Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΝΟΜΑ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΣΧΟΛΕΙΟ: …………………… ΤΑΞΗ: Α2 HMEΡOMHNIA: 28/4/09

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΝΟΜΑ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΣΧΟΛΕΙΟ: …………………… ΤΑΞΗ: Α2 HMEΡOMHNIA: 28/4/09"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΝΟΜΑ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΣΧΟΛΕΙΟ: …………………… ΤΑΞΗ: Α2 HMEΡOMHNIA: 28/4/09
ΠΩΣ ΕΠΗΡEΑΖΕΙ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤHΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

2 Περιγραφή μεταβλητών: Ανεξάρτητες μεταβλητές: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ Εξαρτημένες μεταβλητές: Η υγεία και η ζωή των νέων.

3 ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΝΟΙΩΝ Αλκοολισμός λέγεται η οξεία ή χρόνια δηλητηρίαση που προκαλείται από την αιθυλική αλκοόλη, δηλαδή το οινόπνευμα. Ο αλκοολισμός είναι δυο ειδών: 1. Οξύς αλκοολισμός (μεθύσι). Όταν ένας άνθρωπος πάρει μια αρκετά μεγάλη δόση οινοπνεύματος, τότε αρχίζει να χάνει την επαφή με την πραγματικότητα, τα βήματά του γίνονται ασταθή, το μυαλό του εξασθενεί, αισθάνεται χαρούμενη διάθεση ή, μερικές φορές, τάση για αυτοκτονία. Το νευρικό σύστημα παραλύει. 2. Χρόνιος αλκοολισμός. Όταν το οινόπνευμα έχει γίνει χρόνια συνήθεια, τα συμπτώματα του αλκοολισμού εμφανίζονται με πιο έντονη μορφή. Η χρήση του οινοπνεύματος προκαλεί ασθένειες στο συκώτι, στο στομάχι και πνευματική εξασθένηση. Τέλος, σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις επέρχεται θάνατος από δηλητηρίαση του αίματος. Αλκοολικός :Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), αλκοολικό είναι το άτομο που χαρακτηρίζεται "από υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και του οποίου η εξάρτηση από αυτό έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διακρίνονται έντονα σημεία βλάβης της υγείας του- σωματικά και ψυχικά- διαταραχές στην επικοινωνία του με άλλα άτομα, όπως και βλάβες στο κοινωνικό και οικονομικό του περιβάλλον ή πρόδρομα σημεία μιας τέτοιας εξέλιξης".

4 Σημεία που φανερώνουν πρόβλημα αλκοολισμού
Aτυχήματα Άγχος Να είσαι ασυνήθιστα καχύποπτος Κενά-απώλεια μνήμης Χωρισμός-Διαζύγιο Κατάθλιψη Αϋπνία Έλλειψη αυτοπεποίθησης Έλλειψη αυτοφροντίδας Φτωχή εργασιακή απόδοση Συχνές αναρρωτικές άδειες- συχνές απουσίες από την εργασία Τρεμούλιασμα στα χέρια

5 Συμπτώματα αλκοολισμού
Αδιαφορία για τις διάφορες δραστηριότητες του ατόμου, όπως κοινωνικές ή ακόμα και οικογενειακές υποχρεώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή υποσυνείδητα το άτομο προσπαθεί να βρει όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για "ένα ποτό". Υπέρμετρη χρήση, που σημαίνει οτι το άτομο πίνει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα απόσο σκόπευε και αυτό συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έλειψη αυτοσυγκράτησης. Αυτό σημαίνει την αποτυχία του ατόμου να κόψει, ή έστω να μειώσει τις ποσότητες ποτού που καταναλώνει. Επιμονή. Το άτομο συνειδητοποιεί οτι έχει σωματικά, ψυχικά ή άλλα προβλήματα λόγω του αλκοόλ, όμως επιμένει να πίνει. Στέρηση. Το άτομο παρουσιάζει συμπτώματα στέρησης όπως ναυτία, τρέμουλο, εφίδρωση, ή άγχος λόγω της διακοπής κατανάλωσης αλκοόλ. Αντοχή. Το άτομο πλέον χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ, καθώς ο οργανισμός του έχει γίνει πιο ανθεκτικός στην επίδρασή του.

6 Κύρια προβλήματα υγείας που προκαλεί ο αλκοολισμός
Κίρρωση - Καρκίνος Δηλητηρίαση του σώματος , με πρώτο και καλύτερο το ήπαρ , που δεν μπορεί πλέον να μεταβολίσει το οινόπνευμα , και ανάπτυξη ασθενειών όπως η κίρρωση του ήπατος , ο καρκίνος του οργάνου , καθώς και ένα είδος ηπατίτιδας . Στη συνέχεια έχουμε τους καρκίνους του λαιμού , του στόματος και του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος , . Καρδιοαγγειακές διαταραχές Έχει αποδειχθεί ότι η λειτουργία της καρδιάς επηρεάζεται από την κατάχρηση της αλκοόλης . Πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τον ουσιαστικό ρόλο της αλκοόλης στη μυοκαρδιοπάθεια . Τέλος μια σειρά από μελέτες τόνισαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης της αλκοόλης και υπέρτασης . Σημαντικότατα προβλήματα είναι επιπλέον τα εγκεφαλικά και η νεφρική ανεπάρκεια Γενικά ο αλκοολισμός είναι ασθένεια. Δεν είναι πάθος, δεν είναι πρόβλημα, δεν είναι επιλογή. Είναι ασθένεια σαν όλες τις άλλες. Κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

7 ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ

8 Αντιμετώπιση του προβλήματος Ο αλκοολισμός είναι μια ασθένεια ταυτόχρονα ψυχική αλλά και σωματική. Πλέον υπάρχει φαρμακευτική βοήθεια για τους ασθενείς που την έχουν ανάγκη. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι βέβαια οι ομάδες τύπου Ανώνυμοι Αλκοολικοί και Νηφάλιοι. Οι ομάδες αυτές στηρίζουν τους ασθενείς ψυχικά, τους κάνουν να νιώσουν αποδεκτοί, τους ενθαρύνουν να παραδεχτούν το πρόβλημά τους και στη συνέχεια τους καθοδηγούν και τους επιβραβεύουν για την πρόοδό τους. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση είναι προσωπική τόσο στο να αναγνωρίσει ο ασθενής το πρόβλημά του, όσο και στο να καταφέρει να το αντιμετωπίσει.

9 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ο τόπος κατοκίας και το φύλο των ερωτηθέντων. Το εάν φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή εργάζονται . Το οικονομικό επίπεδο της οικογένειας που ζουν. Εαν η διαφήμιση έχει επηρρεάσει τους ερωτηθέντες στην κατανάλωση αλκοόλ. Εαν η κατανάλωση αλκοόλ έχει γίνει στο σπίτι ή σε άλλο χώρο (ταβέρνα, μπαρ κτλ.)

10 1.Καταναλώνετε αλκοόλ: Συχνά  Μερικές φορές Σπάνια Ποτέ
1.Καταναλώνετε αλκοόλ: Συχνά  Μερικές φορές Σπάνια Ποτέ

11 2.Έχετε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ (έστω και μια φορά); Ναι  Όχι

12 3.Τι σας ώθησε στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ; Οικογενειακό περιβάλλον Φίλοι Προσωπικά προβλήματα Άλλο

13 4.Καταναλώνει κάποιο μέλος της οικογένειάς σας αλκοόλ σε καθημερινή βάση; Ναι Όχι

14 5.Γνωρίζεται για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία; Ναι Όχι
5.Γνωρίζεται για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία; Ναι Όχι

15 6.Τι προβλήματα παρουσιάστηκαν από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ; Ζάλη Απώλεια αισθήσεων Κόπωση Απώλεια αντανακλαστικών Άλλο

16 7.Έχετε δημιουργήσει προβλήματα στους συνανθρώπους σας με την οδήγηση ή την συμπεριφορά σας υπό την επίδραση αλκοόλ; Ναι Όχι

17 8.Έχετε κάνει προσπάθεια διακοπής ή μείωσης της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνετε; Ναι Όχι

18 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Περισσότεροι από τους μισούς νέους καταναλώνουν αλκοόλ μερικές φορές. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει καταναλώσει (έστω και μια φορά) υπερβολική ποσότητα αλκοόλ. Το φιλικό περιβάλλον στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρξε η αιτία για την υπερκατανάλωση του αλκοόλ, με δεύτερο παράγοντα το οικογενειακό περιβάλλον. Θετικό είναι το συμπέρασμα για την κατανάλωση μέλους οικογένειας καθημερινά (μόνο 30%). Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι οι νέοι είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία. Το συνηθέστερο σύμπτωμα που παρουσιάστηκε από την υπερκατανάλωση αλκοόλ ήταν η ζάλη, ενώ ελάχιστοι δημιούργησαν προβλήματα συμπεριφοράς. Τέλος ελάχιστοι προσπαθούν να διακόψουν ή να μειώσουν την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν.


Κατέβασμα ppt "ΟΝΟΜΑ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΣΧΟΛΕΙΟ: …………………… ΤΑΞΗ: Α2 HMEΡOMHNIA: 28/4/09"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google