Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φασματοσκοπία NIR (Νear InraRed). Τι είναι NIR ; Tεχνολογία που έχει πολλές εφαρμογές στη γεωργία. Το εγγύς υπέρυθρο είναι ένα μικρό μέρος του φάσματος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φασματοσκοπία NIR (Νear InraRed). Τι είναι NIR ; Tεχνολογία που έχει πολλές εφαρμογές στη γεωργία. Το εγγύς υπέρυθρο είναι ένα μικρό μέρος του φάσματος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φασματοσκοπία NIR (Νear InraRed)

2 Τι είναι NIR ; Tεχνολογία που έχει πολλές εφαρμογές στη γεωργία. Το εγγύς υπέρυθρο είναι ένα μικρό μέρος του φάσματος του φωτός (700 - 2500 nm ). Ορατό φάσμα ( 400-700 nm ) Στο ένα άκρο του φάσματος είναι οι υψηλής ενέργειας ακτινοβολία, όπως οι ακτίνες Χ και η υπεριώδης ακτινοβολία, ενώ στο άλλο άκρο του φάσματος είναι τα χαμηλά ενεργειακά κύματα, όπως το υπέρυθρο, τα μικροκύματα και τα ραδιοκύματα. Κοντά στο υπέρυθρο είναι μέρος του φυσικού ηλιακού φωτός που παράγεται από διάφορες πηγές φωτός, όπως φώτα αυτοκινήτου αλογόνου βολφραμίου. Κοντά στο υπέρυθρο είναι η ακτινοβολία μεταξύ του ορατού και του υπερύθρου.

3 Το ορατό φάσμα http://groups.csail.mit.edu/graphics/classes/6.837/F01/Lecture02/Slide22.html

4 Το χρώμα π.χ. σε ένα μήλο στο ορατό φάσμα μας δίνει πληροφορίες σχετικά με μια ποικιλία χρωστικών και άλλων χημικών ουσιών στον καρπό, αλλά δεν μπορούμε να «δούμε» πράγματα που δεν απορροφούν το ορατό φως ( π.χ. ένα διάλυμα ζάχαρης ). Το νερό,η ζάχαρη,τα οξέα και μια σειρά από άλλες οργανικές ουσίες απορροφούν στο εγγύς υπέρυθρο ανάλογα με τη συγκέντρωσή τους. Η φασματοσκοπία είναι μια γρήγορη, έγκαιρη, λιγότερο ακριβή, μη καταστρεπτική, απλή και μερικές φορές πιο ακριβής μέθοδος σε σχέση με τη συμβατική ανάλυση

5 Η φασματοσκοπία NIR χρησιμοποιειται για την αξιολόγηση μιας σειράς προϊόντων ( π.χ. Περιεκτικότητα πρωτεΐνης σε δημητριακά ). Η παρουσία του νερού, το οποίο απορροφά επίσης έντονα στο εγγύς υπέρυθρο, έχει περιορίσει τη χρήση της NIR για την αξιολόγηση της ποιότητας νωπών προϊόντων. Η μαζική αύξηση της υπολογιστικής ισχύος των σύγχρονων φορητών υπολογιστών και η ανάπτυξη κατάλληλου λογισμικού επέτρεψε τη συγκεκριμένη τεχνική να εφαρμόζεται και σε προϊόντα υψηλής υγρασίας, όπως φρέσκα φρούτα.

6 Περιορισμοί της NIR Τεχνολογίας Ο πιο σημαντικός περιορισμός της NIR τεχνολογίας είναι ότι απαιτείται κατάλληλη βαθμονόμηση πριν τη χρήση.

7 Φασματομετρία σπόρων

8 Εξαρτήματα συσκευής 1.Λάμπα αλογόνου 2.Φακοί 3.Δίσκος διαχωρισμού 4.NIR φίλτρα 5.Φακοί 6.Διάφραγμα 7.Καθρέπτης a Θέση δείγματος b Θέση αναφοράς 1.Ενσωματωμένη σφαίρα 2.Ανιχνευτής 3.Οπτικό παράθυρο 4.Δείγμα

9 Κύρια Χαρακτηριστικά Εύρος φάσματος 1445-2348 nm 6 NIR φίλτρα Σχέση Σήματος - Θορύβου >10000:1


Κατέβασμα ppt "Φασματοσκοπία NIR (Νear InraRed). Τι είναι NIR ; Tεχνολογία που έχει πολλές εφαρμογές στη γεωργία. Το εγγύς υπέρυθρο είναι ένα μικρό μέρος του φάσματος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google