Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΚΙΛΡΟΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΔΙΑΛΕΞΗ 5 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΚΙΛΡΟΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΔΙΑΛΕΞΗ 5 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΚΙΛΡΟΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΔΙΑΛΕΞΗ 5 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ

2 Το κλίμα στο χώρο εργασίας  Το κλίμα είναι η κατάσταση της ατμόσφαιρας που μας περιβάλλει.  Μπορεί να σημαίνει τις γενικές συνθήκες σε μία γεωγραφική περιοχή ή, από τη στενή άποψη, τις τοπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες σε ένα ορισμένο χώρο. Στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης εξετάζεται το κλίμα με την έννοια των τοπικών ατμοσφαιρικών συνθηκών (του μικροπεριβάλλοντος).  Το κλίμα στο χώρο εργασίας (συχνά ονομάζεται "μικροκλίμα") επηρεάζεται πολύ από τις γενικές κλιματολογικές συνθήκες.  Με τον όρο μικροκλίμα εννοείται το σύνολο όλων εκείνων των παραγόντων οι οποίοι εάν συνδυαστούν μεταξύ τους διαμορφώνουν ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να νιώθουν θερμικά και οπτικά άνετα.

3 Οι παράγοντες που επηρεάζουν το μικροκλίμα στον εργασιακό χώρο είναι:

4 Παθολογία από επαγγελματική έκθεση σε δυσμενές θεσμικό εργασιακό περιβάλλον Οι παθολογικές καταστάσεις που οφείλονται στην επαγγελματική έκθεση σε δυσμενές θεσμικό περιβάλλον, ταξινομούνται στις ακόλουθες δύο ομάδες ανάλογα με τις θερμικές συνθήκες που τις καθορίζουν: 1.παθολογία από θερμό εργασιακό περιβάλλον 2. παθολογία από ψυχρό εργασιακό περιβάλλον

5 Οι επιπτώσεις του αρνητικού μικροκλίματος στους εργαζομένους

6 Κατηγορίες εργαζομένων που είναι ευάλωτοι στο αρνητικό μικροκλίμα  οι ηλικιωμένοι  Οι έγκυες γυναίκες  Οι ασθενείς - καρδιοπαθείς, διαβητικοί, με νεφρικές διαταραχές, με υπερλειτουργία ή υπολειτουργία του θυροειδούς αδένα κλπ.

7 Πως επηρεάζει η θερμική καταπόνηση τους εργαζομένους.

8 Θερμική άνεση  Η θερμική άνεση ορίζεται ως «η κατάσταση στην οποία το άτομο εκφράζει ικανοποίηση για το θερμικό περιβάλλον»  Οι παράμετροι που επηρεάζουν την θερμική άνεση, είναι οι εξής: Περιβαλλοντικές παράμετροι:  Θερμοκρασία του αέρα  Σχετική υγρασία  Μέση ακτινοβολούμενη θερμοκρασία (στον υπαίθριο χώρο επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ηλιακή ακτινοβολία)  Ταχύτητα αέρα Παράμετροι που αφορούν στο άτομο:  Το είδος της Δραστηριότητα των εργαζομένων  Ένδυση Βιολογικοί παράμετροι  Το φύλλο των χρηστών του χώρου  Η ηλικία των χρηστών του χώρου  Οι συνήθειες των χρηστών του χώρου

9 Η φυσιολογία της θερμικής άνεσης Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ένα αποτελεσματικό σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας, η οποία διατηρείται περίπου στους 37 ο C. Όταν η θερμοκρασία του σώματος αρχίσει να αυξάνεται, είτε λόγω κλιματολογικών συνθηκών είτε λόγω έντονης δραστηριότητας, δύο μηχανισμοί ενεργοποιούνται για την ελάττωσή της. Πρώτον, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο δέρμα, ώστε να αυξηθούν οι απώλειες μέσω αγωγής και ακτινοβολίας και δευτερευόντως αρχίζει η λειτουργία της εφίδρωσης. Όταν η θερμοκρασία του ανθρωπίνου σώματος αρχίσει να μειώνεται, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, μειώνοντας τη ροή του αίματος στο δέρμα, ώστε να μειωθεί η απώλεια θερμότητας μέσω αγωγής και ακτινοβολίας. Tα αποτελέσματα λοιπόν της επίδρασης των περιβαλλοντικών παραγόντων γίνονται αισθητά από τις μεταβολές της θερμοκρασίας του δέρματος και το είδος των σημάτων που λαμβάνει ο εγκέφαλος από τα αισθητήρια όργανα του δέρματος.

10 Ο άνθρωπος θεωρεί το περιβάλλον του ως θερμικά άνετο όταν δεν υπάρχει κάποιο σήμα από τα αισθητήρια όργανα για πτώση ή άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως θερμική ισορροπία (Σχήμα 1). Έτσι, σε μια τέτοια κατάσταση ένα άτομο δεν αισθάνεται ούτε κρύο ούτε ζέστη. Συμπληρωματικά, έχει προταθεί η εισαγωγή και άλλων φυσικών παραμέτρων για την αξιολόγηση της θερμικής άνεσης όπως: o Μέση θερμοκρασία δέρματος. o Ρυθμός εφίδρωσης. o Ξηρότητα του δέρματος.

11 Μέτρα για την επίτευξη θερμικής άνεσης σε ένα χώρο.

12

13

14

15

16

17

18

19 Παρεμβάσεις στο κτίριο Δηλαδή αυτοματισμοί στις ηλεκτρικές συσκευές.

20 Οργανωτικά μέτρα προστασίας.

21

22

23

24

25

26

27


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΚΙΛΡΟΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΔΙΑΛΕΞΗ 5 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google