Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΛΕΞΗ 8 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΛΕΞΗ 8 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων

2 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων
Έλεγχοι για τον χαρακτηρισμό επενδύσεων ως κοινωνικά υπεύθυνων. Αρνητικός Έλεγχος Θετικός Έλεγχος Τριπλό Αποτέλεσμα Συνδυασμός του τριπλού αποτελέσματος με τον ακτιβισμό του μετόχου

3 Συνδυασμός του τριπλού αποτελέσματος με τον ακτιβισμό του μετόχου
Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων Αρνητικός Έλεγχος Θετικός Έλεγχος Τριπλό Αποτέλεσμα Συνδυασμός του τριπλού αποτελέσματος με τον ακτιβισμό του μετόχου

4 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων
Αρνητικός Έλεγχος Αποκλείει επιχειρήσεις, συγκεκριμένες μετοχές ή βιομηχανίες στην βάση κοινωνικών, περιβαλλοντικών και ηθικών κριτηρίων. Στην συνέχεια χρησιμοποιεί συμβατικές μεθόδους αξιολόγησης επενδύσεων στις επιχειρήσεις, μετοχές και βιομηχανίες που δεν έχουν αποκλειστεί. Ενδεικτικά παραδείγματα αποκλεισμού: Επιχειρήσεις, κεφάλαια, μετοχές που εμπλέκονται με δραστηριότητες, τυχερών παιγνίων, πώλησης και κατασκευής όπλων, πώλησης και παρασκευής εθιστικών ουσιών, μόλυνσης του περιβάλλοντος, εταιρείες με ισχνή προστασία των εργασιακών σχέσεων και εταιρείες που παραβιάζουν συστηματικά στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, εταιρείες που ασχολούνται με την πορνογραφία, την καταπάτηση ή την περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εταιρείες που χρησιμοποιούν ζώα για την διεξαγωγή πειραμάτων.

5 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων
Θετικός Έλεγχος Ο εν λόγω έλεγχος ξεχωρίζει εκείνες τις επιχειρήσεις που επαληθεύουν υψηλά πρότυπα εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας. Οι πιο διαδεδομένοι θετικοί έλεγχοι ερείδονται σε διασταυρώσεις και επαληθεύσεις ιστορικών στοιχείων και δεδομένων αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, την ηθική δράση, την βιωσιμότητα των επενδύσεων και την άμβλυνση, ή ακόμα καλύτερα την εξάλειψη των πολιτισμικών διαφορών, την προαγωγή κλίματος ισότητας, την χρησιμοποίηση και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τριπλό Αποτέλεσμα Ο έλεγχος είναι γνωστός και ως τριπλός έλεγχος βιωσιμότητας. Πρόκειται πρακτικά για τον συνδυασμό του θετικού και του αρνητικού ελέγχου προκειμένου να ξεχωρίσουν κατ ‘αρχήν οι επιχειρήσεις, μετοχές και βιομηχανίες που ικανοποιούν από κοινού αμφότερα τα κριτήρια.

6 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων
Έχοντας πραγματοποιήσει ένα κατ’ αρχήν ξεκαθάρισμα των επιχειρήσεων στην συνέχεια ελέγχεται κατά πόσο οι εναπομένουσες ικανοποιούν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά κριτήρια της βιώσιμης ανάπτυξης. Συνδυασμός του Τριπλού Αποτελέσματος και του ακτιβισμού του Μετόχου Η μέθοδος εισάγει ένα είδος διαλόγου της διοίκησης της επιχείρησης με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης δηλαδή τους μετόχους. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται το σύνολο των υποψηφίων επενδύσεων στην γενική συνέλευση των μετόχων και εκείνη εισηγείται τις επενδυτικές προτάσεις που γίνονται αποδεκτές. Η τακτική εμφωλεύει τα αποτελέσματα του αρνητικού και θετικού ελέγχου.

7 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων
Επτά Στρατηγικές Κοινωνικά Υπεύθυνων Επενδύσεων SRI Επένδυση βάσει των αρχών της βιωσιμότητας. Επιλογή της καλύτερης στην κατηγορία επένδυση. Έλεγχος βάσει νορμών. Στρατηγικές αποκλεισμού. Eποπτεία προς τήρηση των αρχών της βιωσιμότητας. Ένταξη των ESG παραγόντων στην χρηματοοικονομική ανάλυση. Ο αντίκτυπος της επένδυσης.

8 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων
Επένδυση βάσει των αρχών της βιωσιμότητας (Sustainability themed investment) Στόχος η επίτευξη βιωσιμότητας λαμβάνοντας υπόψη ότι η όποια επένδυση πραγματοποιείται στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να ικανοποιεί ένα και μόνο κριτήριο, την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των παρόντων και μελλοντικών επενδυτών. Επιλογή της καλύτερης στην κατηγορία επένδυση (Best-in-class investment selection) Είναι η στρατηγική επένδυσης σε εταιρείες που έχουν την υψηλότερη βαθμολογία αναφορικά με την αξιολόγηση των ESG . Έλεγχος βάσει νορμών (Norms based screening) Είναι η στρατηγική επένδυσης σε εταιρείας που διακρίνονται λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα πρότυπα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβερνητικής επίδοσης.

9 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων
Τα πρότυπα στηρίζονται σε διεθνείς νόρμες που καθορίζονται από διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα ο UNGC (United Nations Global Compact) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας (OECD) οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την αρμοδιότητα βαθμολόγησης των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών επιδόσεων των διαφόρων επιχειρήσεων και οργανισμών. Στρατηγικές Αποκλεισμού (Exclusion of holdings from investment universe) Η στρατηγική του αποκλεισμού είναι συνώνυμη της διαδικασίας του αρνητικού ελέγχου. Αποκλείει είτε συλλήβδην επενδυτικά σχέδια, ή συγκεκριμένες εκδοχές υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, ή ενδεχομένως, συγκεκριμένες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται σε κλάδους επιχειρηματικότητας οι οποίοι εκ των προτέρων έχουν αποκλειστεί. Εποπτεία προς τήρηση των αρχών της βιωσιμότητας. Πρόκειται επί της ουσίας για στρατηγικές που κρίνονται σημαντικά από την εποπτεία και τα ποιοτικά κριτήρια που καθορίζουν οι ιδιοκτήτες – μέτοχοι των ενδιαφερομένων εταιρειών μέσω των συλλογικών οργάνων λήψης αποφάσεων.

10 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων
Η εποπτεία πραγματοποιείται μέσω διακηρυγμένων κανόνων – αρχών (κώδικες εποπτείας και διαχείρισης) Ένταξη των ESG παραγόντων στην χρηματοοικονομική ανάλυση Πρόκειται για στρατηγική που λαμβάνει υπόψη από κοινού την εξέλιξη όλων των χρηματοοικονομικών μεταβλητών που παραδοσιακά διαμορφώνουν κριτήρια απόφασης για την υλοποίηση μιας επένδυσης, όπως για παράδειγμα η καθαρή παρούσα αξία, η χρήση αριθμοδεικτών, συμπληρώνοντας ωστόσο τις αναλύσεις με την εκτίμηση για την εξέλιξη των κοινωνικών, περιβαλλοντικών, και διακυβερνητικών δράσεων και δεικτών και την επίπτωση αυτών σε κρίσιμες οικονομικές μεταβλητές, όπως είναι οι αναμενόμενες μελλοντικές χρηματορροές των επίμαχων επενδύσεων, το προεξοφλητικό επιτόκιο, οι λειτουργικές δαπάνες, οι αποσβέσεις κ.ο.κ.

11 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων
Τελικά η αξιοποίηση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και διακυβερνητικών επιδόσεων σε παραδοσιακές μεθόδους αξιολόγησης επενδύσεων περιλαμβάνει την σαφή εισαγωγή των ποσοτικοποιημένων αυτών μεταβλητών σε αναλύσεις οι οποίες εμφωλεύουν όλους τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που απορρέουν από αυτή την ενσωμάτωση. Η ενσωμάτωση στα πλαίσια της στρατηγικής “ένταξης των ESG παραγόντων στην χρηματοοικονομική ανάλυση” δύναται να κατηγοριοποιηθεί ως ακολούθως : Μη συστηματική ESG ένταξη Συστηματική ESG ένταξη Περιορισμοί των επενδύσεων στη βάση αξιολογήσεων που προέκυψαν από ESG έρευνα και ανάλυση.

12 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων
Ο αντίκτυπος της επένδυσης (impact investing) Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές επενδύσεων που αναζητούν να παράγουν γόνιμα αποτελέσματα τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Ερείδεται στην ποσοτικοποίηση των κοινωνικών αποτελεσμάτων / επιπτώσεων .

13 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων
Χρηματιστηριακοί δείκτες εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας Ο όρος αναφέρεται σε διαρκείς, ακριβείς και αμερόληπτες μετρήσεις αναφορικά με τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιδόσεις μιας επιχείρησης. Οι περισσότερο αναγνωρισμένοι παγκοσμίως δείκτες είναι: Dow Jones Sustainability Index (DJSI), FTSE4Good Index, MSCI ESG Index. (Sadowski et al, 2010) Δείκτες Βιωσιμότητας Dow Jones Συνιστούν σταθμισμένους δείκτες αξιολογήσεις επιδόσεων μετοχών των οποίων η εξέλιξη καθορίζεται, αν όχι αποκλειστικά, στην βάση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών κριτηρίων, πάντως οπωσδήποτε διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση τους.

14 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων
Δείκτες FTSE4Good Αποτιμά την επίδοση εταιριών που υιοθετούν σημαντικές πρωτοβουλίες σε σχέση με συγκεκριμένες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εταιρικής διακυβέρνησης πρακτικές. Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων δεικτών μπορεί να γίνει μέσα από ένα φάσμα δράσεων : Χρηματοοικονομικά Προϊόντα: συνιστούν τη βάση για την δημιουργία χρηματοοικονομικών παράγωγων προϊόντων που έχουν ως βάση την υπεύθυνη κοινωνικά επένδυση. Έρευνα: συνιστούν ενδείξεις για τον εντοπισμό κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων. Σημείο Αναφοράς: συνιστούν σημείο αναφοράς της απόδοσης των χαρτοφυλακίων που περιλαμβάνουν υπεύθυνες επενδύσεις. Παραπομπή : συνιστούν παγκόσμιο πρότυπο με το οποίο οι εταιρείες μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη τους.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΛΕΞΗ 8 Χρηματιστηριακοί δείκτες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google