Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΕ Η/Υ. Τι είναι το λογισμικό CAD ? Είναι η σχεδίαση με τη βοήθεια του Η/Υ ή όπως έχει επικρατήσει διεθνώς με το ακρώνυμο:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΕ Η/Υ. Τι είναι το λογισμικό CAD ? Είναι η σχεδίαση με τη βοήθεια του Η/Υ ή όπως έχει επικρατήσει διεθνώς με το ακρώνυμο:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΕ Η/Υ

2 Τι είναι το λογισμικό CAD ? Είναι η σχεδίαση με τη βοήθεια του Η/Υ ή όπως έχει επικρατήσει διεθνώς με το ακρώνυμο: Στα συστήματα CAD έννοια της σχεδίασης δεν αποδίδει απλά μόνο την γεωμετρική απεικόνιση των αντικειμένων υπό κλίμακα πάνω σε ένα χαρτί σχεδίασης όπως συμβαίνει σε ένα παραδοσιακό σχέδιο αλλά ενσωματώνει τις ιδιότητες, τα φυσικά χαρακτηριστικά και τις πληροφορίες των αντικειμένων που είναι χρήσιμες αλλά και άμεσα προσβάσιμες από τον χρήστη μέσω του λογισμικού του προγράμματος. CAD (Computer Aided Design).

3 Πλεονεκτήματα σχεδίασης με Η/Υ (CAD)  Προσφέρουν ταχύτητα σχεδίασης (υψηλή απόδοση σχέσης χρόνου- κόστους).  Συνδυαστική χρήση με άλλο λογισμικό (με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, προγράμματα τρισδιάστατης απεικόνισης υψηλής απόδοσης)  Άμεση αποστολή του σχεδίου σε απομακρυσμένους χρήστες.  Άμεση ανάκτηση πληροφοριών αντικειμένων του σχεδίου (εμβαδομέτρηση, ογκομέτρηση, υπολογισμός μάζας αντικειμένων ή σύνθετης κατασκευής κ.α)  Χρήση υποβάθρων (layers) στο ίδιο αρχείο. (Εμφάνιση ή Απόκρυψη υποβάθρων)  Τρισδιάστατη σχεδίαση πολλαπλών όψεων προερχόμενη άμεσα από το αρχικό δισδιάστατο σχέδιο.  Παρέχουν υψηλή ποιότητα και ευκρίνεια του σχεδίου και δυνατότητα έγχρωμης εκτύπωσης.  Εκτύπωση σε οποιαδήποτε κλίμακα σχεδίασης.  Δυνατότητα αλλαγής ή διαμόρφωσης του πρότυπου σχεδίου ή αποθήκευση πολλών εκδόσεων του (αποθήκευση αρχείων σε ηλεκτρονική μορφή).  Διαθέτουν βιβλιοθήκη συμβόλων και πιο σύνθετων αντικειμένων (Blocks) που μπορούν να εισαχθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο.

4 Διανυσματική «εικόνα» (Vector graphic) vs Ψηφιακήs εικόνας (Raster Image) Ποια είναι η διαφορά VECTORS IMAGE Τα διανυσματικό αντικείμενο χαρακτηρίζεται από μέγεθος και διεύθυνση, κατά συνέπεια αποτελείται από τμήματα γραμμών των οποίων το μήκος αντιπροσωπεύει το μέγεθος και των οποίων ο προσανατολισμός στο χώρο αντιπροσωπεύει την διεύθυνση κάτω από ένα σύστημα συντεταγμένων μαθηματικά εκφρασμένο στο χώρο. RASTER IMAGE Ψηφιακή εικόνα που συλλαμβάνεται & παράγεται από ψηφιακό αισθητήρα ψηφιακών συσκευών (scanners, cameras, camcorders, satellite systems ), ή από τα προγράμματα πού επεξεργάζονται ή δημιουργούν αυτό το τύπο εικόνας Οι εικόνες raster αποτελούνται από μια μήτρα (matrix ) ή ένα δυαδικό αρχείο εικόνας (bitmap) από ψηφιακά ορθογώνια εικονοκύτταρα photocells (pixels) με μια χρωματική ιδιότητα. CAD software CMYKRGB Geomagic Capture

5 Vectors vs Raster CAD image RASTER image 300 dpi ZOOM 150%

6 ppi (Pixel Per Inch) ή dpi (Dots Per Inch) και διακριτική ικανότητα του ανθρώπινου ματιού Οι ψηφιακές εικόνες (RASTER) επηρεάζονται δυσμενώς από την αλλαγή κλίμακας (μεγέθυνση) με συνέπεια την επίδραση της διακριτικής ικανότητας παρατήρησης. Η μέγιστη διακριτική ικανότητα της ανθρώπινης όρασης είναι 300 dpi με αποδεκτό όριο τα 230 dpi Δηλαδή σε 2.54 cm → 300 εικονοστοιχεία

7 Παράδειγμα: Αν μια φωτογραφική μηχανή είναι 12 Mpixels, σημαίνει ότι έχει αισθητήρα με 12 εκατομμύρια εικονοστοιχεία Οι μέγιστες διαστάσεις σε cm φωτογραφίας με ευκρίνεια στα 300 dpi που μπορεί να εκτυπωθεί από Φωτ. Μηχανή (12MP) είναι: Α= 4000/300 dpi = 13.33 inches (X 2.54) = 33.87 cm B= 3000/300 dpi = 10.00 inches (X 2.54) = 25.40 cm Β = 3000 pixels Α = 4000 pixels Αισθητήρας 12MP

8 Βασικές Έννοιες

9 Σε ποια κλίμακα πρέπει να σχεδιάσω στο ΑutoCAD; Το μόνο απαραίτητο είναι η επιλογή της σχεδιαστικής μονάδας (Drawing Unit) που καθορίζεται από την φυσική διάσταση του αντικειμένου και λαμβάνεται υπόψη μόνο για την επιλογή της κλίμακας εκτύπωσης. Όλα τα αντικείμενα κατά κανόνα σχεδιάζονται στο φυσικό τους μέγεθος (κλίμακα 1:1). Συνεπώς δεν είναι απαραίτητο να αποφασισθεί άμεσα η κλίμακα των σχεδίων.

10 Παραδείγματα 2.0 8.8 ? ? ?

11

12 Πολικές συντεταγμένες (Polar Coordinates) Καρτεσιανές συντεταγμένες (Cartesian Coordinates) Συντεταγμένες (Coordinates)

13 Plot papers

14 http://www.autodesk.com/education/free-software/autocad Δημιουργία λογαριασμού στην AUTODESK για την απόκτηση (download) της εκπαιδευτικής έκδοσης του λογισμικού ①

15 Δημιουργία λογαριασμού ②

16


Κατέβασμα ppt "ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΕ Η/Υ. Τι είναι το λογισμικό CAD ? Είναι η σχεδίαση με τη βοήθεια του Η/Υ ή όπως έχει επικρατήσει διεθνώς με το ακρώνυμο:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google