Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΑΛ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ project:Διατροφή από την αρχαιότητα ως σήμερα. Υπεύθ.καθηγήτρια: Ζουμπουλίδου Ελένη. Μαθητές: Εφαρμογών 3.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΑΛ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ project:Διατροφή από την αρχαιότητα ως σήμερα. Υπεύθ.καθηγήτρια: Ζουμπουλίδου Ελένη. Μαθητές: Εφαρμογών 3."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΑΛ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2014-15 project:Διατροφή από την αρχαιότητα ως σήμερα. Υπεύθ.καθηγήτρια: Ζουμπουλίδου Ελένη. Μαθητές: Εφαρμογών 3

2 Πρόλογος Στην εποχή που διανύουμε, η διατροφή είναι µία επιστήμη εξελίξιμη, η οποία κατέχει σημαντικό ρόλο σε κάθε τοµέα την ζωής µας. Στόχος αυτής της ερευνητικής εργασίας είναι να αναδείξει την αξία της σωστής διατροφής για την υγεία του ανθρώπου ΠΡΟΛΟΓΟΣ..

3 ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Οι προγονοί µας ζούσαν περισσότερο. Αυτό οφειλόταν στη διατροφή τους αλλά και στην καθημερινή άσκηση (δουλειά στα χωράφια, στα ζώα πήγαιναν στις δουλειές τους µε τα πόδια γιατί δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και τα άλλα μέσα μεταφοράς). Η διατροφή τους στηριζόταν περισσότερο στα χόρτα τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολύ λίγες φορές το χρόνο τρώγανε κρέας. Κατανάλωναν προϊόντα που τις περισσότερες φορές τα παρήγαγαν.Οι προγονοί µας ζούσαν περισσότερο. Αυτό οφειλόταν στη διατροφή τους αλλά και στην καθημερινή άσκηση (δουλειά στα χωράφια, στα ζώα πήγαιναν στις δουλειές τους µε τα πόδια γιατί δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και τα άλλα μέσα μεταφοράς). Η διατροφή τους στηριζόταν περισσότερο στα χόρτα τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολύ λίγες φορές το χρόνο τρώγανε κρέας. Κατανάλωναν προϊόντα που τις περισσότερες φορές τα παρήγαγαν. Σήμερα η διατροφή µας έχει αλλάξει. Καταναλώνουμε πολύ κρέας, δεν ασκούμαστε όσο θα έπρεπε, χρησιµοποιούµε συνέχεια το αυτοκίνητο, για την δουλειά µας και για τις άλλες µας δραστηριότητες. Τα ζώα τρέφονται µε τροφές που παράγει η σύγχρονη βιομηχανία προκειμένου να δίνουν περισσότερο γάλα και κρέαςΣήμερα η διατροφή µας έχει αλλάξει. Καταναλώνουμε πολύ κρέας, δεν ασκούμαστε όσο θα έπρεπε, χρησιµοποιούµε συνέχεια το αυτοκίνητο, για την δουλειά µας και για τις άλλες µας δραστηριότητες. Τα ζώα τρέφονται µε τροφές που παράγει η σύγχρονη βιομηχανία προκειμένου να δίνουν περισσότερο γάλα και κρέας

4 «Η τροφή είναι το φάρμακό μας και φάρμακο μας η τροφή μας» Ιπποκράτης

5 Η αρχέγονη ανάγκη για διατροφή είχε μετατρα π εί σε κεντρικό γεγονός με κοινωνικές και άλλες π ροεκτάσεις στην Αρχαί a Ελλάδα. Το ελαιόλαδο, το λαχανικά, τα φρούτα, τα καρυκεύματα, τα όσ π ρια και τα δημητριακά, τα κρέατα και βέβαια το ψάρι και το κρασί, ό π ως σήμερα και τότε α π οτελούσαν τα κυρίαρχα συστατικά της γαστρονομίας ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

6 τουρκοκρατια Ένα συνηθισμένο γεύμα αποτελούνταν από ένα κομμάτι ψωμί ανάλογα με τη ποιότητα των σιτηρών κάθε περιοχής, ένα κρεμμύδι, λίγες ελιές ή ένα κομμάτι τυρί ή παστό κρέας, όσπρια, χόρτα και λίγο κρασί ως συμπλήρωμα των θερμίδων, κι αυτό όταν υπήρχε. Ακόμα στις μικρές κτηνοτροφικές κοινωνίες (με εξαίρεση την ισχυρή κτηνοτροφία) τα σιτηρά με τη μορφή του πρόχειρου και συχνά χωρίς προζύμι ψωμιού ή των χυλών οι οποίοι περιείχαν δημητριακά ή λίγο ξινόγαλο ή τυρί ή βούτυρο ή ακόμα με νερό, κρεμμύδια και δυο σταγόνες λάδι, αποτελούσαν τη μόνιμη βασική τροφή τους. Εξαίρεση από τα καθημερινά λιτοδίαιτα γεύματα γινότανε στις μεγάλες χριστιανικές γιορτές, όπου το κρέας αποτελούσε την κύρια τροφή.

7 μεσαίωνας Η διατροφή κατά τον Μεσαίωνα ήταν πτωχή σε κεκορεσμένα λίπη, πλούσια σε λαχανικά και όσπρια, ενώ ο άνθρωπος εργαζόταν σκληρά και μάλιστα στην ύπαιθρο. Διατροφή ενός πλούσιου αγρότη του Μεσαίωνα, ήταν να καταναλώνει, όσπρια και λαχανικά, λίγο κρέας και ψάρι, καθόλου επεξεργασμένη ζάχαρη και όλα αυτά να τα συνοδεύει με μία ελαφρά αραιωμένη μπίρα (που σίγουρα ήταν ασφαλέστερη για την υγεία από το βρώμικο νερό). Η υπερκατανάλωση τροφίμων ήταν σίγουρα καθημερινή ενασχόληση.Αριστοκράτες της εποχής περιφρονούσαν τα λαχανικά και προτιμούσαν για το καθημερινό τους τραπέζι τεράστιες ποσότητες κρέατος και ψαριών.

8 Μάλιστα, τα περισσότερα ήταν παστά καθώς το αλάτι αναλάμβανε τη συντήρησή τους στον χρόνο Και μετά από αυτά συνέχιζαν τα λουκούλεια γεύματα με είδη ζαχαροπλαστικής γεμάτα ζάχαρη και κρέμα. Τις τεράστιες ποσότητες φαγητού, τις «ξέπλεναν» με πανάκριβα κρασιά και τις επτά-οκτώ μπίρες που καθημερινά κατανάλωναν. τις «ξέπλεναν» με πανάκριβα κρασιά και τις επτά-οκτώ μπίρες που καθημερινά κατανάλωναν. Οι πλούσιοι πάντα έτρωγαν Οι πλούσιοι πάντα έτρωγαν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες κρέατος, αλατιού και ζάχαρης, αφήνοντας τους φτωχούς χωρίς τίποτα.

9 Κανόνες σωστής διατροφής 1)Τρώμε πάντοτε καθιστοί στο τραπέζι. 2)Τρώμε πρωινό κάθε μέρα 3)Τρώμε σε ατμόσφαιρα ηρεμίας 4)Τρώμε αργά. Δεν καταβροχθίζουμε τα γεύματα μας 5)Αποφεύγουμε να βλέπουμε τηλεόραση ταυτόχρονα με τα γεύματα, 6)Αποφεύγουμε τα αεριούχα αναψυκτικά 7)Τρώμε “μεσογειακά” δηλαδή λαδερά, λαχανικά, όσπρια, σούπες

10 Για κάθε εποχή 8)παίρνουμε πάντα «κολατσιό» στο σχολείο από το σπίτι ώστε να αποφεύγουμε τα ``έτοιμα`` του κυλικείου 9)τρώμε συχνά ψάρι 10)τρώμε φρούτα, είναι σύμμαχοι της υγείας, 11)τρώμε άφθονα φρέσκα λαχανικά κυρίως εποχής, 12)πρoτιμάμε το ψωμί ολικής άλεσης στα γεύματα μας, 13)πίνουμε πολύ νερό κάθε μέρα, 14)αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά, 15)αποφεύγουμε την ζάχαρη και όλα τα προϊόντα που την περιέχουν, 16)προτιμάμε το ελαιόλαδο στα φαγητά μας.

11 ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η αρχέγονη ανάγκη για διατροφή είχε μετατραπεί σε κεντρικό γεγονός με κοινωνικές και άλλες προεκτάσεις στην Αρχαίο Ελλάδα. Το ελαιόλαδο, το λαχανικό, τα φρούτα, τα καρυκεύματα, τα όσπρια και τα δημητριακό, τα κρέατα και βέβαια το ψάρι και το κρασί, όπως σήμερα και τότε αποτελούσαν τα κυρίαρχα συστατικά της γαστρονομίας

12 ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ

13 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

14 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

15 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Ερωτήθηκαν 55 νέοι 15-25 ετών. Από την έρευνα προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων δεν ασκείται σωματικά όσο πρέπει και δεν διατρέφεται υγιεινά.

16 ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 1)ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ:ΧΑΤΖΗΠΟΥΛΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟΣ- ΧΑΙΝΤΕΡΑΙ ΑΛΜΠΙ-ΧΥΚΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ 2)ΑΡΗΣ SUPER3:ΧΑΤΖΗΦΩΤΗΣ ΤΕΛΗΣ- ΤΟΡΟΥΝΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ-ΣΤΕΡΜΟΥΓΚΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ 3)ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΟΙ: ΤΟΝΤΟΡΟΒ ΒΕΣΕΛΙΝ-ΤΣΙΜΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΤΣΙΚΛΑΟΥΡΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 4)ΠΑΟΚ:ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ-ΤΖΕΡΤΖΕΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ-ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ 5)OI ΓΙΑΤΡΟΙ:ΣΙΣΚΑΚΗΣ ΑΝΤΡΕΑΣ-ΤΟΝΟΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ 6)ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ:ΤΡΑΙΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ-ΣΠΑΝΔΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ♥♥

17 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΠΑΛ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ project:Διατροφή από την αρχαιότητα ως σήμερα. Υπεύθ.καθηγήτρια: Ζουμπουλίδου Ελένη. Μαθητές: Εφαρμογών 3."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google