Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εισηγητής: Ιωάννης Χρήστογλου Γεν. Διευθυντής Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εισηγητής: Ιωάννης Χρήστογλου Γεν. Διευθυντής Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εισηγητής: Ιωάννης Χρήστογλου Γεν. Διευθυντής Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης
Δ.Ε.Υ.Α. ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Δ.Ε.Υ.Α. ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εισηγητής: Ιωάννης Χρήστογλου Γεν. Διευθυντής Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης Μέλος της Ο.Ε. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

2 Δ.Ε.Υ.Α. και Κοινωνία Στο εισαγωγικό σημείωμα της Οδηγίας-Πλαίσιο 60/2000/ΕΕ αναφέρεται ρητά ότι η ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας, όπως ορίζεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη. Οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν με βάση την ανταποδοτικότητα Οι υπηρεσίες που παρέχουν οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν κόστος το οποίο καλύπτεται από την τιμολόγηση του νερού και των υπόλοιπων υπηρεσιών. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύει η χώρα μας οι επιχειρήσεις ύδρευσης αντιμετωπίζουν μία μεγάλη πρόκληση: Καλούνται να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης σε όλους τους πολίτες, χωρίς, ωστόσο, να διακινδυνεύσουν τη βιωσιμότητά τους.

3 Δ.Ε.Υ.Α. και Κοινωνία ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Ο κοινωφελής χαρακτήρας των Δ.Ε.Υ.Α. οδήγησε τον νομοθέτη το 2001 να δώσει στις Δ.Ε.Υ.Α. τη δυνατότητα (ν. 2946/2001) να θεσπίζουν ειδικά τιμολόγια για τις πολύτεκνες οικογένειες. Στην συνέχεια και εν μέσω της οικονομικής κρίσης η δυνατότητα αυτή διευρύνθηκε κι έτσι με τον ν. 4071/2012 (αρ. 10 παρ. 12) δόθηκε η δυνατότητα στις Δ.Ε.Υ.Α. να θεσπίζουν κοινωνικά τιμολόγια για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού χωρίς να τις προσδιορίζει, αφήνοντας τον προσδιορισμό τους στη διακριτική ευχέρεια των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων. Από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. μεταξύ των μελών της προέκυψε ότι η πλειονότητα των Δ.Ε.Υ.Α. (από τις 84 Δ.Ε.Υ.Α. που απάντησαν στο σχετικό ερώτημα, οι 79 έχουν κοινωνικά τιμολόγια) έχουν θεσπίσει ειδικά και κοινωνικά τιμολόγια για διάφορες κατηγορίες καταναλωτών σύμφωνα με τα παραπάνω, και αυτές που δεν έχουν θεσπίσει ακόμα, σχεδιάζουν να προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον. Οι εκπτώσεις που προβλέπουν ποικίλλουν, αλλά είναι σημαντικές δηλ. είναι περίπου της τάξης του 50% στην αξία του νερού.

4 Δ.Ε.Υ.Α. και κοινωνία Με βάση το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο καθώς και τον ιδρυτικό Νόμο 1069/80 οι Δ.Ε.Υ.Α. ως κοινωφελείς επιχειρήσεις προέβησαν στις ακόλουθες ενέργειες: Α.ΘΕΣΠΙΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ Θέσπιση ειδικών Τιμολογίων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες , Τα τιμολόγια αυτά θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν σε: - 1. Ειδικά τιμολόγια τριτέκνων και πολυτέκνων -2. Ειδικά τιμολόγια ευπαθών ομάδων (π.χ. μονογονεϊκών οικογενειών, μακροχρόνια ανέργων, ατόμων με αναπηρία πάνω από 67%, νεφροπαθών κ.λπ..) που εφαρμόζονται με εισοδηματικά κριτήρια -3. Ειδικά τιμολόγια απόρων δημοτών που εφαρμόζονται με εισοδηματικά κριτήρια -4. Ειδικά τιμολόγια δημοτών με ηλικιακά (υπερήλικες) και εισοδηματικά κριτήρια ταυτόχρονα.

5 Δ.Ε.Υ.Α. και κοινωνία Β.ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Η Πολιτεία θέλοντας να ανακουφίσει τα κοινωνικά στρώματα έχει προβεί σε νομοθετική θέσπιση για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών , με τους νόμους 4304/2014 και 4321/2015 στις οποίες ενέταξε και τις Δ.Ε.Υ.Α. Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στις οποίες εντάχθηκε μεγάλο μέρος των πολιτών, δόθηκε η δυνατότητα της αποπληρωμής των οφειλών με ένα ελάχιστο ποσό και επίσης διαγραφή του συνόλου ή μέρους των προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις. Πολλές Δ.Ε.Υ.Α. έχουν υιοθετήσει το καθεστώς των ρυθμίσεων οφειλών με απόφαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων. Προσοχή: Δεν προβλέπεται η διαγραφή προσαυξήσεων χωρίς κάποια νομοθετική ρύθμιση που να το επιτρέπει.

6 Δ.Ε.Υ.Α. και κοινωνία Γ. Δ.Ε.Υ.Α. ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Γ. Δ.Ε.Υ.Α. ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα την τελευταία 7ετία έχει οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας στην οικονομική απόγνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό,με αποτέλεσμα να στερούνται των βασικών ειδών για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν άμεση σχέση με την επιβίωση, την υγιεινή και το άμεσο περιβάλλον του ανθρώπου και επομένως ο κοινωφελής χαρακτήρας τους προσδίδει σε κάθε κοινωνία μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας, προοπτικής, περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν προβαίνουν εύκολα στη διακοπή της παροχής πόσιμου ύδατος στις οικονομικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (Δεν πρέπει φυσικά να γίνεται κατάχρηση από μέρους των πολιτών ).

7 Δ.Ε.Υ.Α. και κοινωνία Δ. ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ Δ.Ε.Υ.Α. ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Δ. ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ Δ.Ε.Υ.Α. ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς φορείς τις τοπικής αυτοδιοίκησης όσον αφορά τις επενδύσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε έργα υποδομής Ύδρευσης-Αποχέτευσης και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Άμεση συνέπεια των παραπάνω είναι η καταπολέμηση της ανεργίας απασχολώντας προσωπικό στα διάφορα έργα που υλοποιούνται . Επίσης η πρόσληψη ατόμων με συμβάσεις ΙΔΟΧ ανταποδοτικού χαρακτήρα-εκτάκτων αναγκών ,προγραμμάτων ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας, η απορρόφηση νέων για πρακτική άσκηση από ΕΠΑΣ Μαθητεία ΟΑΕΔ, η απορρόφηση των νέων επιστημόνων για πρακτική άσκηση από τα ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας, συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας .

8 Δ.Ε.Υ.Α. και κοινωνία Ε. ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΌ ΤΙΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΝΕΡΟΥ Τεχνολογίες φιλικές στο περιβάλλον. Μειώνουν το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Συστήματα τηλελέγχου-τηλεπίβλεψης και μείωσης διαρροών Κατασκευή διυλιστηρίων , αξιοποιώντας όλα τα επιφανειακά νερά - Κατασκευή φραγμάτων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης για τα Νησιά μας. Δημιουργία Φωτοβολταϊκών πάρκων με στόχο την μείωση του ενεργειακού κόστους.

9 Δ.Ε.Υ.Α. και κοινωνία ΣΤ. ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ. Στα πλαίσια της ενημέρωσης της κοινωνίας για την αξία του πόσιμου νερού, στη ζωή μας , οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης , που ξεκινούν από τα σχολεία με παρουσιάσεις και επισκέψεις των μαθητών στις εγκαταστάσεις . Με ενημερωτικές ημερίδες του κοινού για το έργο που παράγουν. Με εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας για την σημασία του πόσιμου νερού –διανομή φυλλαδίων –Συναυλίες. Σκοπός αυτού του πλαισίου ενημέρωσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, ώστε να διαμορφώσει μία ισχυρή κοινωνική αντίληψη για το νερό, το περιβάλλον και τον κοινωνικό χαρακτήρα και ρόλο των Δ.Ε.Υ.Α. .

10 Δ.Ε.Υ.Α. και κοινωνία ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ -ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι από την σύστασή τους κοντά στο Δημότη, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, υψηλή τεχνολογία, και τεχνογνωσία με το επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό τους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών και προστατεύοντας το περιβάλλον. Στην περίοδο της κρίσης, ανταποκρίθηκαν στον κοινωφελή τους χαρακτήρα, βοηθώντας με κοινωνικά τιμολόγια και ρυθμίσεις τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η ποιότητα των υπηρεσιών των Δ.Ε.Υ.Α. οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην νομική τους φύση δηλ. στο ότι είναι δημοτικές επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι όπου το νερό έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί, η κοινωνία βίωσε τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης και η κατάσταση του περιβάλλοντος επιδεινώθηκε σημαντικά.

11 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
Δ.Ε.Υ.Α. και κοινωνία Στην Ελλάδα η κοινωνία της Θεσσαλονίκης υπερασπίσθηκε έμπρακτα το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ, αφού στις 16/05/2014, πολίτες από τους που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα (ποσοστό 98%) ψήφισαν ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Για να έχουν οι Δ.Ε.Υ.Α. τις τοπικές κοινωνίες σύμμαχο απέναντι σε κάθε απειλή, και για να πετύχουν την καταξίωση στην συλλογική συνείδηση, θα πρέπει να βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες που υπηρετούν. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "Εισηγητής: Ιωάννης Χρήστογλου Γεν. Διευθυντής Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google