Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρουσίαση του θέματος : Η τέχνη του δρόμου όπως έχει ήδη αναφερθεί σήμερα έχει εξελιχθεί σε : είδος έκφρασης είδος διαμαρτυρίας για τη λειτουργία του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρουσίαση του θέματος : Η τέχνη του δρόμου όπως έχει ήδη αναφερθεί σήμερα έχει εξελιχθεί σε : είδος έκφρασης είδος διαμαρτυρίας για τη λειτουργία του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Παρουσίαση του θέματος : Η τέχνη του δρόμου όπως έχει ήδη αναφερθεί σήμερα έχει εξελιχθεί σε : είδος έκφρασης είδος διαμαρτυρίας για τη λειτουργία του κράτους Όλοι όσοι ασχολούνται με το Graffiti το θεωρούνε τέχνη. Πολλοί είναι όμως και αυτοί που μιλούνε για βανδαλισμό. Με τον καιρό όμως μειώνονται οι απόψεις για βανδαλισμό και αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός αυτών που τα θαυμάζουν και τα θεωρούν έργα τέχνης.

3 Το Graffiti σήμερα : Σήμερα το Graffiti συνδέεται με το hip – hop. Στην Ευρώπη τα πρώτα δείγματα σύγχρονου πολιτικού Graffiti τα συναντάμε στα γεγονότα του Μάη του 1968. Αντίστοιχη ήταν κατά τις δεκαετίες ’60 και ’70, η εξέλιξη του rock n’ roll Graffiti στο λονδρέζικο Subway.

4 Το Graffiti στη σύγχρονη Ελλάδα : Στη κατοχική Ελλάδα, στη μεταπολεμική περίοδο και ιδιαίτερα στη χούντα το σύνθημα πήρε τη μορφή της αντίστασης. Σήμερα ρατσιστικά, οικολογικά, αναρχικά συνθήματα, συνθήματα γηπέδου, θρησκευτικά, συνεχίζουν την παρουσία τους, στους τοίχους των ελληνικών πόλεων. Το Graffiti ανδρώθηκε στην Ελλάδα από κλειστές ομάδες ( crew ), οι οποίες δημιούργησαν τα πρώτα Graffiti στα τρένα του ΗΣΑΠ και του ΟΣΕ στις αρχές του ’90. Τα πρώτα ακούσματα της ραπ μουσικής, το πρώτο hip – hop, η έλευση των περιοδικών, των βιβλίων και των σπρέι, τους έδωσαν την δυνατότητα να αποκτήσουν ένα ακόμη δέλεαρ.

5 Πώς αντιμετωπίζεται σήμερα : Το Graffiti συνεχίζει τον δρόμο του και στην Ελλάδα με εκδηλώσεις, νέες ομάδες να δημιουργούνται και με προσωπικές πρωτοβουλίες να ομορφαίνουν χώρους μακριά από τη δημοσιότητα. Άλλοι το θεωρούν βανδαλισμό, άλλοι τέχνη και άλλοι Graffiti. Η τέχνη του δρόμου ( street art ) είναι ένας παράξενος όρος που αναφέρεται στο πλαίσιο της πραγματολογικής του σημασίας, σε ένα υβρίδιο που ξεκινά από τις παρυφές του Graffiti και φτάνει στην εξελιγμένη του μορφή, σε « εκθαμβωτικές » φιλόδοξες τοιχογραφίες που κοσμούν από μάντρες εργοστασίων, γκαλερί και αλάνες, μέχρι πρώτα και δεύτερα εστιατόρια του Κολωνακίου αλλά και φουαγιέ ξενοδοχείων. Στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’90, αρχίζει και εντάσσεται σταδιακά στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής δραστηριότητας.

6 Η τέχνη του δρόμου στα πρώτα της στάδια στην Ελλάδα οργανώνεται εξωακαδημαϊκά και με σαφείς ταξικές καταβολές στο πλαίσιο των δύο θεμελιακών κοινωνικών τάξεων : αυτής των κυρίαρχων και αυτής των κυριαρχημένων. Η ίδια η επιφάνεια της εικόνας είναι αναπόσπαστα ενωμένη με το πλαίσιο που την περιβάλλει.

7 Οι εικόνες των καλλιτεχνών του δρόμου καταγγέλλουν με έναν τρόπο διαχυτικό, η καταγγελία εμποδίζει και στηρίζει, από τον τρόπο μέχρι την αφήγηση και το περιεχόμενο του έργου. Είναι και άλλες φορές πάλι που βλέπει κανείς στις τοιχογραφίες των καλλιτεχνών την διάθεση μιας σάτιρας. Θα έλεγε κανείς πως διαφαίνεται μία γελοιογραφική διάσταση των μορφών που χρησιμοποιούνται. Όπως η άποψη που συνδέει στενά τον θάνατο με την θλίψη είναι αφελής, έτσι και η άποψη που συνδέει το θίασο με όλους τους θιασώτες είναι εξίσου αφελής. Ο Βολταίρος το είπε καλά : « Εκείνο που είναι ωραίο για τον βάτραχο είναι η βατραχίνα του ».

8 Συμπερασματικά : Το σύγχρονο Graffiti είναι ένα είδος έκφρασης και περάσματος μηνυμάτων, αλλά και ένα είδος διαμαρτυρίας για τη λειτουργία του κράτους. Το Graffiti ασκείται από όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες και απ ’ αυτούς που « χτυπάνε » θεωρείται τέχνη και όχι βανδαλισμός. Κραυγές αποτυπωμένες συνήθως με σπρέι από ομάδες νέων που ευθυμούν να δώσουν το στίγμα τους στην ανώνυμη μουντάδα της πόλης. Πολλοί είναι αυτοί που δεν τους αρέσουν ενώ άλλοι τα θαυμάζουν και τα βλέπουν ως μικρά έργα τέχνης.

9 Σύντομα, η νέα αυτή τέχνη φόρμα βελτιώθηκε, το Graffiti ξέφυγε από τα όρια της συμμορίας και εντάχθηκε στην ποπ κουλτούρα. Νέοι βρήκαν ανακούφιση στο νέο μέσο που τους παρείχε έναν δημιουργικό νέο τρόπο να εκφραστούν. Επειδή η street art δεν ακολούθησε τους ακαδημαϊκούς θεσμούς, δεν υπήρχαν όρια και δεσμεύσεις. Οι καλλιτέχνες είχαν την απόλυτη ελευθερία να δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό στυλ και φόρμα.

10 Και το καλύτερο, για πολλούς, είδος Graffiti (street art), το οποίο προκαλεί την μεγαλύτερη εντύπωση από κάθε άλλη μορφή τέχνης είναι το 3D Graffiti. Στην Ελλάδα δυστυχώς σπάνια γίνονται, όμως στο εξωτερικό υπάρχουν θαυμάσιοι καλλιτέχνες που δημιουργούν απίστευτες εικόνες που μοιάζουν σαν να είναι αληθινές και συμβαίνουν μπροστά σου.

11

12

13 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ « Το graffiti σήμερα » « Το graffiti σήμερα »

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24


Κατέβασμα ppt "Παρουσίαση του θέματος : Η τέχνη του δρόμου όπως έχει ήδη αναφερθεί σήμερα έχει εξελιχθεί σε : είδος έκφρασης είδος διαμαρτυρίας για τη λειτουργία του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google