Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εμμανουηλίδου Μαρία Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας Ομάδα Τοπικής Δράσης «Προσέγγιση LEADER» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης

2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κανονισμός 1257/99 (πρώην 950/97, 2328/91, 797/85) Ο Κανονισμός τέθηκε σε εφαρμογή το Κύριος στόχος του ήταν η βελτίωση της δομής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας τους. Δευτερεύων στόχος ήταν η δημιουργία συμπληρωματικών στη γεωργία εισοδημάτων. Στα πλαίσια του δευτερεύοντος στόχου ήταν η προώθηση αγροτουριστικών ή αγροβιοτεχνικών δραστηριοτήτων από τη γεωργική εκμετάλλευση. Κατά συνέπεια το πρόγραμμα αφορούσε μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς (αυτούς δηλαδή που τουλάχιστο το 51% του εισοδήματος τους προέρχεται από τη γεωργία /κτηνοτροφία). Οι βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο Πρόγραμμα ήταν να είναι κατά κύριο επάγγελμα γεωργός ή κτηνοτρόφος, να είναι μόνιμος κάτοικος ορεινής ή μειονεκτικής περιοχής, η επένδυση να πραγματοποιείται μέσα στα όρια αυτής της περιοχής και ο δικαιούχος να υποβάλλει «σχέδιο βελτίωσης» της γεωργικής του εκμετάλλευσης.

3 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κανονισμός 1257/99 (πρώην 950/97, 2328/91, 797/85) Η λειτουργία του προγράμματος από το 1986 έως το 1998 έδειξε ένα πολύ μικρό ενδιαφέρον των αγροτών: μόνο το 9% των κονδυλίων απορροφήθηκαν από τον αγροτουρισµό, ενώ τα υπόλοιπα ποσά απορροφήθηκαν από τη φυτική παραγωγή (77%) και τη ζωική (14%). Τα δύο τρίτα των αγροτοτουριστικών επενδύσεων που επιδοτήθηκαν από τον Κανονισμό αυτό, βρίσκονται σε νησιά και το 9% σε παράκτιους οικισμούς που δύσκολα χαρακτηρίζονται ως αγροτικές περιοχές. Το προβάδισμα στις αγροτοτουριστικές επενδύσεις μέσω αυτού του προγράμματος έχει η Κρήτη και ακολουθούν η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και η Πελοπόννησος. Επιδοτήθηκαν 835 αγροτοτουριστικά καταλύματα, τα οποία περιλαμβάνουν κλίνες, από τα οποία τα 298 (35,7%) προσφέρουν απλά διαμονή, τα 386 (46,2%) προσφέρουν διαμονή και πρωινό, ενώ τα 95 (11,4%) νοικιάζουν δωμάτια με κοινή κουζίνα ή επιπλωμένα δωμάτια.

4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER (Liaisons Entre Actions pour la Developpement des Economies Rurales: Δεσμοί μεταξύ των Δράσεων για την Ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας) Η Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER ήταν μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούσε την αγροτική ανάπτυξη και ενίσχυσε επενδύσεις μικρής κλίμακας, που απέβλεπαν στη δημιουργία καινούργιων δραστηριοτήτων στον αγροτικό χώρο, οι οποίοι θα αποτελούσαν το μοχλό της ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκαν και επενδύσεις αγροτικού τουρισμού, οι οποίες αποσκοπούσαν στη δημιουργία αγροτουριστικών υποδομών (καταλύματα, χώροι εστίασης, επισκέψιμα αγροκτήματα, χώροι άθλησης, επιμόρφωσης, αναψυχής, κλπ.) αλλά και στη βελτίωση ήδη υπαρχόντων υποδομών.

5 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER Ι H LEADER I εφαρμόστηκε στην Ελλάδα την περίοδο , με συνολικό προϋπολογισμό 161,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 82,6 εκατ. ευρώ (50,37%) αφορούσαν επενδύσεις αγροτικού τουρισμού. Χρηματοδότησε αγροτοτουριστικές επενδύσεις ακόμη και στις περιπτώσεις όπου ο υποψήφιος επενδυτής δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα γεωργός (μόλις 8,3% στο σύνολο των δικαιούχων του προγράμματος LEADER I στην Ελλάδα ήταν γεωργοί). H LEADER I στήριξε συνολικά 807 έργα αγροτικού τουρισμού. Η πλειοψηφία των έργων αναφερόταν στη δημιουργία υποδομών. Δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα 253 νέες μονάδες ενώ εκσυγχρονίσθηκαν ή επεκτάθηκαν 100 υφιστάμενες, 279 μονάδες παροχής φιλοξενίας, ενώ ο αριθμός των νέων κλινών ανήλθε σε Με την υλοποίηση των παρεμβάσεων δημιουργήθηκαν 834 μόνιμες και εποχιακές θέσεις απασχόλησης.

6 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER ΙΙ Η LEADER II υλοποιήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο , με συνολικό προϋπολογισμό 343,95 εκατ. Ευρώ. Στο πλαίσιο του Μέτρου 3, που αφορούσε τον αγροτικό τουρισμό, υλοποιήθηκαν έργα, που αντιπροσωπεύουν το 37,9% των πόρων του προγράμματος, προϋπολογισμού 114 εκ. ευρώ περίπου. Το 34% των δικαιούχων ήταν νέοι, κάτω των 40 ετών. Από τους πόρους που διατέθηκαν για δράσεις αγροτικού τουρισμού, το 59% κατευθύνθηκε στη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό καταλυμάτων (540 παρεμβάσεις σε καταλύματα και δημιουργία νέων κλινών), το 18,5% σε δράσεις ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, το 10,6% για παρεμβάσεις εστίασης και αναψυχής και το 3,2% για ενέργειες προβολής και προώθησης του αγροτικού τουρισμού. Με την υλοποίηση του Μέτρου 3 εξασφαλίστηκαν περίπου μόνιμες θέσεις εργασίας και εποχικές.

7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER+ Η LEADER+ υλοποιήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο με συνολικό προϋπολογισμό 392,61 εκατ. Ευρώ. Συνολικά επιδοτήθηκαν επενδυτικά σχέδια. Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις αγροτικού τουρισμού αυτές «απορρόφησαν» το 43% του συνολικού προϋπολογισμού, περίπου 135 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 635 περίπου παρεμβάσεις. Περίπου 210 αφορούσαν στη δημιουργία νέων καταλυμάτων, 170 στη δημιουργία νέων κέντρων εστίασης, 40 στην ενίσχυση επισκέψιμων αγροκτημάτων με πρόβλεψη υποδομής διανυκτέρευσης, 70 στην ανάπτυξη εναλλακτικών και ειδικών μορφών αγροτικού τουρισμού, 15 στην ενίσχυση τοπικών κέντρων πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού, 60 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού τουρισμού, όπως παραδοσιακά καφενεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης επισκεπτών και άλλες 70 που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επιχειρήσεων αγροτικού τουρισμού.

8 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (Π.Ε.Π.) , , Το Α΄ΚΠΣ για την Ελλάδα είχε ως άξονες προτεραιότητας την εκτέλεση βασικών έργων υποδομής, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα της γεωργίας. Στο Α’ ΚΠΣ εντάχθηκαν και τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα τα οποία είχαν ξεκινήσει από το 1985, στο πλαίσιο των οποίων ανακαινίσθηκαν πολλά παραδοσιακά κτίρια, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως αγροτουριστικά καταλύματα. Το Β΄ΚΠΣ είχε ως άξονες προτεραιότητας την ανάπτυξη μεγάλων δικτύων υποδομής, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την προώθηση της εργασίας. Στο πλαίσιο του Β΄ΚΠΣ υπήρχε η δυνατότητα επιδότησης των επενδύσεων στον αγροτικό τουρισμό. Το Γ΄ΚΠΣ εστίασε σε επενδύσεις στο φυσικό, ανθρώπινο και γνωστικό κεφάλαιο όπως η ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων και προώθηση της απασχόλησης, η αειφόρος ανάπτυξη και η περιφερειακή ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ εφαρμόστηκαν τα προγράμματα Ο.Π.Α.Α.Χ.

9 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ.) Τα Ο.Π.Α.Α.Χ. εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης– Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου και στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και αποτέλεσαν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Σε ότι αφορά τον αγροτικό τουρισμό, χρηματοδοτήθηκαν ιδιώτες για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών, καθώς και επενδύσεις για τη δημιουργία, ή τη βελτίωση βιοτεχνικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, τα Ο.Π.Α.Α.Χ. περιλάμβαναν και υποστηρικτικές δράσεις ανάπτυξης του αγροτικού τουρισμού, όπως δράσεις προστασίας και ανάδειξης του γεωργικού και αγροτικού περιβάλλοντος, ανάπτυξης οικισμών που είναι χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί, διατηρητέοι κ.α., αποκατάστασης εξωτερικών όψεων ιδιωτικών κτιρίων και κτιρίων για κοινωφελή χρήση, προστασίας και ανάδειξης αξιόλογων αρχιτεκτονικών στοιχείων της υπαίθρου, αποκατάστασης στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς και προβολής των περιοχών μέσω έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού.

10 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Γυναικών και Νέων Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητας» (ΕΠΑΕ) του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Συγχρηματοδότηση: Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας / Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας / Διεύθυνση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ). Φορέας Υλοποίησης: Ελληνικός Οργανισμός Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας Α.Ε. (ΕΟΜΜΕΧ). Ποσοστό χρηματοδότησης: 50%. Επιλέξιμες δαπάνες: - Πάγια (εξοπλισμός, ειδικές εγκαταστάσεις, επαγγελματικά μεταφορικά μέσα. - Κτιριακά και διαμόρφωση χώρων. - Προβολή & προώθηση. - Δαπάνες συμβούλων (σύνταξη πρότασης). / / /

11 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ Εναλλακτικός Τουρισμός Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητας» (ΕΠΑΕ) του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ). Συγχρηματοδότηση: Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ). Φορείς Διαχείρισης: Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού (Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού) και Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του ΕΠΑΕ (ΕΦΕΠΑΕ). Ποσοστό χρηματοδότησης: 50%. Όρια προϋπολογισμού: - ελάχιστος ,00€ - μέγιστος ,00€ Χρονική διάρκεια υλοποίησης έργου: 15 μήνες από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου. / / /

12 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ Εναλλακτικός Τουρισμός Ενίσχυση επενδύσεων: Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού (αθλητικός τουρισμός αναψυχής, τουρισμός υπαίθρου, γαστρονομικός τουρισμός, τουρισμός υγείας). Στόχος: Διαφοροποίηση και εμπλουτισμός ελληνικού τουριστικού προϊόντος και άμβλυνση εποχικότητας τουριστικής ζήτησης. Επιλέξιμες δαπάνες: -Εξοπλισμός (ειδικός εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα, έπιπλα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, εξοπλισμός εκπαίδευσης, εξοπλισμός πρόσβασης ΑμΕΑ). -Κτιριακά/διαμόρφωση χώρων/ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις (κτιριακές εργασίες, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, αποθηκευτικοί χώροι, εξοικονόμηση ενέργειας). -Προβολή & προώθηση (εκθέσεις, διαφημιστικά έντυπα, ιστοσελίδα). -Υπηρεσίες Συμβούλων (τεχνικές μελέτες, έρευνες αγοράς). -Άλλες δαπάνες (εγκατάσταση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, απόκτηση πατέντας).

13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ Μέτρa 311 & 313 «Ενθάρρυνση Τουριστικών Δραστηριοτήτων» Πρόγραμμα: «Άξονας 3 – Ποιότητα Ζωής στις Αγροτικές Περιοχές και Διαφοροποίηση της Αγροτικής Οικονομίας» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας (ΠΑΑ ). Συγχρηματοδότηση: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης - ΕΓΤΑΑ). Φορείς Διαχείρισης: Ειδικές Υπηρεσίες του Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ ως οργανισμός πληρωμών. Δικαιούχοι: Μέτρο 311 Γεωργοί / Μέτρο 313 Μη γεωργοί (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Ποσοστό χρηματοδότησης: 50-60%. Όρια προϋπολογισμού: - μέγιστος ,00€ - μέγιστος ,00€ για καταλύματα

14 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ Μέτρa 311 & 313 «Ενθάρρυνση Τουριστικών Δραστηριοτήτων» Ενίσχυση επενδύσεων: Ίδρυση νέων και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων επιχειρήσεων (υποδομές διανυκτέρευσης, χώροι εστίασης και αναψυχής, γραφεία πληροφόρησης, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού ). Επιλέξιμες δαπάνες: -Δημιουργία ή βελτίωση κτιριακών υποδομών καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. -Προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού. -Κατασκευή, προμήθεια και εγκατάσταση αναγκαίου εξοπλισμού αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. -Μελέτες – υπηρεσίες υποστήριξης (οικονομοτεχνική μελέτη, οικοδομική άδεια, κλπ). -Δαπάνες προβολής και προώθησης. -Αγορά ίππων για δραστηριότητες περιήγησης.

15 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ Μέτρa 311 & 313 «Ενθάρρυνση Τουριστικών Δραστηριοτήτων» ΜΗ επιλέξιμες δαπάνες: -Περιθώριο κέρδους του εκμισθωτή, έξοδα αναχρηματοδότησης τόκων, γενικά έξοδα, ασφάλιστρα. -Αγορά οικοπέδου. -Αγορά ή απόκτηση κτιριακών εγκαταστάσεων. -Δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης - φακέλου υποψηφιότητας -Αγορά οχημάτων. -Εκπαίδευση του προσωπικού -Αγορά μεταχειρισμένων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού -Αμοιβές προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων της κοινωνικής ασφάλισης. -Φ.Π.Α.

16 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ Μέτρa 311 & 313 Πρόγραμμα: «Άξονας 4 – Εφαρμογή της Προσέγγισης LEADER» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας (ΠΑΑ ). Συγχρηματοδότηση: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης - ΕΓΤΑΑ). Φορείς Διαχείρισης: Ειδικές Υπηρεσίες του Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ ως οργανισμός πληρωμών και Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρίες Ο.Τ.Α.. Δικαιούχοι: Μέτρο 311 Γεωργοί / Μέτρο 313 Μη γεωργοί (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Ποσοστό χρηματοδότησης: 50-60%. Όρια προϋπολογισμού: - μέγιστος ,00€ - μέγιστος ,00€ για καταλύματα

17 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ Μέτρa 311 & 313 Ενίσχυση επενδύσεων: Ίδρυση νέων και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων επιχειρήσεων (υποδομές διανυκτέρευσης, χώροι εστίασης και αναψυχής, γραφεία πληροφόρησης, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού ). Επιλέξιμες δαπάνες: -Δημιουργία ή βελτίωση κτιριακών υποδομών καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. -Προμήθεια του απαραίτητου λοιπού και μηχανολογικού εξοπλισμού και αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού και αγορά οχημάτων. -Κατασκευή, προμήθεια και εγκατάσταση αναγκαίου εξοπλισμού αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. -Μελέτες – υπηρεσίες υποστήριξης (οικονομοτεχνική μελέτη, οικοδομική άδεια, κλπ). -Δαπάνες προβολής και προώθησης. -Κόστος μελέτης-εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων.

18 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ Μέτρa 311 & 313 ΜΗ επιλέξιμες δαπάνες: -Δαπάνες συντήρησης. -Αγορά οικοπέδου. -Αγορά ή απόκτηση κτιριακών εγκαταστάσεων. -Δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης - φακέλου υποψηφιότητας -Αγορά οχημάτων. -Εκπαίδευση του προσωπικού -Αγορά μεταχειρισμένων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού -Αμοιβές προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων της κοινωνικής ασφάλισης. -Φ.Π.Α. -Προμήθεια εξοπλισμού από χώρες εκτός Ε.Ε.

19 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ «Μεταποίηση-Τουρισμός-Εμπόριο-Υπηρεσίες» ΕΣΠΑ Πρόγραμμα: «Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα» (ΠΕΠ) του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Συγχρηματοδότηση: Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ). Δικαιούχοι: α) υφιστάμενες επιχειρήσεις (επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις), β) νέες επιχειρήσεις (επιχειρήσεις που έχουν μέχρι την ημερομηνία παραλαβής της επενδυτικής τους πρότασης δύο πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις) και γ) υπό σύσταση επιχειρήσεις (οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά την παραλαβή του επενδυτικού τους σχεδίου). Ποσοστό χρηματοδότησης: 40-60%. Όρια προϋπολογισμού: - ελάχιστος ,00€ - μέγιστος ,00€

20 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΗΜΕΡΑ «Μεταποίηση-Τουρισμός-Εμπόριο-Υπηρεσίες» ΕΣΠΑ Περίοδος ολοκλήρωσης: 18 μήνες από την ημερομηνία αποδοχής της σχετικής απόφασης μεταξύ του Ε.Φ.Δ. και του δικαιούχου της ενίσχυσης . Επιλέξιμες δαπάνες: -Δημιουργία, επέκταση, αναβάθμιση κτιρίων και εγκαταστάσεων τουριστικών καταλυμάτων . -Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση υπηρεσιών και διοικητικών διαδικασιών της επιχείρησης. -Εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας των υπηρεσιών. -Προστασία περιβάλλοντος, περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις και εξοικονόμηση ενέργειας. -Ανάπτυξη καινοτομιών στις παρεχόμενες υπηρεσίες. -Εισαγωγή Τεχνολογιών Πληροφορικής.


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google