Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μετάθεση του κινδύνου Ενδοτικό δίκαιο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μετάθεση του κινδύνου Ενδοτικό δίκαιο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μετάθεση του κινδύνου Ενδοτικό δίκαιο  Συμφωνία των μερών για τη μετάθεση του κινδύνου (άρθρο 6) Το περιεχόμενο της συμφωνίας ανευρίσκεται με ερμηνεία της σύμβασης ή των δηλώσεων των μερών με βάση τα κριτήρια άρθρου 8 (βούληση που το άλλο μέρος γνώριζε ή έπρεπε να γνωρίζει, το νόημα που θα απέδιδε συνετός συναλλασσόμενος, διαπραγματεύσεις, πρακτική, μεταγενέστερη συμπεριφορά). καθιερωμένη μεταξύ των μερών πρακτική ή από συμφωνηθείσα συνήθεια (άρθρο 9 παρ. 1) ή - εφαρμογή στη σύμβαση συναλλακτικής συνήθειας του διεθνούς εμπορίου την οποία τα μέρη γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν (άρθρο 9 παρ. 2).

2 Έλλειψη συμφωνίας των μερών για τη μετάθεση του κινδύνου
(α) αν πρόκειται για πώληση με αποστολή => άρθρο 67 (β) αν πρόκειται για πώληση πράγματος υπό διαμετακόμιση => άρθρο 68 (γ) αν πρόκειται για πώληση όπου ο αγοραστής είναι υποχρεωμένος να αναλάβει τα πράγματα σε τόπο άλλον από τις εγκαταστάσεις του πωλητή => άρθρο 69 παρ.2

3 Βασικός κανόνας Αν δεν ισχύει καμιά από τις υπό (α) – (γ) περιπτώσεις, τα πράγματα παραδίδονται σε εγκατάσταση του πωλητή => άρθρο 69 παρ. 1 Σχέση με INCOTERMS 2010 Ρήτρα EXW (Ex Works) => ο κίνδυνος μετατίθεται στον αγοραστή μόλις ο πωλητής θέσει σε τόπο εγκατάστασης του τα πράγματα στη διάθεση του αγοραστή (μάλιστα χωρίς να είναι φορτωμένα στο μέσο μεταφοράς που τυχόν ήρθε για να τα παραλάβει). Αρκεί μονομερής ενέργεια εκ μέρους του πωλητή. Ρήτρα FCA (Free Carrier) => ο κίνδυνος μετατίθεται στον αγοραστή, μόλις ο πωλητής φορτώσει τα πράγματα σε μέσο μεταφοράς που έχει παράσχει ο αγοραστής (αφού στην περίπτωση αυτή για τη μεταφορά φροντίζει ο αγοραστής). Δηλαδή στην περίπτωση αυτή ο πωλητής φέρει τον κίνδυνο και κατά τη διαδικασία της φόρτωσης.

4 Εν τούτοις, αν ο αγοραστής είναι υποχρεωμένος να αναλάβει τα κινητά πράγματα σε τόπο άλλον από μία των εγκαταστάσεων του πωλητή, ο κίνδυνος μετατίθεται, όταν η παράδοση είναι ληξιπρόθεσμη και ο πωλητής γνωρίζει το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν τεθεί στη διάθεσή του σε αυτόν τον τόπο (Άρθρο 69 παρ. 2) (INCOTERMS 2010 DDP, DAP, DAT).

5 ΚΑΤΑ ΓΕΝΟΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΑΡΟΧΗ
Αν η σύμβαση πώλησης αφορά πράγματα που δεν έχουν ακόμη εξατομικευθεί, τα πράγματα τίθενται στην διάθεση του αγοραστή, όταν διαπιστωθεί ότι τα πράγματα είναι τα αναφερόμενα στη σύμβαση πώλησης (Άρθρο 69 παρ. 3).

6 Συμφωνία Αποστολής (Άρθρο 67)
Αν η σύμβαση πώλησης προβλέπει μεταφορά των κινητών πραγμάτων και ο πωλητής δεν είναι υποχρεωμένος να το παραδώσει σε ορισμένο τόπο, ο κίνδυνος μετατίθεται στον αγοραστή, όταν τα πράγματα παραδίδονται στον πρώτο μεταφορέα, προκειμένου να διαβιβασθούν στον αγοραστή, σύμφωνα με τη σύμβαση πώλησης (Άρθρο 67 παρ. 1 εδ. α΄).

7 Πλεονεκτήματα άρθρου 67 παρ. 1 εδ. α’, (ιδίως επί εμπορευματοκιβωτίων)
Πλεονεκτήματα άρθρου 67 παρ. 1 εδ. α’, (ιδίως επί εμπορευματοκιβωτίων). Μεταφορά εντός εμπορευματοκιβωτίου (container) και ζημία κατά τη μεταφορά, δυσκολία διακρίβωσης σε ποιο χρονικό σημείο έλαβε χώρα το τυχαίο ζημιογόνο γεγονός (οπότε να κριθεί με βεβαιότητα αν έλαβε χώρα πριν ή μετά τη μετάθεση του κινδύνου του αγοραστή). Ευκολότερος έλεγχος πριν το κλείσιμο του εμπορευματοκιβωτίου ο αγοραστής φέρει τον κίνδυνο για τα τυχηρά περιστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς και όχι από κάποιο ενδιάμεσο σημείο (λ.χ. την παράδοση των πραγμάτων στο θαλάσσιο μεταφορέα για εξαγωγή), βλ. και άρθρο 20ν. 2496/1997

8 Έννοια «παράδοσης» στο άρθρο 67 παρ. 1 εδ. α΄.
Περιέλευση του πράγματος από την κατοχή του πωλητή στην κατοχή του μεταφορέα, με σκοπό την περαιτέρω διαβίβαση του στον αγοραστή. Ο μεταφορέας πρέπει να είναι ανεξάρτητος από τον πωλητή. Αν ελέγχεται από τον πωλητή τότε δεν υπάρχει παράδοση. Το ζήτημα του πότε ο μεταφορέας έχει το πράγμα στην κατοχή του είναι πραγματικό. Π.χ. αν πλήρωμα του πλοίου ή λιμενεργάτες προβούν σε κάποια ενέργεια που σηματοδοτεί την έναρξη της κατοχής του θαλάσσιου μεταφορέα π.χ. εφαρμόσουν τα μέσα φορτώσεως επί των πραγμάτων  για τους σκοπούς άρθρου 67 παρ. 1 εδ. α΄, υπάρχει παράδοση και ο κίνδυνος μετατίθεται.

9 Άρθρο 67 παρ. 1 εδ. β΄ Αν ο πωλητής είναι υποχρεωμένος να παραδώσει τα πράγματα σε μεταφορέα σε ορισμένο τόπο, ο κίνδυνος μετατίθεται στον αγοραστή μόνον όταν τα πράγματα παραδοθούν στον μεταφορέα σε αυτόν τον τόπο. Π.χ. όταν προηγείται εσωτερική μεταφορά πριν την παράδοση στον διεθνή μεταφορέα που έχει συμφωνηθεί.

10 Απόκλιση από άρθρο 67 παρ. 1 εδαφ. β΄
Ρήτρα CIF, C&F, FOB – Μετάθεση του κινδύνου. Παραπομπή από τα μέρη σε ρήτρα CIF, C&F ή FOB,  κίνδυνος μετατίθεται στον αγοραστή μόλις τα πράγματα διέλθουν από τη νοητή προς τα άνω ή προς τα κάτω προέκταση του κιγκλιδώματος της κουπαστής του πλοίου (when the goods cross the ship’s rail), δηλαδή σε μεταγενέστερο σημείο από την «παράδοση» των πραγμάτων στον μεταφορέα κατά την έννοια του άρθρου 67 παρ. 1 εδ. β΄

11 Ρήτρα FAS – Μετάθεση του κινδύνου
Ρήτρα FAS – Μετάθεση του κινδύνου. Ο κίνδυνος μετατίθεται στον αγοραστή, όταν ο πωλητής τοποθετήσει τα πράγματα κατά μήκος της προκυμαίας του λιμένα φόρτωσης προκειμένου να φορτωθούν στο πλοίο ή σε φορτηγίδες που θα μεταφέρουν τα πράγματα για φόρτωση στο πλοίο, δηλαδή, στην πώληση με ρήτρα FAS η μετάθεση του κινδύνου λαμβάνει χώρα πριν την «παράδοση» των πραγμάτων σε μεταφορέα κατά την έννοια του άρθρου 67 παρ. 1 εδ. β΄

12 Ρήτρα FCA – Μετάθεση του κινδύνου.
Η μετάθεση του κινδύνου στον αγοραστή λαμβάνει χώρα, (α) μόλις ο πωλητής παραδώσει τα πράγματα συσκευασμένα προς μεταφορά στον τόπο επαγγελματικής εγκατάστασης του πωλητή επί του μεταφορικού μέσου που απέστειλε ο αγοραστής (βλ. Ex Works loaded) => μετά την «παράδοση» κατά άρθρο 67 παρ. 1 εδ. β΄ ή (β) Τα πράγματα παραδίδονται στον τόπο επαγγελματικής εγκατάστασης του μεταφορέα ή τρίτου προσώπου (π.χ. σε σταθμό συγκέντρωσης εμπορευματοκιβωτίων) όπου εκεί προετοιμάζονται για μεταφορά και φορτώνονται => «παράδοση» κατά άρθρο 67 παρ. 1 εδ. β΄

13 Ρήτρα CIP/CPT – Μετάθεση του κινδύνου

14 Παροχή ορισμένη κατά γένος Άρθρο 67 § 2
Παροχή ορισμένη κατά γένος Άρθρο 67 § 2 Ο κίνδυνος δεν μετατίθεται στον αγοραστή μέχρις ότου διαπιστωθεί σαφώς ότι τα κινητά πράγματα είναι τα αναφερόμενα στη σύμβαση πώλησης είτε μέσων διακριτικών σημείων επί των πραγμάτων, μέσω εγγράφων μεταφοράς, μέσω ειδοποίησης προς τον αγοραστή ή κατ` άλλον τρόπο. Π.χ. Χύδην φορτία: Παράδοση από την ανάληψη των πραγμάτων του αγοραστή.

15 Πώληση υπό διαμετακόμιση Άρθρο 68
(Πολλαπλές Πωλήσεις) Ο κίνδυνος μετατίθεται στον αγοραστή κατά το χρόνο σύναψης της σύμβασης πώλησης. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Αν προκύπτει από τις περιστάσεις, μετάθεση του κινδύνου από τη στιγμή που τα πράγματα παραδόθηκαν στον μεταφορέα, ο οποίος εξέδωσε τα έγγραφα για τη σύμβαση μεταφοράς (Άρθρο 68 εδ. β΄). Περιστάσεις από τις οποίες μπορεί να προκύπτει αναδρομική μετάθεση του κινδύνου. (α) όταν η αναδρομική μετάθεση έχει συμφωνηθεί συμβατικά (βλ. άρθρα 6, 8) (β) όταν η αναδρομική μετάθεση προκύπτει από συναλλακτικές συνήθειες του διεθνούς εμπορίου, οι οποίες εφαρμόζονται σιωπηρά στη σύμβαση (βλ. άρθρο 9 παρ. 2) (γ) όταν η αναδρομική μετάθεση προκύπτει από τις ειδικότερες συνθήκες σύμβασης όπως, για παράδειγμα, αν το ασφαλιστήριο για τα πράγματα είναι οπισθογραφημένο σε διαταγή του αγοραστή ή αν ο αγοραστής είναι αποδέκτης των δικαιωμάτων αποζημίωσης από τη σύμβαση ασφάλισης (όπως άλλωστε θα είναι το συνήθως συμβαίνον στην πώληση CIF). = ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΞΕΝΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ

16 Υποχρεώσεις Αγοραστή Καταβολή του τιμήματος. Η υποχρέωση του αγοραστή να πληρώσει το τίμημα περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων και την τήρηση των διατυπώσεων που τυχόν απαιτούνται από τη σύμβαση πώλησης ή από νόμους και άλλες κανονιστικές ρυθμίσεις, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πληρωμή (Άρθρο 54). Π.χ. ενέγγυος πίστωση, εγγυητική επιστολή. 2. Παραλαβή των πραγμάτων σύμφωνα με τη σύμβαση πώλησης και την CISG (Άρθρο 53).

17 Αν το τίμημα των κινητών πραγμάτων έχει ορισθεί κατά βάρος, σε περίπτωση αμφιβολίας, προσδιορίζεται από το καθαρό βάρος (Άρθρο 56).

18 Τόπος καταβολής Εκτός αντίθετης συμφωνίας ο αγοραστής καταβάλλει το τίμημα (α) στην εγκατάσταση του (β)εφόσον η πληρωμή πρέπει να πραγματοποιηθεί έναντι παράδοσης των κινητών πραγμάτων ή εγγράφων, στον τόπο αυτής της παράδοσης (Άρθρο 57) .

19 Χρόνος καταβολής Εκτός αντιθέτου συμφωνίας ο αγοραστής καταβάλλει, όταν ο πωλητής θέσει στη διάθεση του αγοραστή τα κινητά πράγματα ή τα παραστατικά τους έγγραφα, σύμφωνα με τη σύμβαση πώλησης και ΔΣ. Ο πωλητής μπορεί να εξαρτήσει την παράδοση των πραγμάτων ή εγγράφων από την πληρωμή (Άρθρο 58 παρ. 1). Ο αγοραστής δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το τίμημα πριν του δοθεί η δυνατότητα να εξετάσει τα κινητά πράγματα, εκτός αν οι διαδικασίες παράδοσης ή πληρωμής που έχουν συμφωνηθεί δεν συμβιβάζονται με αυτή τη δυνατότητα (Άρθρο 58 παρ. 3). Π.χ. Ναυτική Πώληση  Πώληση έναντι εγγράφων

20 Ο αγοραστής υποχρεούται (α) στην τέλεση κάθε πράξης που εύλογα μπορεί να αναμένεται από αυτόν, προκειμένου να δοθεί στον πωλητή η δυνατότητα παράδοσης π.χ. άδεια εισαγωγής και (β) στην ανάληψη των κινητών πραγμάτων.

21 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΩΛΗΤΗ I. Να εμμείνει στην εκπλήρωση της αντιπαροχής (Αρ
Μπορεί να τάξει πρόσθετη προθεσμία εύλογης διάρκειας στον αγοραστή για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Δεν μπορεί να ασκήσει οποιοδήποτε έννομο βοήθημα λόγω αθέτησης της σύμβασης κατά τη διάρκεια αυτής της προθεσμίας, εκτός αν ο αγοραστής τον έχει ειδοποιήσει ότι δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του μέσα στην προθεσμία που του τάχθηκε (Άρθρο 63). Ο πωλητής δεν χάνει το δικαίωμα να απαιτήσει αποζημίωση λόγω καθυστέρησης της εκπλήρωσης.

22 II. Υπαναχώρηση (Άρθρο 640)
(α) αν η μη εκπλήρωση από τον αγοραστή οποιασδήποτε υποχρέωσής του από τη σύμβαση πώλησης ή την παρούσα Σύμβαση συνιστά ουσιώδη αθέτηση της σύμβασης πώλησης ή (β) αν ο αγοραστής δεν εκπληρώσει, μέσα στην πρόσθετη προθεσμία που του έταξε ο πωλητής, σύμφωνα με την παράγραφο (1) του άρθρου 63, την υποχρέωσή του να πληρώσει το τίμημα ή να παραλάβει τα πράγματα στην παραπάνω ταχθείσα προθεσμία.

23 Ουσιώδης αθέτηση σύμβασης
Αν επιφέρει τέτοια βλάβη στον αντισυμβαλλόμενο, ώστε να του αποστερεί ουσιαστικά, ό,τι αυτός εδικαιούτο να προσδοκά από τη σύμβαση, εκτός αν ο αθετών δεν προέβλεψε μια τέτοια συνέπεια και ένας συνετός συναλλασσόμενος της ίδιας κατηγορίας και υπό τις ίδιες περιστάσεις επίσης δεν θα την είχε προβλέψει (Άρθρο 25). Εδώ: Πτώχευση αγοραστή, αναίτια άρνηση παραλαβής, μη λήψη απαραίτητων αδειών εισαγωγής

24 Αν ο αγοραστής έχει καταβάλει το τίμημα, ο πωλητής δεν μπορεί να υπαναχωρήσει εκτός: (α) σε περίπτωση καθυστερημένης εκπλήρωσης από τον αγοραστή, πριν ο πωλητής λάβει γνώση της εκπλήρωσης. (β) σε περίπτωση άλλης αθέτησης της σύμβασης εκτός της καθυστερημένης εκπλήρωσης από τον αγοραστή, μέσα σε εύλογο χρόνο: (I) αφότου ο πωλητής έλαβε ή έπρεπε να λάβει γνώση της αθέτησης ή (II) αφότου παρήλθε οποιαδήποτε πρόσθετη προθεσμία που τάχθηκε από τον πωλητή, σύμφωνα με την παράγραφο (1) του άρθρου 63 ή αφότου ο αγοραστής δήλωσε ότι δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του μέσα σ’ αυτήν την πρόσθετη προθεσμία.

25 V. Αποζημίωση (α) Θετική ζημία και διαφυγόν κέρδος (Άρθρο 74)
Η αποζημίωση αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τη ζημία, την οποία το μέρος που παρέβη τη σύμβαση προέβλεψε ή όφειλε να είχε προβλέψει, ως δυνατή συνέπεια της αθέτησης της σύμβασης, κατά το χρόνο κατάρτισής της εν όψει των γεγονότων και των συνθηκών που τότε γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει.

26 (β) Εφόσον ασκήθηκε υπαναχώρηση
Ό,τι ανωτέρω Και Την διαφορά μεταξύ του συμφωνημένου στη σύμβαση τιμήματος και του τιμήματος της σύμβασης κάλυψης (Άρθρο 75) (α) Την διαφορά μεταξύ του συμφωνημένου στη σύμβαση τιμήματος και της τρέχουσας τιμής κατά το χρόνο της υπαναχώρησης, (β) Αν όμως το μέρος που απαιτεί αποζημίωση υπαναχώρησε από τη σύμβαση, αφού ανέλαβε τα πράγματα, εφαρμόζεται αντί της τρέχουσας τιμής κατά το χρόνο της υπαναχώρησης η τρέχουσα τιμή κατά το χρόνο ανάληψης των πραγμάτων (Άρθρο 76). Τρέχουσα τιμή είναι η τιμή που επικρατεί στον τόπο, στον οποίο θα έπρεπε να γίνει η παράδοση των κινητών πραγμάτων ή εφόσον δεν υπάρχει τρέχουσα τιμή σε αυτόν τον τόπο, η τρέχουσα τιμή σε κάποιον άλλο τόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εύλογο υποκατάστατο του πρώτου, λαμβανομένων υπόψη των διαφορών στο κόστος μεταφοράς των πραγμάτων (Άρθρο 76)

27 Μείωση ζημίας. Συντρέχον Πταίσμα
Το μέρος που επικαλείται την αθέτηση της σύμβασης πρέπει να λάβει όλα το κατά τις περιστάσεις πρόσφορα μέτρα για να περιορίσει τη ζημία, συμπεριλαμβανομένου και του διαφυγόντος κέρδους, που προκύπτει από την αθέτηση. Αν παραλείψει να λάβει τέτοια μέτρα, το μέρος που παρέβη τη σύμβαση μπορεί να απαιτήσει μείωση της αποζημίωσης κατά το ποσό, κατά το οποίο η ζημία θα μπορούσε να έχει περιορισθεί (Άρθρο 77).

28 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΡΩΝ
Δικαίωμα αναστολής εκπλήρωσης Ένα μέρος μπορεί να αναστείλει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, αν μετά τη σύναψη της σύμβασης καθίσταται προφανές ότι το άλλο μέρος δεν θα εκπληρώσει ουσιώδες μέρος των υποχρεώσεών του λόγω: (α) σοβαρής ανεπάρκειας ως προς την ικανότητά του να εκπληρώσει ή ως προς τη φερεγγυότητά του ή (β) της συμπεριφοράς του κατά την προετοιμασία της εκπλήρωσης ή κατά την εκπλήρωση της σύμβασης (Άρθρο 71). Το μέρος που αναστέλλει την εκπλήρωση οφείλει να ειδοποιήσει αμέσως το άλλο μέρος για την αναστολή και να συνεχίσει την εκπλήρωση, εφόσον το άλλο μέρος παρέχει επαρκή εξασφάλιση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.

29 Άρθρο 71 παρ 2: Αν ο πωλητής έχει ήδη αποστείλει το κινητά πράγματα πριν ανακύψουν τα περιστατικά που δικαιολογούν την αναστολή, μπορεί να αντιταχθεί στην παράδοση των πραγμάτων στον αγοραστή, έστω και αν ο αγοραστής κατέχει έγγραφο που του δίνει το δικαίωμα να τα αποκτήσει. Η διάταξη αυτή αναφέρεται μόνο στα δικαιώματα μεταξύ πωλητή και αγοραστή επί των κινητών πραγμάτων (Όχι έναντι του μεταφορέα)

30 Αν πριν από τον χρόνο εκπλήρωσης της σύμβασης καθίσταται σαφές ότι ένα από τα μέρη θα διαπράξει ουσιώδη αθέτηση της σύμβασης, το άλλο μέρος μπορεί να υπαναχωρήσει (Άρθρο 72).

31 Συντήρηση των κινητών πραγμάτων
O πωλητής υποχρεούται να λάβει τα κατά τις περιστάσεις κατάλληλα μέτρα για να συντηρήσει τα πράγματα όταν ο αγοραστής: καθυστερεί να παραλάβει τα κινητά πράγματα ή αρνείται να καταβάλλει το τίμημα, στην περίπτωση όπου η πληρωμή του τιμήματος και η παράδοση των πραγμάτων πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα, και ο πωλητής: είτε έχει στην κατοχή του τα πράγματα είτε είναι με άλλον τρόπο σε θέση να ελέγξει τη διάθεσή τους. Ο πωλητής δικαιούται να παρακρατήσει τα πράγματα εωσότου του αποδοθούν οι εύλογες δαπάνες του από τον αγοραστή (Άρθρο 85).

32 Αν ο αγοραστής έχει παραλάβει τα κινητά πράγματα και προτίθεται να ασκήσει οποιοδήποτε «δικαίωμα αποποίησης τους», (π.χ. αντικατάσταση, υπαναχώρηση) σύμφωνα με τη σύμβαση πώλησης ή την Δ.Σ., πρέπει να λάβει τα κατά τις περιστάσεις κατάλληλα μέτρα για τη συντήρηση τους. Δικαιούται να τα παρακρατήσει εωσότου του αποδοθούν οι εύλογες δαπάνες του από τον πωλητή (Άρθρο 86).

33 Δικαίωμα φύλαξης Το μέρος που υποχρεούται σε συντήρηση των πραγμάτων δικαιούται να τα φυλάξει σε αποθήκη τρίτου προσώπου, δαπάναις του άλλου μέρους, εφόσον η προκαλούμενη δαπάνη δεν είναι δυσανάλογη (Άρθρο 87).

34 Δικαίωμα πώλησης Συμβαλλόμενος που υποχρεούται να συντηρήσει τα πράγματα, μπορεί να τα πωλήσει με οποιονδήποτε κατάλληλο τρόπο, αν ο άλλος συμβαλλόμενος καθυστερεί υπέρμετρα να αναλάβει τα πράγματα ή να τα αναλάβει επιστρεφόμενα ή να καταβάλλει το τίμημα ή τη δαπάνη συντήρησης, υπό τον όρο ότι έχει ειδοποιήσει τον άλλο συμβαλλόμενο με εύλογο τρόπο για την πρόθεση πώλησης. Υποχρέωση πώλησης Αν τα κινητά πράγματα είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο ταχείας χειροτέρευσης ή αν η συντήρησή τους θα συνεπαγόταν δυσανάλογα έξοδα, ο συμβαλλόμενος που δεσμεύεται να συντηρήσει τα πράγματα, πρέπει να λάβει κατάλληλα μέτρα για να τα πωλήσει. Κατά το μέτρο του δυνατού οφείλει να ειδοποιήσει το άλλο μέρος για την πρόθεση της πώλησης. Συμβαλλόμενος που πωλεί τα κινητά πράγματα έχει το δικαίωμα να παρακρατήσει από το προϊόν της πώλησης ποσό ίσο με τις εύλογες δαπάνες συντήρησης των πραγμάτων και πώλησής τους. Το επιπλέον ποσό το οφείλει στον άλλο συμβαλλόμενο (Άρθρο 88).


Κατέβασμα ppt "Μετάθεση του κινδύνου Ενδοτικό δίκαιο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google