Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ Τι είναι αλκοολισμός;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ Τι είναι αλκοολισμός;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ Τι είναι αλκοολισμός;
Είναι η χρόνια πάθηση που διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: Οξεία μέθη: Υπάρχουν διαταραχές στην μνήμη του ατόμου. Χρόνια μέθη Ως χρόνιος αλκοολικός, αδυνατεί να εκτελέσει σημαντικές ενέργειες.

2 ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ:
Η μέθη χαρακτηρίστηκε από τον Μέγα Βασίλειο: Δημόσια πόρνη, Μητέρα της αναισχυντίας, Φίλη του γέλωτα, Μανιακή, Eύκολη σε καθε Ιδέα ασχημοσύνη. Συγκεκριμένα αναφέρει: Δεν θα μπεί η νηστεία και η προσευχή σε ψυχή που λερώθηκε από τη μέθη. Τον νηστευτή μέσα στις ιερές αυλές προσδέχεται ο κύριος, τον μέθυσο, σαν ακάθαρτο και ανιαρό δεν τον δέχεται. Πιο συγκεκριμένα ο λόγος της Αγία Γραφή είναι συγκεκριμένος: Οι μέθυσοι δεν θα κληρονομίσουν την βασιλεία του Θεού.

3 A.A.: Anonymous Alcoholics
Οι Ανώνυμοι Αλκοολικοι είναι μία κλειστή ομάδα, η οποία προτοπορεί στη σχέση της με το αλκοόλ καθώς όλοι όσοι θέλουν να απεξαρτηθούν εισαίρχονται σε αυτήν, με εμφανής αποτελέσματα απεξάρτησης. Αυτή η ομάδα βασίζεται σε ένα καθημερινό πρόγραμμα και 12 βήματα. Το καθημερινό τους πρόγραμμα είναι το εξής: Οι νεοεισερχόμενοι ενθαρρύνονται ψυχικά. Επικοινωνούν με τον υποστιρηκτή τους ώστε να δουλέψουν σωστα τα βήματα. Προσευχή και διαλογισμός. Τήρηση της 12ης εντολής Υπηρεσία στην ομάδα Αποτελεσματική αποφυγή πρώτου ποτού.

4 ΔΩΔΕΚΑ ΒΗΜΑΤΑ: Να παραδεχτούν τα ίδια τα άτομα ότι είναι ανίσχυροι στο αλκοόλ και η ζωή τους έχει ξεφύγει από τα χέρια τους. Να πουν τα εξής:'' Πιστεύουμε ότι μία δύναμη μεγαλύτερη από μας μπορεί να μας επανφέρει ψυχικά και πνευματικά''. Αυτή η δύναμη μπορεί να είναι οποίοδήποτε αντικείμενο. Αποφασίσαμε να παραδώσουμε τη θελησή μας και την ζωή μας στη φροντίδα του Θεού, όπως τον αισθανόμαστε. Προβήκαμε σε μία διερευνιτική και ηθική αποφυγή του ευατού μας. Παραδεχτήκαμε απέναντι στον Θεό, στον ευατό μας και σε έναν άλλο άνθρωπο την ακριβή φύση των σφαλμάτων μας. Είμαστε εντελώς έτοιμοι να αφήσουμε τον Θεό να αποσύρει όλα αυτά τα ελατώματα του χαρακτήρα μας. Ταπεινά του ζητούμε να αποσύρει τις ατέλειες μας. Ταξινομίσαμε σε έναν κατάλογο όλους τους ανθρώπους που βλάψαμε και προθυμοποιηθήκαμε να επανορθώσουμε ότι κακό τους είχαμε κάνει. Επανορθώσαμε το κακό σε αυτούς τους ανθρώπους όποτε μπορούσαμε.

5 Συνεχίσαμε την εξέταση μας και όποτε είχαμε άδικο το παραδεχόμασταν αμέσως.
Επιδιώξαμε με την προσευχή και τον διαλογισμό να βελτιώσουμε την επαφή μας στον Θεό. Καθορίσαμε το σπίτι με την οικογένειά ζητώντας ο Δημιουργός να μας δείξει τον δρόμο. Αφού τελειώσαμε τα 11 πρώτα βήματα, το 12ο είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα αυτό σε όσους πάσχουν από αλκοολισμό.

6 ΑΙΤΙΑ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ (τα αίτια τα κατατάξαμε σε στάδια)
Πρώτο στάδιο: Η συνεχής χρήση που ξεφεύγει από τα επιτρεπτά όρια. Το λεγόμενο social drinking( δηλαδή το τσούγκρισμα του ποτηριού της παρέας). Οι αυξητικές τάσεις για κατανάλωση αλκοολ χωρίς λόγο. Δεύτερο στάδιο: Η ανάγκη για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, καθώς συνοδεύεται με αυξημένα επίπεδα κατάποσης αλκοόλ. Οι ενοχές που οδηγούν το άτομο στην χρήση του. Σε αυτό το στάδιο αυξάνονται τα όρια ανοχής, με συνέπεια σοβαρών προβλημάτων

7 Τρίτο Στάδιο: Εμφάνιση αποτελεσμάτων του αλκοολισμού. Είναι το στάδιο το οποιό το άτομο παραμελεί τα καθημερινά του καθήκοντα( εργασία, οικογένεια κ.τ.λ.). Παρουσιάζεται η βίαιη συμπεριφορά του ατόμου, καθώς και η παραμέληση του φαγητού, που συνδέται με την απομονωσή του στο ποτό. Παρουσιάζεται η δυσκολία να σηκωθεί τα πρωινά από το κρεβάτι. Τέταρτο στάδιο: Στο συγκεκριμένο στάδιο το άτομο γίνεται φίλος με το αλκοόλ, καθως κατναλώνει μεγάλες ποσότητες την μέρα. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να μείνει σε ολοκληρωτική κατάσταση μέθης. Δημιουργία προβλημάτων υγείας. Διαταραχές στην μνήμη. Πέμπτο Στάδιο: Η ολοκληρωτική του εξάρτηση από το αλκοολ. Δημιουργία ασθενέστερων προβλημάτων. Θάνατος!!!

8 ΑΙΤΙΑ Γενετικά χαρακτιριστικά.
Με βάση τα πρότυπα τα οποία ταυτίζεται ( οικογένεια, φίλοι, κτλ ) Το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζεί και συνυπάρχει ( π.χ. Η ζωη σε μία κοινωνία η οποία το μεγαλύτερο της μέρος κάνει συνεχούς χρήση αλκοόλ επόμενο είναι να ωθήσουν το άτομο στην κατάχρησή του). Το πιστεύω του ατόμου ότι το αλκοόλ αποτελεί μέσο με βάση το οποίο γίνεται επιθυμητό. Είναι πιθανό ότι εξηγείται το 60% περίπου του κίνδυνου για τον αλκοολισμό από μια σειρά γενετικών επιρροών και για το υπόλοιπο 40% καθίσταται υπεύθυνο το περιβάλλον στο οποίο ζεί.

9 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΛΚΟΟΛ Αλκοολική Πολυνευροπάθεια. Αλκοολική άνοια
Δηνιουργία προβλημάτων στο συκώτι και στα νευρά ( π.χ. Κύρωση του ήπατος) Οξεία χρόνια παγκρεατίτιδα Δημιουργία προβλημάτων στον λάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι. Αλκοολική άνοια Επιληπτικά επεισόδια Ατροφία παρεγκεφαλίδας. Καρδιά-κυκλοφοριακό σύστημα Αίμα Διέγερση κεντρικού νευρικού συστήματος: Τρομώδες παραλήρημα Παράφρονη ζήλια Αλκοολική παράνοια Αλκοολική εγκεφαλοπάθεια

10 ΤΕΧΝΗΜΑ


Κατέβασμα ppt "ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ Τι είναι αλκοολισμός;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google