Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού για την Α΄ & Β΄ Δημοτικού Αλεξία Γιαννακοπούλου Θωμαή Αλεξίου Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Επίκουρη Καθηγήτρια, ΑΠΘ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού για την Α΄ & Β΄ Δημοτικού Αλεξία Γιαννακοπούλου Θωμαή Αλεξίου Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Επίκουρη Καθηγήτρια, ΑΠΘ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού για την Α΄ & Β΄ Δημοτικού Αλεξία Γιαννακοπούλου Θωμαή Αλεξίου Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Επίκουρη Καθηγήτρια, ΑΠΘ

2

3

4 Ο ΚΥΚΛΟΣ Α περιέχει κυρίως δραστηριότητες γνωριμίας. Ο ΚΥΚΛΟΣ Β ευαισθητοποιεί τα παιδιά στη χρήση λέξεων και φράσεων σε θέματα και πρόσωπα της δικής τους καθημερινότητας. Ο ΚΥΚΛΟΣ Γ δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν την αγγλική γλώσσα για να μιλήσουν για πράξεις της καθημερινής τους ζωής. Ο ΚΥΚΛΟΣ Δ εστιάζει κυρίως σε παραμύθια και ιστορίες. Ο ΚΥΚΛΟΣ Ε περιέχει εποχιακές και εορταστικές δραστηριότητες.

5 Σχεδιασμός ΜαθητέςΣτόχοι Διαθέσιμος χρόνος και μέσα

6 Είναι μια ποικιλία ειδικά σχεδιασμένων δραστηριοτήτων, με σκοπό την υλοποίηση των στόχων του Προγράμματος Σπουδών και μάλιστα για διαφοροποιημένη διδασκαλία. Α΄ τάξη (30-35 ώρες) Β΄ τάξη (30-35 ώρες) 37 θεματικές ενότητες 46 θεματικές ενότητες

7 Δεν «κόβουμε» απλώς την «ύλη». Διαφοροποιούμε τη διδασκαλία μας ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών μας. Θέτουμε γλωσσοπαιδαγωγικούς στόχους σε σωστή αναλογία - Να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να παίξουν, να κάνουν κατασκευές, να αγαπήσουν την ξένη γλώσσα - Να μάθουν φράσεις αβίαστα μέσα από τραγούδια, παιχνίδια και ιστορίες - Να αποκτήσουν τα παιδιά βασικό λεξιλόγιο και βασικές δομές σε όσο πιο πολλές θεματικές από όλους τους κύκλους

8 Επιλέγονται δραστηριότητες, οι οποίες... ‒αξιοποιούν τον προφορικό λόγο ‒δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα ‒προωθούν τη βιωματική συμμετοχή των παιδιών μέσω κίνησης, παιχνιδιού, τραγουδιού, κατασκευών κλπ. ‒αξιοποιούν πολλά οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα και πολυτροπικά κείμενα ‒λαμβάνουν υπόψη ότι τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες, τύπους νοημοσύνης, ικανότητες, γνώσεις και αξίες, τους αρέσουν διαφορετικά πράγματα και το καθένα έχει τους δικούς του ρυθμούς

9 εικόνες, φωτογραφίες, κάρτες, αντικείμενα τραγούδια, ρίμες παιχνίδια η μασκότ της τάξης κατασκευές / χειροτεχνίες TPR (άκου και δείξε, άκου και κάνε) ιστορίες / παραμύθια φύλλα εργασίας βίντεο, CD-ROM & DVD

10 Δεξιότητες προφορικού λόγου Απαραίτητη προϋπόθεση για να μάθουν τα παιδιά να μιλούν είναι η έκθεσή τους στην ξένη γλώσσα. Τα παιδιά πρέπει να έχουν την ευκαιρία και τον ατομικό χρόνο να κατανοήσουν το γλωσσικό εισαγόμενο και να το χρησιμοποιήσουν ως γλωσσικό παραγόμενο. Απαιτείται χρόνος και σεβασμός στο ρυθμό του κάθε παιδιού. Δεξιότητες αναδυόμενου γραμματισμού Η έκθεση σε γραπτό κείμενο πρέπει να πραγματοποιείται, εφόσον τα παιδιά δεχθούν πρώτα ακουστικά ερεθίσματα. Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με προ-γραφικές δραστηριότητες και καθοδηγούμενη γραφή χωρίς πίεση.

11 Α΄ τάξη Έμφαση στο περιεχόμενο των δύο πρώτων κύκλων, διότι καλύπτουν βασικό λεξιλόγιο και δομές Ο Α κύκλος θέτει το ρόλο της μασκότ στην τάξη Ο Β κύκλος περιέχει πολλά παιχνίδια, κατασκευές, τραγούδια που τα παιδιά απομνημονεύουν γρήγορα και προσφέρεται για τη χρήση πολυτροπικού υλικού Ο Γ κύκλος μπορεί να γίνει επιλεκτικά (feelings, clothes, the bear family, my family, Goldilocks) Ο Δ κύκλος γίνεται με επιλογή παραμυθιών (Red Riding Hood, The three little pigs) Ο Ε κύκλος γίνεται Β΄ τάξη Ο Α κύκλος μπορεί να γίνει επιλεκτικά γιατί επαναλαμβάνει λεξιλόγιο και γλωσσικές δομές. Από το Β κύκλο δίνουμε έμφαση στις πρώτες θεματικές ενότητες και τις κάνουμε πιο συνοπτικά (my family, school objects, my toys, my house, my room, Hokey Pokey) Ο Γ κύκλος μπορεί να γίνει επιλεκτικά και συνοπτικά (days, daily routine, means of transport, what are you doing Mr Wolf? Weather, birthday) Ο Δ κύκλος γίνεται με επιλογή παραμυθιών (The story of the rainbow, The selfish giant). επιλεκτικά (Gingerbread man)

12 Α0 Our English class (1 ώρα): γνωριμία και κολλάζ αγγλικών λέξεων που ήδη γνωρίζουν + λέξεις από Α3 Words we have in common Α1 Our mascot με χαιρετισμούς, συστάσεις και τραγούδι (1 ώρα) Α2 Our names in English (1 ώρα)

13

14 Β1 Me, my family and my friends B2 Schools objects B3 My favourite toys B4 - B5 My house - My room B6 Pinocchio (ίσως σε συνδυασμό με Δ5) Β7 Hokey-Pokey Β8 Pet show B9 Can a monkey fly? Β10 Show me your monster (have got) Β12 Numbers Β13 Healthy food Β14 We love winter (μαζί με το Γ9 Happy Birthday)

15

16

17 Το υλικό του Α κύκλου της Α΄ τάξης εμπλουτισμένο με αντίστοιχες θεματικές ενότητες της Β τάξης Β_Α1-Hello, again, Β_Α2-Our class tree και Β_Α3-Name a name Η Β_Α5-How old are you? μπορεί να συνδυαστεί με τις Α_Β3-Numbers 1-5 και Α_Β8-Numbers and action από το υλικό της Α΄ τάξης. Η Β_Α6-I’m special θα ανακυκλώσει χαιρετισμούς, ονόματα, ηλικία, προτιμήσεις στο τέλος του πρώτου κύκλου.

18 (1)αφήγηση με εικόνες και παραγλωσσικά στοιχεία (2)αφήγηση από το CD (3)δραματοποίηση μιας σκηνής με τους ήρωες της ιστορίας (4)αφήγηση με τη συμμετοχή των παιδιών σε διάφορα σημεία και επαναληπτικές ερωτήσεις (5)ζωγραφική-χαρτοκοπτική και συζήτηση για υγιεινή διατροφή (6)δραματοποίηση περισσότερων σκηνών με τους ήρωες της ιστορίας (7)τραγούδι και χορός (Flitter, flutter butterfly) (8)ο κύκλος της ζωής της πεταλούδας με δραματοποίηση, βίντεο, παντομίμα, κατασκευή, βιβλιαράκι (9)βιβλίο ή βίντεο με την κλασική ιστορία του Eric Carle

19 (1)παρουσίαση λεξιλογίου με αντικείμενα (2)αναγνώριση λεξιλογίου με εικόνες και αντικείμενα (Show me the bag - Show me your book) (3)εξάσκηση συγκεκριμένων γλωσσικών τύπων με παιχνίδι (what’s this? It’s a pencil) (4)αντιστοίχιση εικόνων-λέξεων και συζήτηση με τη μασκότ (5)ανακύκλωση αριθμών και πληθυντικού και παραγωγή με βιωματική προσέγγιση (ετοιμάζουν την τσάντα τους) (6)κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου με παιχνίδι-guessing game αλλά πιο δύσκολο λεξιλόγιο (big/small, hard/soft) (7)τραγούδι / βίντεο (8) φύλλο εργασίας (γράμμα-φθόγγος /p/ και τραγουδάκι)

20 Η ανάπτυξη του σχολικού γραμματισμού δεν είναι ανάμεσα στους μαθησιακούς στόχους του ΠΕΑΠ. Γράφουμε όμως κάποιες λέξεις για να δίνουμε ευκαιρίες σε κάποια παιδιά, που επικεντρώνουν την προσοχή τους στα γραπτά σύμβολα και συγκρατούν στη μνήμη καλύτερα τις λέξεις και φράσεις, να τις συνδέουν με τη γραφημική τους αναπαράσταση. Σε ορισμένα παιδιά αρέσει να παρατηρούν τη γραπτή μορφή λέξεων/φράσεων όταν τις ακούν. Νιώθουν μεγάλη ικανοποίηση όταν αναγνωρίζουν λέξεις και φράσεις π.χ. κατά την αφήγηση μιας ιστορίας ή όταν βλέπουν τους στίχους ενός τραγουδιού σε βίντεο.

21 Έχοντας δουλέψει τα τελευταία χρόνια και με τις δύο τάξεις, βρίσκω πολύ λυπηρό το γεγονός ότι θα πρέπει με κάποιον τρόπο να περικοπεί ένα πραγματικά θαυμάσιο υλικό, που ενθουσιάζει εξίσου μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η διδασκαλία σε παιδιά αυτής της ηλικίας, όταν γίνεται βασισμένη σε ένα τέτοιο υλικό, δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση από χαρά, παιχνίδι, τραγούδι και δημιουργικότητα, που σε αποζημιώνει με το παραπάνω για όση ενέργεια καταβάλλεις. Γονείς μαθητών μου, μού έχουν επισημάνει επανειλημμένως ότι τα παιδιά τους βρίσκουν πολύ διασκεδαστικό το μάθημα των αγγλικών στο σχολείο.... ''Τι τους κάνετε;'' με ρωτάνε. ''Ο,τι υποδεικνύει το πρόγραμμα του ΠΕΑΠ'' τους απαντώ ''και με όσο περισσότερο κέφι μπορώ!''.


Κατέβασμα ppt "Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού για την Α΄ & Β΄ Δημοτικού Αλεξία Γιαννακοπούλου Θωμαή Αλεξίου Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Επίκουρη Καθηγήτρια, ΑΠΘ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google