Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Τα μέσα αποθήκευσης δεδομένων είναι συσκευές χρήσιμες για την αποθήκευση δεδομένων και πληροφοριών. Στην επιστήμη υπολογιστών συνήθως.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Τα μέσα αποθήκευσης δεδομένων είναι συσκευές χρήσιμες για την αποθήκευση δεδομένων και πληροφοριών. Στην επιστήμη υπολογιστών συνήθως."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Τα μέσα αποθήκευσης δεδομένων είναι συσκευές χρήσιμες για την αποθήκευση δεδομένων και πληροφοριών. Στην επιστήμη υπολογιστών συνήθως θεωρούνται ως η δευτερεύουσα μνήμη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, κατ' αντιδιαστολή με την πρωτεύουσα κύρια μνήμη.

2 Πιο κάτω παρουσιάζονται τα ακόλουθα αποθηκευτικά μέσα:
ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Πιο κάτω παρουσιάζονται τα ακόλουθα αποθηκευτικά μέσα: Διάτρητες Κάρτες Κασέτα μαγνητικής εγγραφής Μαγνητική ταινία Δισκέτα Σκληρός δίσκος Εξωτερικοί σκληροί δίσκοι Οπτικοί δίσκοι Μνήμη USB (Flash Memory) Κάρτα μνήμης (Memory Card)

3 ΔΙΑΤΡΗΤΕΣ ΚΑΡΤΕΣ Επειδή η ποσότητα δεδομένων, η οποία μπορούσε να αποθηκευτεί στις διάτρητες κάρτες δεν ήταν αρκετή, η κύρια λειτουργία της κάρτας δεν ήταν η αποθήκευση μεγάλου αριθμού δεδομένων, αλλά η αποθήκευση ρυθμίσεων και εντολών για διάφορες μηχανές.

4 Κασέτα μαγνητικής εγγραφής
H κασέτα μαγνητικής εγγραφής (compact cassette) ανήκει στην κατηγορία των μαγνητικών ταινιών. Ωστόσο αξίζει ειδικής μνείας μιας και χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ. Μία κασέτα 90 λεπτών μπορούσε να αποθηκεύσει από 700 kB έως και 1 MB δεδομένων στην κάθε της πλευρά. Για την αποθήκευση δεδομένων ενός DVD θα χρειάζονταν δηλαδή κασέτες.

5 Μαγνητική ταινία Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, μαγνητικές ταινίες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από την IBM για αποθήκευση δεδομένων. Ο αποθηκευτικός χώρος των μαγνητικών ταινιών ήταν φορές μεγαλύτερος των καρτών. Σε αυτό το μέσα αποθηκεύονται ακόμη και σήμερα ταινίες που προβάλλονται στον κινηματογράφο.

6 Δισκέτα Το 1969 παρουσιάστηκε η πρώτη δισκέτα (floppy disk). Ήταν μία δισκέτα 8 ιντσών με δικαίωμα ανάγνωσης (όχι εγγραφής) και ο αποθηκευτικός χώρος ήταν της τάξης των 80 ΚΒ. Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή με μαγνητικό τρόπο. Η τάση ήταν: μικρότερο μέγεθος, μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος. Έτσι εμφανίστηκαν οι δισκέτες διαμέτρου 5 1/4 ιντσών για τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές με χωρητικότητα αρχικά 360 kB. Αργότερα αυτές αντικαταστάθηκαν από μικρότερες και λίγο πιο ανθετικές δισκέτες (έχουν σκληρότερο περίβλημα) διαμέτρου 3,5 ιντσών και χωρητικότητα αρχικά 720 KB και τελικά 1,44 MB. Όλες οι δισκέτες απαιτούσαν ειδική συσκευή για ανάγνωση και εγγραφή των δεδομένων και η συσκευή αυτή (drive) βρίσκονταν τοποθετημένη στην κεντρική μονάδα του υπολογιστή. Floppy drive

7 Μέσα στο μηχάνημα μια δισκέτα 8 ιντσών, μπροστά μια δισκέτα 3½ ιντσών.

8 Σκληρός δίσκος

9

10

11 Είδη σκληρών δίσκων: SSDs, HDDs και υβριδικοί δίσκοι
Από τη μία μεριά έχουμε τους κλασικούς σκληρούς δίσκους (HDD, Hard Disk Drives) που στο εσωτερικό τους περιέχουν πραγματικούς μεταλλικούς ή κεραμικούς δίσκους, πάνω στους οποίους μια «κεφαλή» γράφει και διαβάζει τα δεδομένα. Τα δεδομένα αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο ως ακολουθίες bit. Οι κεφαλές γράφουν κάθε bit αλλάζοντας το μαγνητικό πεδίο στην επιφάνεια των μαγνητικών δίσκων και το διαβάζουν απλώς αναγνωρίζοντας το μαγνητικό πεδίο.  Οι σκληροί δίσκοι αυτοί κυκλοφορούν σε μεγέθη 3,5 ή 2,5 ιντσών, ενώ υπάρχουν και μικρότεροι των 1,8 ιντσών που τοποθετούνται σε φορητές συσκευές (π.χ. music players). Οι δίσκοι των 2,5” τυπικά βρίσκονται στα laptops και οι 3,5” στα PCs, για λόγους κατανάλωσης ενέργειας αλλά και χωροταξίας, αν και τα τελευταία χρόνια οι πρώτοι τείνουν να αντικαταστήσουν τους δεύτερους, χάρη στην τεχνολογική πρόοδο. Σε γενικές γραμμές, όσο ταχύτερα περιστρέφεται ο δίσκος τόσο ταχύτερα μεταφέρει/διαβάζει και δεδομένα, αλλά παράλληλα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και εκλύει περισσότερη θερμότητα.

12 SSD Από την άλλη έχουμε τους δίσκους στερεάς κατάστασης (SSD, Solid State Drives), οι οποίοι , δεν έχουν μηχανικά μέρη (κινούμενα μέρη) και αποθηκεύουν τα δεδομένα μέσα σε τσιπάκια. Οι SSD δίσκοι εξελίσσονται με ραγδαίο ρυθμό κυρίως λόγω της χαμηλής τους κατανάλωσης σε ρεύμα (που οφείλεται στην παντελή έλλειψη ηλεκτροκινητήρα. Δίσκο SSD θα βρείτε με χωρητικότητα από 40 GB έως και 512 GB. Διακρίνονται σε μοντέλα με SLC μνήμη και μοντέλα με MLC μνήμη, με τα πρώτα να είναι ταχύτερα και πιο αξιόπιστα, αλλά ακριβότερα και με μικρότερη χωρητικότητα. Θα δείτε ελαφρώς διαφορετικές χωρητικότητες απ’ ότι οι συνηθισμένες από τους HDDs (π.χ. 120 αντί 128, 250 αντί 256 κ.ο.κ.), αυτό διότι ο SSD βάζει κάποια GB πάντα «στην άκρη» και τα χρησιμοποιεί για να κάνει βελτιστοποίηση της απόδοσής του και «τακτοποίηση» των δεδομένων, όταν γεμίζει σιγά-σιγά. HDD vs SSD

13 Πλεονεκτήματα SSD: Μειονεκτήματα SSD:
✔ δε ζεσταίνονται  ✔ δεν κάνουν θόρυβο  ✔ είναι πιο γρήγοροι (ενώ οι μαγνητικοί HDD, αργούν λόγω του ότι οι αναζήτηση των δεδομένων μέσα στο δίσκο, καθυστερεί επειδή θα πρέπει η βελόνα ανάγνωσης να "πάει" στο σωστό σημείο να διαβάσει το δεδομένο και για ένα αρχείο, θα πρέπει να το κάνει πάρα πολλές φορές)  ✔ δεν κινδυνεύουν να καταστρέψουν δεδομένα λόγω δονήσεων  ✔ καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια (έτσι στο laptop η μπαταρία κρατάει περισσότερο) Μειονεκτήματα SSD: ✔ Είναι ακριβοί (Αγοράζετε με τα ίδια λεφτά έναν HDD 1ΤΒ ή έναν SSD 30-60GB !)  ✔ Έχουν συγκεκριμένο αριθμό εγγραφών-επανεγγραφών Αυτό σημαίνει ότι μετά από κάποια χρόνια θα αχρηστευτεί. Πως να χρησιμοποιήσω έναν SSD; Οι ssd είναι οι πλέον κατάλληλοι δίσκοι όχι για αποθήκευση (λόγω του αυξημένου κόστους), αλλά για boot drive. Δηλαδή είναι ότι καλύτερο να bootάρουν τα windows από έναν τέτοιο δίσκο και να τρέχετε όλα σας τα εγκατεστημένα προγράμματα από αυτόν.

14 Εξωτερικοί σκληροί δίσκοι
Κυκλοφορούν σε μεγέθη 2,5 και 3,5 ιντσών

15 Οπτικοί δίσκοι Ο συμπαγής δίσκος CD (Compact Disk) εμφανίστηκε το 1990 και αρχικά ήταν μόνο για ανάγνωση. Άργότερα έγινε επανεγγράψιμος CD-RW. Ο εγγράψιμος Ψηφιακός Δίσκος Πολλαπλών Εγγραφών DVD-R (Digital Versatile Disc Recordable) έκανε την εμφάνιση του το Και στα δύο τα δεδομένα αποθηκεύονται στο αποθηκευτικό μέσο με "κάψιμο" ή όχι. Χρησιμοποιείται laser για την εγγραφή ή την ανάγνωση των δεδομένων. Το CD-ROM έχει χωρητικότητα 700 MB. Το DVD-ROM έχει χωρητικότητα 4,5 GB. Και τα δύο απαιτούν ειδική συσκευή για ανάγνωση και εγγραφή των δεδομένων. Αυτή βρίσκεται στην κεντρική μονάδα του υπολογιστή ή είναι εξωτερική συσκευή, που συνδέεται σε USB υποδοχή. Η συσκευή για το DVD καλύπτει και το CD-ROM. Στα οπτικά μέσα αποθήκευσης ανήκουν και οι δίσκοι Blue-Ray, με πολλαπλάσια χωρητικότητα που φτάνει στα 32GB, χρειάζονται όμως τον κατάλληλο οδηγό ανάγνωσης και εγγραφής.

16 Είδη και μεγέθη οπτικών δίσκων
LaserDisc To 1958 επινοήθηκε η τεχνολογία του LaserDisc (δίσκος μεγάλου μεγέθους με αναλογική αποθήκευση δεδομένων), ωστόσο πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι την πρώτη παρουσίαση του σε κοινό (1972). Το προϊόν ήταν διαθέσιμο στην αγορά το 1978. Δεν ήταν δυνατή η αποθήκευση δεδομένων στο LaserDisc, παρά μόνο η αποθήκευση εικόνας και βίντεο σε αυξημένη ποιότητα συγκριτικά με τις τότε διαθέσιμες τεχνικές CD / CD-R / CD-RW To Compact Disc (CD) είναι το πρώτο ψηφιακό μέσο για αναπαραγωγή μουσικής. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία των Sony και Philips το 1979 και έφτασε στην αγορά στα τέλη του 1982. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 έγινε δημοφιλές και στους υπολογιστές, ενώ με την εγγράψιμη του μορφή (CD-R) και την επανεγγράψιμη (CD-RW) και την παρουσίαση των αντίστοιχων συσκευών εγγραφής/επανεγγραφής, κατέκλυσε κυριολεκτικά την αγορά καλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα χρήσεων. Ένα τυπικό CD μπορεί να αποθηκεύσει 700 ΜΒ δεδομένων, ενώ υπάρχει και έκδοση που φτάνει τα 800 MB.

17 Διαφορά ανάμεσα σε CD και DVD(κάτω)

18 DVD Το DVD (Digital Versatile Disc) είναι ένα CD το οποίο χρησιμοποιεί μία διαφορετική μέθοδο τεχνολογίας laser. Το μήκος κύματος του laser χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία στα 780 nm (Το CD χρησιμοποιεί 625 με 650 nm) γεγονός το οποίο δίνει την δυνατότητα στο DVD να αποθηκεύσει περισσότερα δεδομένα στον ίδιο χώρο. Ένα DVD έχει χωρητικότητα 4,7 GB ενώ τα Dual Layer DVD (διπλής επίστρωσης) έχουν χωρητικότητα 8,5 GB. Χρειάζονται δισκέτες για να αποθηκεύσουν τα δεδομένα ενός DVD ή κασέτες με χρόνο εγγραφής 280 ημερών. Blu-Ray Disc Το Blu-Ray βασίζεται στην τεχνολογία του blue-violet laser και προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες αποθήκευσης συγκριτικά με τα σύγχρονα DVD, επειδή το μήκος κύματος του laser που χρησιμοποιείται είναι μικρότερο σε σχέση με το κόκκινο των DVD. Το Blu-Ray φτάνει τα 25 GB, ενώ η δομή του εγγράψιμου layer το φέρνει πολύ πιο κοντά στο laserdisc.

19 Σύγκριση ειδών οπτικών δίσκων

20 Πως γίνεται το «κάψιμο» (εγγραφή) ενός CD ή DVD

21 Σύγκριση οπτικών δίσκων ως προς την εγγραφή

22 Μνήμη USB (Flash Memory)
Οι μνήμες USB προσφέρουν πιθανά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες φορητές συσκευές αποθήκευσης, κυρίως την δισκέτα. Έχουν συμπαγέστερη μορφή, λειτουργούν ταχύτερα, φυλάσσουν μεγαλύτερο μέγεθος δεδομένων, είναι ανθεκτικές και λειτουργούν πιο αξιόπιστα λόγω της έλλειψης κινούμενων μερών (όπως οι δισκέτες και άλλοι τύποι δίσκων). Επιπλέον, έχει γίνει πλέον κοινό οι υπολογιστές να μην κυκλοφορούν με μονάδες δισκέτας ενώ οι θύρες USB εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε προσωπικό υπολογιστή και φορητό. Η χωρητικότητα κυμαίνεται από 64MB έως πάνω από 512GB, με συνεχείς βελτιώσεις στο μέγεθος και την τιμή ανά gigabyte. Μερικές επιτρέπουν 1 εκατομμύριο εγγραφές/διαγραφές και διατήρηση αποθηκευμένων δεδομένων έως 10 χρόνια, με σύνδεση σε USB έκδοσης 1.1, 2.0 ή 3.0

23 Κάρτα μνήμης (Memory Card)
Κάρτα μνήμης ή κάρτα φλας είναι μια συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε συσκευές όπως ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές κλπ. Οι κάρτες μνήμης είναι μικρές σε μέγεθος, επανεγγράψιμες και διατηρούν τα δεδομένα τους χωρίς την ανάγκη για τροφοδοσία με ρεύμα. Από την εμφάνισή τους την αρχή της δεκαετίας του 2000 έχουν εμφανιστεί αρκετοί τύποι καρτών, όπως SD, miniSD, microSD, MMC xd κ.α. Χρειάζεται ειδική συσκευή ανάγνωσης – εγγραφής (βλέπε την πιο κάτω εικόνα). Οι χωρητικότητες φτάνουν ακόμη και τα 512Gb.


Κατέβασμα ppt "ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Τα μέσα αποθήκευσης δεδομένων είναι συσκευές χρήσιμες για την αποθήκευση δεδομένων και πληροφοριών. Στην επιστήμη υπολογιστών συνήθως."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google