Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
Αξιολόγηση Κομβικών Δεξιοτήτων Ενίσχυση των κομβικών δεξιοτήτων των μαθητών/μαθητριών, μέσα από καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία, τη μάθηση και την αξιολόγηση Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

2 Τι είναι το έργο ATS2020; Πρόκειται για μία πειραματική πολιτική, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος Erasmus+ και αφορά στην πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων μαθησιακών προσεγγίσεων, με στόχο τη διαμόρφωση εκπαιδευτικής πολιτικής. Στο έργο, συμμετέχουν 17 εταίροι από 11 ευρωπαϊκές χώρες, σε μία συνεργατική διαδικασία έρευνας και εφαρμογής, έτσι ώστε να αναζητηθούν τρόποι ανάπτυξης και αξιολόγησης των κομβικών δεξιοτήτων των μαθητών/μαθητριών.

3 Το έργο ATS2020 … Το έργο Assessment of Transversal Skills 2020 (ATS2020) – Αξιολόγηση οριζόντιων κομβικών δεξιοτήτων : Προτείνει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο μάθησης για την ενίσχυση των απαραίτητων κομβικών δεξιοτήτων των μαθητών/μαθητριών, στο πλαίσιο του υπάρχοντος αναλυτικού προγράμματος. Ταυτόχρονα, εισηγείται στους/στις εκπαιδευτικούς νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και καινοτόμα εργαλεία για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση των δεξιοτήτων αυτών.

4 Εταίροι Έργου Υποστηρικτές:

5 Στόχοι του έργου ATS2020 Να προσφέρει σε μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς ένα καινοτόμο μαθησιακό μοντέλο, για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση των κομβικών δεξιοτήτων των μαθητών/μαθητριών, βασισμένο: στο ηλικιακό επίπεδο των μαθητών/μαθητριών στο Αναλυτικό Πρόγραμμα σε καινοτόμες και μαθητοκεντρικές προσεγγίσεις μάθησης σε υποστηρικτικά εργαλεία για καινοτόμα διδασκαλία και νέες μορφές αξιολόγησης σε ψηφιακά εργαλεία και περιβάλλοντα, με αξιοποίηση τεχνολογικών δυνατοτήτων (π.χ., ePortfolio, Learning Analytics, Social Networks, Assessment Rubrics). Να δώσει την ευκαιρία σε 1000, περίπου, εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μοντέλο. Να συμβάλει, με αξιόπιστα δεδομένα, στη διαμόρφωση προτάσεων εκπαιδευτικής πολιτικής, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

6 Πληθυσμός Έργου Πληθυσμός Έργου Αριθμός Σχολείων 250
Πληθυσμός Έργου Αριθμός Σχολείων 250 25 σχολεία από τις 10 συμμετέχουσες χώρες Αριθμός Τάξεων 500 250 σχολεία Χ 2 τάξεις (Πειραματική Ομάδα και Ομάδα Ελέγχου) Αριθμός Εκπαιδευτικών 1000 4 εκπαιδευτικοί Χ 250 σχολεία Αριθμός Μαθητών/μαθητριών 10000 500 τάξεις Χ 20 μαθητές/μαθήτριες (ηλικίας 10 – 15 ετών)

7 Παιδαγωγικά Στοιχεία του έργου ATS2020
Ηλεκτρονικός Φάκελος Επιτευγμάτων (ePortfolio) Οριζόντιες Κομβικές Δεξιότητες (Transversal Skills) Αξιολόγηση ΤΗΣ Μάθησης, ΓΙΑ τη Μάθηση και ΩΣ Μάθηση (Assessment OF, FOR and AS Learning) Μαθησιακός Σχεδιασμός με την Ενσωμάτωση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

8 Ηλεκτρονικός Φάκελος Επιτευγμάτων (ePortfolio)
Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Επιτευγμάτων (ePortfolio) είναι ένας δυναμικός ψηφιακός χώρος εργασίας (αποτελεί «ιδιοκτησία» των μαθητών/μαθητριών) όπου μπορούν οι μαθητές/μαθήτριες να κατακτούν τη μάθησή τους, να εναποθέτουν και να διαχειρίζονται τις συλλογές εργασιών τους, να προβληματίζονται σχετικά με τη μάθησή τους, να μοιράζονται, να θέτουν στόχους, να επιζητούν την ανατροφοδότηση και την ανάδειξη της μάθησης και των επιτευγμάτων τους EUfolio project (2014)

9 Οριζόντιες Κομβικές Δεξιότητες (Transversal Skills)
Με τον όρο Οριζόντιες Κομβικές Δεξιότητες, το συγκεκριμένο έργο αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα βασικών δεξιοτήτων, οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές, τόσο σε σχέση με τη σχολική και την ακαδημαϊκή επιτυχία όσο και με τον χώρο εργασίας. Σε αυτές, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κριτική σκέψη, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, η επίλυση προβλημάτων και η συνεργασία.

10 Δημιουργικότητα & Καινοτομία
ATS2020 -Τομείς Ικανοτήτων και Δεξιοτήτων που θα εστιαστεί το έργο Ερμηνεία καταστάσεων και οικοδόμηση προσωπικής άποψης για ανάπτυξη επιχειρηματολογίας. Αλληλεπίδραση, συνεργασία και κοινοποίηση με τους/τις συμμαθητές/συμμαθήτριες, τους/τις εκπαιδευτικούς ή και άλλους, μέσω ποικιλίας εργαλείων και ηλεκτρονικών περιβαλλόντων. Αποτελεσματική μετάδοση πληροφοριών και ιδεών σε πολλαπλά ακροατήρια, αξιοποιώντας ποικιλία μέσων και μεθόδων. Συμμετοχή σε ομαδικές εργασίες (project) για την παραγωγή αυθεντικών έργων ή για την επίλυση προβλημάτων. Σχεδιασμός στρατηγικών για διερεύνηση. Αξιολόγηση και επιλογή πληροφοριακών πηγών και εργαλείων, με βάση την καταλληλόλητα για το σχετικό έργο. Εντοπισμός, οργάνωση, ανάλυση, αξιολόγηση, σύνθεση και ηθική χρήση πληροφοριών από ποικιλία πηγών και μέσων. Επεξεργασία πληροφοριών και οικοδόμηση νέας γνώσης. Εμπέδωση νέας γνώσης και εφαρμογή της σε νέες καταστάσεις. Συνεργασία & Επικοινωνία Δημιουργικότητα & Καινοτομία Αυτόνομη Μάθηση Πληροφοριακός Γραμματισμός Ψηφιακός Γραμματισμός Αναγνώριση βασικών αναγκών για μάθηση, με βάση την προυπάρχουσα γνώση. Καθορισμός στόχων για κατάκτησή τους και ανάπτυξη στρατηγικής για την επίτευξη τους. Σχεδιασμός και οργάνωση δραστηριοτήτων για εφαρμογή των στρατηγικών. Αξιολόγηση της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων και παροχή αποδεικτικών στοιχείων για τα επιτεύγματα. Αναστοχασμός και διερεύνηση εναλλακτικών προσεγγίσεων (μεταγνώση μαθησιακού κύκλου). Εντοπισμός και αντιστοίχιση αναγκών με τις πιθανές λύσεις. Ενσωμάτωση και αναδιαμόρφωση. Αξιοποίηση εργαλείων και πηγών με καινοτόμο και δημιουργικό τρόπο. Δημιουργία αυθεντικού έργου ως μέσο έκφρασης.

11 Αξιολόγηση ΤΗΣ Μάθησης, ΓΙΑ τη Μάθηση και ΩΣ Μάθηση (Assessment OF, FOR and AS Learning)
ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (Summative Assessment): Αποσκοπεί στον έλεγχο της συνολικής επίδοσης των μαθητών/μαθητριών και της επίτευξης των εκπαιδευτικών στόχων που έχουν οριστεί. ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (Formative Assessment): Αποσκοπεί στον έλεγχο της πορείας των μαθητών/μαθητριών προς την κατάκτηση των εκπαιδευτικών στόχων, δίνοντας έμφαση στην διάγνωση των αναγκών και τη διαμόρφωση της διδασκαλίας στη βάση αυτών (π.χ., ανατροφοδότηση). ΓΙΑ ΩΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΕΤΕΡΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (Self/Peer – Assessment): Αποσκοπεί στην παροχή ευκαιριών στους/στις μαθητές/μαθήτριες για την προσωπική τους βελτίωση και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.

12 Μαθησιακό Μοντέλο ATS2020 Μαθητοκεντρική Προσέγγιση στη Μάθηση

13 Υλοποίηση Προγράμματος ATS2020
ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Συμμετέχει στην αρχική αξιολόγηση. Δεν εφαρμόζει το μαθησιακό μοντέλο ATS2020. Συμμετέχει στην τελική αξιολόγηση. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Συμμετέχει στην αρχική αξιολόγηση. Εφαρμόζει το μαθησιακό μοντέλο ATS2020. Συμμετέχει στην τελική αξιολόγηση. ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Συμμετέχει στην αρχική αξιολόγηση. Εφαρμόζει το μαθησιακό μοντέλο ATS2020. Τυγχάνει παρακολούθησης Συμμετέχει στην τελική αξιολόγηση.

14 Υλοποίηση Προγράμματος ATS2020
θεωρητικό υπόβαθρο του έργου και τα εργαλεία μάθησης. Ενημέρωση της σχολικής μονάδας για το έργο και τους στόχους του. Δημιουργία λογαριασμών για τη χρήση των εργαλείων (mahara/o365). Σχεδιασμός και ανάπτυξη μαθημάτων με στόχο την ενίσχυση των απαραίτητων κομβικών δεξιοτήτων των μαθητών/μαθητριών (για τους εκπαιδευτικούς της πειραματικής ομάδας). Προκαταρκτική διερεύνηση Εκπαιδευτικοί (ερωτηματολόγιο - Teachers’ pre-questionnaires) Μαθητές/μαθήτριες (δοκίμιο - Students’ pre-tests). Εφαρμογή μαθησιακών κύκλων στις σχολικές τάξεις (πειραματικές ομάδες). Τελική αξιολόγηση Εκπαιδευτικοί (ερωτηματολόγιο - Teachers’ post-questionnaires) Μαθητές/μαθήτριες (δοκίμιο - Students’ post-tests). Αναστοχασμός εφαρμογών και αξιολόγηση - συμμετοχή στο ερευνητικό μέρος του έργου. - Άνοιξη 2018: Συνέδριο ATS2020 με συμμετοχή αριθμού εκπαιδευτικών από κάθε χώρα εφαρμογής.

15 Οφέλη από το Έργο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Πρόσβαση σε επιμορφωτικές δράσεις για επαγγελματική μάθηση. Διαμοιρασμός καλών πρακτικών και ιδεών. Χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την υποστήριξη καινοτόμων προσεγγίσεων διδασκαλίας και μάθησης. Εκπαίδευση στην αποτελεσματική αξιοποίηση της διαμορφωτικής αξιολόγησης για την υποστήριξη της μάθησης. ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ Ευκαιρία για ανάπτυξη και καλλιέργεια των κομβικών τους δεξιοτήτων (επικοινωνία, συνεργασία, αυτόνομη μάθηση, δημιουργικότητα, καινοτομία). Ανάπτυξη δεξιοτήτων για αυτοκατευθυνόμενη μάθηση (καθορισμός στόχων και διαμόρφωση στρατηγικής για την επίτευξή τους). Αξιοποίηση ηλεκτρονικών φακέλων επιτευγμάτων (ePortfolios), για σκοπούς δια βίου μάθησης. ΦΟΡΕΙΣ ΧΑΡΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Επικύρωση ολοκληρωμένου μοντέλου μάθησης και αξιολόγησης κομβικών δεξιοτήτων. Ανάπτυξη καινοτόμων περιβαλλόντων μάθησης για την καλλιέργεια δεξιοτήτων. Αξιολόγηση της επίδρασης του έργου και εισηγήσεις εκπαιδευτικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

16 Ρόλος Σχολείου Να ενημερώσει τους/τις εκπαιδευτικούς, τους/τις μαθητές/μαθήτριες και τους γονείς για το έργο ATS2020 και τους στόχους του, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα και τα οφέλη του έργου. Να δημιουργήσει τις ευκαιρίες και απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου. Να υποστηρίξει τους/τις συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες. Να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εκπαίδευση των μαθητών/μαθητριών.

17 Στοιχεία Συντονιστή Έργου:
Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Π.Ι. Αναστασία Οικονόμου: Ομάδα Υλοποίησης Έργου ATS2020 Κανάρης Νικόλας: Κουτσίδης Γιώργος: Κυπριανού Μάριος: Κωνσταντίνου Μαρία: Μαρκίδου Νικολίνα: Παναγιώτου Αναστασία: Πολυδώρου Νικολέττα: Στεφάνου Αφροδίτη: Τομάζου Στέλλα: Χατζηττοφή Παναγιώτα:

18 Σας ευχαριστούμε Όνομα Λειτουργού: Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: Η παρουσίαση σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από: την Αναστασία Οικονόμου και τη Χατζηττοφή Παγιώτα και διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons


Κατέβασμα ppt "Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google