Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Πολιτισμός που διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη εποχή του χαλκού ( π.Χ.) και το σπουδαιότερο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Πολιτισμός που διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη εποχή του χαλκού ( π.Χ.) και το σπουδαιότερο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Πολιτισμός που διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη εποχή του χαλκού (1600-1100 π.Χ.) και το σπουδαιότερο κέντρο του ήταν η «πολύχρυσος Μυκήνη».

2 Ελληνικά φύλα: Αχαιοί,Δαναοί,΄Ιωνες,Αργείοι κ.ά. Επιδράσεις των άλλων αιγαιακών πολιτισμών,κυρίως του Μινωικού. Εξάπλωση: νησιά, Κρήτη, ακτές Μ. Ασίας, Κύπρος, ανατολικές ακτές Μεσογείου. Σπουδαιότερα κέντρα: Μυκήνες,΄Αργος, Τίρυνθα, Πύλος, Αμύκλες, Ορχομενός, Θήβα, Γλας, Αθήνα, Ελευσίνα, Μαραθώνας, Ιωλκός. Οικισμοί: 1. Επιλεγμένες θέσεις που διευκολύνουν την εποπτεία μεγάλης έκτασης. 2. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ανάκτορο και ισχυρή οχύρωση.

3 ΠΗΓΕΣ 1. Τα ομηρικά έπη. 2. Οι ανασκαφές στις Μυκήνες (1876) από τον Ερίκο Σλήμαν. 3. Οι αρχαιολογικές έρευνες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. 4. Η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β΄ από τους M.Ventris και τον J.Chadwick (1952).

4 ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β΄ Πρώιμη μορφή της ελληνικής γλώσσας. Συλλαβική γραφή. Ειδικευμένοι γραφείς στα μυκηναϊκά ανάκτορα. Επικύρωσε την ελληνικότητα του μυκηναϊκού πολιτισμού. Οι πληροφορίες των πινακίδων έχουν μόνο λογιστικό περιεχόμενο. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός αποτελεί την ελληνική πρωτο-ιστορία.

5 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Γεωργία Κτηνοτροφία Βιοτεχνική παραγωγή (κεραμική, ξυλουργική, χαλκουργική, ναυπηγική) Εμπόριο (ιδιαίτερα μετά το 1500π.Χ.).Η οικονομική ανάπτυξη επιβεβαιώνεται από τα μέγαρα (επίκεντρο των οικονομικών δραστηριοτήτων) που οικοδομούνται σε οχυρωμένες ακροπόλεις.

6 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Ο ηγεμόνας του ανακτόρου διαχειριζόταν τον πλούτο. Πολιτική, στρατιωτική, δικαστική και θρησκευτική εξουσία. Οι ιερείς (όχι θεοκρατική οργάνωση) και ο στρατός (επαγγελματίες στρατιωτικοί). Οι ειδικευμένοι τεχνίτες (κεραμουργοί, ξυλουργοί, ναυπηγοί, χαλκουργοί, χρυσοχόοι, αρωματοποιοί, γιατροί κ.ά.) ΄ Εμποροι και ναυτικοί. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι (πλειοψηφία των κατοίκων). Δούλοι υπηρέτες του ηγεμόνα, των αξιωματούχων και των απλών πολιτών.

7 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΄ Ανακτας : ο ανώτατος άρχων, κύριος του ανακτόρου, πηγή κάθε εξουσίας. Λααγέτας : τοπικός άρχοντας, διοικητής περιφερειών. Επέτες : η τάξη των ευγενών, οι ακόλουθοι. Τελεστές : σημαντικά πρόσωπα στην περιφερειακή διοίκηση. Βασιλεύς : ήταν ο λιγότερο τιμητικός τίτλος. Σήμαινε τον αρχιτεχνίτη. Στους επόμενους αιώνες δηλώνει τον ανώτατο άρχοντα.

8 ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΕΛΗ 15ΟΥ ΑΙΩΝΑ Π.Χ.: Οι Μυκηναίοι καταλαμβάνουν την Κνωσό και κυριαρχούν στο Αιγαίο. 13ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Π.Χ. : Εξάπλωση πέρα από το Αιγαίο. Κύπρος, Ουγκαρίτ, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Χετταίοι(Φιλικές σχέσεις). ΑΡΧΕΣ 12ΟΥ ΑΙΩΝΑ Π.Χ. : Επέκταση και σε δυτική Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο. Αιγυπτιακές γραφές αναφέρουν εισβολή των «Αχαϊβάσα» με τους λαούς της θάλασσας. Πιθανώς με την τρωική εκστρατεία (τον πανελλήνιο χαρακτήρα της οποίας οι ΄Ελληνες είχαν ήδη συνειδητοποιήσει από την αρχαιότητα) να επεδίωκαν τον έλεγχο των στενών του Ελλησπόντου.

9 ΑΙΤΙΑ ΠΑΡΑΚΜΗΣ Η απώλεια των αγορών της Ανατολής μετά την εισβολή των λαών της θάλασσας κλόνισε την οικονομία των ανακτόρων και συνέβαλε βαθμιαία στη διάλυση του μυκηναϊκού κόσμου. Εσωτερικές διενέξεις και συγκρούσεις ανάμεσα στα μυκηναϊκά κέντρα.

10 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΤΟΥ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η κοινή γλώσσα (πρώιμη μορφή ελληνικής). Οι κοινές θρησκευτικές δοξασίες (πρώτες λατρείες θεοτήτων που αργότερα συνέθεσαν το ολυμπιακό πάνθεον). Η ομοιομορφία σε όλες τις πτυχές του υλικού βίου (έργα τέχνης, εξοπλισμός, ενδυμασία, καλλωπισμός).

11 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ: Χαρακτηρίζεται από αυστηρή συγκρότηση (Ανακτορικές ανάγκες). ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: 1.Οχυρωμένες ακροπόλεις 2. Ανάκτορα 3.Ταφικές κατασκευές. Θολωτοί τάφοι (θησαυρός του Ατρέως στις Μυκήνες). ΔΟΜΗ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ 1.Ανοικτός χώρος μπροστά που επικοινωνεί με μεγάλη αυλή, εκατέρωθεν της οποίας υπάρχουν πολλά διαμερίσματα. 2. Ο πρόδομος (προθάλαμος του ανακτόρου) 3. Το κυρίως μέγαρο με μεγάλη εστία στο κέντρο και 4 κίονες γύρω από αυτή που στηρίζουν την οροφή. Στη δεξιά πλευρά τοποθετείται ο θρόνος. ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Αρχικά είχαν μινωικές επιρροές. Αργότερα τελετουργικές ή πολεμικές σκηνές και σκηνές κυνηγιού.


Κατέβασμα ppt "ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Πολιτισμός που διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη εποχή του χαλκού ( π.Χ.) και το σπουδαιότερο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google