Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Κοινωνική Μάθηση» Α.Bandura

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Κοινωνική Μάθηση» Α.Bandura"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Κοινωνική Μάθηση» Α.Bandura
Ανδρέας Θεοδώρου Ξένια Ντβέικ Χαρούλα Ρούφα

2 «Most of the images of reality on we base our actions are really based on vicarious experience…»A.Bandura

3 Εισαγωγή Ο Άλμπερτ Μπαντούρα είναι ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Είναι ο εισηγητής της θεωρίας κοινωνικής μάθησης,της κοινωνιογνωστικής θεωρίας και της θεωρίας αυτοαποτελεσματικότητας και είναι υπεύθυνος για το πείραμα με τη κούκλα Μπόμπο(Bobo Doll experiment).

4 Θεωρία Κοινωνικής Μάθησης
Ορισμός κοινωνικής μάθησης Παρατήρηση και μοντελοποίηση συμπεριφοράς Αυτοκαθοδήγηση,αυτοενίσχυση,αυτοέλεγχος (Αποστολοπούλου,2012)

5 Το πείραμα με τη κούκλα Μπόμπο

6 Τι συμπεριλαμβάνει η μίμηση προτύπων;
Προσοχή Διατήρηση Κινητική αναπαραγωγή Κίνητρα

7 Παράδειγμα κοινωνικής μάθησης
Ο Albert Bandura πίστευε ότι η τηλεόραση αποτελεί πεδίο μίμησης προτύπων.

8 Επέκταση της κοινωνικής μάθησης:κοινωνιογνωστική θεωρία

9 Κοινωνιογνωστική θεωρία + διαμόρφωση ανθρώπινης συμπεριφοράς
Δυνατότητα συμβολισμού Δυνατότητα προγραμματικής δράσης Δυνατότητα να μαθαίνει το άτομο δι’άντιπροσώπου Δυνατότητα αυτορρύθμισης Δυνατότητα μεταγνώσης

10 Σύνδεση κοινωνιογνωστικής θεωρίας + επαγγελματικής επιλογής
Ρυθμιστής του επαγγελματικού «παιχνιδιού» γίνεται καθένας από μας, αφού έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει, να διαχειρίζεται τις επαγγελματικές του αποφάσεις και επιθυμίες. (Σιδηροπούλου-Δημάκου & al.,2008)

11 Τι είναι η αυτεπάρκεια ή αλλιως αυτοαποτελεσματικότητα;
Τι είναι η αυτεπάρκεια ή αλλιως αυτοαποτελεσματικότητα; Η έννοια της αυτεπάρκειας (self-efficacy), ορίζεται ως «η υποκειμενική κρίση του ατόμου όσον αφορά την ικανότητά του να ακολουθήσει μια πορεία ενεργειών που θα αποδειχτεί αποτελεσματική σε μια συγκεκριμένη κατάσταση».

12 Πηγές πληροφόρησης σχετικά με την αυτεπάρκεια ή αυτοαποτελεσματικότητα
Οι προηγούμενες επιδόσεις, η έμμεση μάθηση, η λεκτική πειθώ, και η φυσιολογία και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου.

13 Aυτεπάρκεια και προσωπική ιστορία του ατόμου
Η οικογένεια Το σχολείο Συνομίληκοι

14 Στο χώρο της επαγγελματικής συμβουλευτικής
Η αυτοαποτελεσματικότητα περιεχομένου. Η αυτοαποτελεσματικότητα διαδικασίας λήψης απόφασης. (παρουσίαση Αργυροπούλου)

15 Ερωτήματα που απασχολούν τον Σύμβουλο
Ποια είναι η αυτεπάρκεια του πελάτη για διάφορες επαγγελματικές επιλογές; Ποιες είναι οι προσδοκίες αποτελέσματος του πελάτη για διάφορες επαγγελματικές επιλογές; Ποιες εμπειρίες μάθησης έχει ο πελάτης; Ποιες επιλογές έχει αποκλείσει ο πελάτης; Ποια είναι η αυτεπάρκεια του πελάτη στη λήψη επαγγελματικής απόφασης; Είναι οι προσδοκίες αποτελέσματος του πελάτη ρεαλιστικές; Ποιοι είναι οι στόχοι του πελάτη;

16 Η Κοινωνικογνωστική Θεωρία Σταδιοδρομίας(ΚΘΣ)
Η Κοινωνικογνωστική Θεωρία Σταδιοδρομίας (Κατσίκης & Συγκολλίτου,) αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση στην έρευνα, στη συμβουλευτική ψυχολογία και στην επαγγελματική συμβουλευτική ειδικότερα. Σκοπός της είναι η κατανόηση των διαδικασιών με βάση τις οποίες το άτομο σχηματίζει ενδιαφέροντα, κάνει επιλογές, επιτυγχάνει διαφορετικές επιδόσεις και επιδεικνύει επιμονή κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών και επαγγελματικών ενεργειών.

17 Προσδοκίες ικανότητας VS Προσδοκίες αποτελέσματος

18 Βιβλιογραφία Αποστολοπούλου. Δ, (2012). Οι Θεωρίες Μάθησης και η Ενσωμάτωσή τους στο Εκπαιδευτικό Λογισμικό.Διπλωματική εργασία. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Μαθηματικά & σύγχρονες εφαρμογές: κατεύθυνση πληροφορική στην εκπαίδευση» Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Μαθηματικών: Πάτρα. Αργυροπούλου.Κ. Συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός.Τομέας Παιδαγωγικής,Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σιδηροπούλου-Δημάκου,Δ.,Αλεξοπούλου,Γ.,Αργυροπούλου,Α.,Δρόσος.Ν.,Ταμπούρη,Σ. (2008).Σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός.Πανεπιστήμιο Αθηνών,Τομέας Ψυχολογίας. Kατσίκης, Δ. & Συγκολλίτου,Ε. Η κοινωνικογνωστική θεωρία ενδιαφερόντων και στόχων επιλογής κατα Holland σε Έλληνες μαθητές μέσης εφηβικής ηλικίας. Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κολιάδης.Α,(1994).Θεωρίες μάθησης και εκπαιδευτικής πράξης.Β’έκδοση Η συμβολή των παιδαγωγικών προσεγγίσεων στην κατανόηση του φαινομένου της μάθησης.Παρουσίαση power point.


Κατέβασμα ppt "«Κοινωνική Μάθηση» Α.Bandura"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google