Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Format και συμπίεση γραφικών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Format και συμπίεση γραφικών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Format και συμπίεση γραφικών

2 FORMAT ΑΡΧΕΙΩΝ

3 Photoshop - PSD Το αρχείο PSD είναι το layered format της Adobe. Είναι ένα Photoshop Document και είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να κρατάει όλες τις πληροφορίες μιας εργασίας μας. ( Layers/ Blending Options/ Effects.. OΛΑ ) Είναι πολύ χρήσιμο γιατί π.χ. αν σχεδιάσουμε μια "αφίσα" και μετά θέλουμε να αλλάξουμε μόνο την γραμματοσειρά π.χ. ανοίγουμε το PSD και κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε συνεχίζοντας την δουλειά μας από εκεί που την αφήσαμε.

4 PSD Είναι format εργασίας, και δεν το χρησιμοποιούμε για εικόνες στο internet ή στην τυπογραφία. Μια εικόνα PSD μπορεί να μην φαίνετε ακριβώς η ίδια σε άλλον υπολογιστή, π.χ. εάν απουσιάζουν από τον δεύτερο υπολογιστή οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιήθηκαν. Επειδή περιέχει πολλές πληροφορίες (π.χ. Layers) και είναι ασυμπίεστο (ή έχει lossless συμπίεση) έχει πολύ μεγάλο μέγεθος σε σχέση με την ίδια εικόνα π.χ. σε JPEG. Γενικά όταν σχεδιάζουμε κάτι στο Photoshop πρέπει να έχουμε πάντα και την εικόνα σε PSD αρχείο ώστε να μπορούμε να την μεταβάλουμε στο μέλλον εφόσον χρειαστεί.

5 BMP Τα Bitmap files έγιναν απ την Microsoft σαν ένα ασυμπίεστο φορμάτ εικόνας κι’ έτσι είναι τυπικά πολύ μεγαλύτερο αρχείο από άλλα πιο συνηθισμένα. Ουσιαστικά τα BMP αρχεία αποθηκεύουν κάθε pixel μιας εικόνας σε σειρά.

6 GIF Tα gif , Graphics Interchange Format, είναι ένα format για bitmap γραφικά που είναι φτιαγμένο για μικρότερα αρχεία, συμπιεσμένα και με όριο μέχρι 256 χρώματα. Τα gif τα συναντάμε πιο πολύ στο internet που η ταχύτητα μπορεί να είναι το "θέμα", τέλος τα gif υποστηρίζουν animation / κίνηση από πολλά ξεχωριστά frames/εικόνες .

7 GIF Έχει τον περιορισμό μια εικόνα να είναι μέχρι 256 χρώματα.
Υποστηρίζει animation/κίνηση και μέχρι πρόσφατα ήταν ο πιο διαδεδομένος τρόπος για κατασκευή banner στο internet (πριν το flash) Υποστηρίζει Transparency(διαφάνεια) 1-bit. Αυτό είναι χρήσιμο εάν θέλουμε μια εικόνα να μην περιέχει background αλλά ο περιορισμός του 1-bit (δηλαδή μπορούμε για κάθε pixel να ορίσουμε να είναι διαφανές ή εμφανές) κάνει τις Gif διαφανεί εικόνες να φαίνονται απότομα κομμένες στις άκρες. Παρά του περιορισμούς του, παραμένει το δεύτερο πιο διαδεδομένο format εικόνας στο internet μετά το JPG

8 EPS Τα Encapsulated Postscript files υποστηρίζουν εναν συνδυασμό από vector graphics και bitmaps. To Photoshop βασικά κάνει rasterize τα vector γραφικά και τα αλλάζει σε pixels.

9 JPEG, JPG Ίσως το πιο γνωστό φορμάτ για digital photos, μας δίνει ένα μικρού μεγέθους αρχείο λόγο της συμπίεσης αυτού. Σημαίνει Joint Photographer Experts Group Χρησιμοποιεί ένα πάρα πολύ ισχυρό lossy αλγόριθμο συμπίεσης Είναι το πιο διαδεδομένο format στο Internet λόγο του μικρού του μεγέθους και το ότι αναγνωρίζεται από όλους του υπολογιστές και τις συσκευές internet.

10 PNG - Portable Network Graphics
είναι ένα φορμάτ που υποστηρίζει transparency στην εικόνα. Συνήθως είναι μεγαλύτερα αρχεία από τα GIF & JPG λόγω της λίγης δυνατότητας συμπίεσης και του transparency(διαφάνεια) που ονομάζεται deflation. Το βλέπουμε όλο και πιο συχνά στο Web επειδή τα PNG έχουν την δυνατότητα για εικόνες χωρίς background και χρησιμοποιούνται πολύ γι'αυτό τον λόγο. Στο διπλανό παράδειγμα βλέπουμε μια διαφανή εικόνα PNG (τα τετραγωνάκια -σκακιέρα – συμβολίζουν την διαφάνεια).

11 PNG Είναι πιο καινούριο από το GIF και σε μεγάλο βαθμό είναι μια «αναβαθμισμένη έκδοση» αυτού σε δυνατότητες. Έχει lossless συμπίεση, έτσι δεν χάνει ποιότητα αλλά οι PNG εικόνες είναι σχετικά μεγάλες σε μέγεθος. Υποστηρίζει μέχρι 16,7 εκατομμύρια χρώματα αντίθετα με το GIF που επιτρέπει μέχρι 256 χρώματα. Υποστηρίζει Transparency 8-bit έναντι του 1-bit του GIF και έτσι μια εικόνα μπορεί να έχει μερική διαφάνεια σε κάποια σημεία της.

12 TIFF/TIF Tagged Image File Format είναι ένα αρχείο μεγάλης ανάλυσης και το δουλεύουμε συνήθως για φωτογραφίες και μέγιστης ανάλυσης designs. Το TIFF είναι το πιο συνηθές αρχείο που το δουλεύουμε για κάμερες, scanning, printing, και design. Το φορμάτ αυτό ειδικά για εκτύπωση π.χ. αφίσας από είναι το πιο κατάλληλο.

13 RAW Τα αρχεία RAW τα συναντάμε συνήθως σε ακριβές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές υψηλής ανάλυσης. Τα αρχεία RAW είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος και περιέχουν την πληροφορία που τράβηξε ο αισθητήρας της κάμερας χωρίς καμία επεξεργασία. Τα αρχεία αυτά πρέπει να περάσουν από κάποια διαδικασία πριν τα επεξεργαστούμε σαν εικόνες (π.χ. το photoshop έχει ένα υποπρόγραμμα για την εισαγωγή τους σε αυτό). Είναι κάτι σαν «ψηφιακά αρνητικά» αντίστοιχα με τα αρνητικά των αναλογικών φωτογραφιών. Περιέχουν πρόσθετες πληροφορίες (metadata) για την εικόνα όπως τύπος φακού, μοντέλο φωτογραφικής, ώρα, φωτισμός κ.α.)

14 SWF Τα αρχεία SWF δημιουργούνται με το γνωστό πρόγραμμα flash και χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο Internet για animation. Περιέχει μέσα και vector αλλά και pixel πληροφορίες.

15 SVG Scalable Vector Graphics, είναι ένα πολύ διαδεδομένο format για Vector γραφικά. Χρησιμοποιείται από γνωστά sites όπως το istockphoto.com για τα Vector γραφικά του.

16 Αλγόριθμοι συμπίεσης

17 Αλγόριθμοι Συμπίεσης Οι δυο βασικοί τύποι αλγορίθμων για συμπίεση είναι οι: Lossless: Ένας τέτοιος αλγόριθμος συμπιέζει ένα αρχείο αλλά κατά την αποσυμπίεση του δεν υπάρχει απώλεια δεδομένων. Π.χ. ο γνωστός μας αλγόριθμος ZIP είναι lossless και έτσι δεν χάνονται δεδομένα από τα αρχεία που συμπιέζουμε. Έτσι κατά την αποσυμπίεσή τους επιστρέφουν στην αρχική τους μορφή. Lossy: Ένας lossy αλγόριθμος επιτυγχάνει μεγαλύτερη συμπίεση από έναν lossless αφαιρώντας λεπτομέρειες από μια εικόνα οι οποίες δεν είναι πολύ εμφανείς στο μάτι. Όσο βέβαια αυξάνεται η συμπίεση μειώνονται οι λεπτομέρειες τις εικόνες και το αποτέλεσμα της συμπίεσης είναι πολύ πιο εμφανές στον παρατηρητή.

18 Παράδειγμα Lossless Lossy

19


Κατέβασμα ppt "Format και συμπίεση γραφικών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google