Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΞΑΕΡΩΣΗ ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗ Γαβρά Παρασκευή 5602 Ζιώγα Στέλλα 5742 Κόλια Ηλιάνα 5650

2 Διαδικασία βρασμού Στόχοι
Να μπορέσουν τα παιδιά να συνδυάσουν το βρασμό με τη θέρμανση του νερού από κάποια πηγή θερμότητας. Να κατανοήσουν ότι στη διαδικασία βρασμού συντελείται απ’ όλα τα σημεία του υγρού εξαέρωση και όχι μόνο από την ελεύθερη επιφάνεια. Να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν που θα πάει το νερό, δηλαδή από το δοχείο στην επιφάνεια. Να μπορούν να περιγράφουν τη διαδικασία εξαέρωσης μέσω του βρασμού. Πλαίσιο Τα παιδιά θα γίνουν μικροί επιστήμονες, θα παρατηρήσουν και θα καταγράψουν διάφορα φαινόμενα.

3 Δραστηριότητα 1η Περιγραφή
Υλικά: γκαζάκι, δοσομετρητής, νερό, κατσαρολάκι Περιγραφή ένα τραπεζάκι στη μέση της παρεούλας και πάνω ένα γκαζάκι Γεμίζει στη βρύση το δοχείο με νερό και καλεί τα παιδιά να σημειώσουν σε ένα χαρτί τη στάθμη του (500mlγια παράδειγμα). χύνει το νερό στο κατσαρολάκι και το τοποθετεί πάνω στο γκαζάκι .Ανάβει το γκαζάκι και μαζί με τα παιδιά παρατηρούν τι συμβαίνει. τα παιδιά ως επιστήμονες καταγράφουν την πορεία νερού που βράζει σε χαρτιά ζωγραφίζοντας Θα αφήσει το νερό να βράζει για κάποια λεπτά και θα συζητήσει με τα παιδιά τι συμβαίνει , διαδικασία βρασμού. Αφού βράσει για μερικά λεπτά το νερό, παίρνει το κατσαρολάκι και χύνει ξανά το νερό στο δοχείο. καλεί να παιδιά να πουν σε ποιον αριθμό βρίσκεται η στάθμη του νερού τώρα Τα παιδιά θα παρατηρήσουν ότι η στάθμη του νερού έχει κατέβει Καταγράφουν και αυτόν τον αριθμό στο χαρτί ρωτά τα παιδιά που πήγε το υπόλοιπο νερό και όλοι μαζί καταγράφουν διάφορες απαντήσεις Στο τέλος της συζήτησης απορρίπτει τις λανθασμένες απαντήσεις και αναδεικνύει τις τυχόν ορθές. είναι σημαντικό να εξηγήσει που πήγε όντως το νερό και να αποσαφηνίσει σε μεγαλύτερο βαθμό τη διαδικασία βρασμού

4

5 Δραστηριότητα 2η Υλικά: γκαζάκι, κατσαρολάκι, νερό, γάλα Περιγραφή
ο εκπαιδευτικός θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία δραστηριότητα με στόχο τα ίδια τα παιδιά να περιγράψουν τη διαδικασία αυτή να επεκταθεί και να δείξει στα παιδιά πως δεν είναι το νερό μόνο που βράζει αλλά και άλλα υγρά όπως για παράδειγμα το γάλα. τα παιδιά να λειτουργήσουν σαν μικροί επιστήμονες και να καταγράψουν το πείραμα που θα ακολουθήσει βάζει στο κατσαρολάκι νερό Τα παιδιά έχουν ήδη παρατηρήσει και καταγράψει τη διαδικασία βρασμού του καλούνται να καταγράψουν εδώ στα χαρτιά τους είναι μετά από πόση ώρα άρχισε το νερό να βγάζει φυσαλίδες και να βράζει η ίδια διαδικασία και με το γάλα Παρατηρούν το γάλα στο κατσαρολάκι, όσα θέλουν μπορούν να απεικονίσουν και στο χαρτί τους τη διαδικασία βρασμού του Καταγράφουν και αυτή τη φορά το χρόνο που πέρασε για να βράσει το γάλα Μπορούν να συγκρίνουν τους χρόνους αλλά και τις απεικονίσεις των δύο υγρών που βράζουν καλεί τα παιδιά με δικά τους λόγια να περιγράψουν τις διαδικασίες που προηγήθηκαν Επεμβαίνει και αποσαφηνίζει διάφορα θέματα που πιθανόν δεν είναι ξεκάθαρα στη σκέψη των παιδιών. Είναι βασικό με το πέρας των δραστηριοτήτων τα παιδιά να έχουν καταλάβει πως συντελείται η διαδικασία βρασμού αλλά και που πηγαίνει το νερό όταν βράζει

6 Διαδικασία Εξάτμισης Στόχοι
Να προβλέπουν τη διαδικασία της εξάτμισης ως αποτέλεσμα έκθεσης στη «ζέστη» και στον άνεμο. Να κατανοήσουν ότι η διαδικασία εξάτμισης συντελείται μόνο από την επιφάνεια του υγρού. Να περιγράφουν τη διαδικασία της εξάτμισης. Πλαίσιο Χρησιμοποιείται το ίδιο πλαίσιο με τις παραπάνω δραστηριότητες.

7 Δραστηριότητα 1η Υλικά: δύο λεκάνες (ίδιου μεγέθους),νερό  Περιγραφή συγκεντρώνονται στον προαύλιο χώρο του σχολείου (βασική προϋπόθεση της δραστηριότητας να υπάρχει ήλιος). δύο ίδιες λεκάνες γεμάτες με μικρή ποσότητα νερού. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο επιστημονικές ομάδες. Η μία ομάδα τοποθετεί τη λεκάνη της σε σημείο που να την «χτυπάει» ο ήλιος, ενώ η άλλη ομάδα τοποθετεί τη λεκάνη της σε σκιερό μέρος. να παρατηρήσουν και να κάνουν προβλέψεις, για το τι θα συμβεί στο νερό, που περιέχει η λεκάνη τους. Η ομάδα που έχει τοποθετήσει τη λεκάνη της στον ήλιο θα παρατηρήσει ότι το νερό έχει εξατμιστεί και δεν υπάρχει πλέον. Αντίθετα, η άλλη ομάδα δεν θα παρατηρήσει κάποια αλλαγή. οι ομάδες συγκεντρώνονται και συζητούν αυτά που παρατήρησαν. Ο εκπαιδευτικός τους θέτει ερωτήσεις όπως -«Γιατί εξαφανίστηκε το νερό της λεκάνης που βρισκόταν στον ήλιο και όχι της άλλης λεκάνης;», - «Τι πιστεύετε ότι ευθύνεται για αυτό;», -«Πού πήγε το νερό που περιείχε η λεκάνη;», -«Γιατί εξατμίστηκε;». Ακολουθεί συζήτηση από τον εκπαιδευτικό για το φαινόμενο της εξάτμισης.

8 Δραστηριότητα 2η Υλικά: 2 μπλούζες βρεγμένες 1η Φάση
Στην παρεούλα θα υπάρχουν δύο βρεγμένες μπλούζες. Τα παιδιά, ως μικροί επιστήμονες, απλώνουν τη μία μπλούζα δίπλα στο καλοριφέρ και την άλλη σε σημείο όπου δεν υπάρχει θέρμανση. Κάνουν προβλέψεις για να πουν ποια μπλούζα, που πιστεύουν ότι θα στεγνώσει πρώτα και γιατί, οι προβλέψεις των παιδιών καταγράφονται. Όσο περνάει η ώρα και παρατηρούν τις μπλούζες θα δουν ότι η μπλούζα που βρίσκεται στο καλοριφέρ αρχίζει να στεγνώνει, ενώ η άλλη παραμένει βρεγμένη. Ο εκπαιδευτικός ρωτάει τα παιδιά -«Γιατί η μπλούζα στο καλοριφέρ στεγνώνει πιο γρήγορα από την άλλη;» -«Τι είναι αυτό που βοηθάει τη μπλούζα στο καλοριφέρ να στεγνώσει;» - «Γιατί η άλλη μπλούζα αργεί να στεγνώσει;». Τα παιδιά καταγράφουν την ώρα που στέγνωσε η μπλούζα στο καλοριφέρ και παρατηρούν ότι η άλλη μπλούζα δε στεγνώνει στη διάρκεια αυτής της σχολικής ημέρας. ο εκπαιδευτικός διαβάζει τις αρχικές προβλέψεις των παιδιών και συζητούν για το τι ευθύνεται που η μία μπλούζα στέγνωσε ενώ η άλλη όχι.

9 2η Φάση ξανά στη παρεούλα, εκεί θα υπάρχουν δύο βρεγμένες μπλούζες. Οι μικροί επιστήμονες, θα βάλουν και τις δύο μπλούζες μπροστά από το καλοριφέρ, η μία μπλούζα θα είναι απλωμένη και η άλλη διπλωμένη. Θα κάνουν προβλέψεις για το ποια μπλούζα πιστεύουν ότι θα στεγνώσει πιο γρήγορα και γιατί, οι προβλέψεις των παιδιών θα καταγραφούν. βλέπουν ότι η απλωμένη μπλούζα αρχίζει να στεγνώνει, ενώ η διπλωμένη παραμένει βρεγμένη. Ο εκπαιδευτικός τους θέτει κάποιες ερωτήσεις - «Γιατί η απλωμένη μπλούζα στεγνώνει πιο γρήγορα από την διπλωμένη;» -«Τι φταίει που η διπλωμένη μπλούζα δεν στεγνώνει;». Τα παιδιά θα καταγράψουν την ώρα που στέγνωσε η απλωμένη μπλούζα. Η διπλωμένη μπλούζα παρουσιάζει ελάχιστη βελτίωση. Ο εκπαιδευτικός διαβάζει τις αρχικές προβλέψεις των παιδιών και ταυτόχρονα συζητούν για το τι ευθύνεται που η απλωμένη μπλούζα στέγνωσε πιο γρήγορα από την διπλωμένη. Ο εκπαιδευτικός ρωτάει τα παιδιά - «Τι φταίει που δεν στεγνώνει η διπλωμένη μπλούζα;» -«Πως έπρεπε να είναι η μπλούζα για να στεγνώσει πιο γρήγορα;». Τέλος ακολουθεί συζήτηση από τον εκπαιδευτικό για το φαινόμενο της εξάτμισης.

10 Υγροποίηση Στόχοι Να προβλέπουν τα παιδιά την υγροποίηση ως αποτέλεσμα της επαφής των υδρατμών με «πιο κρύα» αντικείμενα. Να περιγράφουν τη διαδικασία της υγροποίησης.

11 Δραστηριότητα 1η Υλικά: ένα γυάλινο διάφανο μπουκάλι, κατσαρολάκι, γκαζάκι. Περιγραφή 1η φάση στην παρεούλα. Τους δείχνει ένα γυάλινο μπουκάλι, το οποίο γεμίζει μέχρι τη μέση με ζεστό νερό. κάνει ερωτήσεις στα παιδιά -« Τι πιστεύετε ότι θα γίνει αν κουμπώσουμε το μπουκάλι;» «Θα παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή;». κουμπώνει το μπουκάλι. Αφήνει τα παιδιά να παρατηρήσουν πως οι ατμοί του ζεστού νερού υγροποιούνται, σχηματίζουν υδρατμούς στα τοιχώματα του και αρχίζουν να στάζουν. Ξανακάνει ερωτήσεις στα παιδιά - «Τι παρατηρείτε;» -«Γιατί πιστεύετε ότι έγινε αυτό;». Ακολουθεί συζήτηση για το φαινόμενο.

12 2η φάση στο κέντρο της παρεούλας το γκαζάκι και τη κατσαρόλα. Ρίχνει νερό μέσα στη κατσαρόλα και ρωτάει τα παιδιά τι θα συμβεί αν ανάψουμε το γκαζάκι και την τοποθετήσουμε επάνω. ανάβει το γκαζάκι και παρατηρούν το νερό να βράζει. Όταν αρχίζουν να δημιουργούνται ατμοί ο εκπαιδευτικός κάνει ερωτήσεις στα παιδιά - «Τι νομίζετε ότι θα γίνει αν κρατήσουμε το καπάκι πάνω από τη κατσαρόλα;» -«Θα συμβεί κάτι στην επιφάνειά του;». Έπειτα κρατάει το καπάκι πάνω από τη κατσαρόλα και παρατηρούν ότι οι ατμοί υγροποιούνται στο εσωτερικό μέρος του και αρχίζουν να στάζουν. Ο εκπαιδευτικός κάνει και πάλι ερωτήσεις στα παιδιά -«Γιατί το καπάκι γέμισε νερό;» -«Πώς πιστεύετε ότι δημιουργήθηκε νερό στο καπάκι;». Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας ή μετά, τα παιδιά ως μικροί ερευνητές μπορούν να σχεδιάσουν με τη σειρά τις φάσεις της, (κατσαρόλα στο γκαζάκι-βράσιμο νερού-δημιουργία υδρατμών-υγρό καπάκι). Τέλος ακολουθεί και πάλι συζήτηση γύρω από το φαινόμενο.

13 Προέκταση θεματικής - Αξιολόγηση
Περιγραφή Δραστηριότητας μία άλλη μέρα από αυτές που πραγματοποιήθηκαν όλες οι παραπάνω δραστηριότητες μιλάει στα παιδιά για τον κύκλο του νερού. Στα πλαίσια της θεματικής αυτής που αναπτύσσει θα μπορούσε να αξιολογήσει κατά πόσο τα παιδιά κατάλαβαν, εμπέδωσαν και θυμούνται τα φαινόμενα της εξάτμισης και υγροποίησης. Περιγράφοντας λοιπόν τον κύκλο του νερού επεξηγεί την κάθε διαδικασία που συντελείται για να πραγματοποιηθεί. Περιγράφοντας την εξάτμιση και την υγροποίηση αντίστοιχα θα μπορούσε να ρωτήσει τα παιδιά τα εξής: «Σας θυμίζει κάτι η διαδικασία που μόλις περιέγραψα;» «Πότε είχαμε μελετήσει παρόμοιο φαινόμενο στην τάξη μας;» «Τι συνέβη τότε και τι σε αυτήν την περίπτωση;» «Μήπως θυμάστε πως είχαμε ονομάσει εκείνο το φαινόμενο;» . Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβει ο εκπαιδευτικός από τα παιδιά κρίνεται το εάν κατανόησαν ή όχι τα φαινόμενα αυτά με τα οποία είχε ασχοληθεί κάποια άλλη μέρα.

14


Κατέβασμα ppt "ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google