Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΓΓΛΙΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΓΓΛΙΑ Ήθη και Έθιμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΓΓΛΙΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΓΓΛΙΑ Ήθη και Έθιμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΓΓΛΙΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΓΓΛΙΑ Ήθη και Έθιμα

2 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ . . . Η Αγγλία είναι νησιωτική χώρα της Ευρώπης και αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνορεύει βόρεια με τη Σκωτία και δυτικά με την Ουαλία. Η Αγγλία βρέχεται βορειοδυτικά από τηνΙρλανδική Θάλασσα, ενώ νοτιοδυτικά από την Κελτική Θάλασσα. Η Βόρεια Θάλασσα στα ανατολικά και η Θάλασσα της Μάγχης στα νότια τη χωρίζουν από την ηπειρωτική Ευρώπη. Η Αγγλία αποτελεί κυρίως το κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού της Μεγάλης Βρετανίας, που βρίσκεται στο Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό. Στη χώρα επίσης ανήκουν 100 μικρότερα νησιά, όπως τα Νησιά Σκίλλυ και η Νήσος Γουάιτ.

3 Η Αγγλία πήρε το όνομά της από τη λέξη Englaland, της Παλαιάς Αγγλικής γλώσσας,η οποία σημαίνει «χώρα των Άγγλων»

4 Βασίλειο της Αγγλίας Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η πολιτική ενοποίηση της Αγγλίας. Μία άποψη είναι ότι αυτή προέκυψε από την ανάγκη να αμυνθούν στην επίθεση των Δανών Βίκινγκ, οι οποίοι κατέκτησαν το Ανατολικό κομμάτι της Αγγλίας τον 8ο αιώνα. Ο Εγκβέρτος, Βασιλιάς του Ουέσεξ (839 μ.Χ.), θεωρείται ο πρώτος Βασιλιάς όλων των Άγγλων, αν και ο τίτλος «Βασιλιάς της Αγγλίας» χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά επίσημα από τον Αλφρέδο τον Μέγα ( ). Η πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν σε αυτήν την περιοχή οι Βρετανοί, φαίνεται ειδικά στα τοπωνύμια.

5 Χριστουγεννιατικα εθιμα της Αγγλιας . . .
Η Αγγλική κλασσική διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα Αλεξανδρινά γύρω από το τζάκι, καθώς και κλαδιά «γκι» που κρέμονται από την οροφή που σύμφωνα με τη παράδοση όποιος στέκεται κάτω απ΄ αυτό πρέπει να ανταλλάξει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα. Για τους Άγγλους δεν νοείται εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη,και τρώνε και μπιφτέκια με σάλτσα από γουρούνι.

6 Στην Αγγλία η αρχική μορφή του Πατέρα των Χριστουγέννων, δεν είναι όπως η σημερινή, δηλαδή δεν φορούσε κόκκινη στολή, αλλά πράσινη, δεν έφερνε τα δώρα στα μικρά παιδιά, επομένως δεν έμπαινε και από την καμινάδα. Αυτός απλά περιπλανιόταν από σπίτι σε σπίτι, χτυπώντας την πόρτα και πανηγύριζε με τις οικογένειες , πριν προχωρήσει στο επόμενο σπίτι. Ο πατέρας των Χριστουγέννων με κόκκινη στολή και την άσπρη γενειάδα, άρχισε να εμφανίζεται στα τέλη της Βικτωριανής εποχής, όταν ο Santa Claus έφτασε από την Αμερική. Τότε τα δύο αυτά πρόσωπα συγχωνεύτηκαν και γεννήθηκε ο Πατέρας των Χριστουγέννων ή ο Santa Claus

7 Η Κυριακη του Πασχα στο Ηνωμενο Βασιλειο ειναι μια παραδοσιακη γιορτη για την Ανασταση του Ιησου Χριστου απο τον θανατο, συμφωνα με την Χριστουγεννιατικη πιστη και αποτελει μια απο τις μεγαλυτερες Χριστουγεννιατικες γιορτες του ετους. Ωστοσο ,πολλοι ανθρωποι χρησιμοποιουν την ημερα αυτη για να διακοσμησουν και να βαψουν τα αυγα. Επισης την ημερα εκεινη δινουν ως δωρο στα μικρα παιδια σοκολατενια αυγα και μπορουν επισης και να συμμετεχουν σε διαφορους διαγωνισμους του Πασχα με αυγα. Η ημερομηνια του Πασχα εξαρταται απο την ισημερια του Μαρτιου.Ειναι η πρωτη Κυριακη μετα την πρωτη πανσεληνο του Μαρτιου.

8 Sunday roast με Yorkshire pudding
Το παραδοσιακό κυριακάτικο ψητό του αγγλικού τραπεζιού θέλει μοσχάρι ή αρνί στο φούρνο και μια καλοεκτελεσμένη Yorkshire pudding στο πλάι. Ένα πλήρες πιάτο περιλαμβάνει ψητό κρέας, ψητές πατάτες ή πουρέ, μια Yorkshire pudding, βραστά λαχανικά και φυσικά μπόλικη σος gravy να περιλούζει το κρέας και τις πατάτες. Η Yorkshire pudding είναι ζύμη με αυγά, γάλα και αλεύρι, αφράτη και τραγανή που ταιριάζει γάντι με την gravy. Shepherd’s Pie Η Shepherd's pie ή γνωστή και ως Cottage pie, είναι μια πίτα με κρέας («του βοσκού»), χωρίς ζύμη ή φύλλο, με μια στρώση από πουρέ πατάτας, αντίστοιχη της Fish pie. Ο όρος «cottage pie» προήλθε το 1791, όταν η πατάτα ήταν το φαγητό των φτωχών (δηλαδή των αγροτών εκείνη την εποχή). Στις πρώτες συνταγές, λέγεται ότι χρησιμοποιούνταν τα υπολείμματα των κρεάτων από τις προηγούμενες μέρες, τα οποία καλύπτονταν με πουρέ πατάτας. Ο όρος «shepherd's pie» πάλι, εμφανίστηκε το 1877, σαν συνώνυμο του «cottage pie», για τις πίτες που είχαν κυρίως μοσχάρι.

9 Bangers and mash Trifle
Bangers είναι τα αγγλικά χοιρινά λουκάνικα που τα αγαπούν πολύ στις pub. Συνήθως σερβίρονται με πουρέ πατάτας και φτιάχνουν ένα λαχταριστό Bangers and mash πιάτο, που συνοδεύει εξαιρετικά την μπύρα σας. Περιχυμένα με λίγη gravy σος είναι ασυναγώνιστα. Trifle Ίσως το γνωστότερο από όλα τα αγγλικά επιδόρπια. Το trifle φτιάχνεται με παχιά κρέμα ζαχαροπλαστικής, φρέσκα φρούτα, κέικ και σαντιγί. Τα συστατικά αυτά απλώνονται σε στρώσεις. Το κέικ περνά από λίγο λικέρ ή κρασί port για να μαλακώσει και να πάρει γεύση.

10 Μεγάλη Βρετανία Στη Μεγάλη Βρετανία μερικά από τα έθιμα θυμίζουν αυτά που έχουμε και στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η Natasha Hinde, από την HuffPost UK, ο πατέρας παραδίδει τη νύφη στον γαμπρό και η νύφη φοράει λευκά, οπότε οι καλοί τρόποι των καλεσμένων «προστάζουν» να μην φοράει καμία άλλη γυναίκα λευκά. Έπειτα από την τελετή πετούν κομφετί στο ζευγάρι. Σύμφωνα με την παράδοση, τα κοντινά πρόσωπα του ζευγαριού βγάζουν λόγο με την εξής σειρά: πρώτα ο πατέρας της νύφης, μετά ο γαμπρός, στη συνέχεια ο κουμπάρος και ακολουθούν οι υπόλοιποι που είναι να μιλήσουν. Συχνά η νύφη φοράει «κάτι παλιό, κάτι που έχει δανειστεί και κάτι που έχει μπλε χρώμα».

11 ….Επισης στους αγγλικούς γάμους, ένα μικρό κορίτσι σκορπίζει λουλούδια κατά την είσοδο της νύφης, ώστε η πορεία της στον γάμο να είναι «ανθόσπαρτη», ενώ οι παράνυμφοι φορούν φορέματα που μοιάζουν με το νυφικό της νύφης, ώστε να μην… ζηλεύουν και φέρουν γρουσουζιά. Μαλιστα, σε κάποιο σημείο του νυφικού συνηθίζεται να ράβουν ένα πέταλο ή κάποιο άλλο σύμβολο καλοτυχίας για τους προφανείς λόγους, ενώ το ζευγάρι είθισται να ανταλλάσσει τους όρκους του έξω από την πόρτα της εκκλησίας, ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει την τελετή.

12 Περί αργιών και άλλων τινών
Στην Αγγλία δεν πολυγιορτάζεται η Πρωτομαγιά - ούτε η εργατική, ούτε η άλλη με τα λουλουδένια στεφάνια - και δεν υπάρχει η σχετική αργία. Ούτε καν οι εθνικές γιορτές είναι αργίες. Εδώ έχουμε άλλο σύστημα: άλλο γιορτή, σου λέει, άλλο αργία. Η γιορτή είναι για όποιον θέλει να γιορτάσει, ενώ η αργία είναι για ξεκούραση. Οι επίσημες αργίες λέγονται bank holidays, γιατί από παλιά τις μέρες αυτές έκλειναν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Στην Αγγλία οι αργίες είναι πάντα 8: δύο τα Χριστούγεννα (25 & 26 Δεκεμβρίου), 1 ανήμερα την Πρωτοχρονιά, 2 το Πάσχα (Μ. Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα), και 3 Δευτέρες - η πρώτη και η τελευταία Δευτέρα του Μαΐου, και η τελευταία Δευτέρα του Αυγούστου. Έτσι, οι περισσότερες αργίες είναι στην ουσία τριήμερα, και όσες τυχόν πέσουν σαββατοκύριακο (δηλαδή Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) μεταφέρονται πάντα σε Δευτέρα-Τρίτη για να γίνουν τριήμερο ή τετραήμερο. Βέβαια αν πέσουν Τρίτη-Τετάρτη ή Τετάρτη-Πέμπτη δεν μας σώζει τίποτα, αλλά όλοι οι άλλοι συνδιασμοί δίνουν τουλάχιστον τριήμερα. Σύμφωνα με κάτι μελέτες που διάβαζα, η Αγγλία και η Ολλανδία έχουν τις λιγότερες αργίες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τις περισσότερες (12-14) τις έχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η Ελλάδα έχει 10-12, οπότε πάλι πάνω από εμάς βγαίνει, και μάλιστα με διαφορά. Το μόνο καλό με το αγγλικό σύστημα είναι ότι έχεις γκαραντί τριήμερα και μάλιστα σε εποχή που ο καιρός είναι καλός και ευνοεί τις εκδρομές, αν και πολλοί προτιμούν να μην ταξιδεύουν τέτοιες μέρες, αλλά μένουν στα σπίτια τους και οργανώνουν μπάρμπεκιου ή επιδίδονται στο εθνικό σπορ των μαστορεμάτων. Μάλιστα επειδή τα μαγαζιά είναι ανοιχτά ΚΑΙ τις Κυριακές ΚΑΙ τις αργίες, συνηθίζεται τα μαγαζιά με είδη σπιτιού και κατασκευών (τύπου ΙΚΕΑ ή Praktiker) να κάνουν εκπτώσεις και προσφορές τα τριήμερα, ακόμα και τo τριήμερo των Χριστουγέννων, αφού πολλά από αυτά τα μαγαζιά ανοίγουν στις 26 Δεκεμβρίου. Πράγμα που σημαίνει ότι την εβδομάδα πριν το τριήμερο μας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις για τις επερχόμενες σούπερ-προσφορές, ενώ στα μαγαζιά επικρατεί ένας πανικός ανάλογος με αυτόν που επικρατεί στις Εθνικές Οδούς τις μέρες που αδειάζει η Αθήνα.


Κατέβασμα ppt "ΑΓΓΛΙΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΓΓΛΙΑ Ήθη και Έθιμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google