Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Ιταλοί δίνουν μεγάλη σημασία στη φάτνη και περίτεχνες φάτνες στήνονται παντού με όλους τους πρωταγωνιστές της γέννησης, φτιαγμένους με φροντίδα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Ιταλοί δίνουν μεγάλη σημασία στη φάτνη και περίτεχνες φάτνες στήνονται παντού με όλους τους πρωταγωνιστές της γέννησης, φτιαγμένους με φροντίδα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3

4

5

6 Οι Ιταλοί δίνουν μεγάλη σημασία στη φάτνη και περίτεχνες φάτνες στήνονται παντού με όλους τους πρωταγωνιστές της γέννησης, φτιαγμένους με φροντίδα από τεχνίτες που ειδικεύονται σε αυτό. Συχνά, δεν είναι μόνο η φάτνη, αλλά και όλο το σκηνικό της Άγιας Νύχτας, όπως λίμνες, ποτάμια, δέντρα, τα φώτα της Βηθλεέμ στο βάθος, άγγελοι που κρέμονται από ψηλά, και, πότε - πότε, ακόμη και ντόπιες ηρωικές φιγούρες που έτσι «συμμετέχουν» στη στιγμή της γέννησης. Οι ωραιότερες φάτνες στήνονται στη Νάπολη, μέσα στις εκκλησίες και ορισμένες φορές γίνονται διαγωνισμοί για την ωραιότερη φάτνη.

7 Τα πρόσωπα της Φάτνης ακολουθούν ως Εξής: Ο Ιωσήφ και Παναγία ντυμένοι Απλοϊκά τοποθετούνται σε στάβλο ή σε Σπηλιά. Γύρω τους παίρνουν θέση άγγελοι Βοσκοί και πρόβατα. Γύρω από τον στάβλο δημιουργούνται αναπαραστάσεις των δρόμων, των σπιτιών και της αγοράς της Νάπολης, όπου πλήθος από αγαλματάκια συμμετάσχουν στο Σκηνικό.

8 Il presepio

9

10 Madonna:La madre di Gesù di Nazaret. Gesù Giuseppe

11 Το χριστουγεννιάτικο δείπνο περιλαμβάνει σπιτικά τορτελίνια, κόκκορα μαγειρευτό ή ψητό και πολλά γλυκά. Στη Νότια Ιταλία τον πρώτο λόγο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχουν τα θαλασσινά (που αφθονούν στην περιοχή). Στη Νάπολη, για παράδειγμα, την Παραμονή των Χριστουγέννων το κυρίως πιάτο είναι ψάρι ψητό. Αρκετές οικογένειες συνηθίζουν το ψητό χέλι με φύλλα δάφνης. Το γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει ακόμη τηγανητό μπακαλιάρο, σαλάτες φρέσκες (ή βραστό κουνουπίδι και μπρόκολο), παστά θαλασσινά και χορτόπιτα. Την επόμενη ημέρα σερβίρουν κρέας σε μορφή σούπας.

12

13 Το panettone είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού το οποίο παρασκευάστηκε αρχικά στο Μιλάνο και έχει γίνει παραδοσιακό έδεσμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε όλη την Ιταλία. Έχει σχήμα τρούλου και είναι στρογγυλό, με ύψος 12-15 εκατοστά και βάρος 1 κιλό. Μπορεί να παρασκευαστεί και σε οκτάγωνη βάση αλλά και σε βάση με σχήμα αστέρι. Περιέχει ζαχαρωμένα φρούτα όπως πορτοκάλι, κίτρο αλλά και ξύσμα λεμονιού, καθώς και σταφίδες οι οποίες προστίθενται χωρίς προηγουμένως να μουσκευτούν. Επίσης, άλλες παραλλαγές είναι το απλό panettone αλλά και με σοκολάτα. Σερβίρεται σε φέτες, κάθετα κομμένες, συνοδευόμενο με γλυκά ζεστά ροφήματα ή γλυκό κρασί. Σε ορισμένες περιφέρειες της Ιταλίας, σερβίρεται με μια κρέμα με μασκαρπόνε, αυγά, μερικές φορές αποξηραμένα ή ζαχαρωμένα φρούτα, και συνήθως ένα γλυκό λικέρ όπως amaretto. Αν δεν υπάρχει τυρί μασκαρπόνε, η κρέμα zabaione χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο.

14

15

16

17  Tanti auguri! = Χρόνια πολλά!  Buone feste! = Καλές Γιορτές!  Buon Natale! = Καλά Χριστούγεννα!  Un felice Natale per una persona davverο speciale! = Ευτυχισμένα Χριστούγεννα για κάποιον πραγματικά ξεχωριστό!  Auguri di buon Natale! = Ευχές για χαρούμενα Χριστούγεννα!

18 Η Μπεφάνα σύμφωνα με την ιταλική λαογραφική παράδοση είναι μια καλή μα και άσχημη γριούλα που μοιράζει δώρα στα παιδιά το βράδυ της παραμονής των Φώτων (μεταξύ 5ης και 6ης Ιανουαρίου). Σύμφωνα με τον μύθο, τη νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός, οι τρεις μάγοι επισκέφθηκαν τη Μπεφάνα στο σπίτι της, φάγαν, ήπιαν, ξεκουράστηκαν, και όταν έφευγαν της πρότειναν να πάει μαζί τους για να προσκυνήσουν το Χριστό και να του δώσουν δώρα. Αυτή όμως αρνήθηκε. Μετά το μετάνιωσε κι ένιωσε τύψεις. Από τότε, κάθε χρόνο πετάει με τη σκούπα της και μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά, ελπίζοντας ότι κάποιο από αυτά είναι ο Χριστός. Γεμίζει τις κάλτσες των καλών παιδιών με δώρα, ενώ τις κάλτσες των "κακών" παιδιών με κάρβουνο (το οποίο είναι απλώς ένα γλυκό σε σχήμα κάρβουνου!).

19 Ποίημα στα Ιταλικά: La Befana vien di notte Con le scarpe tutte rotte Col vestito da romana Viva viva la Befana! Μετάφραση: Η Befana έρχεται την νύχτα Mε τρύπια παπούτσια Με τα ρούχα της γιαγιάς Ζήτω η befana!

20

21

22

23 Ευχαριστούμε για την παρακολούθηση και Ευτυχισμένα Χριστούγεννα! Buon Natale!!


Κατέβασμα ppt "Οι Ιταλοί δίνουν μεγάλη σημασία στη φάτνη και περίτεχνες φάτνες στήνονται παντού με όλους τους πρωταγωνιστές της γέννησης, φτιαγμένους με φροντίδα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google