Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

XDSL Δίκτυα ΙΙ Ενότητα 6.8. Τι σημαίνει DSL Η τελευταία και αρκετά ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της ταχύτητας του τοπικού βρόγχου είναι μια τεχνολογία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "XDSL Δίκτυα ΙΙ Ενότητα 6.8. Τι σημαίνει DSL Η τελευταία και αρκετά ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της ταχύτητας του τοπικού βρόγχου είναι μια τεχνολογία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 xDSL Δίκτυα ΙΙ Ενότητα 6.8

2 Τι σημαίνει DSL Η τελευταία και αρκετά ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της ταχύτητας του τοπικού βρόγχου είναι μια τεχνολογία που ονομάζεται: DSL (Digital Subscriber Lines – Ψηφιακές γραμμές συνδρομητή).

3 Με την τεχνολογία αυτή μπορούμε να επιτύχουμε ταχύτητες έως και 52Μbps. Πως όμως το επιτυγχάνουμε; Σκέφτηκαν ότι μοιράζοντας (αποπολυπλέκοντας) το ψηφιακό σε περισσότερα κανάλια πετυχαίνουμε να μειώσουμε τον ρυθμό του κάθε καναλιού. Επίσης οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μέσα από τις τοποθετημένες χάλκινες γραμμές της τηλεφωνίας μπορούν να περάσουν υψηλότερες συχνότητες από αυτές των 4kHz της τηλεφωνίας. Άρα φορτώνοντας τα κανάλια σε διαφορετικές φέρουσες καταφέρνουν να τα περάσουν από τις χάλκινες γραμμές. (Εργασία που γίνεται από ειδικά modem που ονομάζονται Baseband modem) Το πρόβλημα είναι όμως ότι κάθε τοπικός βρόγχος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά λόγου του τοπικού θορύβου αλλά και της διαφορετικής ποιότητας και του διαφορετικού μήκους που έχουν τα χάλκινα καλώδια του.

4 Ερμηνεία της xDSL τεχνολογίας

5 Έτσι εφάρμοσαν ένα σύνολο από διαφορετικές φέρουσες σε κάθε βρόγχο συνδυασμένες από διαφορετικές τεχνολογίες πολυπλεξίας. Σε γενικές γραμμές ο βρόγχος κατά την εκκίνηση της λειτουργίας του σκανάρεται σε όλες τις φέρουσες της dsl τεχνολογίας και ελέγχεται η δυνατή χωρητικότητα μεταφοράς Bits σε κάθε συχνότητα (κανάλι). Ανάλογα με την ποιότητα κάθε καναλιού μοιράζεται η πληροφορία σε όλες της φέρουσας επιλέγοντας να μεταφερθούν τα περισσότερα bit από το καθαρότερο κανάλι. Επειδή όμως ο θόρυβος του κάθε βρόγχου και γενικότερα η συμπεριφορά του με τις φέρουσες είναι διαφορετική οι επιτυγχανόμενες μέγιστες ταχύτητες δεν είναι ποτέ οι ίδιες

6 Πηνία φόρτισης Η μόνη τροποποίηση που γίνεται από τον ΟΤΕ όταν μετατρέπουμε μια κλασσική χάλκινη γραμμή που λειτουργεί είτε ως PSTN ή ως ISDN σε xDSL είναι η αφαίρεση από τη γραμμή των πηνίων φόρτισης. Τα πηνία φόρτισης είναι φίλτρα που κόβουν τις υψηλέςσυχνότητες >4ΚΗz. Είχαν τοποθετηθεί στις κλασσικές γραμμές για να κόβουν τα παράσιτα που ακούγονταν κατά τη διάρκεια μια τηλεφωνικής συνδιάλεξης. Τις υψηλές συχνότητες όμως τις χρειαζόμαστε για τα DSL κανάλια των baseband modem. Έτσι ο ΟΤΕ αφαιρεί τα φίλτρα (πηνία φόρτισης). Όμως τα τοποθετούμε εμείς σπίτι μας πριν από τη τηλεφωνική συσκευή και αφού έχει διαχωριστή το φωνητικό κανάλι από τη γραμμή DSL.

7 Τι είναι τελικά η τεχνολογία xDSL Είναι μια τεχνολογία η οποία χρησιμοποιώντας διάφορες καινούργιες τεχνολογίες διαμόρφωσης και πολυπλεξίας, επιτυγχάνει υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μέσα από το υπάρχον τηλεφωνικό δίκτυο σύνδεσης των συνδρομητών με τον τηλεπικοινωνιακό φορέα (τελικός βρόγχος) χωρίς την χρήση ειδικών συσκευών όπως επαναληπτών, ενισχυτών και λοιπά. (το μόνο που απαιτείται είναι να αφαιρεθούν τα πηνία φόρτισης που είχαν τοποθετηθεί για αυξηση της ποιότητας της γραμμής στις ακουστικές συχνότητας (κόβουν τις άλλες συχνότητες)) Η τεχνολογία xDSL θεωρείται παραλλαγή της τεχνολογίας ISDN-BRI

8 Επιτυγχανόμενη ταχύτητα Μπορούμε να πάρουμε μέχρι 52 Mbps Αλλά όμως η ταχύτητα εξαρτάται από: –Την απόσταση από τον κόμβο του τηλεπικοινωνιακού φορέα –Την διατομή της δισύρματης γραμμής –Τον υπάρχον θόρυβο στο βρόγχο

9 Περιγραφή Το DSL σήμα χωρίζεται σε 3 λογικά κανάλια. –Ένα κανάλι φωνής –Ένα κανάλι μετάδοσης δεδομένων από τον χρήστη προς το δίκτυο (upload) –Ένα κανάλι μετάδοσης δεδομένων από το δίκτυο προς τον χρήστη (download)

10 Οι συσκευές του DSL (παράδειγμα ADSL) Ξεκινώντας από τον υπολογιστή του χρήστη, η επόμενη συσκευή είναι το ADSL modem/router το οποίο αναλαμβάνει να μεταφράσει τα δεδομένα από τον υπολογιστή, σε σήμα κατάλληλο να περάσει από τη χάλκινη τηλεφωνική γραμμή. Το επόμενο εξάρτημα είναι το φίλτρο (ή splitter όταν η γραμμή είναι ISDN) που διαχωρίζει το τηλεφωνικό σήμα που καταλήγει στην τηλεφωνική συσκευή του χρήστη και το ADSL σήμα που καταλήγει στο ADSL modem. Στη συνέχεια το ενιαίο πλέον σήμα, που μεταφέρει δεδομένα και τηλεφωνία, περνά μέσα από το χάλκινο καλώδιο - τοπικός βρόχος - και καταλήγει στο κέντρο του OTE της περιοχής του χρήστη. Στο κέντρο του ΟΤΕ το ενιαίο σήμα, πάλι διαχωρίζεται στο κομμάτι της φωνής που οδηγείται στο τηλεφωνικό δίκτυο του ΟΤΕ, και στο σήμα του ADSL (data) το οποίο οδηγείται στο DSLAM (Digital Subscriber Line Access Multiplexer), και από εκεί στο ATM δίκτυο του ΟΤΕ.

11 Περιγραφή της τεχνολογίας

12 Τεχνολογίες xDSL Οπου x είναι γράμματα που ορίζουν το τύπο της DSL τεχνολογίας.

13 ΌνομαADSLADSL2ADSL2+HDSLSDSLSHDSLVDSLVDSL2 Περιγραφή Asymmetric Digital Subscriber Line Asymmetric Digital Subscriber Line 2 Asymmetric Digital Subscriber Line 2plus High-Bit-Rate Digital Subscriber Line Single-line Digital Subscriber Line Symmetric High-Bit- Rate Digital Subscriber Line Very High- Bit-Rate Digital Subscriber Line Very High-Bit-Rate Digital Subscriber Line 2 Τύποςασύμμετρη συμμετρική ασύμμετρη ή συμμετρική Μέγιστο Downstream 8 Mbps (Full Rate), 1.5 Mbps (Lite) 12 Mbps24 Mbps T1 (4-ζεύγη), E1 (6-ζεύγη) T1/E1 (2- ζεύγη) 2.3 Mbps (2- ζεύγη), 4.6 Mbps (4- ζεύγη) 52 Mbps (ασύμμετρη ), 26 Mbps (συμμετρική ) 100 Mbps Μέγιστο Upstream 1 Mbps (Full Rate), 512 kbps (Lite) 1 Mbps T1 (4- ζεύγη), E1 (6- ζεύγη) T1/E1 (2- ζεύγη) 2.3 Mbps (2- ζεύγη), 4.6 Mbps (4- ζεύγη) 6 Mbps (ασύμμετρη ), 26 Mbps (συμμετρική ) 100 Mbps Μέγιστη κάλυψη 3,6 km (Full Rate) 5,5 km (Lite) 5,7 km6,7 km3,6 km3 km3,4 km1,5 km3,6 km POTS (τηλέφωνο) στην ίδια γραμμή ναιναι ή όχι όχιναιόχιναι Αναλυτικός πινακας xDSL

14


Κατέβασμα ppt "XDSL Δίκτυα ΙΙ Ενότητα 6.8. Τι σημαίνει DSL Η τελευταία και αρκετά ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της ταχύτητας του τοπικού βρόγχου είναι μια τεχνολογία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google