Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ Γ. Π. Α Μια χαρτογράφηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν Γεωπόνους.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ Γ. Π. Α Μια χαρτογράφηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν Γεωπόνους."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ Γ. Π. Α Μια χαρτογράφηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν Γεωπόνους

2 Η εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για την « Χαρτογράφηση του profile της αγοράς εργασίας στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα », που εκπονείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ « ΔΑΣΤΑ ΓΠΑ ». Για τον σκοπό αυτό συντάχθηκε ερωτηματολόγιο προκειμένου αφενός να εξεταστεί ο αριθμός των απασχολουμένων και αφετέρου το είδος της απασχόλησής τους. Τα στοιχεία συλλέγονται καθημερινά και δίνεται η ευκαιρία στους φορείς να καταθέσουν την άποψη τους για την επιστημονική κατάρτιση των απασχολούμενων γεωπόνων. Καθώς επίσης και την άποψη τους για την ζήτηση γεωπόνων στο μέλλον

3 Στην πράξη  Εξετάστηκαν 350 επιχειρήσεις οι οποίες προήλθαν από τις δύο βάσεις δεδομένων, η μία του τμήματος σπουδών και η άλλη του τμήματος αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης.  Οι επιχειρήσεις οι οποίες απάντησαν ήταν 22 ( κατά την περίοδο Ιούλιος - Αύγουστος 2013)

4 Ανάλυση παρούσας κατάστασης  K άποιες επιχειρήσεις έχουν κλείσει (2)  Επιχειρήσεις που δεν απασχολούν πολλά άτομα (5)  Δεν τους αφορά το αντικείμενο (3)

5 Συνέχεια  Δεν έχουν τα απαραίτητα καταχωρημένα έγγραφα για να ξέρουν ακριβές ποσοστό των γεωπόνων στο πλαίσιο λειτουργίας τους (1)  Αρνήθηκαν να απαντήσουν λόγω φόρτου εργασίας (2)

6 13,6 85,8

7 Είδος επιχείρησηςΑριθμός επιχειρήσεων Αναπτυξιακές Εταιρείες 6 Βιομηχανίες ειδών διατροφής 6 Εταιρείες γεωργικών εφοδίων 7 Γραφεία εκπόνησης Γεωργοικονομικών μελετών 1 Μικροβιολογικά εργαστήρια, τομείς υγείας 2

8 Αποτελέσματα [1]  Αναπτυξιακές 1. Απόφοιτοι Γεωπονικών ιδρυμάτων : 0 έως 5 2. Επιστημονική κατάρτιση των γεωπόνων : πολύ καλή έως άριστη 3. Δοκιμασία επιλογής : προσωπική συνέντευξη ή περίοδος δοκιμασίας ή και τα δύο 4. Η πλειονότητα των εταιριών αυτών ενδιαφέρεται για συνεργασία με το ΓΠΑ στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων ή κατάρτιση προσωπικού σε εξειδικευμένα αντικείμενα. 5. Έντονες οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από το 2009 και μετά : οι θέσεις απασχόλησης και το μισθολογικό κόστος μειώθηκαν σημαντικά

9 Αποτελέσματα [2]  Βιομηχανίες ειδών διατροφής 1. Απόφοιτοι Γεωπονικών ιδρυμάτων : 0-2 2. Επιστημονική κατάρτιση : πολύ καλή 3. Δοκιμασία επιλογής : η προσωπική συνέντευξη και η περίοδος δοκιμασίας 4. Η πλειονότητα των εταιριών αυτών ενδιαφέρεται για συνεργασία με το ΓΠΑ στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων ή κατάρτιση προσωπικού σε εξειδικευμένα αντικείμενα 5. Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης : μειώθηκαν οι θέσεις απασχόλησης και οι θέσεις απασχόλησης που αφορούσαν απόφοιτους Γ. Π. Α. όπως μειώθηκε και το μισθολογικό κόστος.

10 Αποτελέσματα [3]  Εταιρίες γεωργικών εφοδίων 1. Απόφοιτοι Γεωπονικών ιδρυμάτων : 2-11 2. Επιστημονική κατάρτιση : μέτρια έως πολύ καλή 3. Δοκιμασία επιλογής : η προσωπική συνέντευξη και η περίοδος δοκιμασίας 4. Επιθυμούν συνεργασία με το ΓΠΑ στο πλαίσιο κατάρτισης προσωπικού σε εξειδικευμένα αντικείμενα σε ποσοστό 50% και σε ποσοστό 50% στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος. 5. Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης : μειώθηκαν οι θέσεις απασχόλησης, ο κύκλος εργασιών και το μισθολογικό κόστος.

11 Αποτελέσματα [4]  Επιχειρήσεις γεωοικονομικών μελετών 1. Απόφοιτοι Γεωπονικών ιδρυμάτων : 0-2 2. Επιστημονική κατάρτιση : μέτρια έως πολύ καλή 3. Δοκιμασία επιλογής : η προσωπική συνέντευξη και η περίοδος δοκιμασίας 4. Επιθυμούν συνεργασία με το ΓΠΑ στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων και κατάρτισης προσωπικού σε εξειδικευμένα αντικείμενα. 5. Έχουμε μείωση του κύκλου εργασιών και του μισθολογικού κόστους

12 Αποτελέσματα [5]  Μικροβιολογικά εργαστήρια, τομείς υγείας 1. Απόφοιτοι Γεωπονικών ιδρυμάτων : 19-43 2. Επιστημονική κατάρτιση : πολύ καλή 3. Δοκιμασία επιλογής : η προσωπική συνέντευξη και η περίοδος δοκιμασίας 4. Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης : μειώθηκαν οι θέσεις απασχόλησης, ο κύκλος εργασιών και το μισθολογικό κόστος.

13 Κλίμα " επιστροφής στη γεωργία " Όσον αφορά το κλίμα επιστροφής στη γεωργία και τον τρόπο που αυτό θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων έδειξαν διφορούμενα αποτελέσματα. Οι μισές εταιρείες πιστεύουν πως θα τις επηρεάσει θετικά και κατ ‘ επέκταση θα είναι μία προσοδοφόρα εξέλιξη για την λειτουργία τους. Αντίθετα άλλες επιχειρήσεις απάντησαν πως δεν θα τις επηρεάσει καθόλου σαν πιθανή επερχόμενη κοινωνικοοικονομική εξέλιξη.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ Γ. Π. Α Μια χαρτογράφηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν Γεωπόνους."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google