Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αξιολόγηση επενδύσεων Ενότητα 7: Ανάλυση νεκρού σημείου Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αξιολόγηση επενδύσεων Ενότητα 7: Ανάλυση νεκρού σημείου Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αξιολόγηση επενδύσεων Ενότητα 7: Ανάλυση νεκρού σημείου Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

2 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 1 Μαθησιακοί στόχοι: Ολοκληρώνοντας την ενότητα αυτή θα πρέπει να είστε σε θέση να : -Να προσδιορίζετε την ποσότητα που ορίζει την κερδοφορία της επιχείρησης γραφικά και αλγεβρικά. -Να γνωρίζετε τα είδη του κόστους -Να καθορίζετε τον τρόπο που αντιδρούν οι επιχειρήσεις Λέξεις Κλειδιά: νεκρό σημείο, κερδοφορία, σταθερό και μεταβλητό κόστος, δαπάνες.

3 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 2 Προσδιορισμός Νεκρού σημείου Κάτω από κανονικές συνθήκες, η κάθε επιχείρηση αναμένει ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων της θα είναι αρκετά, ώστε να καλύψουν τις εξής κατηγορίες κόστους: 1. Το κόστος που απαιτείται για την παραγωγή των προϊόντων αυτών. Το κόστος αυτό θα περιλαμβάνει τις πρώτες ύλες, τα άμεσα εργατικά και τα διάφορα γενικά έξοδα παραγωγής. 2. Τα δευτερεύοντα έξοδα που δεν συνδέονται άμεσα με την παραγωγή. Όπως είναι τα διοικητικά κόστη και μάρκετινγκ. 3. Το ποσό του κέρδους το οποίο ελπίζει και αναμένει να πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του έτους η επιχείρηση.

4 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 3 Προσδιορισμός Νεκρού σημείου Όταν όμως τα συνολικά έσοδα είναι ακριβώς ίσα με το κόστος παραγωγής ή αγοράς συν το κόστος του μάρκετινγκ συν το κόστος των γενικών διοικητικών εξόδων, τότε η επιχείρηση δεν πραγματοποιεί ούτε κέρδος ούτε ζημιά. Η επιχείρηση βρίσκεται στο «νεκρό σημείο». Λέμε τότε ότι η επιχείρηση λειτούργησε στο «νεκρό σημείο» του κύκλου των εργασιών της (break even).

5 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 4 Προσδιορισμός Νεκρού σημείου Το «νεκρό σημείο» επομένως είναι ο όγκος της παραγωγής ή το επίπεδο της απασχολήσεως ή ο βαθμός αξιοποιήσεως της δυναμικότητας της επιχειρήσεως, στον οποίο η επιχείρηση δεν πραγματοποιεί ούτε κέρδη ούτε ζημιές. Είναι το σημείο εκείνο του κύκλου εργασιών της επιχειρήσεως όπου τα συνολικά έσοδα εξισώνονται με τα συνολικά έξοδα, ή το σημείο στο οποίο το κέρδος είναι μηδέν. Αν η επιχείρηση λειτουργούσε σε ένα σημείο υψηλότερο από το νεκρό σημείο, αν η επιχείρηση πωλούσε μια επιπλέον μονάδα προϊόντος, τότε η επιχείρηση θα είχε κέρδος.

6 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 5 Προσδιορισμός Νεκρού σημείου Αν αντιθέτως η επιχείρηση λειτουργούσε σε ένα σημείο χαμηλότερο από το νεκρό σημείο, αν η επιχείρηση πωλούσε μια μονάδα προϊόντος λιγότερη, τότε η επιχείρηση θα πραγματοποιούσε ζημιές για αυτή την περίοδο. Ο όγκος παραγωγής μιας επιχειρήσεως μπορεί να προσδιοριστεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους: 1. σαν τον αριθμό των μονάδων που παράχθηκαν και πωλήθηκαν, 2. σαν τη χρηματική αξία των πωλήσεων και 3. σαν το ποσοστό της δυναμικότητας του εργοστασίου που αξιοποιείται κάθε φορά.

7 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 6 Προσδιορισμός Νεκρού σημείου Νεκρό Σημείο μίας επιχείρησης, είναι το αναγκαίο ύψος των Πωλήσεων, το οποίο εάν πραγματοποιήσει η Επιχείρηση, καλύπτει όλα της τα έξοδα, δηλαδή δεν πραγματοποιεί ούτε κέρδος ούτε ζημία. Κέρδος πραγματοποιεί μετά από το σημείο αυτό. Η βασική αρχή, πάνω στην οποία στηρίζεται η ανάλυση του νεκρού σημείου,είναι η συμπεριφορά του κόστους. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα μέρος του κόστους είναι μεταβλητό και ανάλογο των πωλήσεων, ενώ ένα άλλο είναι σταθερό, τουλάχιστον για ένα μεγάλο εύρος πωλήσεων.

8 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 7 Λειτουργία νεκρού σημείου Τα έσοδα της επιχείρησης θα πρέπει να καλύπτουν τα εξής: Το κόστος που απαιτείται για την παραγωγή των προϊόντων (π.χ., πρώτες ύλες, κεφαλαιουχικός εξοπλισμός, εργατικά, γενικά έξοδα παραγωγής, κ.λπ.) Το κόστος του μάρκετινγκ, της προώθησης πωλήσεων και της διαφήμισης για τα προϊόντα της. Τα γενικά διοικητικά έξοδα. Το ποσό του κέρδους που αναμένει να πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της χρήσης.

9 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 8 Είναι προφανές ότι όσο πιο χαμηλό είναι το νεκρό σημείο, τόσο το καλύτερο για την επιχείρηση. Με χαμηλό νεκρό σημείο η επιχείρηση είναι πιο ευσταθής. Και αυτό γιατί με λιγότερες πωλήσεις καλύπτει όλα της τα έξοδα και από το σημείο εκείνο και πέρα πραγματοποιεί κέρδος.

10 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 9 Μέθοδοι υπολογισμού του νεκρού σημείου (Break even technigues) Υπάρχουν τρεις μέθοδοι, που συνήθως χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του «νεκρού σημείου» μιας επιχείρησης, οι οποίες είναι: Η μέθοδος της μαθηματικής ισότητας. Η μέθοδος του μικτού περιθωρίου. Η μέθοδος της γραφικής παραστάσεως.

11 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 10 Διαφορετικές εκφράσεις του νεκρού σημείου Εκφράζεται κατά διαφόρους τρόπους: Ως αξία πωλήσεων: Σε τι ύψος πωλήσεων (τζίρου) η επιχείρηση δεν πραγματοποιεί ούτε κέρδος ούτε ζημία. Ως ποσοστό % των Πωλήσεων: Σε ποιο ποσοστό επί των προβλεπόμενων πωλήσεων, η επιχείρηση δεν πραγματοποιεί ούτε κέρδος ούτε ζημία. Ως ποσότητα Πωλήσεων: Πόσα τεμάχια (ή άλλη μονάδα μέτρησης) πρέπει να πωλήσει η επιχείρηση για να μην πραγματοποιήσει ούτε κέρδος ούτε ζημία. Ως χρόνος: Σε ένα ετήσιο χρονικό ορίζοντα, πόσους μήνες θα χρειασθεί η επιχείρηση για να πραγματοποιήσει εκείνες τις πωλήσεις που θα την φέρουν σε σημείο να μην πραγματοποιήσει ούτε κέρδος ούτε ζημία.

12 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 11 Συνολικά Έσοδα Πωλήσεων (TR = Total Revenue) Τα συνολικά έσοδα πωλήσεων είναι ίσα με τον αριθμό των πωλούμενων μονάδων (Q) επί την τιμή πωλήσεως κατά μονάδα προϊόντος (P),δηλαδή, TR = Q x P. Επειδή συνήθως τα έσοδα των πωλήσεων προϋπολογίζονται και ο σπουδαιότερος προϋπολογισμός μιας επιχειρήσεως είναι ο προϋπολογισμός των πωλήσεων, Για τον προϋπολογισμό των πωλήσεων πολλοί επιχειρηματίες χρησιμοποιούν τις πωλήσεις της προηγούμενης χρονιάς σε αξία, τροποποιώντας τις με ένα λογικό ποσοστό αυξήσεως ή μειώσεως, όπως αναμένεται για την τρέχουσα περίοδο.

13 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 12 Μεταβλητά έξοδα (VC= Variable Costs) Μεταβλητά έξοδα είναι εκείνα που μεταβάλλονται σύμφωνα με τις μεταβολές του όγκου παραγωγής. Είναι τα άμεσα έξοδα, δηλαδή άμεσα υλικά και άμεσα εργατικά που επιβαρύνουν το κόστος ορισμένων και συγκεκριμένων προϊόντων που παράγει η επιχείρηση.

14 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 13 Διακρίνουμε δύο έννοιες μεταβλητών εξόδων: 1.Τα κατά μονάδα προϊόντος μεταβλητά έξοδα (V), τα οποία υποθέτουμε ότι παραμένουν σταθερά και ορισμένα και ότι είναι ανεξάρτητα από τον όγκο παραγωγής για ορισμένο σχετικό όριο παραγωγής και 2.Τα συνολικά μεταβλητά έξοδα (VC), τα οποία μεταβάλλονται με τις μεταβολές του όγκου παραγωγής και προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή VC=V x Q

15 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 14 Συνήθως τα μεταβλητά έξοδα εκτός από τα άμεσα υλικά και τα άμεσα εργατικά περιλαμβάνουν τα έξοδα συσκευασίας, μεταφοράς προϊόντων στις αποθήκες πωλήσεως καύσιμα, αναλώσιμα, λιπαντικές ύλες, διάφορες προμήθειες και οτιδήποτε μπορεί να συσχετισθεί κατευθείαν με το κόστος ενός συγκεκριμένου προϊόντος.

16 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 15 Σταθερά Έξοδα (FC=Fixed Costs) Είναι τα έξοδα εκείνα τα οποία είναι έμμεσα και τα οποία δεν μπορούν να συσχετισθούν κατευθείαν και να επιβαρύνουν την παραγωγή συγκεκριμένου προϊόντος. Τα συνολικά σταθερά έξοδα τείνουν να παραμείνουν σταθερά σε ορισμένο όριο παραγωγής και δεν μεταβάλλονται με την μεταβολή των παραγόμενων μονάδων.

17 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 16 Είναι τα έξοδα, τα οποία πραγματοποιούνται σε κάθε περίπτωση, άσχετα με το αν λειτουργεί ή όχι η επιχείρηση ή αλλιώς ανεξάρτητα από τον βαθμό απασχόλησης. Είναι φανερό ότι όσο αυξάνει ο αριθμός των παραγόμενων μονάδων προϊόντος τόσο τα σταθερά έξοδα κατά μονάδα ελαττώνονται. Τα κατά μονάδα σταθερά έξοδα παραγωγής όμως μεταβάλλονται αντίστροφα προς τον όγκο παραγωγής.

18 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 17 Συνολικά Έξοδα (TC= Total Costs) Συνολικά έξοδα είναι το σύνολο των σταθερών εξόδων (FC) και των μεταβλητών (VC) ή είναι το σύνολο των σταθερών, ημισταθερών, μεταβλητών και ημιμεταβλητών εξόδων. Επομένως TC = FC + VC

19 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 18 Το «νεκρό σημείο» υπολογίζεται αλγεβρικά με την εξής μέθοδο. Ορίζουμε: P = την τιμή πώλησης μιας μονάδας προϊόντος Q= την ποσότητα προϊόντος που παράγεται και πωλείται FC = το σταθερό κόστος VC = το μεταβλητό κόστος ανά μονάδα προϊόντος

20 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 19

21 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 20 Πηγή : Π. Κούκος «Στοιχεία οικονομίας», σημειώσεις ΤΕΙ Χαλκίδας

22 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Μη γραμμικό νεκρό σημείο 21 Πηγή : Π. Κούκος «Στοιχεία οικονομίας», σημειώσεις ΤΕΙ Χαλκίδας

23 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 22

24 Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/από-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

25 Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. © διαθέσιμο με άδεια CC-BY διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain διαθέσιμο ως κοινό κτήμα Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. χωρίς σήμανσηΣυνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

26 Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει:  το Σημείωμα Αναφοράς  το Σημείωμα Αδειοδότησης  τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων  το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

27 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.


Κατέβασμα ppt "Αξιολόγηση επενδύσεων Ενότητα 7: Ανάλυση νεκρού σημείου Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google