Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εταιρική Διακυβέρνηση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εταιρική Διακυβέρνηση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εταιρική Διακυβέρνηση
Συστήματα Ελευθέριος Ε. Κλειούσης (PhD, MSc) Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 Γρεβενά

2 Περιεχόμενα Διαφορές συστημάτων Αγγλοσαξωνικό σύστημα
Ευρωπαϊκό – Ηπειρωτικό σύστημα Ιαπωνικό σύστημα Σύγκλιση συστημάτων

3 Διαφορές συστημάτων Η μετοχική – ιδιοκτησιακή διασπορά
Η σχέση μετόχων και διοίκησης Η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς Η θέση άλλων ενδιαφερομένων μερών στη διοίκηση της εταιρείας

4 Ελλάδα - ΗΠΑ Στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες που χαρακτηρίζονται από μεγάλη μετοχική διασπορά (Goodies, Πειραιώς) παρόλο που κατηγοριοποιείται στο Ευρωπαϊκό σύστημα. Στις ΗΠΑ μπορεί να υπάρχουν εταιρείες που παρουσιάζουν μικρή μετοχική διασπορά, την στιγμή που το κύριο χαρακτηριστικό της χώρας είναι η μεγάλη μετοχική διασπορά.

5 Συστήματα Πρόβλημα της αντιπροσώπευσης
Προστασία των μετόχων της μειοψηφίας Οικογενειακές εταιρείες Το νομικό ρυθμιστικό πλαίσιο

6 Αγγλοσαξωνικό σύστημα
Πολυδιάσπαση – Διάχυση των μετοχικών μεριδίων και η αυξημένη κινητικότητα των μετόχων. Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν αποκτήσει σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου. Ο έλεγχος εναποτίθεται στο ΔΣ με τους εξωτερικούς συμβούλους και τα ανεξάρτητα μέλη να παίζουν σημαντικό ρόλο.

7 Οι κεφαλαιαγορές είναι πολύ ρευστές και υπάρχει μια αναπτυγμένη αγορά για τον εταιρικό έλεγχο και την αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων. Προστατεύονται περισσότερο τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας σε σχέση με τα δικαιώματα των δανειστών, σε σχέση με το Ευρωπαϊκό σύστημα.

8 Ευρωπαϊκό – Ηπειρωτικό σύστημα
Υπάρχουν κυρίαρχοι μέτοχοι που συχνά ανήκουν στις ιδρυτικές οικογένειες. Ο έλεγχος και συχνά η διοίκηση ασκείται από μεγάλους μετόχους. Το ΔΣ ελέγχεται από εσωτερικά ή εξωτερικά μέλη που συνδέονται με τους μεγάλους μετόχους. Υπάρχουν άτυπα συμβόλαια και στενές προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των στελεχών και διοίκησης

9 Οι κεφαλαιαγορές είναι σχετικά μη ρευστές και έχουν περιορισμένη ικανότητα ελέγχου.
Οι τράπεζες παίζουν κεντρικό ρόλο λόγω της αυξημένης συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Δεν υπάρχουν εχθρικές εξαγορές λόγω της συγκέντρωσης των μετοχικών μεριδίων σε μικρό αριθμό μετόχων. Οι θεσμικοί επενδυτές παίζουν μικρότερο ρόλο σε σχέση με το Αγγλοσαξωνικό σύστημα.

10 Το Ιαπωνικό σύστημα Μειωμένες τριβές, σκάνδαλα και απάτες.
Παρουσιάζει αστάθεια λόγω των θεσμικών κατοχυρωμένων συμβολαίων που αντικατέστησαν τα άτυπα μη ρητά συμβόλαια. Το σύστημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο κύριος μέτοχος είναι η τράπεζα. Η χρηματοδότηση βασίζεται στην φιλοσοφία των βραχυχρόνιων κερδών.

11 Kereitsu Είναι ένα σύνολο από εταιρείες με διαπλεκόμενες επιχειρηματικές σχέσεις και μετοχικές συνθέσεις. Κεντρική θέση έχει μια τράπεζα. Η τράπεζα δανείζει στις εταιρείες μέλη και έχει μετοχική σχέση με αυτές. Ασκεί έλεγχο και λειτουργεί ως μέσο διάσωσης της εταιρείας εάν χρειαστεί. Ελαχιστοποίηση των επιθετικών εξαγορών στην Ιαπωνία.

12 Σύγκλιση συστημάτων Το Αγγλοσαξωνικό και το Ευρωπαϊκό – Ηπειρωτικό τείνουν να γίνουν ομοιόμορφα. Η σύγκλιση γίνεται σε οικονομικό επίπεδο με βάση την οικονομική ανάπτυξη των χωρών. Όσο οι οικονομίες αναπτύσσονται τόσο αναπτύσσεται η τάση της σύγκλισης σε νομικό, τεχνολογικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

13 Τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής παρουσίασης είναι ένα παράδειγμα της σύγκλισης που προκύπτει από την παγκοσμιοποίηση. Το νέφος μετοχικών ανταλλαγών δημιούργησε μια δυναμική και παγκόσμια αγορά κεφαλαίων υψηλής ταχύτητας και διάχυσης πέρα από τα μετοχικά όρια της μετοχικής ιδιότητας. Σύγκλιση σε νομικό – θεσμικό επίπεδο.


Κατέβασμα ppt "Εταιρική Διακυβέρνηση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google