Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΚΛΕΨΥΔΡΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΚΛΕΨΥΔΡΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΚΛΕΨΥΔΡΑ

2 Η κλεψύδρα είναι εργαλείο μέτρησης χρόνου
Η κλεψύδρα είναι εργαλείο μέτρησης χρόνου. Αποτελείται από δύο γυάλινα δοχεία κατακόρυφα συνδεδεμένα (το ένα κάτω από το άλλο) που επιτρέπουν μια ρυθμιζόμενη ροή του εμπεριεχόμενου υλικού από το επάνω δοχείο προς το κάτω.

3  Μόλις αδειάσει το υλικό από το γυάλινο δοχείο που βρίσκεται επάνω, η κλεψύδρα μπορεί να αναστραφεί για να ξεκινήσει εκ νέου η χρονομέτρηση. Στους παράγοντες που επηρεάζουν το χρόνο που μετράται περιλαμβάνονται η ποσότητα της άμμου, το μέγεθος του γυάλινου περιέκτη, το πλάτος του λαιμού, καθώς και η ποιότητα της άμμου.

4 Η κλεψύδρα είτε ξύλινη, είτε γυάλινη είτε ως αμφορέας έχει στο άνω μέρος τράχηλο (αυλός) απ' όπου ρέει το ύδωρ ή η άμμος με βραδύτητα.

5 Χρήση της κλεψύδρας γινόταν ιδίως στα δικαστήρια για τον καθένα των διαδίκων προς αγόρευση και το «εξέρρει το ύδωρ» ή «επίσχες το ύδωρ»[3] δήλωνε ότι ο αγορεύων όφειλε να παύσει. Όταν όμως ενδιάμεσα εξετάζονταν οι μάρτυρες ή κάτι άλλο συνέπιπτε λέγονταν στον υπηρέτη του δικαστηρίου «επίσχες το ύδωρ», οπότε και διακόπτονταν η ροή της κλεψύδρας

6 Πήλινη κλεψύδρα Οι κλεψύδρες ήταν είδος απλού υδραυλικού ρολογιού και χρησίμευαν για τον υπολογισμό του χρόνου ομιλίας των ομιλητών, κατά τις δίκες στην αρχαία Αθήνα. Αποτελούνταν από δύο αγγεία, το ένα από τα οποία ήταν τοποθετημένο σε ψηλότερο σημείο και στη βάση του υπήρχε προχοή, απ΄όπου έρεε το νερό στο κατώτερο δοχείο. Η αγόρευση των έμπειρων ρητόρων τελείωνε με το άδειασμα του πάνω δοχείου. 

7 Πήλινη κλεψύδρα Το αγγείο της Αγοράς φέρει δύο επιγραφές: ΑΝΤΙΟ[ΧΙΔΟΣ] και ΧΧ, που υποδηλώνουν ότι ανήκε στην Αντιοχίδα φυλή και η χωρητικότητά του ήταν δύο χόες (=6,4 λίτρα) δηλαδή απαιτείτο χρόνος 6 λεπτών για να αδειάσει.

8 Η Κλεψύδρα είναι συσκευή μέτρησης του χρόνου
Η Κλεψύδρα είναι συσκευή μέτρησης του χρόνου. Το χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα κατά τις αγορεύσεις των ρητόρων και συνήθως ήταν ένα αγγείο που είχε νερό και είχε μία τρύπα απ' όπου έπεφτε το νερό σε σταγόνες. Το αργό άδειασμα του δοχείου απ' το νερό αντιστοιχούσε σε ορισμένο χρόνο.

9 Πρώτοι χρησιμοποίησαν την κλεψύδρα οι Αιγύπτιοι, ιδιαίτερα για τη μέτρηση του χρόνου τη νύχτα. Το νερό γέμιζε το δοχείο που πάνω του ήταν γραμμένες οι ώρες. Πιθανός εφευρέτης της κλεψύδρας είναι κάποιος Αμενεμχάτ, σύγχρονος του Αμενόφια Α'. Δύο ήταν οι δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσουν οι κατασκευαστές του χρονομέτρου αυτού. Η σταθερή ροή του νερού και η ανισότητα στις ώρες της μέρας από τη νύχτα.

10 Αλλά και τις δύο τις ξεπέρασαν οι αρχαίοι και η κλεψύδρα διαδόθηκε και στην Ελλάδα και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

11 Copyright by A1SA


Κατέβασμα ppt "Η ΚΛΕΨΥΔΡΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google