Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΔΛΠ-ΔΠΧΠ. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ Ε.Γ.Λ.Σ. (ΠΔ 1123/1980) ΣΚΟΠΟΣ ΕΓΛΣ:  ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ-ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΙΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟ ΕΓΛΣ:  Οι εταιρίες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΔΛΠ-ΔΠΧΠ. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ Ε.Γ.Λ.Σ. (ΠΔ 1123/1980) ΣΚΟΠΟΣ ΕΓΛΣ:  ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ-ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΙΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟ ΕΓΛΣ:  Οι εταιρίες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΔΛΠ-ΔΠΧΠ

2 ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ Ε.Γ.Λ.Σ. (ΠΔ 1123/1980) ΣΚΟΠΟΣ ΕΓΛΣ:  ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ-ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΙΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟ ΕΓΛΣ:  Οι εταιρίες που εφαρμόζουν το ΕΓΛΣ πληρούν 2 από τα 3 κάτωθι κριτίρια:  Άθροισμα Ισολογισμού τουλάχιστον 1.500.000 ευρώ  Καθαρό κύκλο εργασιών τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ  Μέσος όρος απασχοληθέντος προσωπικού 50 άτομα

3 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΕΓΛΣ)  α) Η Κατάσταση του Ισολογισμού  β) Η Κατάσταση του Πίνακα Αποτελεσμάτων Χρήσεως  γ) Ο Πίνακας Διαθέσεως του Αποτελέσματος  δ) Η Κατάσταση του Λογαριασμού Γενικής Εκμεταλλεύσεως  ε) Το Προσάρτημα του Ισολογισμού και των Αποτελεσμάτων Χρήσεως

4 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΓΛΣ  Η αρχή της αυτονομίας  Η αρχή της κατ’είδος συγκεντρώσεως και παρακολουθήσεως της γενικής λογιστικής  Η αρχή της καταρτίσεως με εγγραφές του Λ/σμού της γενικής εκμεταλλεύσεως  Οι γενικές αρχές τηρήσεως των λογαριασμών.

5 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΓΛΣ  Η γενικότητα εφαρμογής  Η πληρότητα του ΕΓΛΣ  Η σαφήνεια του ΕΓΛΣ  Η ελαστικότητα του ΕΓΛΣ  Η ευκολία προσαρμογής του ΕΓΛΣ  Η ταχύτητα συγκεντρώσεως στοιχείων  Η εναρμόνιση των διατάξεων του ΕΓΛΣ με τις σχετικές διατάξεις της ΕΕ

6 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΛΣ  Μεγάλη αυστηρότητα μιας και έχουν την μορφή νομοθετήματος η οποία υπαγορεύει την πιστή εφαρμογή τους  Προσανατολισμένα προς την κάλυψη των φορολογικών υποχρεώσεων των εταιρειών παρά την πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.

7 ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ  Moussa (2010)− τα τελευταία έτη η ανάπτυξη των διεθνών αγορών, η δημιουργία των πολυεθνικών εταιρειών, οι διεθνείς επενδυτικές δραστηριότητες και η ενεργοποίηση των διεθνών οργανισμών στο ζήτημα της παγκοσμιοποίησης έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για την εναρμόνιση των λογιστικών προτύπων σε διεθνές επίπεδο.

8 ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ  Τα ισχύοντα εθνικά λογιστικά πρότυπα κάθε χώρας διαφέρουν μεταξύ τους καθώς επηρεάζονται από νομικές και φορολογικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας με συνέπεια να διαφοροποιείται η εικόνα μιας οικονομικής μονάδας αναλόγως των προτύπων με τα οποία συντάσσονται οι οικονομικές καταστάσεις.

9 ΔΙΕΘΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ  Πρώτη προσπάθεια ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 1973 με την ίδρυση του FASB.  I.A.S.C. (1982) μετονομάστηκε σε I.A.S.B. → περιλαμβάνει λογιστές από Αγγλία, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδά, Ολλανδία και Μεξικό.  Στόχος = Διαμόρφωση Λογιστικών Προτύπων με διεθνή εφαρμογή εναρμονίζοντας λογιστικές αρχές που ισχύουν σε διάφορες χώρες.  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ  Αρχή υιοθέτησης των ανωτέρω προτύπων από 29- 03-2003 (Αποφ. 1725/2003) εκτός των προτύπων 32 και 39 τα οποία υιοθετήθηκαν το 2006.

10 ΔΙΕΘΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ  Το αποφασιστικό βήμα για την διεθνή εφαρμογή των ΔΛΠ έγινε το 2000 όταν το IOSCO αποφάσισε να προτείνει στα μέλη του να χρησιμοποιούν τα ΔΛΠ αντί των εθνικών τους λογιστικών προτύπων (Veron, 2007a, b).  Στη συνέχεια το 2002 η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε από όλες τις εισηγμένες εταιρείες να υιοθετήσουν τα ΔΛΠ ξεκινώντας από την οικονομική χρήση μετά την 1η Ιανουαρίου 2005

11 ΔΙΕΘΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ  το 2000 διαμορφώθηκε ένας νέος καταστατικός χάρτης δημιουργώντας το ίδρυμα IASC (IASC foundation) με έδρα στο Delaware των ΗΠΑ και ένα θυγατρικό νομικό πρόσωπο το IASB με έδρα στο Λονδίνο (IASCF, 2009).

12 ΔΙΕΘΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ  Το IASCF είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και είναι υπεύθυνο για τον στρατηγικό σχεδιασμό του οργανισμού, τον διορισμό των μελών του συμβουλίων και την συλλογή χρηματοδοτήσεων.  Το IASB ασχολείται καθαρά με το τεχνικό κομμάτι του συμβουλίου και λειτουργεί ανεξάρτητα από το IASCF και είναι επιφορτισμένο με την σύνταξη και διαμόρφωση των λογιστικών προτύπων.

13 Επισημάνσεις επί των ΔΛΠ Δεν είναι από την φύση τους διεθνή → Προτείνονται από διεθνή φορέα και γίνονται διεθνή αν υιοθετηθούν από κάποιες χώρες. Β) Ο ρόλος των προτύπων είναι κυρίως εξωτερικού χαρακτήρα ως προς την οικονομία του κράτους που τα υιοθετεί. Γ) Δεν αποτελούν λογιστική διαδικασία, μέθοδο ή σύστημα αρχών → είναι αρχές γενικής παραδοχής συνδεόμενες με την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων και προσδιορίζουν με κανόνες και όρους γενικής παραδοχής το περιεχόμενο των λογαριασμών.

14 Επισημάνσεις επί των ΔΛΠ  Πριν την αναθεώρηση του 2001 η συγκεκριμένη επιτροπή είχε εκδώσει 33 διερμηνείες με μόνο το ένα τρίτο των συγκεκριμένων προτύπων να είναι ακόμη σε ισχύ. Από το 2001 μέχρι και το 2007 το IFRIC έχει εκδώσει 12 διερμηνείες (Veron, 2007a, b; Alali και Cao, 2010).

15 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ Η διαδικασία η οποία ονομάζεται «δέουσα διαδικασία» (due process) και περιλαμβάνει έξι στάδια:  Καθορίζεται η ατζέντα συζήτησης  Σχεδιασμός του έργου  Σύνταξη και δημοσίευση μιας εργασίας για διαβούλευση (πρωταρχικό στάδιο)  Σύνταξη και δημοσίευση ενός προσχεδίου του προτύπου (ενδιάμεσο στάδιο)  Σύνταξη και δημοσίευση ενός προτύπου χρηματοοικονομικής πληροφόρησης (τελικό στάδιο)  Λοιπές διαδικασίες μετά την δημοσίευση του προτύπου

16 Θεμελιώδεις αρχές των ΔΛΠ  Η αρχή της συνέχισης της επιχείρησης (going concern).  Η αρχή της ομοιομορφία-συνέπειας (consistency).  Η αρχή της αυτοτέλειας των χρήσεων  Η αρχή των δεδουλευμένων (accrual basis of accounting)

17 Εταιρίες που αφορά η εφαρμογή των ΔΛΠ:  εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά  οι συνδεδεμένες με αυτές που είναι εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά  οι μη εισηγμένες και οι μη συνδεμένες Α.Ε. και Ε.Π.Ε. εφόσον εγκριθεί με απόφαση Γενικής Συνέλευσης.(πάγια εφαρμογή 5 έτη)  ΕΛΛΑΔΑ:  Η εφαρμογή τους αρχίζει υποχρεωτικά από 1-1-2005 για τις εισηγμένες στο Χ.Α.Α. εταιρίες.

18 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΔΛΠ-ΔΠΧΠ Σύμφωνα με τον Κουμανάκο (2007) τα βασικότερα πλεονεκτήματα των ΔΛΠ-ΔΠΧΠ είναι τα εξής:  Η υιοθέτηση των ΔΛΠ-ΔΠΧΠ αυξάνει το επίπεδο της εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει τις οικονομικές καταστάσεις γεγονός που ωφελεί τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις.  Το υψηλό ποιοτικό επίπεδο των ΔΠΧΠ βελτιώνει την ικανότητα των επενδυτών να λαμβάνουν αποφάσεις και επιπλέον οι επιχειρήσεις έχουν αυξημένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές με παράλληλα μειωμένο κόστος απόκτησης κεφαλαίων.

19 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΔΛΠ-ΔΠΧΠ  Ακόμη οι πολυεθνικές επιχειρήσεις υιοθετώντας τα ΔΠΧΠ μειώνουν το κόστος που απαιτείται για την σύνταξη ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων αφού η εφαρμογή από το σύνολο των εταιρειών του ομίλου ομοιόμορφων προτύπων (ανεξαρτήτως χώρας εγκατάστασης) μειώνει αισθητά τον χρόνο σύνταξής τους.  Τέλος τα ΔΠΧΠ βοηθούν στην εναρμόνιση των αναγκών εσωτερικής και εξωτερικής πληροφόρησης εντός της οικονομικής μονάδας αφού η ύπαρξη μιας ποιοτικής λογιστικής γλώσσας απλουστεύει την διαδικασία παραγωγής λογιστικών πληροφοριών με συνέπεια να βελτιώνονται τα συστήματα διοικητικής πληροφόρησης και να περιορίζεται το κόστος παραγωγής αυτών των πληροφοριών.

20 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΔΛΠ-ΔΠΧΠ  Στην Ελλάδα παρατηρήθηκαν προβλήματα στην διαδικασία της μετάβασης κυρίως λόγω των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δύο αυτών προτύπων.  Τα βασικότερα μειονεκτήματα των ΔΛΠ- ΔΠΧΠ στη Ελλάδα ήταν αρχικά το ζήτημα της λογιστικοποίησης και αποτίμησης των υλικών και άϋλων παγίων, της απομείωσης αξίας των περιουσιακών στοιχείων, των χρηματοοικονομικών μέσων και μισθώσεων, των παροχών στους εργαζομένους και της αναβαλλόμενης φορολογίας.

21 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΔΛΠ-ΔΠΧΠ  Επιπλέον, δυσκολίες παρουσιάστηκαν και στα ζητήματα της ανάλυσης πληροφοριών στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων και τις οικονομικές πληροφορίες που πρέπει να δημοσιοποιούνται ανά τομέα. Οι παραπάνω έννοιες ήταν λίγο ή πολύ άγνωστες στον χώρο των επαγγελματιών του κλάδου της λογιστικής με συνέπεια πολλά στελέχη επιχειρήσεων ήταν ανέτοιμα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ΔΠΧΠ και ως αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις στην πλήρη εφαρμογή των ΔΛΠ- ΔΠΧΠ γεγονός που μπορεί να επέδρασε αρνητικά στην αξιοπιστία και διαφάνεια των οικονομικών καταστάσεων.

22 ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΛΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ  Μετά την εφαρμογή των ΔΛΠ ισχύουν αδιατάρακτα τα σχετικά νομοθετήματα που διέπουν την λογιστική οργάνωση και λειτουργία των επιχειρήσεων (Ν. 2190/1920, Π.Δ. 1123/1980, Π.Δ. 186/1992)

23 Όμως….  Σύμφωνα με τον Ν. 3229/2004: «1. Οι εταιρείες που συντάσσουν οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τα υιοθετούμενα από την Ε.Ε. ΔΛΠ, έχουν δικαίωμα να αποκλίνουν από τις διατάξεις του ΕΓΛΣ ή των αντίστοιχών κλαδικών, στο βαθμό που η διοίκηση της εταιρείας κρίνει, αιτιολογημένα, ότι η απόκλιση είναι αναγκαία για την εύρυθμη εφαρμογή των ΔΛΠ….» (άρθρο 139 Ν. 2190/1920, όπως τέθηκε με το άρθρο 13 του Ν. 3229/2004).  Συνεπώς καθιερώνεται νομοθετικά η υπερίσχυση των ΔΛΠ έναντι του ΕΓΛΣ όταν οι δύο ρυθμίσεις συγκρούονται.

24 Μεταβολές σε θέματα αποτίμησης  Σύμφωνα με τον Ν. 3229/2004: «1. Οι εταιρείες που συντάσσουν οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τα υιοθετούμενα από την Ε.Ε. ΔΛΠ… υποχρεούνται να αποκλίνουν, όπου οι προδιαγραφόμενοι από του υφιστάμενους νόμους κανόνες αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες αποτίμησης που προδιαγράφονται στα ΔΛΠ…» (άρθρο 139 Ν. 2190/1920, όπως τέθηκε με το άρθρο 13 του Ν. 3229/2004).  Και σε ζητήματα αποτίμησης υπερισχύουν τα ΔΛΠ έναντι του ΕΓΛΣ και το αποτέλεσμα της εταιρείας δεν διαμορφώνεται με βάση τη φορολογική νομοθεσία.

25 Δημοσίευση διαφορών ΕΓΛΣ-ΔΛΠ  Για να μην διαταραχθεί η ίση φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων οι εταιρείες που συντάσσουν οικονομικές καταστάσεις με βάση τα ΔΛΠ θα πρέπει να αναφέρουν τις διαφορές που προκύπτουν στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων συγκριτικά με τα Ελληνικά λογιστικά πρότυπα. (άρθρο 140 Ν. 2190/1920, όπως τέθηκε με το Ν. 3229/2004).

26 ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΛΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΔΛΠ)  α) Η Κατάσταση του Ισολογισμού  β) Η Κατάσταση του Πίνακα Αποτελεσμάτων Χρήσεως  γ) Κατάσταση Ταμιακών Ροών  δ) Κατάσταση Μεταβολών Ιδίων Κεφαλαίων  ε) Επεξηγηματικές Σημειώσεις

27 ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΛΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ  ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ  Στόχος καταστάσεων = Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση και απεικόνιση περιουσιακής κατάστασης της επ/σης (true and fair view)  Προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης από την Φορολογική Νομοθεσία.

28 ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΛΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ  ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  Τα ΔΛΠ καθορίζουν λεπτομερείς κανόνες σε όλα τα θέματα της γενικής και αναλυτικής λογιστικής (Αποθέματα, Αποσβέσεις, Πάγια, Ενοποίηση κ.λ.π.)  Σκοπός είναι η ελάττωση των περιθωρίων για ανάπτυξη της δημιουργικής λογιστικής (creative accounting)

29 ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΛΠ  Σε σχετική έρευνα που εκπόνησαν η ελεγκτική εταιρεία Grant Thorton και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις οικονομικές καταστάσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ίδια κεφάλαια των εισηγμένων εταιρειών αυξήθηκαν κατά 5% γεγονός που οφείλεται στην αναπροσαρμογή των ενσώματων ακινητοποιήσεων  Όμως υπήρξε και μια επιβάρυνση στα ίδια κεφάλαια προερχόμενη από την υιοθέτηση των προτύπων 19 και 26 («παροχές σε εργαζομένους» και «λογιστική και πληροφόρηση των προγραμμάτων παροχών αποχώρησης από την υπηρεσία») και από την διενέργεια προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

30 ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΛΠ  Επιπλέον, τα αποτελέσματα χρήσης ωφελήθηκαν κατά 182 εκατ. Ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 4%.  Την υψηλότερη θετική επίδραση στα αποτελέσματα χρήσης επέφερε η προσαρμογή των αποσβέσεων με βάση την ωφέλιμη ζωή των παγίων, ενώ η μεγαλύτερη επιβάρυνση προκλήθηκε από την αναγνώριση αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων και προβλέψεων για ενδεχόμενους φόρους εισοδήματος


Κατέβασμα ppt "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΔΛΠ-ΔΠΧΠ. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ Ε.Γ.Λ.Σ. (ΠΔ 1123/1980) ΣΚΟΠΟΣ ΕΓΛΣ:  ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ-ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΙΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟ ΕΓΛΣ:  Οι εταιρίες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google