Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Όνομ/μο:Γεωργάκης Σπύρος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Όνομ/μο:Γεωργάκης Σπύρος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Όνομ/μο:Γεωργάκης Σπύρος
Ηλεκτρονικό Έγκλημα Όνομ/μο:Γεωργάκης Σπύρος Τμήμα:Β1 Σχολ.έτος

2 Ηλεκτρονικό Έγκλημα Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας,
η ανάπτυξη της πληροφορικής και η ευρύτατη χρήση του Διαδικτύου έχουν επιφέρει επαναστατικές αλλαγές στο σύνολο των καθημερινών δραστηριοτήτων,  στην παραγωγική διαδικασία, στις συναλλαγές, στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση, ακόμα και στον τρόπο σκέψεως του σύγχρονου ανθρώπου.

3 Ηλεκτρονικό Έγκλημα Μαζί με αυτές τις αλλαγές, οι οποίες κατά κανόνα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, υπεισέρχονται και οι παράμετροι που ευνοούν την  ανάπτυξη νέων μορφών εγκληματικότητας. Οι νέες αυτές μορφές εγκληματικότητας θεσμοθετούνται με τον όρο «Ηλεκτρονικό Έγκλημα».

4 Ορισμός του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Ορισμός του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  Η πληροφορική τεχνολογία κατέστησε δυνατή τη διάπραξη ενός ευρέως φάσματος εγκληματικών πράξεων, οι οποίες απαιτούν εξειδίκευση και αυξημένη κατάρτιση.

5 Ορισμός του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Ως «Hλεκτρονικό Έγκλημα», λοιπόν,  θεωρούνται οι αξιόποινες εγκληματικές πράξεις  που τελούνται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων και τιμωρούνται με συγκεκριμένες ποινές από την ελληνική νομοθεσία.

6 Ορισμός του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Ανάλογα με τον τρόπο τέλεσης διαχωρίζονται : σε εγκλήματα τελούμενα με τη χρήση  Hλεκτρονικών Υπολογιστών (computer crime) και σε Κυβερνοεγκλήματα (cyber crime), εάν τελέσθηκε μέσω του Διαδικτύου.

7 Η Συνθήκη της Βουδαπέστης
Η Συνθήκη της  Βουδαπέστης Οι μορφές του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι ποικίλες και με τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας και του Διαδικτύου πολλαπλασιάζονται. Για την αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού ήταν απαραίτητη η διακρατική συνεννόηση και η εκπόνηση μιας αναλυτικής και αποτελεσματικής στρατηγικής.

8 Η Συνθήκη της Βουδαπέστης
Η Συνθήκη της  Βουδαπέστης Ο στόχος αυτός επετεύχθη στο Συνέδριο για το Ηλεκτρονικό Έγκλημα (Convention on Cybercrime), που έγινε το 2001 στη Βουδαπέστη του οποίου όλα τα συμπεράσματα αποκρυσταλλώνονται στη Συνθήκη που υπεγράφη μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου στις Στη Συνθήκη της Βουδαπέστης, υπέγραψαν 26 υπουργοί ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας υπάρχουν επεξηγήσεις και ρυθμίσεις για όλα τα Ηλεκτρονικά Εγκλήματα.

9 Μορφές Κυβερνοεγκλήματος
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η McConnell International σε 52 χώρες, με τίτλο «Cyber Crime... and Punishment?» κατατάσσει τα αδικήματα που διαπράττονται στον Κυβερνοχώρο στις  παρακάτω δέκα κατηγορίες:  Παρεμπόδιση (κυβερνο)κυκλοφορίας, Τροποποίηση και Κλοπή δεδομένων, Εισβολή και Σαμποτάζ σε δίκτυο, Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, Διασπορά ιών, Υπόθαλψη αδικημάτων, Πλαστογραφία και Απάτη.

10 Μορφές Κυβερνοεγκλήματος
1. Απάτες μέσω Διαδικτύου 2. Παιδική πορνογραφία 3. Cracking  και hacking  4. Διακίνηση-πειρατεία  λογισμικού 5. Πιστωτικές κάρτες 6. Διακίνηση ναρκωτικών 7. Έγκλημα στα chat rooms

11 1. Απάτες μέσω Διαδικτύου
α) Χρεώσεις της πιστωτικής κάρτας πολιτών μέσω του διαδικτύου για αγορές, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν από τους ίδιους. β) Διακίνηση μηνυμάτων με απατηλό περιεχόμενο, που επιδιώκουν την εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών. γ) «Απάτες 419» ή «Νιγηριανές Απάτες»

12 2. Παιδική πορνογραφία Παιδική πορνογραφία ορίζεται ως οι αναπαραστάσεις ανηλίκων που συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις ή καταστάσεις που υποδηλώνουν σεξουαλικές δραστηριότητες. Μερικές φορές ο ορισμός περιλαμβάνει εικόνες που έχουν υποστεί επεξεργασία από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η παιδική πορνογραφία θεωρείται έγκλημα και υπόκειται σε ποινικές κυρώσεις.

13 2. Παιδική πορνογραφία Η παιδική πορνογραφία ορίζεται διαφορετικά από τη νομοθεσία της κάθε χώρας. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Διαδικτυακά Εγκλήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

14 2. Παιδική πορνογραφία Η παιδική πορνογραφία έχει τις εξής μορφές:
Ένας ανήλικος που συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα. Ένα άτομο που συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα προσποιούμενο ότι είναι ανήλικο. Ρεαλιστικές εικόνες που αναπαριστούν ένα ανήλικο να συμμετέχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες.

15 3. Cracking  και hacking  Cracker είναι αυτός που είναι μεν hacker, είναι δηλαδή κι αυτός ”expert” στους υπολογιστές, αλλά χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση για να κάνει κάτι παράνομο. Οι crackers χρησιμοποιούν όλη αυτή την γνώση για να ”σπάσουν” προγράμματα, να δημιουργήσουν ζημιά σε μια ιστοσελίδα, να κλέψουν δεδομένα, να φτιάξουν ιούς με κακό 

16 3. Cracking  και hacking Hacker είναι ένα άτομο το οποίο έχει βαθιά γνώση των υπολογιστών και/ή του προγραμματισμού, γνώση πολύ ανώτερη από τους απλούς χρήστες. Οι hackers γνωρίζουν σχεδόν όλα τα in και τα out των υπολογιστών και εκμεταλλευόμενοι αυτή την γνώση, μπορούν να κάνουνε πράγματα που ”δεν γίνονται”, όπως επίσης και πολλά άλλα, που δεν μπορούν να κάνουν οι απλοί χρήστες.

17 3. Cracking  και hacking Άρα, καταλαβαίνετε λίγο πολύ ποια είναι η διαφορά hacker - cracker... Ο cracker κάνει ό,τι και ο hacker, αλλά δημιουργεί ζημιές και παραβιάζει τους νόμους.

18 3. Cracking  και hacking Για παράδειγμα, αν κάποιος καταφέρει και βρει - ”σπάσει” τους κωδικούς από μία ιστοσελίδα, αποκτώντας πρόσβαση στα πάντα, και μείνει εκεί χωρίς να συνεχίσει, τότε ονομάζεται hacker. Αν όμως προχωρήσει και κάνει μεταβολές στο περιεχόμενο εν αγνοία του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας, ή και δημιουργήσει ζημιά, τότε αυτός είναι cracker! 

19 3. Cracking  και hacking Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε το αυτονόητο: όλοι οι crackers είναι και hackers, αλλά το αντίθετο δεν ισχύει. Οπότε κλείνοντας, η διαφορά hacker-cracker έγκειται στο πως χρησιμοποιεί ο καθένας τη γνώση του: με σκοπό μόνο να μάθει, ή με σκοπό να δημιουργήσει ζημιά.

20 4. Διακίνηση-πειρατεία λογισμικού
4. Διακίνηση-πειρατεία  λογισμικού Τι είναι πειρατεία; Κατασκευαστές συστημάτων (OEMs) και μεταπωλητές Αντιγραφή και πλαστά προϊόντα Εδώ θα συναντήσουμε τόσο τη μη συστηματική αντιγραφή προϊόντων χωρίς νόμιμη άδεια χρήσης από ιδιώτες ή επιχειρήσεις, όσο και και την διανομή πλαστών και παράνομα αντιγεγραμμένων προϊόντων. Internet Piracy Η πώληση λογισμικού μέσω των σελίδων του Web και των site δημοπρασιών είναι συχνά συναντούμενη και απλή διαδικασία.

21 4. Διακίνηση-πειρατεία λογισμικού
4. Διακίνηση-πειρατεία  λογισμικού Δικαιώματα Πνευματική Ιδιοκτησίας Πνευματική ιδιοκτησία είναι το δικαίωμα ιδιοκτησίας ιδεών, προϊόντων του πνεύματος καθώς και ο έλεγχος της υλικής ή εικονικής παρουσίασης αυτών των ιδεών ή προϊόντων. Το λογισμικό είναι πνευματική ιδιοκτησία, όπως είναι τα βιβλία, οι ταινίες και η μουσική.

22 4. Διακίνηση-πειρατεία λογισμικού
4. Διακίνηση-πειρατεία  λογισμικού Οι επιπτώσεις της πειρατείας για τους καταναλωτές Η πειρατεία λογισμικού έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές γιατί: Στα πειρατικά προϊόντα σχεδον πάντα λείπουν βασικά κομμάτια και τα εγχειρίδια οδηγιών, και ποτέ δεν έχουν εγγύηση καλής λειτουργίας, τεχνική υποστήριξη και δυνατότητα αναβάθμισης. Πολύ συχνά τα πειρατικά προϊόντα, έχουν προσβληθεί από ιούς, οι οποίοι μπορεί να βλάψουν τον σκληρό δίσκο και πολλές φορές ολόκληρο το δίκτυο. Χρησιμοποιώντας πειρατικά προϊόντα στο χώρο της δουλειάς, εκθέτετε σε κινδύνους τον εαυτό σας και την επιχείρηση που εργάζεστε.

23 4. Διακίνηση-πειρατεία λογισμικού
4. Διακίνηση-πειρατεία  λογισμικού Οι επιπτώσεις της πειρατείας για τους μεταπωλητές Η πειρατεία λογισμικού έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τους μεταπωλητές λογισμικού - προκαλώντας απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο. Επιπλέον, οι περισσότερες περικοπές σε επενδύσεις και ανθρώπινο δυναμικό που προκαλούνται από την πειρατεία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, γίνονται κυρίως στο δίκτυο μεταπώλησης. 

24 5. Πιστωτικές κάρτες Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι απάτες με πιστωτικές κάρτες: πιστωτική κάρτα κλοπής, πιστωτική κάρτα λογαριασμού κλοπή αριθμού και κλοπή ταυτότητας. Απάτες πιστωτικών καρτών είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα και το πιο προφανές είδος απάτης. Ο χρήστης είναι συχνά σε πλήρη άγνοια ότι η ασφάλειά τους έχει τεθεί σε κίνδυνο. Τέτοιου είδους προβλήματα όμως δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ένας προσεκτικός επιχειρηματίας. Υπάρχουν αρκετές δικλείδες ασφαλείας και μέθοδοι που διασφαλίζουν την καλή πίστη των συναλλαγών μέσω καρτών.

25 6. Διακίνηση ναρκωτικών Η διακίνηση ναρκωτικών γίνεται πλέον και μέσω του διαδικτύου, σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου της Αυστραλίας. Κάποιοι έκαναν μελέτες για αυτά τα ναρκωτικά και υποστήριξαν ότι μέσω του διαδικτύου διακινούνται "νόμιμα" ναρκωτικά που όμως περιέχουν ουσίες όπως και τα παράνομα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Ακόμα υποστήριξαν πως μέσω του διαδικτύου διακινούνται εύκολα και τα παράνομα ναρκωτικά αφού είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις διωκτικές αρχές.

26 6. Διακίνηση ναρκωτικών Τα ναρκωτικά στο διαδίκτυο δεν μεταφέρονται μόνο σε μορφή χαπιών ή ενέσεων ή εισπνοών,, αλλά κυκλοφορούν σε ψηφιακά αρχεία, που οι χρήστες κατεβάζουν εύκολα από το Διαδίκτυο. Η «δόση» είναι βασισμένη σε ηχητικά κύματα, τα οποία έχουν ενσωματωθεί με ειδική επεξεργασία σε κοινά μουσικά αρχεία .mp3 και πωλούνται ως αρχεία .drg. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, πρόκειται για συγκεκριμένα κύματα συχνότητας 3 έως 30 Hertz (τα λεγόμενα υποηχητικά κύματα) που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις.

27 6. Διακίνηση ναρκωτικών Για παράδειγμα, τα κύματα άλφα (τα οποία κυμαίνονται από 7 έως 13 Hertz) έχουν χαλαρωτική δράση, όμως υπάρχουν και άλλα που προκαλούν αντιθέτως υπερδιέγερση και ευφορία. Ήδη οι αρχές έχουν εντοπίσει αμέτρητες ιστοσελίδες όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν τη δόση τους. Μάλιστα, υπάρχει και ιστοσελίδα όπου παρέχονται οδηγίες χρήσης του νέου ναρκωτικού για τους αρχάριους και πωλούνται CDs με τραγούδια-«δόσεις».

28 7. Έγκλημα στα chat rooms Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο. Η ζωή μικρών και μεγάλων επηρεάζεται άμεσα από το ιντερνέτ και σε αυτό καταφεύγουν για την ενημέρωση την ψυχαγωγία τους για να αποκτήσουν γνώσεις και για να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

29 8. Έγκλημα στα chat rooms Το ιντερνέτ έχει σίγουρα αλλάξει τον χαρακτήρα και τον τρόπο επικοινωνίας εκατομμυρίων ανθρώπων .Τα θετικά του είναι ανεκτίμητα, ωστόσο υπάρχει και η αρνητική πλευρά του, την οποία οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν παραδοσιακό έγκλημα έχει μεταλλαχτεί και σε ηλεκτρονικό.

30 7. Έγκλημα στα chat rooms Τα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα έχουν μεταφερθεί και στο διαδίκτυο. 

31 . Έγκλημα στα chat rooms Απάτες, κλοπές, αλλά και κάθε είδους έγκλημα πηγάζει από κάποια ηλεκτρονική πύλη, όπως: βιασμοί, δολοφονίες, παιδοφιλία, παιδεραστία. Η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα είναι τα παιδιά και οι έφηβοι. Αυτή η ομάδα μάλιστα, είναι και κείνη που σερφάρει περισσότερες ώρες καθημερινά. Τα chat rooms αποτελούν την αίτια που πληθαίνουν τα ηλεκτρονικά εγκλήματα. Γι' αυτό και η είσοδος μικρών παιδιών σε αυτά είναι απαγορευτική σε αυτά.

32 Το αόρατο Web . Η πλευρά του διαδικτύου που δεν βλέπεις
1.Τι είναι ακριβώς το Deep Web; 2.Ποιος είναι ο σκοπός του Deep Web; 3.Ποια η θετική και ποια η αρνητική πλευρά του Deep Web; 4.Τι υπάρχει στο Deep Web; 5.Πως «μπαίνω» στο Deep Web; 6.Τι θα δώ στο Deep Web; 7.Είναι ασφαλές;Είναι ανώνυμο; 8.Τι αγοραπωλησίες γίνονται; 9.Πόσο μεγάλο είναι το Deep Web; 10.Υπάρχει λόγος να έχω πρόσβαση στο Deep Web;

33 Πηγές: Ελληνική Αστυνομία Microsoft www.Coolweb.gr
Ηλεκτρονική Εργασία Ρωξάνης Γλύκου


Κατέβασμα ppt "Όνομ/μο:Γεωργάκης Σπύρος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google