Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων.
Παρουσίαση, Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

2 Χρηματοοικονομική λειτουργία.
Ποιες αδυναμίες εμφανίζονται στην ανάλυση των τάσεων των χρηματοοικονομικών δεικτών της επιχείρησης? Π.χ. Αναλογία κέρδη/πωλήσεις, κέρδη/καθαρή αξία, κέρδη/κεφάλαιο κίνησης, κέρδη ανα μετοχή, αριθμοδείκτες γενικής ρευστότητας, ταμιακής ρευστότητας, κυκλοφοριακής ταχύτητας, ταμιακές ροές, κεφαλαιουχική διάρθρωση κλπ. Ποια βασικά συμπεράσματα που συνάγονται από την ανάλυση και διάγνωση των τάσεων των χρηματοοικονομικών αριθμοδεικτών της επιχείρησης, Υπάρχει λογιστικό σύστημα, το οποίο να δίνει τα ποσοστά των μικτών κερδών ή καθαρών κερδών κατά δραστηριότητα της επιχείρησης. Το κόστος κεφαλαίου βρίσκεται στο μέσο όρο του κόστους των κυριοτέρων ανταγωνιστών ή της βιομηχανίας, στην οποία ανήκει η επιχείρηση ή είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο αυτού. Το κεφάλαιο κίνησης είναι εύκολα διαθέσιμο για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Η διάρθρωση του κεφαλαίου είναι τόσο αποτελεσματική, ώστε να επιτρέπει ευελιξία κατά την ανεύρεση επιπροσθέτων κεφαλαίων όταν χρειάζονται. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

3 Χρηματοοικονομική λειτουργία.
Ο χρηματοοικονομικός έλεγχος, ο προγραμματισμός και οι μέθοδοι κατανομής των χρηματοοικονομικών πόρων χρησιμοποιούνται κατάλληλα. Υπάρχει πρόγραμμα για την αύξηση της αποδοτικότητας των επενδυμένων κεφαλαίων. Οι δαπάνες κεφαλαίου είναι κατάλληλες για τις μελλοντικές λειτουργικές ανάγκες. Η διοίκηση έχει κάνει προβλέψεις ισολογισμών και αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης για μερικά χρόνια στο μέλλον. Π.χ. πενταετία ή τριετία. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

4 Χρηματοοικονομική λειτουργία.
Τι ποσοστό επί των συνολικών αναγκών κεφαλαίου προέρχονται από την ίδια την επιχείρηση. Ποίοι είναι οι κίνδυνοι των διακυμάνσεων του οικονομικού κύκλου π.χ. λόγω πληθωρισμού. Οι σχέσεις με μετόχους, τράπεζες και βραχυπρόθεσμους πιστωτές είναι καλές. Η βραχυπρόθεσμη πίστη είναι εύκολα διαθέσιμη από τους προμηθευτές. Είναι αποτελεσματικός και αποδοτικός ο χρηματοοικονομικός προγραμματισμός και οι διαδικασίες του προγραμματισμού επενδύσεων. Είναι κατάλληλες οι μέθοδοι αποθεμάτων των προϊόντων καθώς και των άλλων περιουσιακών στοιχείων. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

5 Χρηματοοικονομική λειτουργία.
Περιθώριο Μικτού Κέρδους= Καθαρές πωλήσεις- κόστος πωληθέντων προϊόντων/ καθαρές πωλήσεις χρήσεως. Περιθώριο καθαρού κέρδους= καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση φόρων/ καθαρές πωλήσεις χρήσης. Αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων= καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση φόρων/ ίδιο κεφάλαιο (μετοχικό κεφάλαιο). Αποδοτικότητα Συνολικών Επενδυμένων Κεφαλαίων= καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση φόρων/ σύνολο επενδυμένων κεφαλαίων. Αριθμοδείκτες ταχείας ρευστότητας= Σύνολο κυκλοφορούντος ενεργητικού- αποθέματα/ σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

6 Έρευνα και ανάπτυξη-μηχανική.
Ποια είναι η φύση και το μέγεθος της ικανότητας έρευνας και ανάπτυξης. Ποία είναι η απόδοση των επενδύσεων από τις προσπάθειες της έρευνας και ανάπτυξης. Υπάρχει υπεροχή στο σχεδιασμό του προϊόντος. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν βελτιώσεις στη χρήση των παλαιών ή νέων υλικών. Υπάρχει ικανότητα για να γίνει αποτελεσματική πρόβλεψη των τεχνολογικών μεταβολών. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

7 Συνδυασμός των σχετιζόμενων αδυναμιών και δυνατοτήτων.
Τα επιτελικά στελέχη πρέπει να συντάξουν μια έκθεση με τα προβλήματα της εταιρίας. Πρέπει ο κατάλογος των αδυναμιών να περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Υψηλό επίπεδο παραπόνων πελατών. Υψηλό απουσιών στα τμήματα κατασκευής και συναρμολόγησης. Υπερβολικό επίπεδο επαναλαμβανόμενης επεξεργασίας. Υπερβολικό επίπεδο υπερωριών και συχνές αλλαγές στο προϊόν και στη μηχανική επεξεργασία. Υψηλό επίπεδο επιστροφών προϊόντος. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

8 Προσδιορισμός συγκριτικού πλεονεκτήματος και διακριτικής ικανότητας.
Τα επιτελικά στελέχη: Αναγνωρίζουν τις δυνατότητες και αδυναμίες των πόρων της επιχείρησης Αναλύουν τις δυνατότητες και αδυναμίες αυτές κατά σχετιζόμενες ομάδες και Καθορίζουν τη σχετική σπουδαιότητα των δυνατοτήτων και αδυναμιών αυτών. Τα επιτελικά στελέχη, έπειτα, προσδιορίζουν εκείνη τη σπουδαία δυνατότητα, η οποία: Ικανοποιεί μια ανάγκη στην αγορά. Δίνει στην επιχείρηση ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνιστή. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

9 Προσδιορισμός συγκριτικού πλεονεκτήματος και διακριτικής ικανότητας.
Η επιτυχία της ΙΒΜ στον κλάδο των ηλεκτρονικών αποδίδεται στη δύναμη της να παρέχει συνολική υπηρεσία στη δραστηριότητα της ή υπηρεσία η οποία περιλαμβάνει εξοπλισμό, ειδικά προγράμματα για τον έλεγχο λειτουργίας του υπολογιστή και συντήρηση. Τα επιτελικά στελέχη πρέπει να απαντήσουν στις εξής ερωτήσεις: Τι απαιτείται για την επιτυχία στην αγορά, ποια δύναμη υπάρχει στου στρατηγικούς πόρους της επιχείρησης, η οποία θα ικανοποιήσει την απαίτηση αυτή της αγοράς. Ποια ικανότητα υπάρχει στους στρατηγικούς πόρους της επιχείρησης, η οποία δίνει σ΄αυτήν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών. Ο South (1981) αναφέρει ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ο « ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής σκέψης». Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

10 Καθορισμός της Διακριτικής Ικανότητας.
Δυνατότητες και αδυναμίες. Διακριτική Ικανότητα. Ανάγκες αγοράς. Επιτελείς Ανταγωνισμός. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

11 Ανάλυσης των εσωτερικών και εξωτερικών συνθηκών της επιχείρησης.
Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση οικονομικών μοντέλων. Οικονομικά μοντέλα περιγράφουν την οικονομική δραστηριότητα βάσει ενός συστήματος μαθηματικών εξισώσεων. Τα οικονομικά μοντέλα χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την πρόβλεψη οικονομικών μεταβλητών, αλλά επίσης για την εκτίμηση της επίδρασης των μεταβλητών των κρατικών δαπανών ή τις προταθείσες μεταβολές στους φόρους. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

12 Καθοδηγητικοί δείκτες.
Καθοδηγητικός δείκτης είναι ένα οποιοσδήποτε δείκτης της οικονομίας ο οποίος κινείται με τρόπο που κινείται η οικονομία, αλλά η κίνηση του προηγείται μερικούς μήνες από την οικονομία. Ο καθοδηγητικός δείκτης δείχνει ένα γεγονός, το οποίο πάντοτε προηγείται από ένα άλλο γεγονός, έτσι δίνει μια έγκαιρη προειδοποίηση της μεταβολής. Ο καθοδηγητικός δείκτης αναμένεται να δώσει προβλέψεις στ εξής ερωτήματα. Πόσες μήνες ακόμη η οικονομία θα έχει ανοδική πορεία. Σε ποιο μήνα η οικονομία θα αρχίσει πτωτική τάση. Δαπάνες για παραγωγικές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό. Προσωπικό εισόδημα. Νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά κλπ. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

13 Καθοδηγητικοί δείκτες.
Βασικό μειονέκτημα της ανάλυσης χρονολογικών σειρών είναι ότι προϋποθέτει, ότι όλες οι βασικές μεταβλητές που επηρεάζουν την βιομηχανία θα παραμείνουν σταθερές. Τα μοντέλα αυτά χρησιμοποιούνται για να παράγουν πληροφορίες που αφορούν την ελαστικότητα προσφοράς εντος μια βιομηχανίας και την ευαισθησία της ζήτησης για τα προϊόντα ή υπηρεσίες της βιομηχανίας σε σχέση με την τιμή. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

14 Καθοδηγητικοί δείκτες.
Η γραμμική παλινδρόμηση εκφράζει τη στατιστική σχέση που υπάρχει μεταξύ δύο μεταβλητών. Η πολλαπλή παλινδρόμηση προσπαθεί να συνδέσει τις μεταβολές στην εξαρτώμενη μεταβλητή σε σχέση με τις μεταβολές σε δυο ή περισσότερες ανεξάρτητες μεταβλητές. Ανάλυση γραμμική και πολλαπλής παλινδρόμησης, καθώς και ανάλυση συσχέτισης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για προβλέψεις σε επίπεδο βιομηχανίας. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

15 Ανάλυση εισροών-εκροών.
Μια περίπλοκή ανάλυση προγνώσεων, που βασίζεται στην εξέταση της αλληλεξάρτησης μεταξύ των διαφόρων οικονομικών μεταβλητών και των διαφόρων τομέων της οικονομίας. Η ανάλυση απαιτεί πλήθος στοιχείων παραγωγής και κόστους και συνδέεται με την συνολική διάρθρωση μιας οικονομίας. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

16 Τεχνική στατιστικών προβλέψεων.
Με την τεχνική αυτή επιχειρούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τη μελλοντική εξέλιξη ενός οικονομικού μεγέθους βασιζόμενοι σε στατιστικές του παρελθόντος. Χρονολογική σειρά είναι ένα σύνολο παρατηρήσεων, που λαμβάνονται κατά ορισμένες χρονικές στιγμές ή περιόδους και ισαπέχουν, συνήθως μεταξύ τους. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

17 Οι κυριότερες συνιστώσες μιας χρονολογικής σειράς.
Οι χρονολογικές σειρές παρουσιάζουν μεταβολές με μορφή και ένταση που κάθε φορά διαφέρει. Εξετάζοντας τις μεταβολές αυτές που ονομάζονται κινήσεις της μεταβλητής Υι σε συνάρτηση με το χρόνο Χι μια χρονολογική σειρά διακρίνεται κυρίως στα ακόλουθα είδη κίνησης. Μακροχρόνια τάση. Αυτή είναι η σταθερή αύξηση ή μείωση, που παρατηρείται στα δεδομένα. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

18 Οι κυριότερες συνιστώσες μιας χρονολογικής σειράς.
Περιοδικές μεταβολές είναι εκείνες που επαναλαμβάνονται κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα μέσα σε ορισμένη χρονική περίοδο. Κυκλικές μεταβολές ή κυκλικές διακυμάνσεις είναι οι ταλαντώσεις γύρω από μια γραμμή ή καμπύλη τάσης σε μια μακροχρόνια περίοδο. Ακανόνιστες μεταβολές διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στις συμπτωματικές και τις τυχαίες. Οι συμπτωματικές μεταβολές προέρχονται από εξαιρετικά και απρόβλεπτα γεγονότα, όπως οι σεισμοί, θύελλες, απεργίες, επιδημίες. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

19 Οι κυριότερες συνιστώσες μιας χρονολογικής σειράς.
Οι τυχαίες μεταβολές οφείλονται σε πολυάριθμους άγνωστους παράγοντες ή όπως συνήθως λέγεται στην τύχη. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

20 Μέθοδοι προσδιορισμού της μακροχρόνιας τάσης.
Χάραξη της τάσης με το χέρι. Κατασκευάζουμε πρώτα την τεθλασμένη γραμμή των εμπειρικών στοιχείων και μετά χαράζουμε με το χέρι μια γραμμή που να περνά ανάμεσα από την τεθλασμένη γραμμή των εμπειρικών στοιχείων κατά τέτοιο τρόπο, που το άθροισμα των εμβαδών, που βρίσκονται πάνω από την τάση, να είναι περίπου ίσο με το άθροισμα των εμβαδών που βρίσκονται κάτω από την τάση. Μέθοδος μέσων σημείων. Τα δεδομένα διαιρούνται σε δύο ισοπληθείς ομάδες και κάθε ομάδα λαμβάνεται ο μέσος αριθμητικός. Οι μέσοι που βρέθηκαν με αυτό τον τρόπο, φέρονται σαν τεταγμένες στο μέσον κάθε περιόδου και στη συνέχεια δια του πέρατος των δύο τεταγμένων φέρεται ευθεία γραμμή που αποτελεί τη γραμμή τάσης. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

21 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.
Τεχνολογική πρόβλεψη. Η τεχνολογική πρόβλεψη ενδιαφέρεται για την πρόβλεψη μελλοντικών τεχνολογικών αναπτύξεων καθώς και για την επίδραση που θα έχουν τέτοιες αναπτύξεις σε μια επιχείρηση. Η τεχνολογική πρόβλεψη ασχολείται με εκτιμήσεις των αναπτύξεων στην επιστήμη και έρευνα, των αναμενομένων αποτελεσμάτων από τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης μιας συγκεκριμένης επιχείρησης, καθώς και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων από τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης των ανταγωνιστών. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.

22 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.
Τεχνολογική πρόβλεψη. Για την εκτίμηση των τεχνολογικών αναπτύξεων υπάρχουν διάφορες πηγές και βοηθήματα, όπως: επιστημονικές εκδόσεις, περιοδικά κλπ. Αυτές οι πηγές παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τεχνολογικές εξελίξεις, ευρεσιτεχνία και για άλλες περιοχές επιστημονικού ενδιαφέροντος. Οι πιο συνηθισμένες έρευνες που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη των τεχνικών αναπτύξεων, είναι οι εκτιμήσεις των τελικών στελεχών και υπεύθυνων στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της επιχείρησης. Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, προγραμματισμός δράσεως επιχειρήσεων.


Κατέβασμα ppt "Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google