Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας ομάδας 2

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας ομάδας 2"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας ομάδας 2

2 Ερευνητική Εργασία α’ τετραμήνου Τάξη: Β’ Λυκείου Παξών
Θέμα Ερευνητικής Εργασίας: Η μέθοδος του Edward De Bono «τα 6 διαφορετικά καπέλα της σκέψης» Παξοί, Σχολικό Έτος Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Λιανού Σταυρούλα ΠΕ17.01

3 Η ομάδα αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:
1 ΑΡΓΥΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ - ΣΤΑΜΑΤΙΑ 2 ΑΤΣΙΟΥΜΠΟΤΑΡΙΤΣΕΙ ΝΑΡΤΣΙΣΑ - ΙΩΑΝΝΑ 3 ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΘΕΟΦΑΝΗΣ 4 ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 5 ΜΠΡΑΧΙΜΑΙ ΝΤΕΡΒΙΣΙΑΝ 6 ΠΑΠΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

4 Η ομάδα μας απάντησε στα παρακάτω ερευνητικά ερωτήματα:
Ποιος είναι ο De Bono; Τι είναι η μέθοδος De Bono; Ποια είναι τα θετικά στοιχεία από την εφαρμογή της μεθόδου; Πως μπορεί να εφαρμοστεί; Τι συμβολίζει το κάθε καπέλο της σκέψης;

5 1) Ποιος είναι ο Edward de Bono;
Είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους στην ιστορία, που έχει συμβάλλει σημαντικά στον τρόπο που σκεφτόμαστε. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους πιο γνωστούς στοχαστές και ως ένας από τους σημαντικότερους εμπειρογνώμονες, στους τομείς της δημιουργικότητας και της πλάγιας σκέψης.

6 2) Τι είναι η Μέθοδος De Bono;
Η μέθοδος των έξι καπέλων δημιουργήθηκε για να παρουσιάσει τους διάφορους τρόπους της σκέψης που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε περιπτώσεις επίλυσης προβλημάτων.

7 Με αυτή τη μέθοδο δεν υπερασπίζεσαι ούτε απορρίπτεις ανοιχτά μία ιδέα.
Σε μια ομάδα που προσπαθεί να επιλύσει ένα πρόβλημα γίνεται η προσέγγιση αυτού, μέσα από διαφορετικές σκοπιές, μέσα από έξι διαφορετικούς τρόπους σκέψης, τους οποίους αντιπροσωπεύει αντίστοιχα κάθε καπέλο.

8 Οι συμμετέχοντες συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους, διότι εστιάζουν σε μία συγκεκριμένη προσέγγιση τη φορά, αντί να εφαρμόζουν διαφορετικές μεθόδους σκέψης ο καθένας.

9 3) Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου
3) Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι τα παρακάτω: Έχουμε τη δυνατότητα να λέμε την γνώμη μας. Μας βοηθά να δούμε και να εξετάσουμε τις διαφορετικές οπτικές, εναλλακτικές και απόψεις. Επικεντρώνουμε τη σκέψη μας και την προσοχή μας στον στόχο που έχουμε βάλει. 

10 Μας προτρέπει να «ζήσουμε» και να αναλύσουμε διαφορετικές καταστάσεις, μας οδηγεί σε μια πιο δημιουργική σκέψη.  Αποτελεί εργαλείο βελτίωσης της επικοινωνίας μας.  Διευκολύνει την διαδικασία λήψης αποφάσεων.

11 Κατά τις ομαδικές εργασίες:
Εξοικονομούμε χρόνο, συμμετέχουμε πιο ενεργά, εύστοχα και αποδοτικά στις συζητήσεις. Βελτιώνουμε την απόδοση, αντιλαμβανόμαστε όλες τις πλευρές μίας κατάστασης, επικοινωνούμε με τρόπο κατανοητό και περιεκτικό, επεξεργαζόμαστε αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, σκεφτόμαστε προσεχτικά και σχολαστικά

12 Ενισχύουμε τη δημιουργική και καινοτομική απόδοση, παράγουμε καινούριες, αποδοτικές ιδέες, ξεπερνάμε το προφανές, εντοπίζουμε ευκαιρίες, απομακρύνουμε τον εγωισμό μας και οδηγούμαστε σε δυναμικά αποτελέσματα.

13 Μέθοδος εφαρμογής Κατά τη διάρκεια εφαρμογής της μεθόδου δεν υπερασπίζεσαι ούτε απορρίπτεις ανοιχτά μια ιδέα. Ανάλογα με το χρώμα του καπέλου που φοράς σκέφτεσαι και παραθέτεις επιχειρήματα ή στοιχεία. 

14 Ο συντονιστής της ομάδας κατά την εφαρμογή της μεθόδου: 1
Ο συντονιστής της ομάδας κατά την εφαρμογή της μεθόδου: 1. Εισηγείται τη μέθοδο. 2. Δημιουργεί ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και σεβασμού των συμμετεχόντων. 3. Θέτει τους κανόνες. 4. Περιγράφει τον ρόλο κάθε καπέλου. 5. Ξεκινά με το γαλάζιο καπέλο. Παρουσιάζει στα μέλη της ομάδας το πρόβλημα/θέμα.

15 6. Φορώντας το εκάστοτε καπέλο, καλεί τα μέλη να φορέσουν το ανάλογο καπέλο. Δίνει οδηγίες, καταγράφει στον πίνακα, κατευθύνει τη ροή της σύσκεψης βάσει των ευρημάτων και τον επιδιωκόμενο σκοπό κλπ. 7. Με το γαλάζιο καπέλο κλείνει τη σύσκεψη αφού γίνει ο τελικός αναστοχασμός.

16 5) Τι συμβολίζει το κάθε καπέλο
Έξι καπέλα της σκέψης

17 Το «Λευκό Καπέλο» είναι το καπέλο που καλεί για ανακάλυψη πληροφοριών και δεδομένων.

18 Το «Πράσινο Καπέλο» είναι το καπέλο της δημιουργικής σκέψης
Το «Πράσινο Καπέλο» είναι το καπέλο της δημιουργικής σκέψης. Αυτός ο τρόπος σκέψης εστιάζει στις δυνατότητες που δίνονται, στις εναλλακτικές και στις νέες ιδέες.

19 Τα «Κίτρινο Καπέλο» συμβολίζει τη φωτεινότητα και την αισιοδοξία
Τα «Κίτρινο Καπέλο» συμβολίζει τη φωτεινότητα και την αισιοδοξία. Είναι οι λόγοι για τους οποίους η ιδέα μας, το προϊόν μας μπορεί να δουλέψει.

20 Το «Μαύρο Καπέλο» είναι ο δικηγόρος του διαβόλου
Το «Μαύρο Καπέλο» είναι ο δικηγόρος του διαβόλου. Είναι οι λόγοι για τους οποίους η ιδέα μας, το προϊόν μας μπορεί να μην δουλέψει.

21 Το «Κόκκινο Καπέλο» συμβολίζει αισθήματα και διαισθήσεις
Το «Κόκκινο Καπέλο» συμβολίζει αισθήματα και διαισθήσεις. Όταν το χρησιμοποιείτε, μπορείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να μοιραστείτε τους φόβους, τις επιθυμίες, το πάθος ή το μίσος που σας δημιουργεί η δημιουργική αυτή ιδέα.

22 Το «Μπλε Καπέλο» σας βοηθά για να οργανώσετε την ιδέα σας
Το «Μπλε Καπέλο» σας βοηθά για να οργανώσετε την ιδέα σας. Είναι ο μηχανισμός που ελέγχει ότι η διαδικασία των Έξι καπέλων έχει γίνει σεβαστή και τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί η αρχική μας ιδέα.

23

24 πηγές


Κατέβασμα ppt "Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας ομάδας 2"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google