Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

- ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ b MAC ΕΠΙΠΕΔΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "- ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ b MAC ΕΠΙΠΕΔΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 802.11b MAC ΕΠΙΠΕΔΟΥ

2 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ MAC Δυο διαφορετικές μέθοδοι προσπέλασης: Distributed Coordination Function – DCF. Είναι μία μέθοδος CSMA/CA. Point Coordination Function – PCF. Είναι προαιρετική μέθοδος και πρόκειται για ένα TDMA σχήμα.

3 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΜΟΡΦΗ MAC ΠΛΑΙΣΙΩΝ Κάθε πλαίσιο αποτελείτε από: Ένα MAC header πλαίσιο Ένα μεταβλητού μήκους Frame Body πλαίσιο Ένα πλαίσιο Frame Check Sequence (FCS)

4 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - DCF ΠΛΑΣΙΑ Data : ο οποιοσδήποτε σταθμός στέλνει το πλαίσιο με τα δεδομένα του σε οποιοδήποτε άλλο σταθμό του ιδίου BSS Ack ο οποιοσδήποτε σταθμός επιβεβαιώνει την επιτυχή λήψη προηγούμενου πακέτου που έλαβε από οποιοδήποτε άλλο σταθμό του ιδίου BSS RTS / CTS : Πλαίσια που στέλνονται μεταξύ δυο σταθμών που θέλουν να επικοινωνίσουν ελαχιστοποιώντας το πρόβλημα του κρυμμένου κόμβου (Hidden Node).

5 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΜΕΘΟΔΟΣ DCF- CSMA/CA Για να μεταδώσει ο κόμβος ακολουθείτε η εξής διαδικασία: Περιμένει για ένα χρόνο DIFS Ακούει το κανάλι Αν είναι idle στέλνει το πακέτο Αν είναι busy περιμένει για μια Contention περίοδο, CP. Αν μετά την CP το κανάλι είναι idle μεταδίδει, αλλιώς επαναλαμβάνει το προηγούμενο βήμα μέχρι να βρει το κανάλι ελεύθερο.

6 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ Data/ACK MPDU Εκτός τον μηχανισμό CA υπάρχει κι ένα σχήμα Θετικής Επιβεβαίωσης.

7 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - VIRTUAL CARRIER Μείωση της πιθανότητας σύγκρουσης 2 σταθμών που δεν ακούει ο ένας τον άλλο (Hidden Node Problem)

8 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΧΡΟΝΟΙ INTERFRAME SPACE IFS Ο χρόνος μεταξύ των πλαισίων ονομάζεται IFS και διακρίνεται σε 3 διαφορετικούς τύπους: DIFS, PIFS & SIFS. PIFS = SIFS + SlotTime DIFS = SIFS + 2 x SlotTime

9 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΕΚΘΕΤΙΚΟΣ BACKOFF ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ Ο Αλγόριθμος εκτελείται: Μετά από κάθε αναμετάδοση. Μετά από μια επιτυχή μετάδοση Όταν ο σταθμός ακούει το κανάλι πριν από την πρώτη μετάδοση του πακέτου και το κανάλι είναι απασχολημένο.

10 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ ΜΕ DCF ΜΕΘΟΔΟ

11 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ & ΕΠΑΝΑΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΚΕΤΟΥ Υψηλό Bit Error Rate (BER). Όσο μικρότερο είναι το πακέτο τόσο λιγότερο φορτώνει το δίκτυο σε μια αναμετάδοση. Σε ένα Frequency Hopping σύστημα όσο μικρότερο είναι το πακέτο τόσο μικρότερη θα είναι η πιθανότητα να ακυρωθεί μια μετάδοση.

12 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - PCF ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ δίνει χαρακτηριστικά στο MAC να υποστηρίξει εφαρμογές QoS δομή δικτύου master-slave κατάλογος προτεραιοτήτων και καθορίζει ποιος σταθμός έχει το δικαίωμα να μεταδώσει κάθε φορά οι slave συμμετέχουν σε ένα polling Ο σταθμός με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα ερωτείται πρώτος Κάθε σταθμός ερωτείται με βάση την προτεραιότητα του μέχρι και το τέλος του NAV, δηλ. τη λήξη του CFP

13 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΠΛΑΙΣΙΑ PCF Πλαίσια του PC (Point Coordinator) Beacon : ο PC σηματοδοτεί την έναρξη της CFP και ενημερώνει όλους τους σταθμούς του BSS για τις χρονικές παραμέτρους που καθορίζουν την συνύπαρξη της CFP και της CP. Data : ο PC δεν έχει λάβει πακέτο από κάποιον CF-Pollable σταθμό ώστε να χρειάζεται να το επιβεβαιώσει και στέλνει ένα πακέτο δεδομένων σε έναν σταθμό χωρίς να του δώσει το δικαίωμα να μεταδώσει. Data + CF-Ack : ο PC στλενει ένα πακέτο δεδομένων σε έναν σταθμό χωρίς να του δώσει το δικαίωμα να μεταδώσει και επιβεβαιώνει την λήψη ενός προηγούμενου πακέτου που έχει λάβει από έναν CF-Pollable σταθμό Data + CF-Poll : ο PC στλενει ένα πακέτο δεδομένων σε έναν σταθμό και του δίνει το δικαίωμα να μεταδώσει Data + CF-Ack + CF-Poll : ο PC στλενει ένα πακέτο δεδομένων σε έναν σταθμό, του δίνει το δικαίωμα να μεταδώσει και επιβεβαιώνει την επιτυχή λήψη του προηγούμενου πακέτου που έλαβε από έναν CF- Pollable σταθμό.

14 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΠΛΑΙΣΙΑ PCF (2) CF-Ack + CF-Poll : ο PC επιτρέπει σε έναν CF-Pollable σταθμό να μεταδώσει αλλά δεν έχει πακέτο δεδομένων να του στείλει και υπάρχει προηγούμενο πακέτο για επιβεβαίωση CF-Ack : ο PC δεν έχει να στείλει πακέτο δεδομένων σε έναν σταθμό, επιβεβαιώνει την επιτυχή λήψη του προηγούμενου πακέτου που έλαβε από έναν CF-Pollable σταθμό και δεν επιτρέπει σε κανέναν CF-Pollable σταθμό να μεταδώσει. CF-END : ο PC σηματοδοτεί το τέλος της CFP. CF-END + CF-Ack : ο PC σηματοδοτεί το τέλος της CFP και επιβεβαιώνει την επιτυχή λήψη του προηγούμενου πακέτου που έλαβε από έναν CF-Pollable σταθμό CF-Poll : ο PC επιτρέπει σε έναν CF-Pollable σταθμό να μεταδώσει αλλά δεν έχει πακέτο δεδομένων να του στείλει και δεν υπάρχει προηγούμενο πακέτο για επιβεβαίωση.

15 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΠΛΑΙΣΙΑ PCF (3) Πλαίσια από WS (Wireless Station) Data : ο σταθμός στέλνει το πλαίσιο με τα δεδομένα του είτε στον PC ή σε οποιοδήποτε άλλο σταθμό του ιδίου BSS. Data+CF-Ack : ο σταθμός στέλνει το πλαίσιο με τα δεδομένα του είτε στον PC ή σε οποιοδήποτε άλλο σταθμό του ιδίου BSS και επιβεβαιώνει την επιτυχή λήψη προηγούμενου πακέτου που έλαβε από τον PC. Null : ο σταθμός απαντά με αυτό το πλαίσιο όταν δεν έχει δεδομένα προς μετάδοση. CF-Ack : ο σταθμός απαντά με αυτό το πλαίσιο όταν δεν έχει δεδομένα προς μετάδοση αλλά επιβεβαιώνει την επιτυχή λήψη προηγούμενου πακέτου που έλαβε από τον PC.

16 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - PCF ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗΣ

17 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - DCF vs PCF Έλλειψη εξασφάλισης QoS: DCF: Αδυναμία εγγύησης φραγμένης μέγιστης καθυστέρησης Κακό BW utilisation PCF: όλοι οι κόμβοι ακόμα κι αυτοί που δεν έχουν data για μετάδοση γίνονται poll. DCF: overhead λόγω συγκρούσεων, back-off και RTS/CTS

18 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ Σχήματα για τον DCF Priority Based Blackburst, Deng’s, Aad’s κτλ. Fair Queuing Based DDRR, DFS, DWFQ κτλ. Έκδοση ΙΕΕΕ 802.11e (EDCF)

19 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΙΕΕΕ 802.11 Infrastructure & ad hoc δίκτυα (DCF) CSMA/CA (PCF-Polling) Time bound υπηρεσίες με χρήση PCF Επιβεβαιώσεις (Ack) για αξιοπιστία Signaling πακέτα για αποφυγη του Exposed/Hidden Node problem και για κράτηση (reservation) RTS-CTS στην DCF Polls στην PCF

20 - ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - Εκδόσεις ΙΕΕΕ 802.11 MAC MIB DSSS FH IR PHY WEP LLC MAC Mgmt 802.11b 5,11 Mbps 802.11g 20+ Mbps 802.11a 6,9,12,18,24 36,48,54 Mbps OFDM 802.11i security 802.11f Inter Access Point Protocol 802.11e QoS enhancements


Κατέβασμα ppt "- ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ b MAC ΕΠΙΠΕΔΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google