκτίμηση της κατάστασης σχετικά με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που διατίθενται από τα κράτη μέλη στην ΕΕ. για τις αποστολές τύπου Petersberg. Είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ. Συνεργάζεται με τον ΕΟΑ.

18 Committee for Civilian Aspects of Crisis Management - CIVCOM
Ιδρύθηκε το 2000. Απαρτίζεται από αντιπροσώπους των κρατών μελών. Υπάγεται στην ΕΠΑ. Συμβουλεύει την ΕΠΑ σχετικά με τις μη στρατιωτικές πτυχές της διαχείρισης κρίσεων. Προετοιμάζει το σχεδιασμό νέων αποστολών Συντάσσει προτάσεις προς την ΕΠΑ.

19 The Politico-Military Group - PMG
Προετοιμάζει το έργο της ΕΠΑ στον τομέα της ΚΠΑΑ. Καλύπτει τις πολιτικές πτυχές των πολιτικο-στρατιωτικών θεμάτων. Προετοιμάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ. Παρέχει συστάσεις στην ΕΠΑ και παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή τους. Συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικών. Διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών. Έχει αυξημένη ευθύνη για τις σχέσεις με τρίτες χώρες και άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ. Πρόεδρος του PMG είναι αντιπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου.

20 The Crisis Management and Planning Directorate - CMPD
Ιδρύθηκε το 2009. Ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικοστρατιωτικού σχεδιασμού για την ΕΕ. Λειτουργεί υπό τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική διεύθυνση της ΕΠΑ Απαρτίζεται από τους εκπροσώπους όλων των 28 κρατών μελών. Παρέχει επίσης βοήθεια και συμβουλές προς τον ΥΕ και τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της ΕΕ. Διασφαλίζει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα των δράσεων για τη διαχείριση κρίσεων και την ανάπτυξη της ΚΠΑΑ

21 Civilian Planning and Conduct Capability - CPCC
Είναι η μόνιμη δομή που είναι υπεύθυνη για την αυτόνομη επιχειρησιακή διεξαγωγή μη στρατιωτικών επιχειρήσεων ΚΠΑΑ. Υπάγεται στον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική διεύθυνση της ΕΠΑ, υπό τη γενική εξουσία του ΥΕ. Διασφαλίζει τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων διαχείρισης κρίσεων. Διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή όλων των καθηκόντων της αποστολής.

22 Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας - ΕΑΑΑ European Security and Defence College - ESDC
Ιδρύθηκε το 2005. Είναι ένα δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που παρέχουν κατάρτιση σε πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό στον τομέα της ΚΠΑΑ . Προωθεί την κοινή κατανόηση της ΚΠΑΑ μεταξύ του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού και τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών. Συμβάλλει στην ανάπτυξη ευρωπαϊκής κουλτούρας ασφάλειας. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της είναι ανοιχτές σε πολίτες όλων των κρατών μελών, υπό προσχώρηση χώρες, υποψήφιες χώρες και ορισμένες φορές σε τρίτες χώρες. Κάθε κράτος μέλος ή θεσμικό όργανο της ΕΕ στο οποίο ανήκει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα αναλαμβάνει όλα τα έξοδα που σχετίζονται με τη συμμετοχή του στην ΕΑΑΑ.

23 Ινστιτούτο Μελετών για Θέματα Ασφάλειας EU Institute for Security Studies - EUISS
Ιδρύθηκε το Έχει έδρα το Παρίσι. Είναι πλήρως αυτόνομο. Έχει σκοπό τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής στα θέματα ασφαλείας και την ΚΠΑΑ Είναι η «δεξαμενή σκέψης» της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πραγματοποιεί έρευνες για θέματα ασφαλείας που αφορούν την ΕΕ. Λειτουργεί και ως φόρουμ συζητήσεων. Εκπονεί αναλύσεις και προβλέψεις, τις οποίες υποβάλλει στην ΕΠΑ και στον ΥΕ. Χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η κατανομή του κόστους γίνεται με βάση το ΑΕΠ. Υπάγεται στην ΕΠΑ, η οποία ασκεί την πολιτική εποπτεία. Εκδίδει δημοσιεύσεις στρατηγικού σχεδιασμού προς τη διεθνή κοινότητα. Διοργανώνει εκδηλώσεις, συνέδρια, σεμινάρια και ομάδες εργασίας με σκοπό να βελτιώσει την ικανότητα εκπόνησης αναλύσεων της ΕΕ και να δημιουργήσει ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων που θα στηρίζει την ΚΕΠΠΑ.

24 Δορυφορικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Union Satellite Centre - SatCen
Ιδρύθηκε το Βρίσκεται στα περίχωρα της Μαδρίτης. Είναι οργανισμός της ΕΕ, ο οποίος υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της ΚΠΑΑ μέσω της ανάλυσης των δεδομένων των δορυφόρων παρατήρησης. Είναι υπό την εποπτεία της ΕΠΑ και την επιχειρησιακή διεύθυνση του ΥΕ. Εξελίσσεται σε κορυφαίο πάροχο των δεδομένων που σχετίζονται με την ασφάλεια των πληροφοριών. Είναι πλήρως συνδεδεμένο με τις δομές της ΚΠΑΑ και με όλες τις σχετικές δράσεις ανάπτυξης και συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος και της ασφάλειας. Χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη. Διοικείται από ένα συμβούλιο με εκπροσώπους όλων των κρατών μελών της ΕΕ, το οποίο εγκρίνει τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα εργασίας.

25 Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΕ EU Operations Centre - OPCEN
Ενεργοποιήθηκε το 2012. Στοχεύει στο συντονισμό των πολιτικών και στρατιωτικών ενεργειών μεταξύ των αποστολών ΚΠΑΑ στο Κέρας της Αφρικής. Η χρήση του έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του 2016. Έχει προσωπικό δεκαέξι άτομα. Το προσωπικό αποσπάται από τα κράτη μέλη.

26 Συμβούλιο Εξωτ. Υποθέσεων και Άμυνας
Υπουργοί Εξωτερικών & Άμυνας, πρόεδρος o ΥΕ ΕΠΑ – PSC Πρέσβεις OPCEN Κέντρο επιχειρήσεων SATCEN Δορυφορικό κέντρο EUISS Ερευνητικό κέντρο ESDC Εκπαιδευτικά ιδρύματα CPCC Μη στρατιωτικές επιχειρήσεις CMPD Αντιμετώπιση κρίσεων PMG Πολιτικό & στρατιωτικό CIVCOM Αντιπρόσωποι ΚΜ ΣΕΕΕ – EUMC Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων EOA – EDA Υπουργοί Άμυνας

27 Ενισχυμένη Συνεργασία
Τα κράτη μέλη θέτουν στη διάθεση της ΕΕ στρατιωτικές και μη στρατιωτικές δυνατότητες. Το Συμβούλιο μπορεί να αναθέσει μια αποστολή σε ομάδα κρατών μελών που το επιθυμούν και διαθέτουν τις αναγκαίες ικανότητες. Αυτά τα κράτη μέλη, σε συνεργασία με τον ΥΕ, συμφωνούν μεταξύ τους ως προς τη διαχείριση της αποστολής. Τα κράτη μέλη που συγκροτούν μεταξύ τους πολυεθνικές δυνάμεις μπορούν να θέτουν τις δυνάμεις αυτές στη διάθεση της ΚΠΑΑ.

28 Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία
Υψηλότερα κριτήρια στρατιωτικών δυνατοτήτων Δεσμευτικότερες υποχρεώσεις, ενόψει πιο απαιτητικών αποστολών Είναι ανοικτή στα κράτη μέλη τα οποία δεσμεύονται για: Εντατικότερη ανάπτυξη των αμυντικών τους δυνατοτήτων (μέσω συνεισφορών, συμμετοχής σε πολυεθνικές δυνάμεις, σε ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα και στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας) Παροχή, ως το 2010, ειδικευμένων μονάδων ικανών να αναλάβουν αποστολές τύπου Petersberg, σε 5-30 μέρες Συνεργασία σε επίπεδο των δαπανών, ενίσχυση της διαθεσιμότητας, της διαλειτουργικότητας, της ευελιξίας και της δυνατότητας ανάπτυξης των δυνάμεών τους.

29 Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης - ΕΔΤΑ
Το 1999 στο Συμβούλιο του Ελσίνκι τίθεται ο «Πρωταρχικός στόχος», δηλαδή να δημιουργηθεί ΕΔΤΑ, η οποία: Να είναι έτοιμη ως το 2003. Να αποτελείται από άτομα. Να αναπτύσσεται γρήγορα (εντός 60 ημερών). Να παραμένει για τουλάχιστον 1 χρόνο αναπτυγμένη. Αναλαμβάνει όλες τις αποστολές τύπου “Petersberg”. Δεν είναι Ευρωστρατός

30 Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης - ΕΔΤΑ
Η ανάγκη έγκρισης από το ΝΑΤΟ προέκυψε λόγω έλλειψης στρατιωτικών πόρων (κυρίως σε θέματα αερομεταφορών). Το ΝΑΤΟ θέτει τρεις όρους, τα 3D’s: NO DISCRIMINATION: να μπορούν να συμμετάσχουν χώρες εκτός Ένωσης, μέλη ΝΑΤΟ (πχ. Τουρκία). NO DECOUPLING: η δράση της ΕΔΤΑ να μην έρχεται σε αντίθεση με τη δράση του ΝΑΤΟ (εντός ΝΑΤΟϊκού πλαισίου). NO DUPLICATION: να υπάρχει διαφοροποίηση από τις αποστολές του ΝΑΤΟ (δηλαδή να αναλαμβάνονται μόνο αποστολές τύπου “Petersberg”).

31 Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης - ΕΔΤΑ
Το 2000, στο Συμβούλιο της Φέιρα τίθεται μη στρατιωτικός «Πρωταρχικός στόχος»:  5000 αστυνομικοί να είναι έτοιμοι εντός 30 ημερών. Στον τομέα αυτόν η ΕΕ διαθέτει πόρους, συνεπώς δεν υπάρχει ανάμιξη με το ΝΑΤΟ.

32 EU Battlegroups Πολυεθνικοί τακτικοί σχηματισμοί που αντικατέστησαν την ΕΔΤΑ. Αποτελούνται από 1500 άτομα. Είναι διαθέσιμα για περίοδο 6 μηνών. Οι χώρες συμμετέχουν οικειοθελώς. Τουλάχιστον 2 μονάδες είναι μονίμως σε ετοιμότητα. Ανάληψη αποστολών τύπου “Petersberg” Εντολή επέμβασης δίνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι τώρα.

33 Εν εξελίξει αποστολές (17)
ALTHEA/BiH EU NAVFOR Somalia EUAM Ukraine EUBAM Libya EUBAM Moldova and Ukraine EUBAM Rafah EUCAP Nestor EUCAP Sahel Mali EUCAP Sahel Niger EULEX Kosovo EUMM Georgia EUNAVFOR MED EUPOL Afghanistan EUPOL COPPS/Palestinian Territories EUTM RCA EUTM Somalia EUTM-Mali

34

35 Ολοκληρωμένες αποστολές (18)
EUPM/BiH CONCORDIA/FYROM EUPOL PROXIMA/FYROM EUPAT EU SSR Guinea-Bissau EUFOR Tchad/RCA EUJUST THEMIS/Georgia EUJUST LEX-Iraq EUAVSEC South Sudan EUMAM RCA ARTEMIS/DRC EUPOL RD CONGO EUSEC RD CONGO EUPOL KINSHASA (DRC) EUFOR RD Congo EUFOR RCA Aceh Monitoring Mission - AMM

36

37 Ελληνική Συμμετοχή σε αποστολές
Α. Επιχειρήσεις (με στρατιωτικά μέσα): ‘EUFOR Althea’ επιχείρηση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, που αναπτύχθηκε τον Δεκέμβριο 2004 σε συνέχεια της νατοϊκής επιχείρησης SFOR και διεξάγεται με προσφυγή στα μέσα και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ. ‘EUNAVFOR ATALANTA’ επιχείρηση για την αποτροπή και καταστολή της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας. ‘EUTM Mali’ στρατιωτική αποστολή για την εκπαίδευση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων του Μάλι.

38 Ελληνική Συμμετοχή σε αποστολές
Β. Αποστολές (με μη στρατιωτικά μέσα): ‘EULEX Kosovo’ αποστολή στο Κόσοβο, η μεγαλύτερη, εν εξελίξει, μη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ, η οποία δραστηριοποιείται σε θέματα κράτους δικαίου. ‘EUPOL Afghanistan’ αστυνομική αποστολή στο Αφγανιστάν, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στον τομέα του κράτους δικαίου. ‘EUMM Georgia’ αποστολή επιτήρησης στη Γεωργία, μέσω ανάπτυξης παρατηρητών, με στόχο τη συμβολή στην εδραίωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. ‘EUCAP Nestor - Horn of Africa’, αποστολή για την ανάπτυξη των τοπικών ναυτικών δυνατοτήτων των χωρών στο Κέρας της Αφρικής και τον δυτικό Ινδικό ωκεανό. ‘EUAM Ukraine’ αποστολή με στόχο την ενίσχυση και επίτευξη αποτελεσματικότητας στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.

39 Ελληνική Συμμετοχή σε Battlegroups
Spanish–Italian Amphibious Battlegroup (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία) Balkan Battlegroup HelBRoC (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Ουκρανία)

40 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google