Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βιοψια με boυρτσακι ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βιοψια με boυρτσακι ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιοψια με boυρτσακι ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Αδαμούλη Δήμητρα Καλελή Μαρία-Αγάπη Βιοψια με boυρτσακι Η βιοψία αποτελεί διαγνωστική χειρουργική πράξη που περιλαμβάνει την αφαίρεση τμήματος ή την ολική εκτομή μιας βλάβης και την αποστολή της για ιστοπαθολογική εξέταση. Κατά τη διαδικασία της βιοψίας με ψήκτρα λαμβάνεται επιθήλιο ολικού πάχους από την περιοχή της βλάβης,συμπεριλαμβάνοντας και τη βασική μεμβράνη. Απαιτεί τη χρήση μιας ειδικά σχεδιασμένης με κυκλοτομή άκρη βούρτσας και ενός ειδικού κιτ,που περιλαμβάνει το αποστειρωμένο βουρτσάκι ,τη γυάλινη αντικειμενοφόρο πλάκα και το μονιμοποιητικό υγρό. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Η διστακτικότητα και η άρνηση του ασθενή για βιοψία με νυστέρι. Η διστακτικότητα του κλινικού ιατρού όταν δεν είναι εξοικειωμένος με τις χειρουργικές αρχές και την ανατομία της περιοχής της βλάβης. Για την εξακρίβωση προκαρκινικών βλαβών του βλεννογόνου του στοματοφάρυγγα. Σε περιπτώσεις επανελέγχου,όπου οι ασθενείς έχουν ήδη υποβληθεί σε βιοψία με νυστέρι ή σε ακτινοθεραπεία.

2 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Δεν απαιτείται αναισθησία ούτε συρραφή καθώς η αιμορραγία είναι ελάχιστη. Προκαλεί ελάχιστη δυσφορία στον ασθενή. Δεν υπάρχουν επιπλοκές εφόσον πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία που δεν απαιτεί ιδιαίτερες χειρουργικές και ανατομικές γνώσεις. Δεν υπάρχει καθυστέρηση στην επούλωση του τραύματος. Παρέχει 100% ακρίβεια στην αξιολόγηση της ύπαρξης των λεμφαδένων από μεταστατικό καρκίνωμα, μελάνωμα,Hodgkins και non-Hodgkins λέμφωμα. Η διάγνωση είναι ταχεία. Χαμηλό κόστος σχετικά με άλλες μεθόδους. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Σε σκληρούς όγκους είναι δύσκολο να γίνει βιοψία με ψήκτρα. Σε περίπτωση ανεπαρκούς δειγματοληψίας υπάρχει πιθανότητα για λανθασμένα αποτελέσματα. Μερικά δείγματα μπορεί να μην μπορούν να αξιολογηθούν λόγω χαμηλής κυτταρικής πυκνότητας.

3 Ταξινομηση και ερμηνεια
ΑΡΝΗΤΙΚΟ Δεν εντοπίζεται επιθηλιακή ανωμαλία. Συνιστάται προσεκτική κλινική παρακολούθηση. ΑΤΥΠΟ Παρατηρούνται μη φυσιολογικές επιθηλιακές αλλαγές αβέβαιης διαγνωστικής σημασίας. Απαιτείται περαιτέρω έλεγχος με βιοψία με νυστέρι. ΘΕΤΙΚΟ Σαφείς αποδείξεις δυσπλασίας ή καρκινώματος. Απαιτέιται περαιτέρω έλεγχος με βιοψία με νυστέρι. ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ Πραγματοποίηση ατελούς βιοψίας. Απαιτείται επανάληψη της διαδικασίας.

4 Στο παρακάτω link μπορείτε να παρακολουθήσετε την τεχνική:


Κατέβασμα ppt "Βιοψια με boυρτσακι ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google