Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι δυο μεγαλύτεροι ποταμοί της Γης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι δυο μεγαλύτεροι ποταμοί της Γης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι δυο μεγαλύτεροι ποταμοί της Γης
Νείλος Αμαζόνιος

2 Νείλος Ο Νείλος είναι ποταμός στην Α-φρική και ένας από τους δύο μεγαλύτερους του κόσμου. Ο ποταμός έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου με τον πολιτισμό της να ωφελείται ιδιαίτερα από τον ποταμό. Έτσι, ο Ηρόδοτος αποκάλεσε την Αίγυπτο Δώρο του Νείλου. Ο Νείλος έχει δύο μεγάλους παραποτάμους από τους οποίους σχηματίζεται: τον Λευκό Νείλο από την Ισημερινή Ανατολική Αφρική και τον Γαλάζιο Νείλο από την Αιθιοπία. Χύνεται στη Μεσόγειο θάλασσα σχηματίζοντας το γνωστό Δέλτα του Νείλου.

3 …. Ο Νείλος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Αφρικής, αλλά και του κόσμου. Πηγάζει νότια του Ισημερινού και ρέοντας προς Βορρά δια μέσου της βορειοανατολικής Αφρικής εκβάλλει στη Μεσόγειο Θάλασσα.  Έχει μήκος χιλιόμετρα. Η λεκάνη του καταλαμβάνει τμήματα της Τανζανίας, του Μπουρούντι, της Ρουάντας, του Ζαΐρ , της Κένυας, της Ουγκάντας, της Αιθιοπίας, το μεγαλύτερο τμήμα του Σουδάν και το καλλιεργούμενο μέρος της Αιγύπτου. Ο Νείλος σχηματίζεται από τρία κύρια υδάτινα ρεύματα, τον Κυανού Νείλου (Αμπάι) και τον Άτμπαρα, που ρέουν από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας, και τον Λευκό Νείλο, που πηγάζει στις λίμνες Βικτωρίας και Αλβέρτου.

4 …… Η ονομασία Νείλος πιθανόν προέρχεται από την σημιτική ρίζα νάχαλ που σημαίνει κοιλάδα ή ποτάμια κοιλάδα, και κατ' επέκταση ποταμός. Η ιλύς του Νείλου είναι αρκετά σκουρόχρωμη ώστε να δώσει στη χέρσο την παλαιότερη ονομασία της, Κεμ ή Κέμι, η οποία επίσης σημαίνει «μαύρη» και συμβολίζει το σκότος.

5 Αμαζόνιος Ο Αμαζόνιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Γης. Διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Γενικά θεωρείται ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στη Γη μετά τον Νείλο, με μήκος χιλιόμετρα, αλλά παρ'όλα αυτά, το μήκος του ανάλογα με το πιο θεωρείται το σημείο των εκβολών, φτάνει μέχρι τα χιλιόμετρα, οπότε είναι ο μακρύτερος ποταμός στη Γη.

6 ….  Υπολογίζεται ότι το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που ρέει στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται απ' τον Αμαζόνιο. Το εμβαδόν της λεκάνης απορροής του είναι χλμ² και είναι η μεγαλύτερη στη Γη. Ως πηγή του έχει αναγνωριστεί το όρος Μίσμι στο νότιο Περού.

7 ….. Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορεγιάνα  (Francisco de Orellana), ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το  Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Αμαζόνιος» (Río de las Amazonas).

8 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!
Μαθητές: Αντάρα Ειρήνη Μαγδαληνή Καραβασιλείου Μαίρη Κυργιάννη Σταυρούλα Ασλαμπάλογλου Αναστάσιος Καλογιαννίδης


Κατέβασμα ppt "Οι δυο μεγαλύτεροι ποταμοί της Γης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google