Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΛΙ,ΤΡΟΦΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ Η καταγωγή των μελισσών Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια, περίπου, και εξελίχθηκαν από έντομα που.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΛΙ,ΤΡΟΦΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ Η καταγωγή των μελισσών Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια, περίπου, και εξελίχθηκαν από έντομα που."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΜΕΛΙ,ΤΡΟΦΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ

3 Η καταγωγή των μελισσών Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια, περίπου, και εξελίχθηκαν από έντομα που έμοιαζαν με σφήκες. Σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 20.000 είδη μελισσών, ανάμεσα σ’ αυτές και η κοινή μέλισσα Apis Mellifera L. Πιστεύεται ότι το σημείο από όπου άρχισε η διασπορά της ήταν η περιοχή της ινδικής χερσονήσου και της νοτιοανατολικής Ασίας. Το ελάχιστο μέγεθος μέλισσας είναι 2 χιλιοστά και το μέγιστο 39 χιλιοστά

4 Η κοινωνία Η μέλισσα είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε πολυάριθμες και καλά οργανωμένες κοινωνίες, τα μελίσσια. Κάθε μελίσσι περιλαμβάνει 40.000 ή και περισσότερα άτομα στις αρχές του καλοκαιριού, τα οποία έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες, τις εργάτριες που αποτελούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, τους κηφήνες και τη βασίλισσα.

5 Το σπίτι της κοινωνίας Το μελίσσι ζει σε φωλιές που το προστατεύουν από τον αέρα και τη βροχή. Η φωλιά είναι ένας κοίλος χώρος με μικρή είσοδο όπως η κουφάλα ενός δέντρου, η κοιλότητα κάποιου βράχου ή κάποιου κτίσματος, όπου στο εσωτερικό της οι μέλισσες χτίζουν κηρήθρες. Το 1885 ένας Αμερικανός μελισσοκόμος κατασκεύασε την πρώτη κυψέλη, που επιτρέπει στο μελισσοκόμο να επεμβαίνει στη ζωή του μελισσιού, να υποβοηθά την ανάπτυξή του και να συλλέγει περισσότερο μέλι. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους οι μέλισσες το περνούν μέσα στη φωλιά τους και μόνο ένα μικρό μέρος έξω απ’ αυτή.

6 Τα άτομα της κοινωνίας

7 Ο κηφήνας Είναι το αρσενικό άτομο του μελισσιού. Έχει κοντή προβοσκίδα, μεγάλα μάτια, φαρδιά κοιλιά και θώρακα. Σε αντίθεση με την εργάτρια δεν έχει κεντρί, ούτε όργανα συλλογής τροφής και παραγωγής κεριού. Το αναπαραγωγικό του σύστημα ωριμάζει 12 μέρες μετά τη γέννησή του και παράγει έως και 10.000.000 σπερματοζωάρια. Κύρια αποστολή του είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας. Έτσι όταν το νέκταρ σπανίζει, οι εργάτριες απομακρύνουν τους κηφήνες από το μελίσσι και τους αφήνουν να πεθάνουν από την πείνα. Ζει το πολύ 2 μήνες.

8 Η εργάτρια Είναι το μικρότερο σε μέγεθος άτομο του μελισσιού. Έχει κοντή κοιλιά, μακριά φτερά, μακριά προβοσκίδα και κεντρί. Έχει όργανα για να συλλέγει και να μεταφέρει νερό, νέκταρ και γύρη, και αδένες που μεταξύ άλλων παράγουν βασιλικό πολτό και κερί. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, ζει το πολύ 45 μέρες ενώ το χειμώνα μέχρι και 6 μήνες. Κύρια αποστολή της είναι η ασχολείται με όλες τις εργασίες του μελισσιού, γι’ αυτό ονομάστηκε έτσι.

9 Η βασίλισσα Είναι το πιο μεγαλόσωμο άτομο του μελισσιού. Δεν έχει όργανα για συλλογή γύρης ούτε κηρογόνους αδένες για παραγωγή κεριού όπως η εργάτρια. Το κεντρί της το χρησιμοποιεί για να σκοτώσει τις αδελφές της βασίλισσες και σχεδόν ποτέ εναντίον του ανθρώπου. Η βασίλισσα ζει 3-5χρόνια και μένει διαρκώς μέσα στην κυψέλη. Κάθε μελίσσι έχει μια μόνο βασίλισσα, που είναι το μοναδικό τέλειο θηλυκό άτομο του μελισσιού και μαζί η μητέρα όλου του πληθυσμού. Δε συλλέγει τροφή ούτε ασχολείται με άλλες εργασίες. Κύρια αποστολή της είναι η ωοτοκία και η διοίκηση του μελισσιού.

10 Περιποίηση της βασίλισσας Η βασίλισσα του μελισσιού συνοδεύεται πάντοτε από ένα αριθμό εργατριών, τις συνοδούς, οι οποίες έχουν ως αποστολή τους να την ταΐζουν, να την καθαρίζουν και να μεταδίδουν σε όλο το μελίσσι τις χημικές ουσίες που εκκρίνει η βασίλισσα, τη‘ βασιλική ουσία ’ και ορίζουν την ταυτότητα και την μοναδικότητά της.

11 Κτίσιμο κηρήθρων Οι κηρήθρες κατασκευάζονται από κερί, το οποίο παράγεται από τους κηρογόνους αδένες της εργάτριας και είναι αρχικά διαυγές υγρό που στερεοποιείται αμέσως.

12 Φρούρηση της εισόδου Η είσοδος της κυψέλης φρουρείται από μικρό ή μεγάλο αριθμό εργατριών ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχει το μελίσσι. Ο εισβολέας αντιμετωπίζεται με το κεντρί, που αποτελείται από αδένες παραγωγής δηλητηρίου.

13 Συλλογή τροφής Στην ηλικία των τριών περίπου εβδομάδων η εργάτρια γίνεται συλλέκτρια και συλλέγει νέκταρ, γύρη, νερό και πρόπολη. Οι επισκέψεις στα διάφορα είδη φυτών γίνονται συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, την ώρα που το κάθε φυτό εκκρίνει νέκταρ ή δίνει γύρη.

14 Ο μελισσοκόμος κ. Μεννής

15 Οι ζωγραφιές μας

16 Το θέμα ήταν πολύ ενδιαφέρον. Ο κύριος Μεννής,μελισσοκόμος της περιοχής μας, μας εξήγησε με πολύ απλό τρόπο την κοινωνία των μελισσών. Εμείς βρήκαμε τις πληροφορίες μας στο διαδίκτυο, γράψαμε τα κείμενα μας και τα στολίσαμε με εικόνες. Ζωγραφίσαμε δικά μας έργα εμπνευσμένα από τη ζωή των μελισσών και απολαύσαμε κάθε στιγμή της εργασίας μας. Ευχαριστούμε τις δασκάλες μας κυρία Χαρά και κυρία Αφροδίτη που μας βοήθησαν να ταξιδέψουμε στον όμορφο κόσμο των μελισσών.

17 Οι μαθητές της Ε’ τάξης του 7 ου Δημοτικού Σχολείου Χίου Σχ. έτος 2012-2013  Νίκος Πα π ανδρέας  Κρίτωνας Πετράκης  Έρντι Πέ π α  Παναγιώτης Μ π ουλιός  Θοδωρής Τσιακάλης  Κωνσταντίνος Γεωργούλης  Μάνος Στου π άκης  Α π όστολος Καρδαμύλας  Άκης Στεφανιάς  Μανώλης Μ π ίρμ π ας  Κέβιν Τζαμέτα  Κατερίνα Βλυσίδου  Αγγελική Αρακά  Ασ π ασία Φρεζούλη  Εβελίνα Νομικού  Μαρκέλλα Φαφαλιού  Ειρήνη Κώσταλου  Παναγιώτα Ρερρέ  Κατερίνα Τζάνη  Ιωάννα Βενέτη  Ευφημία Ζώη  Ειρήνη Μ π ουλά  Στέλιος Μ π ουλάς  Βαγγέλης Οικονόμου  Ραφαήλ – Ευθύμιος Πα π α π έτρου  Μάριος Πότσης  Ευτέρ π η Στου π άκη  Όλγα Τριανταφυλλάκη  Φώτης Φακούδης  Καλλιό π η Φιστέ

18 Υπεύθυνες δασκάλες Κυριάκου Χαρά Γιαννιτσάκη Αφροδίτη


Κατέβασμα ppt "ΜΕΛΙ,ΤΡΟΦΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ Η καταγωγή των μελισσών Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια, περίπου, και εξελίχθηκαν από έντομα που."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google