Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιλεγμένα Θέματα ΜΥΥ και Έρευνες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιλεγμένα Θέματα ΜΥΥ και Έρευνες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιλεγμένα Θέματα ΜΥΥ και Έρευνες
Δρ. Πέτρος Τομάρας Καθηγητής Μάρκετινγκ ΤΕΙ Αθήνας

2 Προαγωγή Υγείας Τηλε-φροντίδα στο σπίτι
Δρ. ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΜΑΡΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

3 Η Ευρώπη «γηράσκει»…

4 …με συνέπεια την αύξηση των δαπανών για την υγεία και την φροντίδα ageing and health care and long-term care expenditures appear to be highly related at first sight …” EPC/ECFIN/630-EN final

5 CDC USA (Center for Disease Control):83% των συνολικών δαπανών για την υγεία στις ΗΠΑ οφείλεται σε 6 Χρόνιες παθήσεις Υπέρταση, Χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια, Στεφανιαία Νόσος, Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Διαβήτης και Καρκίνος Αριθμός ασθενών στις Η.Π.Α. : Καρδιαγγειακά Νοσήματα: 71 εκατ. (65 εκατ. - Υπέρταση, 13.2 εκατ.- Στεφανιαία Νόσος, 5.5 εκατ. Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, 5 εκατ. Χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια) Διαβήτης: 20.8 εκατ. Καρκίνος: 10+ εκατ. Ιατρικές Δαπάνες: Καρδιαγγειακά Νοσήματα :$256 δις $ Διαβήτης: $92 δις $ Καρκίνος: $72 δις $ Ref.: 1. AHA statistics update, 2006 2. ADA fact sheet, 2005 3. NCI cancer trends progress report, 2005 update

6 Η Ελλάδα ακολουθεί την γενική τάση…
Αριθμός ατόμων >60 ετών ανά 100 παιδιά Προσδόκιμη μέση διάρκεια ζωής

7 Αναγκαία επομένως η μετεξέλιξη των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και έμφαση σε:
Ανάλυση κόστους-ωφέλειας Αξιολόγηση της συμβολή των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στην Ποιότητα Ζωής των πολιτών Χρήση εναλλακτικών μεθοδολογιών και νέων τεχνολογιών π.χ. τηλεφροντίδα ασθενών με χρόνια νοσήματα Ref.:Λευκή Βίβλος της Επιτροπής της ΕΕ «Μαζί για την υγεία: Στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ για την περίοδο » COM(2007) 630

8 Αναγκαία η ανάλυση κόστους / ποιότητας λόγω:
Αναγκαία η ανάλυση κόστους / ποιότητας λόγω: αύξησης της ζήτησης υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, λόγω γηράσκοντος πληθυσμού αυξημένο επιπολασμό χρόνιων νοσημάτων υψηλότερων επίπεδων εισοδήματος και εκπαίδευσης που συνοδεύονται από αυξημένες απαιτήσεις σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Ref.:Alder J et.al. “The chronic disease burden – An analysis of health risks and health care usage”, Cass Business School, City University, UK. ( 2005)

9 Αναγκαίες οι Δράσεις Προαγωγής Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (1986) όρισε την Προαγωγή Υγείας ως: «..τη διαδικασία που παρέχει τη διευκόλυνση σε άτομα και κοινότητες ανθρώπων να αυξήσουν τον έλεγχο πάνω στους παράγοντες που επιδρούν στην υγεία τους και έτσι να βελτιώσουν την υγεία τους..»

10 Oι προτεραιότητες για την Προαγωγή της Υγείας
τον 21ο αιώνα καθορίζονται ως εξής:       

11 Oι προτεραιότητες για την Προαγωγή της Υγείας
Προώθηση της κοινωνικής ευθύνης για την υγεία: ανάληψη ευθύνης από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να μην διακινδυνεύεται η υγεία. Αύξηση των επενδύσεων για την ανάπτυξη της υγείας: πολυτομεακή προσέγγιση με επιπλέον πόρους για εκπαίδευση, κατοικία, υπηρεσίες υγείας με βάση τις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων (γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων, ιθαγενών, φτωχών, και περιθωριοποιημένων πληθυσμών).       

12 Oι προτεραιότητες για την Προαγωγή της Υγείας
Εδραίωση και διεύρυνση συνεργασιών για την υγεία: πολυτομεακές συνεργασίες με κοινό στόχο την προστασία της κοινωνικής ευεξίας και της υγείας. Αύξηση του δυναμικού της κοινότητας και ενδυνάμωση του ατόμου: βελτίωση δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ατόμων και των κοινωνιών να αναλαμβάνουν δράση οι ίδιοι, μέσα από πρακτική εκπαίδευση, εξάσκηση και πρόσβαση σε πόρους.   

13 Oι προτεραιότητες για την Προαγωγή της Υγείας
Εξασφάλιση υποδομής για την προαγωγή της υγείας: νέοι μηχανισμοί χρηματοδότησης σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, και ανάπτυξη κινήτρων για κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα.   

14 Το 1997, η Διακήρυξη της Τζακάρτα για την Προαγωγή της Υγείας τον 21ο Αιώνα κάνει λόγο για τους καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία τους οποίους αντιμετωπίζει η προαγωγή υγείας, ώστε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο κέρδος υγείας, να συνεισφέρει στη μείωση των ανισοτήτων υγείας, να ισχυροποιήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να οικοδομήσει το κοινωνικό κεφάλαιο. Τελικός στόχος είναι να αυξήσει το προσδόκιμο υγείας και να μικρύνει τις διαφορές ανάμεσα σε χώρες και σε πληθυσμιακές ομάδες.

15 Απαραίτητες προϋποθέσεις για την υγεία είναι:
η ειρήνη, η κατοικία, η μόρφωση, η κοινωνική ασφάλιση, οι κοινωνικές σχέσεις, η τροφή, το εισόδημα, η ισχυροποίηση των γυναικών, το σταθερό οικοσύστημα, η βιώσιμη χρήση των πόρων, η κοινωνική δικαιοσύνη, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ισοτιμία.

16 Άλλοι καθοριστικοί παράγοντες για την υγεία είναι:
το κάπνισμα, η διατροφή, η σωματική άσκηση, το διαιτολόγιο, το αλκοόλ, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους τα άτομα συμπεριφέρονται προς τον εαυτό τους και προς τους άλλους.

17 Οι πρόωροι θάνατοι και οι αναπηρίες οφείλονται κυρίως:
σε ατυχήματα και τραυματισμούς, ψυχικές διαταραχές, καρκίνους, παθήσεις του κυκλοφοριακού και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

18 Η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία είναι η φτώχεια.
Επίσης οι δημογραφικές τάσεις όπως: η αστικοποίηση, η αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων και της συχνότητας των χρόνιων νοσημάτων, η καθιστική ζωή, η αντοχή στα αντιβιοτικά, η κατάχρηση ουσιών και η πολιτική και οικιακή βία απειλούν την ευεξία εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως και: οι επανεμφανιζόμενες λοιμώδεις νόσοι και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

19 Διεθνείς παράγοντες, επίσης, έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία, όπως:
η ενσωμάτωση της παγκόσμιας οικονομίας, των οικονομικών αγορών και του εμπορίου, η πρόσβαση στα μέσα και την τεχνολογία επικοινωνιών, καθώς και η περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω αλόγιστης χρήσης των πόρων.

20 Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο αποτελεσματικής πρόληψης και ευαισθητοποίησης. Η ενημέρωση του κοινού έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να κάνει τους ανθρώπους να υιοθετούν υγιεινότερους τρόπους ζωής. Οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης στα θέματα υγείας επιτυγχάνουν συνήθως μόνον όταν χρησιμοποιούνται μέθοδοι που βοηθούν τους ανθρώπους να κάνουν υγιεινότερες επιλογές στην καθημερινή τους ζωή.

21 Το πρόγραμμα της ΕΕ για τη δημόσια υγεία ( ) περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα υγείας, μέσω της αντιμετώπισης των παραγόντων που βλάπτουν την υγεία και συνδέονται με τη νοσηρότητα και την πρόωρη θνησιμότητα. Για τον σκοπό αυτό έχουν σχεδιαστεί ειδικές δράσεις και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, πληροφόρηση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

22 Η 5Η Υ.ΠΕ. προωθεί την εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου και έχει ξεκινήσει ενημερωτικές εκστρατείες και πρωτοβουλίες για αύξηση της ευαισθητοποίησης π.χ. όσον αφορά τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης, κ.τ.λ.. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών, προωθώντας την καλή υγεία.

23 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 5ης ΥΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 5ης ΥΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

24 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2011 ΤΗΣ 5ΗΣ Υ.ΠΕ

25 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2011 ΤΗΣ 5ΗΣ Υ.ΠΕ

26 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2011 ΤΗΣ 5ΗΣ Υ.ΠΕ

27 ΗΜΕΡΙΔΕΣ 5ΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Α/Α ΤΙΤΛΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΥΝΟΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1 Σεμινάρια Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) Μ.ΕΘ. Γ.Ν. Λαμίας Σε όλα τα Κ.Υ. της 5ης ΥΠΕ 2 Εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού της 5ης ΥΠΕ, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού πρόγραμματος Renewing Health 5η ΥΠΕ Π.Γ.Ν. Λάρισας 18/1/2011 3 Κόβουμε το τσιγάρο κερδίζουμε την ζωή Πνευμονολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Λάρισας 9/2/2011 4 Καθαριότητα στους χώρους του Νοσοκομείου - Διαχείριση Ιατρικών Αποβλήτων 9 & 10/2/2011 5 Συντονισμός δράσεων αρμόδιων φορέων Ν. Λάρισας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) Θεσαλονίκης 8/3/2011 6 Βελτίωση της Oργάνωσης και Διοίκησης των Κέντρων Υγείας και της Eξυπηρέτησης των Xρηστών των Υπηρεσιών Υγείας 6/4/2011 7 Λοιμώξεις και Αντιμικροβιακή Θεραπεία στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.) σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) Λάρισα (ΗΟΤΕL IMPERIAL) 15 & 16/4/2011 8 Σύγχρονες προκλήσεις στην διατροφή του ανθρώπου Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Λάρισας 12/5/2011 9 Hμερίδα για οικονομικά θέματα ΕSY.net -Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ΥΥΚΑ & 5η ΥΠΕ Γ.Ν. Λαμίας 2/6/2011 10 Διαχείρηση φαρμάκου, Κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση 25/10/2011

28 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ RENEWING HEALTH
για την αξιολόγηση των υπηρεσιών τηλεφροντίδας κατ΄οίκον ασθενών με χρόνιες παθήσεις

29 «Tηλεφροντίδα ή Τηλεπρόνοια»
Ref.: «Τηλεϊατρική στην Πράξη», Περδικούρη Μ., Γιόβας Π. και συν. Εκδόσεις «εν Πλώ» Aθήνα 2005

30 e-health: ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ .... αλλά και ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ...
Αξιολόγης Κόστους /Αποτέλεσματων

31 Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έχει στόχο την ενοποίηση και το καθορισμό των αναγνωρίσιμων και αποδεκτών standards στη παροχή τηλεϊατρικών υπηρεσιών για χρόνια νοσήματα. Στο πλαίσια αυτό θα επιδιωχθεί η εξαγωγή κλινικών συμπερασμάτων σε πρακτικό επίπεδο εφαρμογής των υπηρεσιών σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, κατά συνέπεια άμεσα αξιοποιήσιμων από τη χώρα μας για παροχή υπηρεσιών καθημερινής κλινικής πράξης. Τέλος θα αντιμετωπισθούν κρίσιμα θέματα οργάνωσης, διοίκησης και ασφαλιστικής κάλυψης των υπηρεσιών και θα αξιολογηθούν και αντιμετωπιστούν κάτω από το πρίσμα αυτό οι επί μέρους διαφοροποιήσεις των κρατών – μελών.

32 Χρηματοδότηση – Εταίροι (Ελλάδα) :
Χρηματοδότηση – Εταίροι (Ελλάδα) : Ευρωπαϊκή Επιτροπή (CIP PSP-ICT) 5η ΥΠΕ – ΥΥΚΑ Ψηφιακή Κοινότητα Δήμων Κεντρικής Ελλάδας Δήμος Τρικκαίων e-trikala AE Δήμου Τρικκαίων

33 Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια (καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτης τύπου 2) και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας της Ψηφιακής κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και του Δήμου Τρικκαίων, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλε-σακχαρόμετρο), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο δημοτικό κέντρο τηλεφροντίδας και από εκεί μέσω του διαδικτύου (internet) στον ειδικό γιατρό της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

34 Σχηματική Απεικόνιση Ροής Δεδομένων και Διαδικασίων Προγράμματος Τηλεφροντίδας

35 Συσκευές Βιολογικής Τηλεμετρίας μέσω κινητού τηλεφώνου που παραχωρούνται δωρέαν στους ασθενείς
ΤΗΛΕ-ΠΙΕΣΟΜΕΤΡΟ ΚΙΝΗΤΟ-BLUETOOTH ΤΗΛΕ-ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΟ ΤΗΛΕ- ΟΞΥΜΕΤΡΟ ΤΗΛΕ-ΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΛΕ-ΣΑΚΧΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΗΛΕ-ΖΥΓΑΡΙΑ

36 Μέσω του προγράμματος τηλεφροντίδας επιτυγχάνεται τακτική ιατρική παρακολούθηση, παραμέτρων όπως: το βάρος του σώματος, την αρτηριακή πίεση κ.τ.λ, με τη χρήση τηλεϊατρικών συσκευών χωρίς να είναι ανάγκη να πηγαίνουν τόσο συχνά στο Νοσοκομείο. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα αποστέλλονται αυτόματα στο Κέντρο Τηλεφροντίδας, και θα ερμηνεύονται από τους θεράποντες ιατρούς της 5ης ΥΠΕ στο ΠΓΝΛ. Τηλεμέτρηση Αρτηριακής Πίεσης μέσω κινητού τηλεφώνου Τηλεκαρδιογράφημα

37 Τηλεσπιρομέτρηση Τηλε-σπιρόμετρο

38 Τηλεϊατρική Παρακολούθηση Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 κατ’ οίκον

39 Online Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φακέλος Προγράμματος Τηλεφροντίδας

40 Οι μετρήσεις των ασθενών την τηλεφροντίδας από ολόκληρη την Θεσσαλία αξιολογούνται από τους ιατρούς του ΠΓΝΛ

41 ΚΛΙΝΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ RENEWING HEALTH ομαδοποιημένα σε 7 ομάδες νοσημάτων Σύνολο 7900 ασθενείς Διπλή προοπτική πολυκεντρική κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση των υπηρεσιών, γνωστοποιημένη στο ΕΟΦ και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων

42 Ασθενείς Renewing Health
στην Κεντρική Ελλάδα ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Αριθμός Ασθενών Σακχ. Διαβήτης τύπου 2 Ομάδα Παρέμβασης 100 Ομάδα Ελέγχου 80 Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια Χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια 50 ΣΥΝΟΛΟ 510

43 Συναντήσεις ομάδας έργου

44 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

45 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΠΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Ποσοτική έρευνα με προσωπικές συνέπειες και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Μέγεθος δείγματος 964 σπουδαστές Χρόνος διεξαγωγής Μάιος 2000

46 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ποια είναι η στάση σας απέναντι στο κάπνισμα; 1
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1.Ποια είναι η στάση σας απέναντι στο κάπνισμα;   Δεν έχω καπνίσει ποτέ Έχω καπνίσει μερικές φορές Είμαι καπνιστής: Περισσότερα από 10 χρόνια Λιγότερα από 10 χρόνια Κάπνισμα τακτικά αλλά το έκοψα   Για όσους δεν καπνίζουν:   2. Νομίζεις ότι μπορεί να δοκιμάσεις να καπνίζεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο;   Ναι Όχι   3. Νομίζεις ότι μπορεί να δοκιμάσεις να καπνίσεις μέσα στον επόμενο μήνα; Ναι Όχι   4. Πόσο σίγουρος είσαι ότι δεν θα δοκιμάσεις να καπνίσεις στο επόμενο εξάμηνο;   Πολύ σίγουρος/η Αρκετά σίγουρος/η Είναι δύσκολο να πω Δεν είμαι σίγουρος/η Δεν είμαι καθόλου σίγουρος/η

47 Για όσους έχουν καπνίσει: 5. Σε ποια ηλικία κάπνισες για πρώτη φορά; 5
Για όσους έχουν καπνίσει:   5. Σε ποια ηλικία κάπνισες για πρώτη φορά;   Άλλη και ποια 6. Τόποι στους οποίους έχεις καπνίσει.   Σχολείο Καφετέρια Πάρτι 6.4   Εκδρομή 6.5   Σπίτι 6.6   Άλλο   7. Έχεις κόψει εντελώς το κάπνισμα;   Ναι, περισσότερο από έξι μήνες Ναι, πριν από 4 με 6 μήνες Ναι, το τελευταίο τρίμηνο Όχι, συνεχίζω να καπνίζω   8. Σκοπεύεις να κόψεις το κάπνισμα μέσα στον επόμενο μήνα; Ναι Όχι Το έκοψα ήδη

48 Για όλους: 9. Οι γονείς σου καπνίζουν; 9. 1 Ναι 9. 1. 1 Ο πατέρας 9. 1
Για όλους:   9. Οι γονείς σου καπνίζουν;   Ναι Ο πατέρας Η μητέρα Όχι   10. Οι φίλοι σου καπνίζουν;   Ναι Όχι Μερικοί

49 11. Οι επόμενες ερωτήσεις αφορούν συμπεριφορές σχετικά με το κάπνισμα
 11. Οι επόμενες ερωτήσεις αφορούν συμπεριφορές σχετικά με το κάπνισμα. Σημειώστε το 1 εάν διαφωνείτε απόλυτα με την φράση και το 5 εάν συμφωνείτε απόλυτα. Για ενδιάμεσες απόψεις, σημειώστε τους αριθμούς 2 έως Το κάπνισμα κάνει τα παιδιά να απολαμβάνουν την εκτίμηση των άλλων παιδιών Τα παιδιά που καπνίζουν έχουν περισσότερους φίλους Τα παιδιά που καπνίζουν έχουν περισσότερα ραντεβού Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την υγεία των άλλων Το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία Ο καπνός του τσιγάρου ενοχλεί τους άλλους ανθρώπους Το κάπνισμα είναι μία βρώμικη συνήθεια Το κάπνισμα κάνει τα δόντια κίτρινα Το κάπνισμα του τσιγάρου απομακρύνει την ένταση Το κάπνισμα του τσιγάρου είναι ευχάριστο Το κάπνισμα του τσιγάρου βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις

50   12. Πόσο επηρεάζεστε και θέλετε να καπνίσετε στις καταστάσεις που ακολουθούν; 1. Δεν επηρεάζομαι καθόλου 2. Δεν επηρεάζομαι πολύ 3. Επηρεάζομαι λίγο 4. Επηρεάζομαι πολύ 5. Επηρεάζομαι παρά πολύ   12.1 Όταν συζητάς με τους φίλους σου και ηρεμείς Όταν διασκεδάσεις Όταν είσαι ένα μέλος της οικογένειας που καπνίζει Όταν τα πράγματα δεν γίνονται όπως τα θέλεις και έχεις άγχος Όταν έχεις ένταση και στρες Όταν χρειάζεσαι κάτι να σε στηρίζει σε μία δύσκολη μέρα Με φίλους σε πάρτι Όταν θέλεις να είσαι μέρος του πλήθους  

51 12. 9. Όταν ενοχλείσαι να είσαι μη καπνιστής. 1 2 3 4 5 12. 10
12.9 Όταν ενοχλείσαι να είσαι μη καπνιστής Όταν οι άλλοι λένε πόσο τους αρέσει να καπνίζουν Όταν θέλεις να γνωρίσεις την αίσθηση του καπνίσματος Όταν θέλεις να γνωρίσεις την αίσθηση του τσιγάρου Όταν οι φίλοι μου καπνίζουν και το απολαμβάνουν Όταν μου τα προσφέρουν τσιγάρο Όταν οι φίλοι μου, μου προσφέρουν τσιγάρο Όταν είναι δύσκολο να αρνηθώ την προσφορά του τσιγάρου Όταν ζητάω ένα τσιγάρο Όταν έχω άγχος και ένταση Όταν χρειάζομαι κάτι να με στηρίξει μία δύσκολη μέρα Όταν είμαι θυμωμένος με κάτι

52 1. Ποια είναι η στάση σας απέναντι στο κάπνισμα;
Frequency Valid Percent Δεν έχω καπνίσει ποτέ 221 22,9% Έχω καπνίσει μερικές φορές 212 22,0% Είμαι καπνιστής 464 48,1% Κάπνιζα τακτικά αλλά το έκοψα 67 7,0% Σύνολα 964 100,0%

53 1.3 Είμαι καπνιστής Frequency Valid Percent Περισσότερα από 10 χρόνια
1.3 Είμαι καπνιστής Frequency Valid Percent Περισσότερα από 10 χρόνια 48 10,3% Λιγότερα από 10 χρόνια 394 84,9% Δεν Γνωρίζω / Δεν Απαντώ 22 4,7% Σύνολο 464 100,0%

54 Νομίζεις ότι μπορείς να δοκιμάσεις να καπνίζεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο;
Frequency Valid Percent ΝΑΙ 17 7,7% ΌΧΙ 204 92,3% Σύνολα 221 100,0% Νομίζεις ότι μπορείς να δοκιμάσεις να καπνίζεις μέσα στον επόμενο μήνα; Frequency Valid Percent ΝΑΙ 12 5,4% ΌΧΙ 209 94,6% Σύνολα 221 100,0%

55 2.3 Νομίζεις ότι μπορείς να δοκιμάσεις να καπνίζεις μέσα στον επόμενο μήνα/εξάμηνό;

56 Δεν είμαι καθόλου σίγουρος/η 2 0,9% Σύνολα 221 100,0%
4. Πόσο σίγουρος είσαι ότι δεν θα δοκιμάσεις να καπνίσεις στο επόμενο εξάμηνο; Frequency Valid Percent Πολύ σίγουρος/η 141 63,8% Αρκετά σίγουρος/η 59 26,7% Είναι δύσκολο να πω 13 5,9% Δεν είμαι σίγουρος/η 6 2,7% Δεν είμαι καθόλου σίγουρος/η 2 0,9% Σύνολα 221 100,0%

57 5. Σε ποια ηλικία κάπνισες για πρώτη φορά;
5. Σε ποια ηλικία κάπνισες για πρώτη φορά; Frequency Valid Percent Κάτω από 14 ετών 110 14,8% 15 ετών 117 15,7% 16 ετών 138 18,6% 17 ετών 219 29,5% 18 ετών 44 5,9% 19 ετών 33 4,4% 20 ετών 34 4,6% 21 ετών και άνω 17 2,3% Δεν απαντώ 31 4,2% Σύνολα 743 100,0%

58 5. Σε ποια ηλικία κάπνισες για πρώτη φορά;

59 6. Σε ποιους χώρους έχεις καπνίσει;
Έχουν καπνίσει Ποσοστό Καφετέρια 81,4 Πάρτι 75,2 Εκδρομή 68,1 Σπίτι 62,9 Σχολείο 62,2

60 7. Έχεις κόψει εντελώς το κάπνισμα;
Frequency Valid Percent Ναι, περισσότερο από έξι μήνες 105 14,1% Ναι, πριν από 4-6 μήνες 34 4,6% Ναι το τελευταίο τρίμηνο 43 5,8% Όχι συνεχίζω να καπνίζω 561 75,5% Σύνολα 743 100,0% 743

61 8. Σκοπεύεις να κόψεις το κάπνισμα μέσα στον επόμενο μήνα;
Frequency Valid Percent ΝΑΙ 68 9,2% ΟΧΙ 462 62,2% Το έκοψα ήδη 126 17,0% Δεν απάντησαν 87 11,7 Σύνολα 743 100,0%

62 9. Οι γονείς σου καπνίζουν;
Frequency Valid Percent Πατέρας 225 30,3% Μητέρα 67 9,0% Και οι δύο 81 10,9% Κανείς από τους δύο 370 49,8% Σύνολα 743 100,0%

63 ΕΠΙΡΡΟΗ ΓΟΝΕΩΝ

64 10. Οι φίλοι σου καπνίζουν;
Frequency Valid Percent ΟΧΙ 11 1,5% ΝΑΙ 251 33,8% Μερικοί 481 64,7% Σύνολα 743 100,0%

65 ΕΠΙΡΡΟΗ ΦΙΛΩΝ

66 Ερώτηση 11 Επίπεδα συμφωνίας/διαφωνίας (ποσοστά) Διαφωνώ 2 3 4 Συμφωνώ
Ομάδα 1 (Κοινωνικές συναναστροφές αποδοχή) Γενική εκτίμηση 57,8 16,8 15,6 6,8 Βοήθα στις φιλίες 63,7 15,1 14,7 3,7 2,7 Περισσότερα ραντεβού 69,1 12 11,9 3,6 3,3 Ομάδα 2 (Επιπτώσεις στην Υγεία, παθητικό κάπνισμα, εμφάνιση) Βλαβερό 1,6 6,2 10,8 78,3 Βλαβερό για τους άλλους 3,4 14,3 23,7 54,9 Ενοχλητικό για τους άλλους 1,9 16,9 28,4 49,8 Κάνει τα δόντια κίτρινα 5,6 18,6 22,8 49,2 Βρώμικη συνήθεια 12,2 12,1 27,5 18 30,1 Ομάδα 3 (Φορτισμένες ψυχολογικές καταστάσεις) Απομακρύνει την ένταση 12,7 11,8 32,9 24,2 18,5 Είναι ευχάριστο 15,2 30,3 21,9 20,4 Βοηθάει σε δύσκολες καταστάσεις 17,3 16,1 14

67 Ερώτηση 11 Διαφωνώ 2 3 4 Συμφωνώ Ομάδα 1
Επίπεδα συμφωνίας/διαφωνίας (Frequency) Διαφωνώ 2 3 4 Συμφωνώ Ομάδα 1 (Κοινωνικές συναναστροφές αποδοχή) Γενική εκτίμηση 557 162 150 66 29 Βοήθα στις φιλίες 614 146 142 36 26 Περισσότερα ραντεβού 666 116 115 35 32 Ομάδα 2 (Επιπτώσεις στην Υγεία, παθητικό κάπνισμα, εμφάνιση) Βλαβερό 33 138 228 529 Βλαβερό για τους άλλους 15 60 104 755 Ενοχλητικό για τους άλλους 18 163 274 480 Κάνει τα δόντια κίτρινα 118 117 265 174 290 Βρώμικη συνήθεια 54 179 220 474 Ομάδα 3 (Φορτισμένες ψυχολογικές καταστάσεις) Απομακρύνει την ένταση 122 114 317 233 178 Είναι ευχάριστο 147 292 211 197 Βοηθάει σε δύσκολες καταστάσεις 167 155 135

68 Ερώτηση 11 Ομάδα 1 (Κοινωνικές συναναστροφές - αποδοχή)
Ερώτηση 11 Ομάδα 1 (Κοινωνικές συναναστροφές - αποδοχή)

69 Ερώτηση 11 Ομάδα 2 (Επιπτώσεις – Παθητικό Κάπνισμα - Εμφάνιση)
Ερώτηση 11 Ομάδα 2 (Επιπτώσεις – Παθητικό Κάπνισμα - Εμφάνιση)

70 Ερώτηση 11 Ομάδα 3 (Φορτισμένες ψυχολογικές καταστάσεις)
Ερώτηση 11 Ομάδα 3 (Φορτισμένες ψυχολογικές καταστάσεις)

71 ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Valid Percent)
Ερώτηση 12 Ομάδα Α ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Valid Percent) ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Καθόλου Λίγο Μέτρια Πολύ Πάρα Πολύ Ομάδα Α Όταν συζητάς με φίλους και ηρεμείς 33,6 11,3 24,4 17,9 12,8 Όταν είμαι με ανθρώπους που καπνίζουν 32,2 13,6 25,2 17,1 11,9 Όταν οι φίλοι μου καπνίζουν και το απολαμβάνουν 34,9 16,0 23,5 13,2 12,4 ‘Όταν μου προσφέρουν τσιγάρο 33,2 15,2 23,7 14,8 13,1 Όταν οι φίλοι μου, μου προσφέρουν τσιγάρο 29,7 14,5 23,4 16,2 Όταν είναι δύσκολο να αρνηθώ την προσφορά του τσιγάρου 36,3 13,8 24,0 Όταν χρειάζομαι κάτι να με στηρίξει μια δύσκολη μέρα 31,0 11,5 21,8 18,5 17,2

72 ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Frequency)
Ερώτηση 12 Ομάδα Α ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Frequency) ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Καθόλου Λίγο Μέτρια Πολύ Πάρα Πολύ Ομάδα Α Όταν συζητάς με φίλους και ηρεμείς 324 109 235 173 123 Όταν είμαι με ανθρώπους που καπνίζουν 310 131 243 165 115 Όταν οι φίλοι μου καπνίζουν και το απολαμβάνουν 336 154 227 127 120 ‘Όταν μου προσφέρουν τσιγάρο 320 147 228 143 126 Όταν οι φίλοι μου, μου προσφέρουν τσιγάρο 286 140 226 156 Όταν είναι δύσκολο να αρνηθώ την προσφορά του τσιγάρου 350 133 231 Όταν χρειάζομαι κάτι να με στηρίξει μια δύσκολη μέρα 299 111 210 178 166

73 Ερώτηση 12 Ομάδα A

74 ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Valid Percent)
Ερώτηση 12 Ομάδα Β ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Valid Percent) ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Καθόλου Λίγο Μέτρια Πολύ Πάρα Πολύ Ομάδα Β Μέλος οικογένειας που καπνίζει 43,8 15,6 22,7 10,8 7,2 Όταν θέλεις να γνωρίσεις την αίσθηση του καπνίσματος 32,9 16,8 31,0 11,5 7,8 Όταν θέλεις να γνωρίσεις την αίσθηση του τσιγάρου 32,2 16,1 31,8 11,9 8,0

75 ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Frequency)
Ερώτηση 12 Ομάδα Β ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Frequency) ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Καθόλου Λίγο Μέτρια Πολύ Πάρα Πολύ Ομάδα Β Μέλος οικογένειας που καπνίζει 422 150 219 104 69 Όταν θέλεις να γνωρίσεις την αίσθηση του καπνίσματος 317 162 299 111 75 Όταν θέλεις να γνωρίσεις την αίσθηση του τσιγάρου 310 155 307 115 77

76 Ερώτηση 12 Ομάδα B

77 ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Valid Percent)
Ερώτηση 12 Ομάδα Γ ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Valid Percent) ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Καθόλου Λίγο Μέτρια Πολύ Πάρα Πολύ Ομάδα Γ Όταν θέλεις να είσαι μέρος του πλήθους 57,8 17,0 17,2 5,5 2,5 Όταν ενοχλείσαι να είσαι μη καπνιστής 62,7 14,0 16,3 4,6 Όταν οι άλλοι λένε πόσο τους αρέσει να καπνίζουν 57,4 15,6 18,6 6,6 1,9

78 ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Frequency)
Ερώτηση 12 Ομάδα Γ ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Frequency) ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Καθόλου Λίγο Μέτρια Πολύ Πάρα Πολύ Ομάδα Γ Όταν θέλεις να είσαι μέρος του πλήθους 557 164 166 53 24 Όταν ενοχλείσαι να είσαι μη καπνιστής 604 135 157 44 Όταν οι άλλοι λένε πόσο τους αρέσει να καπνίζουν 553 150 179 64 18

79 Ερώτηση 12 Ομάδα Γ

80 ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Valid Percent)
Ερώτηση 12 Ομάδα Δ ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Valid Percent) ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Καθόλου Λίγο Μέτρια Πολύ Πάρα Πολύ Ομάδα Δ Όταν διασκεδάζεις 21,5 8,8 21,2 21,7 26,9 Όταν έχεις άγχος 22,9 12,9 20,5 23,1 Όταν έχεις ένταση και στρες 23,2 10,3 19,6 19,3 27,6 Με φίλους σε πάρτι 22,4 10,4 21,0 23,3 Όταν ζητάω ένα τσιγάρο 25,1 7,6 20,6 18,0 28,6 Όταν έχω άγχος και ένταση 24,2 10,8 19,5 18,5 27,1

81 ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Frequency)
Ερώτηση 12 Ομάδα Δ ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ (Frequency) ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Καθόλου Λίγο Μέτρια Πολύ Πάρα Πολύ Ομάδα Δ Όταν διασκεδάζεις 207 85 204 209 259 Όταν έχεις άγχος 221 124 198 223 Όταν έχεις ένταση και στρες 224 99 189 186 266 Με φίλους σε πάρτι 216 100 202 225 Όταν ζητάω ένα τσιγάρο 242 73 199 174 276 Όταν έχω άγχος και ένταση 233 104 188 178 261

82 Ερώτηση 12 Ομάδα Δ

83 Πόσο επηρεάζεστε και θέλετε να καπνίσετε όταν έχετε άγχος και ένταση
ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ Δεν επηρεάζομαι καθόλου 73,15 % 14,60 % Δεν επηρεάζομαι πολύ 15,74 % 11,98 % Επηρεάζομαι λίγο 6,02 % 16,80 % Επηρεάζομαι πολύ 3,70 % 23,14 % Επηρεάζομαι πάρα πολύ 1,39 % 33,47 % Σύνολα 100,00 %

84 Πόσο επηρεάζεστε και θέλετε να καπνίσετε όταν είστε θυμωμένοι με κάτι ή κάποιον
ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ Δεν επηρεάζομαι καθόλου 79,63 % 18,68 % Δεν επηρεάζομαι πολύ 12,96 % 9,62 % Επηρεάζομαι λίγο 4,17 % 16,21 % Επηρεάζομαι πολύ 1,85 % 22,80 % Επηρεάζομαι πάρα πολύ 1,39 % 32,69 % Σύνολα 100,00 %

85 Τα Βασικά και Χρήσιμα Ευρήματα είναι:
Οι μισοί σπουδαστές περίπου δηλώνουν καπνιστές. Αυτοί που δεν καπνίζουν εμμένουν σταθερά στην επιλογή τους να μην καπνίζουν, όπως και αυτοί που καπνίζουν. Κρίσιμη ηλικία πριν τα 17 έτη. Το 78,6 % αρχίζει να καπνίζει μέχρι 17 ετών. Όσο απομακρύνονται οι σπουδαστές από χώρους ελεγχόμενους (σπίτι, σχολείο) σε πιο ελεύθερους χώρους τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να καπνίσουν. Οι γονείς που δεν καπνίζουν δεν αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους. Αποτελεί όμως σε μεγαλύτερο βαθμό πρότυπο ο πατέρας που καπνίζει.

86 Τα Βασικά και Χρήσιμα Ευρήματα είναι:
Οι φίλοι αποτελούν πρότυπο για τους σπουδαστές που καπνίζουν (μόνο το 1,5% των φίλων αυτών που καπνίζουν δεν καπνίζει). Δεν συμφωνούν ότι το κάπνισμα βοηθά στη κοινωνική αποδοχή. Συμφωνούν ότι είναι βλαβερό στην υγεία, αλλά σε χαμηλότερο βαθμό για τους παθητικούς καπνιστές. Γενικώς οι σπουδαστές αρνούνται ότι παρασύρονται να καπνίζουν από παράγοντες που δείχνουν εξάρτηση και επιρροή, αλλά η έντονη συσχέτιση με φίλους που καπνίζουν δείχνει ότι επηρεάζονται, αλλά αυτοί δεν το δέχονται. Δηλώνουν ότι είναι συνειδητή δική τους απόφαση. Οι καπνιστές συνδέουν το κάπνισμα περισσότερο από τους μη καπνιστές με το άγχος, την ένταση και την ψυχολογική πίεση.

87 ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η κρίσιμη ηλικία για τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά του καπνίσματος είναι μέχρι 17 ετών. Οι σπουδαστές δεν δέχονται ότι επηρεάζονται από άλλους παράγοντες όταν καπνίζουν. Δηλώνουν ότι είναι συνειδητά δική τους απόφαση. Οι σπουδαστές επηρεάζονται να καπνίζουν σε νεαρές ηλικίες όταν απομακρύνονται από το σπίτι και με τη συμβολή των φίλων.

88 ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ


Κατέβασμα ppt "Επιλεγμένα Θέματα ΜΥΥ και Έρευνες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google