Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ηγεσία στη Φυσική Αγωγή & την Εκπαίδευση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ηγεσία στη Φυσική Αγωγή & την Εκπαίδευση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ηγεσία στη Φυσική Αγωγή & την Εκπαίδευση
Ηγεσία στη Φυσική Αγωγή & την Εκπαίδευση Διάλεξη Νο 7 & 8 Δημιουργία θετικού κλίματος στη λειτουργία της σχολικής μονάδας Αυγερινός Γ. Ανδρέας –

2 Λέξεις - Κλειδιά Positive learning environment School
Professional development Λέξεις – Κλειδιά

3 Απόψεις… «Οι διευθυντές στα ιδιαίτερα επιτυχημένα σχολεία, επιλέγουν να είναι ΠΡΩΤΑ ηγέτες σε ότι αφορά στη διαδικασία της μάθησης και μετά ηγέτες σε ότι αφορά τα διοικητικά τους καθήκοντα». «Αυτό που πραγματικά αξίζει στη δημόσια εκπαίδευση είναι η ευκαιρία που έχουν όλοι οι μαθητές να πετύχουν και να γίνουν σκεπτόμενοι, παραγωγικοί πολίτες, με πλήθος από επίκαιρες γνώσεις και δεξιότητες, ανεξάρτητα από το ‘μονοπάτι’ που θα ακολουθήσουν στη ζωή τους».

4 Σκοπός της διάλεξης είναι…
Να κατανοήσετε με ποιο τρόπο πρέπει να συμπεριφερθεί ο διευθυντής/ηγέτης για την επίτευξη μαθητών & διδασκόντων: Επικέντρωση στο μαθητή & τη μάθηση Δημιουργία κλίματος μάθησης Να δημιουργεί υψηλές προϋποθέσεις για μάθηση Να αναζητά δείκτες/αποδείξεις για αποτελεσματική διδασκαλία και μάθηση Σκοπός της διάλεξης είναι…

5 Γιατί η ηγεσία είναι αποτελεσματική για την επίτευξη των μαθητών;
Από ποιες παραμέτρους κυρίως εξαρτάται η επίτευξη/μάθηση των μαθητών; Ποιες παράμετροι σχετίζονται με τη λειτουργία του σχολείου; Ποιες δεν μπορούν εύκολα να εντοπιστούν και να επηρεαστούν; Πως αντιμετωπίζονται αυτές οι παράμετροι που επηρεάζουν τη μάθηση των μαθητών, σήμερα από τους διδάσκοντες;

6 Πρέπει να θυμάστε ότι…. Δεν υπάρχει η απόλυτη συνταγή επιτυχίας, στρατηγική, το τέλειο εργαλείο ή η δεξιότητα, που μπορεί να διασφαλίσει την επίτευξη και την μάθηση των μαθητών!

7 Τι μάθαμε μέχρι σήμερα…
Ότι ο διευθυντής του σχολείου, ως εκπαιδευτικός ηγέτης, χρησιμοποιεί ένα πλήθος από προσεγγίσεις με στόχο να επηρεάσει την ποιότητα της διδασκαλίας και τη μάθηση των μαθητών Πώς μάθαμε ότι προσπαθεί να το πετύχει;

8 Πώς προσπαθεί να το πετύχει;
Δημιουργώντας μια κοινότητα μάθησης όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά Έχοντας μια εσωτερική πυξίδα που τον κατευθύνει προς την επίτευξη των μαθητών Εξετάζοντας τα ατομικά του πιστεύω και τις αξίες του γύρω από το ρόλο του σχολείου, της εκπαίδευσης, των μαθητών, της διδασκαλίας και της μάθησης Αναπτύσσοντας διάλογο για το όραμα, την αποστολή, τους σκοπούς και τους στόχους του σχολείου σε σχέση με την επίτευξη των μαθητών Δημιουργώντας ισχυρή κουλτούρα στο σχολείο με άξονες την επίτευξη μαθητών και διδασκόντων Διευκολύνοντας την ‘επικοινωνία’ μεταξύ όλων των εμπλεκομένων Εγκαθιδρύοντας διαδικασίες αξιολόγησης, υποστήριξης, επαγγελματικής ανάπτυξης και επίβλεψης του διδακτικού έργου.

9 Anne C. Lewis (2001) Αν ήμουν δάσκαλος ή διευθυντής σχολείου, θα κοιτούσα αρχικά τις εθνικές στατιστικές που περιγράφουν τις επιδιώξεις του έθνους, και μετά θα διαπίστωνα ότι έχουμε μια ευκαιρία να το πραγματοποιήσουμε, αν δούμε με διαφορετικά ‘μάτια’ τους μαθητές μας και την μελλοντική τους εξέλιξη.

10 Εστίασε την προσοχή και τη δουλειά σου στους μαθητές και τη μάθηση
Διασκέδασε και αλληλεπίδρασε με τους μαθητές σου Ενημερώσου για τις εξελίξεις της έρευνας στη μάθηση Σύνδεσε θεωρία και πράξη

11 Δημιούργησε ένα περιβάλλον που βοηθά τη μάθηση και την επίτευξη
Ενθάρρυνε τους μαθητές να είναι ενεργοί στη διαδικασία της μάθησης Φρόντισε όλες τις παραμέτρους για να δημιουργηθεί ένα θετικό περιβάλλον μάθησης (φυσική-συναισθηματική-κοινωνική-γνωστική) Βοήθησε τους μαθητές που βρίσκονται ‘σε κίνδυνο’ (ποιοι είναι αυτοί;)

12 Θέσε υψηλούς μαθησιακούς στόχους για μαθητές και δασκάλους
Να επιζητάς υψηλή απόδοση, πρώτα από σένα τον ίδιο! Αξιολόγησε συχνά και πολυδιάστατα την επίτευξη του σχολείου συνολικά, στη μάθηση των μαθητών Διασφάλισε την ενεργό συμμετοχή των γονέων στη μάθηση των παιδιών τους. Διασφάλισε ότι οι δράσεις δείχνουν ότι έχεις ως πρώτη προτεραιότητα την επίτευξη/μάθηση.

13 Να έχεις τακτική και υποστηρικτική παρουσία σ’ όλες τις τάξεις
Βελτίωσε τις δεξιότητες που απαιτούνται για μια αποτελεσματική παρατήρηση και αξιολόγηση του διδακτικού έργου και της ποιότητας της διδασκαλίας. Διασφάλισε την υποστήριξη των αδύνατων μαθητών Συνεργάσου με τους δασκάλους για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στη διδασκαλία Φρόντισε όπου απαιτείται, την εξατομίκευση της διδασκαλίας για τους μαθητές που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες….

14 Επικέντρωση στο μαθητή & τη μάθηση
Η γνώση της αναπτυξιακής εξέλιξης και του τρόπου μάθησης των μαθητών είναι καθοριστική για τον εκπαιδευτικό! Πως οργανώνονται οι μαθησιακές εμπειρίες (ΜΕ);

15 Σχεδιάζοντας τις μαθησιακές εμπειρίες
Vs

16 Κεντρική έννοια …. Ο σχεδιαστής του Α.Π. επιτυγχάνει τους διδακτικούς στόχους μέσα από μαθησιακές εμπειρίες (ΜΕ) οι οποίες προάγουν και εξελίσσουν τη μάθηση ΟΛΩΝ των μαθητών!

17 Γιατί πρέπει να επικεντρωθώ στο ερώτημα «πως θα οδηγήσω εκεί που σχεδίασα το μαθητή μέσω του Α.Π.;»
Αυτό θα γίνει με την επιλογή των κατάλληλων μαθησιακών εμπειριών, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και με το περιβάλλον, και να αποκτήσουν τις επιθυμητές κινητικές δεξιότητες, γνώσεις, στάσεις, αξίες και συμπεριφορές. !

18 Οι μαθητές έχουν μαθησιακές εμπειρίες – Οι καθηγητές έχουν μεθόδους!

19 Έτσι προκύπτουν βασικές ερωτήσεις!
Τι αντιπροσωπεύει η έννοια της ‘μαθησιακής εμπειρίας’; Τι μπορεί να είναι; Πως διαρθρώνεται μια ‘μαθησιακή εμπειρία’; Πως μπορούν οι ‘μαθησιακές εμπειρίες’ να εξατομικευτούν; Είναι δυνατό μέσα από τις μαθησιακές εμπειρίες να διευκολυνθεί η αλληλεπίδραση των μαθητών; Πάνω σε ποια βάση επιλέγονται οι μαθησιακές εμπειρίες;

20 Τι είναι μαθησιακή εμπειρία;
Μαθησιακές εμπειρίες είναι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μαθητών και εξωτερικών συνθηκών του περιβάλλοντος. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν τις επιθυμητές ‘απαντήσεις’ (δηλαδή αλλαγές στη συμπεριφορά) ή να τους παραδειγματίσουν για συγκεκριμένες ψυχολογικές ή πολιτισμικές αξίες. Μια μαθησιακή εμπειρία θεωρείται ως έγκυρη, μόνο στην περίπτωση που προκαλεί τις επιθυμητές αλλαγές (στη γνώση, στη συμπεριφορά, στις στάσεις, στο fitness, στην αυτοπεποίθηση, στις αξίες κά). Το απόλυτο κριτήριο για την εκτίμηση της ποιότητας της μαθησιακής εμπειρίας είναι αν όντως δημιουργεί τις επιθυμητές ‘απαντήσεις ή αντιδράσεις’ (action – reaction). Αυτός ο ορισμός σχετίζεται άμεσα με τις αναπτυξιακά κατάλληλες πρακτικές στη ΦΑ, ήτοι, σε σχέση με την:

21 Γνωστική ανάπτυξη: οι ΜΕ έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν τους μαθητές να ρωτήσουν, να εξερευνήσουν, να αναλύσουν, να επικοινωνήσουν, να εφαρμόσουν, να αποκομίσουν μια πολύ-πολιτισμική οπτική του κόσμου). Συναισθηματική ανάπτυξη: οι ΜΕ σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να προάγεται η συνεργασία μεταξύ των μαθητών με απώτερο στόχο την ανάπτυξη κοινωνικών και συνεργατικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη θετικής αυτό-αντίληψης και εμπειρίας και τη δημιουργία συναισθημάτων ευχαρίστησης και διασκέδασης ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους σε ΦΔ/σπορ. Ανάπτυξη κινητικών εννοιών και κινητικών ικανοτήτων: οι ΜΕ πρέπει να είναι αναπτυξιακά κατάλληλες, να έχουν νόημα, να βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν στην πράξη έννοιες σχετικές με την κίνηση και το σώμα τους, και να ‘χτίζουν’ την αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη για τις ικανότητές τους στο να επιτυγχάνουν ένα πλήθος διαφορετικών δεξιοτήτων. Ανάπτυξη fitness: οι ΜΕ πρέπει να σχεδιάζονται με στόχο να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν έννοιες σχετικές με τη ΦΔ και τη συνεισφορά τους σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

22 Δομή των ΜΕ Η δημιουργία ΜΕ είναι μια απαιτητική εργασία! Ωστόσο, κάθε ΜΕ εμπεριέχει δύο βασικά συνθετικά, ήτοι: α) Πληροφόρηση – επικοινωνία και β) Αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο.

23 Πληροφόρηση - επικοινωνία
Αυτό το συνθετικό αποτελείται από την επίδειξη και/ή την εξήγηση είτε της διαδικασίας, είτε των δεξιοτήτων, είτε των αξιών, είτε των συμπεριφορών που πρέπει να μαθευτούν, είτε της παρουσίασης ή της εξήγησης γεγονότων, εννοιών, αρχών που πρέπει να μάθουν οι μαθητές ή να ασχοληθούν μαζί τους. Για παράδειγμα: Επίδειξη από ένα μαθητή της τρίπλας στο μπάσκετ Ένα έντυπο καθηκόντων με ασκήσεις ευκαμψίας & οδηγίες εκτέλεσης Εξήγηση από τον ΚΦΑ της ζώνης στο μπάσκετ Επίδειξη του ρόλου του ‘παρατηρητή’ στην καταγραφή της συμπεριφοράς σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου με τη συμπλήρωση φύλλου παρατήρησης.

24

25 Αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο.
Αυτό το συνθετικό περιγράφει ΠΩΣ οι μαθητές εμπλέκονται ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ είτε: με τις διαδικασίες, τις δεξιότητες, τις αξίες, τις συμπεριφορές που πρέπει να μαθευτούν, την παρουσίαση ή την εξήγηση γεγονότων, εννοιών, αρχών που πρέπει να μάθουν οι μαθητές στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τους ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ. Για παράδειγμα: Ασκήσεις χειρισμού της μπάλας για να μάθουν οι μαθητές την τρίπλα στο μπάσκετ Εκτέλεση ασκήσεων ευκαμψίας όπως περιγράφονται στο έντυπο καθηκόντων Εκτέλεση της ζώνης στο μπάσκετ με 3 ή 4 ή 5 επιθετικούς Ανατροφοδότηση του παρατηρητή στους εμπλεκόμενους για τη συμπεριφορά τους στον αγώνα ποδοσφαίρου με βάση τις σημειώσεις του στο φύλλο παρατήρησης.

26 Οι ανάγκες του μαθητή Οι ΜΕ που θα επιλέξει ο σχεδιαστής του ΑΠ εξαρτώνται ΑΜΕΣΑ από το μαθησιακό στόχο! ΚΦΑ  ΜΕ  Μαθητής  Μαθησιακός στόχος Επειδή όμως οι μαθητές έχουν διαφορετικό επίπεδο ωρίμανσης, διαφορετικές ανάγκες και ενδιαφέροντα, είναι δύσκολο να δημιουργηθούν ΜΕ που να ταιριάζουν ακριβώς για όλους τους μαθητές. Ωστόσο, μέσα την εφαρμογή των στιλ διδασκαλίας (Moston & Ashworth, 1986), είναι εφικτό να επιτευχθεί η κινητική, συναισθηματική, κοινωνική, και γνωστική ανάπτυξη όλων των μαθητών μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια σειρά ΜΕ, στις οποίες προοδευτικά οι αποφάσεις μετατοπίζονται από τον ΚΦΑ, στον ίδιο το μαθητή.

27 Η διάσταση της φυσικής ανάπτυξης τι περιλαμβάνει;
Η διάσταση της γνωστικής ανάπτυξης τι περιλαμβάνει; Η διάσταση της κοινωνικής ανάπτυξης τι περιλαμβάνει; Η διάσταση της συναισθηματικής ανάπτυξης τι περιλαμβάνει; Ερώτηση: ποια η σημασία της γνώσης για τον ΚΦΑ αναπτυξιακής ψυχολογίας;

28 Ας κάνουμε μία πρακτική άσκηση…

29 ► ΜΕ βασισμένες στις ανάγκες των μαθητών
► ΜΕ βασισμένες στις ανάγκες των μαθητών Ανάγκη: γνωστική Μαθησιακός στόχος: να κατανοήσει βασικές κινήσεις αλλαγής κατεύθυνσης και επιπέδων κίνησης (αργά-γρήγορα, χαλαρά-δυναμικά, έντονα- χαλαρά), να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά το χώρο. Μαθησιακή εμπειρία Πληροφόρηση-επικοινωνία: ο ΚΦΑ θα δείξει τη διαφορά της κίνησης σε διαφορετικές κατευθύνσεις και επίπεδα κίνησης, χρησιμοποιώντας όλο το διαθέσιμο χώρο. Αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο: ο/η μαθητής –τρια θα εκτελέσει τις παρακάτω ασκήσεις: 1) …… 2) …… 3) ……. (δώστε παραδείγματα) (Ερώτηση: ποιο στιλ διδασκαλίας είναι το ποιο κατάλληλο;)

30 ► ΜΕ βασισμένες στις ανάγκες των μαθητών
► ΜΕ βασισμένες στις ανάγκες των μαθητών Ανάγκη: κοινωνική Μαθησιακός στόχος: Να δείξει ότι μπορεί να συνεργάζεται αρμονικά με άλλους για την επίτευξη κοινών στόχων επιδεικνύοντας επιθυμητές συμπεριφορές σε αναλογία 4/1, χρησιμοποιώντας ελαστικό σχοινάκι Μαθησιακή εμπειρία Πληροφόρηση-επικοινωνία: ο ΚΦΑ θα εξηγήσει τι εννοεί λέγοντας ‘αρμονική συνεργασία’ και θα παρουσιάσει ένα παράδειγμα επίτευξης ενός κοινού στόχου. Αλληλεπίδραση με το περιχόμενο: ο/η μαθητής –τρια θα εκτελέσει τις παρακάτω ασκήσεις: 1) …… 2) …… 3) ……. (δώστε παραδείγματα) (Ερώτηση: ποιο στιλ διδασκαλίας είναι το ποιο κατάλληλο;)

31 ► ΜΕ βασισμένες στις ανάγκες των μαθητών
► ΜΕ βασισμένες στις ανάγκες των μαθητών Ανάγκη: συναισθηματική Μαθησιακός στόχος Να δείξει ότι εκτίμησε σε βάθος την ικανότητά του στη διαδικασία εκτέλεσης της μεταβίβασης στο βόλεϊ με την συμπλήρωση μιας καρτέλας ατομικών καθηκόντων προοδευτικού βαθμού δυσκολίας, με συγκεκριμένα κριτήρια απόδοσης. Μαθησιακή εμπειρία Πληροφόρηση-επικοινωνία: μαθητές θα δείξουν την εκτέλεση – η καρτέλα ατομικών καθηκόντων θα συζητηθεί και θα δοθούν διευκρινίσεις. Αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο: ο/η μαθητής –τρια θα εκτελέσει τις παρακάτω ασκήσεις: 1) …… 2) …… 3) ……. (δώστε παραδείγματα) – Τα κριτήρια εκτέλεσης είναι: α) …. β) …. κλπ Ερώτηση: ποιο στιλ διδασκαλίας είναι το ποιο κατάλληλο;)

32 Ερώτηση: Πως αντιλαμβάνεστε την έννοια της ‘εξατομίκευσης’ στη διδασκαλία;

33 Χαρακτηριστικά της εξατομίκευσης στη διδασκαλία
Ο σχεδιαστής του ΑΠ έχει την ηθική και εκπαιδευτική υποχρέωση να ‘δημιουργήσει’ ΜΕ οι οποίες να ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα, στις ικανότητες, στις δυνατότητες επίτευξης, και στα προτιμητέα στιλ διδασκαλίας των μαθητών. Για να γίνει αυτό πρέπει από πριν να έχουν γίνει διαγνωστικά tests αποτίμησης των αδυναμιών και των δυνατοτήτων ΟΛΩΝ των μαθητών, ώστε να προετοιμαστούν οι ΜΕ ανάλογα. Η εξατομίκευση έχει να κάνει μ’ ένα πλήθος υλικών διδασκαλίας, αλληλεπιδραστικών συμπεριφορών μεταξύ ΚΦΑ-μαθητή, στιλ & μεθόδων διδασκαλίας, παροχής ευκαιριών επίτευξης, διαμόρφωσης συνθηκών κά – Στην πράξη εφαρμόζονται 4 επιλογές για την εξατομίκευση από τον σχεδιαστή του ΑΠ, ήτοι:

34 Εφαρμόζονται 4 επιλογές για την εξατομίκευση
Εφαρμόζονται 4 επιλογές για την εξατομίκευση Διαφοροποιώντας το ρυθμό (επιτρέπεται στο μαθητή να αποφασίσει πόσο αργό ή γρήγορα θα μάθει) – Σίγουρα είναι αναγκαίο για μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες - Πως θα γίνει όμως αυτό; [το πέτυχα! □ ή Προσπαθώ ακόμη να το πετύχω □] Διαφοροποιώντας τις επιλογές στο περιεχόμενο (στο ίδιο όμως πάντα διδακτικό αντικείμενο). Αναπτύσσοντας εναλλακτικές επιλογές σε σχέση με το βαθμό δυσκολίας της άσκησης αφ’ ενός & αφ’ ετέρου με το βαθμό ωρίμανσης του μαθητή [από ποιο σημείο της μαθησιακής διαδικασίας θα ξεκινήσει ο μαθητής;]. Δημιουργώντας επιλογές σε σχέση με το προτιμητέο στιλ μάθησης από τον μαθητή [πχ στο περιβάλλον μάθησης, σ’ άλλους ο συναγωνισμός λειτουργεί θετικά, ενώ σε άλλους όχι – άλλοι προτιμούν να ακούν, ενώ άλλοι να διαβάζουν από καρτέλες καθηκόντων ή να παρακολουθούν video κά – στις ομάδες εργασίας, άλλοι μαθαίνουν καλύτερα ως μέλη ομάδας, άλλοι όχι – στη δομή της κίνησης, κάποιοι μαθητές προτιμούν να μαθαίνουν την κίνηση σε τμήματα κι άλλοι με ολική μέθοδο – άλλοι προτιμούν αυστηρή καθοδήγηση, ενώ άλλοι είναι πιο αποδοτικοί όταν αισθάνονται ελεύθεροι να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να δοκιμάζουν λύσεις σε προβλήματα κίνησης].

35 ► Προσεγγίσεις στην εξατομίκευση
Προσέγγιση 1. Εξερεύνηση Περιγραφή: Οι μαθητές ενθαρρύνονται να εξετάσουν, να διερευνήσουν και να βρουν μια ποικιλία διαφορετικών απαντήσεων σ’ ένα κινητικό πρόβλημα. Ο ΚΦΑ θέτει ένα πρόβλημα κίνησης, το οποίο επιλύεται από κάθε μαθητή με το δικό του μοναδικό τρόπο. Παράδειγμα Μαθησιακής Εμπειρίας- με μια μεγάλη αερόμπαλα…..

36 ► Προσεγγίσεις στην εξατομίκευση
Προσέγγιση 3. Καθοδηγούμενη ανακάλυψη Περιγραφή: Οι μαθητές ‘οδηγούνται’ μέσα από μια καλοσχεδιασμένη ακολουθία ερωτήσεων να ‘ανακαλύψουν’ την απάντηση σ’ ένα ερώτημα Παράδειγμα Μαθησιακής Εμπειρίας οι μαθητές ρωτιούνται για το σκοπό του σέρβις στο βόλεϊ – στη συνέχεια ρωτιούνται για τις παραμέτρους του επιτυχημένου σέρβις …… το ρόλο της δύναμης, της ακρίβειας κλπ

37 ► Προσεγγίσεις στην εξατομίκευση
Προσέγγιση 4. Επίλυση προβλήματος Περιγραφή: Στους μαθητές δίνεται ένα ερώτημα προς διερεύνηση. Αυτοί ενθαρρύνονται να σχεδιάσουν μια λογική ακολουθία για την επίλυσή του και να τη δοκιμάσουν στην πράξη τις προτεινόμενες λύσεις, επιλέγοντας την πιο αποτελεσματική. Κατάλληλη μέθοδος για μάθηση/ανακάλυψη δεξιοτήτων, εννοιών, σχέσεων, περιορισμών, στρατηγικών κά Παράδειγμα Μαθησιακής Εμπειρίας- ας σχεδιάσουμε ένα παράδειγμα…..

38 ► Προσεγγίσεις στην εξατομίκευση
Προσέγγιση 5. Εργοληψία Περιγραφή: Μια διαγνωστική διαδικασία του μαθητή είναι αναγκαία ώστε να γίνει μια «συμφωνία» με τον ΚΦΑ αναφορικά με την ποσότητα και την ποιότητα της εργασίας, τα κριτήρια απόδοσης και το χρόνο διεκπεραίωσής της. Ο μαθητής γνωρίζει τι πρέπει να κάνει γιατί προηγήθηκε η διάγνωση. Παράδειγμα Μαθησιακής Εμπειρίας Ο μαθητής συμφωνεί να διεκπεραιώσει μια σειρά καθηκόντων για την αξιολόγησή του. Αποτυχία στα απαιτούμενα της ‘συμφωνίας’ σημαίνει μείωση του βαθμού, ανάλογη του έργου που δεν διεκπεραιώθηκε. Για παράδειγμα, θα πάρει μεταξύ στη ΦΑ όταν: Θα γυμναστεί μόνος του τουλάχιστον 3 φορές/βδομάδα. Θα …..

39 ► Προσεγγίσεις στην εξατομίκευση
Προσέγγιση 6. Προγραμματισμένη μάθηση Περιγραφή: Το υλικό προς μάθηση χωρίζεται σ’ ένα αριθμό ΄βημάτων’. Κάθε ‘βήμα’ ολοκληρώνεται όταν ο μαθητής δίνει συγκεκριμένες ‘απαντήσεις’ σε συγκεκριμένα ‘ερεθίσματα’. Μετά την ορθή εκτέλεση, ο μαθητής ορίζει τα κριτήρια απόδοσής του, μετά από μια διαδικασία αυτό-αξιολόγησης, προσδιορίζοντας το βαθμό βελτίωσης μεταξύ αρχικής και τελικής μέτρησης. Στη διαδικασία περιλαμβάνεται αυτό-διδασκαλία και διδασκαλία μέσω Η/Υ. Παράδειγμα Μαθησιακής Εμπειρίας  Ο μαθητής εκτελεί δρόμο 100 μέτρων με μέγιστη ταχύτητα – στη συνέχεια……

40 ► Προσεγγίσεις στην εξατομίκευση
Προσέγγιση 7. Learning activity package Περιγραφή: Σχεδιάζονται σε έντυπο/ψηφιακό υλικό οι διδακτικές ενότητες για αυτό-διδασκαλία και λειτουργούν συμπληρωματικά στο διδακτικό έργο του δασκάλου. Τα εκπαιδευτικά πακέτα οργανώνονται με στόχο να διευκολύνουν τη μάθηση μιας δεξιότητας, έννοιας, απόκτηση γνώσεων και να δώσουν πρόσθετες ευκαιρίες για μάθηση. Μια σειρά ερωτημάτων προοδευτικού βαθμού δυσκολίας πρέπει να απαντηθούν προφορικά, γραπτά ή μέσω κίνησης. Παράδειγμα Μαθησιακής Εμπειρίας- βλ. e-books το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό….

41 ► Προσεγγίσεις στην εξατομίκευση
Προσέγγιση 8. Φροντιστηριακά μαθήματα/προγράμματα Περιγραφή: Η μάθηση επέρχεται σε διδασκαλίες ένας-προς-έναν μεταξύ δηλαδή ενός μαθητή και ενός δασκάλου, συνεργάτη του ή ενός μαθητή. Το ανταποδοτικό στιλ διδασκαλίας είναι μια φόρμα διδασκαλίας στα φροντιστηριακά μαθήματα. Επίσης, μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ψηφιακού διδακτικού λογισμικού. Παράδειγμα Μαθησιακής Εμπειρίας- Σε ομαδική διδασκαλία (εργαζόμενοι σε ζευγάρια), ο μαθητής επιχειρεί διείσδυση στην καλαθοσφαίριση εναντίον ενός αντιπάλου (ένας εναντίον ενός) που αμύνεται α) μόνο κινώντας τα πόδια, β) κινώντας παθητικά τα χέρια, και γ) ενεργητικά. Ένας άλλος συμμαθητής, σε ρόλο παρατηρητή, σημειώνει την απόδοση του μαθητή σύμφωνα με μια λίστα κριτηρίων: Λάθος – Αποδεκτό -- Άριστο να….. Χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια Κάνει πειστική προσποίηση Αποφεύγει τις γωνίες κλπ

42 ► Προσεγγίσεις στην εξατομίκευση
Προσέγγιση 9. Ανεξάρτητη μελέτη Περιγραφή: Με την καθοδήγηση του ΚΦΑ, ο μαθητής επιχειρεί να διεκπεραιώσει ένα καθήκον, που βρίσκεται στη σφαίρα των ενδιαφερόντων του. Οι ΜΕ μπορούν να οργανωθούν γύρω από σεμινάρια, περιόδους φοίτησης, ή σε δράσεις μετά το σχολείο. Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει τελικές αναφορές, ή/και προφορικές αναφορές, ή/και επιδείξεις, παρατηρήσεις κά. Παράδειγμα Μαθησιακής Εμπειρίας- 1) Ο μαθητής κανονίζει με τον ΚΦΑ να εκπληρώσει 6 από τις παρακάτω δεξιότητες του badminton, εκτός μαθήματος: Σέρβις 2 επιθετικά χτυπήματα 2 αμυντικά χτυπήματα κλπ 2) Στη συνέχεια, εφαρμόζοντας αρχές της φυσικής, να εξηγήσει ποια επιθετικά χτυπήματα είναι πιο αποτελεσματικά και γιατί. 3) Μετά, γράφει μία αναφορά 2-3 σελίδων με την ιστορία του σπορ

43 ► Προσεγγίσεις στην εξατομίκευση
Προσέγγιση 10. Μάθηση βασισμένη σε Η/Υ Περιγραφή: Η μάθηση κατευθύνεται από ένα ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό. Οι ατομικοί στόχοι τίθενται μετά από αρχική διάγνωση ικανότητας. Ο Η/Υ σήμερα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο καθοδηγητή, εργαστηρίου, εξομοιωτή, μοντέλου για επίδειξη δεξιοτήτων. Παράδειγμα Μαθησιακής Εμπειρίας  ….να το σχεδιάσουμε…

44 Μορφές αλληλεπίδρασης
Σε κάθε σχέση δάσκαλου-μαθητή υπάρχει ΠΑΝΤΑ ένας βαθμός αλληλεπίδρασης. Ωστόσο, το σημαντικό δεν είναι αυτή η μορφή αλληλεπίδρασης (που θεωρείται δεδομένη), αλλά η αλληλεπίδραση του μαθητή με την ίδια τη ΜΕ που συμβαίνει στη διαδικασία επίτευξης του μαθητή. Είναι σημαντική γιατί παράλληλα αναπτύσσονται κι άλλες κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες σε σχέση με τους συμμαθητές (μέσω συζήτησης, σχεδιασμού, διόρθωσης, επίλυσης προβλήματος). Έτσι αναπτύσσονται σπουδαίες κοινωνικές δεξιότητες όπως σεβασμός των άλλων, αποδοχή, αξιοπρέπεια, συνεργασία, κατανόηση, ενδιαφέρον για τους άλλους κά.

45 Σημαντικά συνθετικά της ζητούμενης αλληλεπίδρασης του μαθητή με τη ΜΕ
Η σημαντική λειτουργία της αλληλεπίδρασης είναι η επίτευξη βελτίωσης και μάθησης κοινωνικών δεξιοτήτων ΜΕΣΩ των περιεχομένων της ΦΑ! Πρέπει να επιτυγχάνεται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ διπλή επίτευξη, ήτοι, πχ κινητική δεξιότητα & κοινωνική ανάπτυξη (υπευθυνότητα-ειλικρίνεια-συμμετοχή). Έτσι ορισμένα συνθετικά πρέπει να υπάρχουν ΠΑΝΤΑ στην επιλογή των ΜΕ, άσχετα με τη προσέγγιση που χρησιμοποιείται. Αυτά είναι:

46 Σημαντικά συνθετικά της ζητούμενης αλληλεπίδρασης του μαθητή με τη ΜΕ
Κοινωνικές δεξιότητες (διδάσκονται & μαθαίνονται όπως οι κινητικές δεξιότητες και οι γνώσεις – δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι θα αποκτηθούν ΕΜΜΕΣΑ, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής) Ομαδοποίηση (σε δημιουργία μικτών ομάδων πρέπει να συνυπολογίζεται η ικανότητα, το φύλο, η φυλή, το ενδιαφέρον) Ανεξαρτησία (στις δραστηριότητες να ‘μετρά’ η συνεισφορά κάθε ενός μέλους της ομάδας – κάθε ένας μαθητής να αισθάνεται ότι είναι ενεργητικό μέλος της ομάδας) Υπευθυνότητα (κάθε μέλος να συμβάλλει ενεργητικά στη μάθηση και επίτευξη των άλλων – να ‘παίζει’ σωστά το ρόλο του ως βοηθός, συνεργάτης, κριτής κά)

47 Προσεγγίσεις στην αλληλεπίδραση για την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων
Αμοιβαία μάθηση Παιχνίδι ρόλων & προσομοίωση Συνεργατική μάθηση [σε ζεύγη (pairs-check) – οι ‘ειδική’ διδάσκουν τους άλλους – εργασία σε μικρές ομάδες για την επίτευξη ενός στόχου & παρουσίαση της έκβασης στους άλλους)

48 Επιλογή των ΜΕ Δεν υπάρχει η ιδανική/μοναδική ΜΕ! Έμφαση πρέπει να δίνεται στην ενεργό συμμετοχή του μαθητή στη διαχείριση της ΜΕ, και λιγότερο στις διαδικασίες και τη συμπεριφορά του διδάσκοντα! Το πρόβλημα στην επιλογή των ΜΕ έχει δύο διαστάσεις, ήτοι: α) πως θα προσδιορίσω ποιες ΜΕ θα οδηγήσουν στην επίτευξη του διδακτικού στόχου; β) πως θα διευθετήσω το μαθησιακό περιβάλλον ώστε να ‘αναπτυχθούν’ οι επιθυμητές εμπειρίες;

49 Θεμελιώδη κριτήρια επιλογής των ΜΕ
Πρέπει να καλύπτουν ξεκάθαρα τα κριτήρια σε σχέση με.. Το σκοπό που εξυπηρετούν (να συνυπάρχουν thinking + feeling + moving) Την ικανότητα και το ενδιαφέρον των αποδεκτών (μαθητών) Την ευχαρίστηση που προκαλούν (ή όχι) στους αποδέκτες Το συνταίριασμα με τους μαθησιακούς στόχους & επιδιώξεις

50 Οι ΜΕ και οι μαθητές με ειδικές ανάγκες, ικανότητες ή χαρακτηριστικά
Τι μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με … την αντιμετώπισης πολιτισμικών διαφορών; Παιδιά που βρίσκονται σε ‘κίνδυνο’ εγκατάλειψης της προσπάθειας ή του σχολείου; (πολύ χρήσιμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση είναι η αμοιβαία μάθηση, η συνεργατική μάθηση, τα φροντιστήρια, η χρήση της τεχνολογίας) τα ιδιαίτερα προικισμένα και ταλαντούχα άτομα; (inclusion Vs elitism) (πολύ χρήσιμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση είναι η ‘επιτάχυνση του ρυθμού μάθησης’ – παροχή πιο έντονων ΜΕ)

51 Ανακεφαλαιώνοντας… - σημεία έμφασης για τον διευθυντή
Εστίασε την προσοχή και τη δουλειά σου στους μαθητές και τη μάθηση Διασκέδασε και αλληλεπίδρασε με τους μαθητές σου Ενημερώσου για τις εξελίξεις της έρευνας στη μάθηση Σύνδεσε θεωρία και πράξη

52 Ανακεφαλαιώνοντας… - σημεία έμφασης για τον διευθυντή
Δημιούργησε ένα περιβάλλον που βοηθά τη μάθηση και την επίτευξη Ενθάρρυνε τους μαθητές να είναι ενεργοί στη διαδικασία της μάθησης Φρόντισε όλες τις παραμέτρους για να δημιουργηθεί ένα θετικό περιβάλλον μάθησης (φυσική-συναισθηματική-κοινωνική-γνωστική) Βοήθησε τους μαθητές που βρίσκονται ‘σε κίνδυνο’ (ποιοι είναι αυτοί;)

53 Ανακεφαλαιώνοντας… - σημεία έμφασης για τον διευθυντή
Θέσε υψηλούς μαθησιακούς στόχους για μαθητές και δασκάλους Να επιζητάς υψηλή απόδοση, πρώτα από σένα τον ίδιο! Αξιολόγησε συχνά και πολυδιάστατα την επίτευξη του σχολείου συνολικά, στη μάθηση των μαθητών Διασφάλισε την ενεργό συμμετοχή των γονέων στη μάθηση των παιδιών τους. Διασφάλισε ότι οι δράσεις δείχνουν ότι έχεις ως πρώτη προτεραιότητα την επίτευξη/μάθηση.

54 Ανακεφαλαιώνοντας… - σημεία έμφασης για τον διευθυντή
Να έχεις τακτική και υποστηρικτική παρουσία σ’ όλες τις τάξεις Βελτίωσε τις δεξιότητες που απαιτούνται για μια αποτελεσματική παρατήρηση και αξιολόγηση του διδακτικού έργου και της ποιότητας της διδασκαλίας. Διασφάλισε την υποστήριξη των αδύνατων μαθητών Συνεργάσου με τους δασκάλους για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στη διδασκαλία Φρόντισε όπου απαιτείται, την εξατομίκευση της διδασκαλίας για τους μαθητές που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες….

55 Βιβλιογραφία Βασική βιβλιογραφία Πρόσθετη βιβλιογραφία
Από το βιβλίο της: Gupton, S.L. (2003). The instructional leadership toolbox. Sage Publications, U.K.», το κεφάλαιο 6 «A learning Organization’s Whetstons – Best learingn practices for facilitating professional growth and development. (93-118) Πρόσθετη βιβλιογραφία Βασική βιβλιογραφία Από το βιβλίο της: «Gupton, S.L. (2003). The instructional leadership toolbox. Sage Publications, U.K.», το κεφάλαιο 7 «The lens of instructional leadership». ( ) Πρόσθετη βιβλιογραφία


Κατέβασμα ppt "Ηγεσία στη Φυσική Αγωγή & την Εκπαίδευση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google