Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΟΥΡΙΟ, ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΚΟΛΟΣΣΙ Λάρα Πάτσι, Ηλιάνα Αχιλλέως.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΟΥΡΙΟ, ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΚΟΛΟΣΣΙ Λάρα Πάτσι, Ηλιάνα Αχιλλέως."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΟΥΡΙΟ, ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΚΟΛΟΣΣΙ Λάρα Πάτσι, Ηλιάνα Αχιλλέως

2  Το Κάστρο του Κολοσσιού είναι ένα μεσαιωνικό φρούριο μερικά χιλ. έξω από την πόλη της Λεμεσού στην Κύπρο. Χτίστηκε από τους Φράγκους το 1210 με ηγέτη τον Ούγο Α’. Είναι τριώροφο, οι τοίχοι του έχουν πάχος ενάμισι μέτρο και είναι χτισμένο με πλίνθους.  Το 1306 πέρασε στην κατοχή των Ναΐτών Ιπποτών. Το κτίριο ήταν η κατοικία του επικεφαλής του τάγματος ενώ έδρευε εκεί μια μικρή στρατιωτική δύναμη. Το φρούριο καταστράφηκε από τους Γενουάτες και ξαναχτίστηκε το 1454 από τους Μαμελούκους.

3

4  Το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της Κύπρου. Βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα δυτικά της αρχαίας πόλης του Κουρίου. Ο Απόλλωνας λατρευόταν σαν Υλάτης, θεός των δασών.

5  Αυτό το καλοσχηματισμένο αρχιτεκτονικό συγκρότημα δίνει μια ιδέα για το πώς εξελίχθηκε το Κυπριακό αγροτικό ιερό από τα χρόνια του χαλκού μέχρι το τέλος του παγανισμού στο νησί. Υπήρχαν τρεις σημαντικές περίοδοι. Το Αρχαϊκό Ιερό αναπτύχθηκε σημαντικά στον 7ο αιώνα π.Χ ενώ το Πτολεμαϊκό Ιερό ανήκει στον 3ο αιώνα πΧ. Τέλος, το Ρωμαϊκό Ιερό χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μΧ.

6  Φαίνεται ότι το Αρχαϊκό Ιερό αρχικά αποτελούσε ένα κλειστό μέρος στο κέντρο του μεταγενέστερου και πολύ μεγαλύτερου ιερού. Τα σημερινά ερείπια χρονολογούνται από τα μέσα του 1ου αιώνα μΧ. Το συγκρότημα του ιερού συμπεριλάμβανε το κτήριο μιας παλαίστρας, μια στοά, ένα θησαυροφυλάκιο, τα λουτρά, το αρχαϊκό τέμενος, το κυκλικό μνημείο, την κεντρική αυλή και το ναό του Απόλλωνα. Το 365 μΧ καταστράφηκε από σεισμό και αργότερα καταλήφθηκε από καταπατητές. Αρκετά από τα κατεδαφισμένα κτήρια αναστυλώθηκαν.

7

8  Επίσης το Θέατρο του Κουρίου κατασκευάστηκε στο τέλος του 2 ου αιώνα. Το Κούριο ήταν αρχαία πόλη στα ΝΔ παράλια της Κύπρου, κοντά στην Επισκοπή. Σύμφωνα με την μυθολογία, επώνυμος και οικιστής του Κουρίου ήταν ο Κουριεύς γιος του Κινύρα. Οι κάτοικοι αποκαλούνταν Κουριεύς και Κουριάς.

9  Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα του ιερού χώρου ανάγονται στον 8ο αι. π.Χ. και σχετίζονται με τη λατρεία του Απόλλωνα Υλάτη, δηλαδή του Απόλλωνα των δασών. O χώρος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά κέντρα του νησιού και εγκαταλείφθηκε κατά τον 4ο αι. μ.Χ.  Το θέατρο αποτελείται από μια ημικυκλική ορχήστρα που περιβάλλεται από καθίσματα. Το Θέατρο χωρούσε μέχρι και 3.500 θεατές. Το Θέατρο χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για παραστάσεις που γίνονται. Το στάδιο βρίσκεται στα ανατολικά του ιερού του Απόλλωνα Υλάτη. Κτίστηκε το 2ο αι. μ.Χ. και παρέμεινε σε χρήση μέχρι το τέλος του 5ου αι. Έχει πεταλόσχημη κάτοψη και τρεις εισόδους. Μέρος των καθισμάτων έχει αναστηλωθεί για να μπορεί ο επισκέπτης να διακρίνει ότι υπήρχαν 7 σειρές καθισμάτων, πάνω από το επίπεδο του στίβου. Το στάδιο έχει χωρητικότητα 6.000 περίπου θεατών.

10 Ναός του Απόλλωνα Υλάτη Κούριο

11   MADE BY LARA AND ILIANA!!!


Κατέβασμα ppt "ΚΟΥΡΙΟ, ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΚΟΛΟΣΣΙ Λάρα Πάτσι, Ηλιάνα Αχιλλέως."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google