Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΑΒΒΑΣ ΓΑΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΟΥ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΑΓΚΟΥΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΟΚΛΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ ΣΚΕΥΟΣ ΚΑΖΩΝΗΣ ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΔΕΡΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΑΒΒΑΣ ΓΑΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΟΥ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΑΓΚΟΥΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΟΚΛΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ ΣΚΕΥΟΣ ΚΑΖΩΝΗΣ ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΔΕΡΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΑΒΒΑΣ ΓΑΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΟΥ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΑΓΚΟΥΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΟΚΛΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ ΣΚΕΥΟΣ ΚΑΖΩΝΗΣ ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΔΕΡΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΑΞΗ:Α’ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

2 Τι είναι ενέργεια? Η ενέργεια είναι σε τέτοιο βαθμό συνασμένοι με την καθημερινή μας ζωή που μόνο η έλλειψή της καθιστά πρόδηλη την αναγκαιότητά της. Το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων δεσμεύει, παράγει, καταναλώνει, μετατρέπει, αποθηκεύει και υποβαθμίζει τεράστια ποσά ενέργειας.

3 Ο κύκλος της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας ξεκινά από τις αρχικές μορφές ενέργειας όπως ο άνθρακας, το αργό πετρέλαιο, ο άνεμος, το ηλιακό φως ή το φυσικό αέριο. Αυτές οι μορφές χαρακτηρίζονται ως πρωτογενή ενέργεια και βεβαίως, ελάχιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους καταναλωτές.

4 ΕΙΔΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

5 Μη ανανεώσιμες πηγές ενέργεια Αποκαλούνται έτσι γιατί δεν είναι δυνατό να ανανεώσουν σε εύλογο, για τον άνθρωπο, χρονικό διάστημα την αποθηκευμένη τους ενέργεια. Η διαδικασία σχηματισμού τους διήρκεσε εκατομμύρια χρόνια. Οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνουν : · Τα στερεά καύσιμα των γαιανθράκων, όπως λιγνίτη, ανθρακίτη, τύρφη, · Τα υγρά καύσιμα που παίρνουμε με κατεργασία, όπως μαζούτ, πετρέλαιο, βενζίνη, κηροζίνη κλπ., · Τα αέρια καύσιμα όπως το φυσικό αέριο, υγραέριο κλπ. και · Την πυρηνική ενέργεια που παίρνουμε από τη σχάση ραδιενεργών υλικών.

6 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι πηγές τα αποθέματα των οποίων ανανεώνονται φυσικά, και οι οποίες συνεπώς θεωρούνται πρακτικά ανεξάντλητες. Στην κατηγορία αυτή, η σημασία της οποίας για τη βιωσιμότητα του πλανήτη έχει πλέον συνειδητοποιηθεί ευρέως, συγκαταλέγονται ο ήλιος, ο άνεμος, τα ποτάμια, οι οργανικές ύλες όπως το ξύλο και τα απορρίμματα οικιακής και γεωργικής προέλευσης.

7 Ανανεώσιμες πηγές ενέργεια για την Ελλάδα Η χώρα μας, γεωγραφικά και γεωλογικά, διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα σχετικά με την εκμετάλλευση των ΑΠΕ. Έτσι, συνυπολογίζοντας τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα που αποτελούν περίπου το 70% του συνόλου, το ποσοστό της συνολικής ενεργειακής παραγωγής της χώρας που προέρχεται από ΑΠΕ ανέρχεται σήμερα στο 11,5%. Ο στόχος για το 2020 είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 20%. Ωστόσο, και οι τρεις κύριες μορφές ΑΠΕ στην Ελλάδα -υδροηλεκτρική, αιολική και ηλιακή (χρήση φωτοβολταϊκών πινάκων)- αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προώθησή τους, με αποτέλεσμα 9 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές, η αγορά να παραμένει μουδιασμένη.

8 Θερμική ενέργεια Η θερμική ενέργεια, το σύνολο δηλαδή της κινητικής ενέργειας των σωματιδίων που συγκροτούν τα υλικά σώματα, καθώς αυτά κινούνται στο εσωτερικό τους. Με τον όρο θερμότητα εννοούμε ειδικά την ενέργεια που μεταφέρεται από ένα σώμα υψηλής θερμοκρασίας σε άλλο με χαμηλότερη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κινητική ενέργεια των σωματιδίων του.Η θερμική ενέργεια μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ηλιακής ενέργειας.κινητικής ενέργειας θερμοκρασίας

9 Πιθανότατα πριν από 500.000 χρόνια ο άνθρωπος έμαθε να χειρίζεται τη φωτιά, ενώ τη λίθινη εποχή, περίπου 30.000 χρόνια πριν, ζωγραφιές σε σπήλαια αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τη φωτιά για μαγείρεμα αλλά και να θερμαίνει ή να φωτίζει τις σπηλιές όπου και κατοικούσε.

10 HΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ηλεκτρική ενέργεια, που αναφέρεται στην κινητική ενέργεια των κινούμενων ηλεκτρονίων (ηλεκτρικό ρεύμα), λόγω της ύπαρξης διαφοράς δυναμικού στα άκρα ενός αγωγού.

11 ΓΙΑΤΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού που ξοδεύουμε σε ενέργεια είναι σπατάλη καυσίμων και χρημάτων. Παράλληλα, η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε παράγεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από συμβατικά καύσιμα (πετρέλαιο- άνθρακα-λιγνίτη) τα οποία ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα. Λαμβάνοντας υπόψη μερικές απλές συμβουλές μπορούμε να μειώσουμε τους λογαριασμούς ενέργειας από 10-50%, με ταυτόχρονη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

12 ΔΕΚΑ ΧΡΗΣIΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΞOIΚΟNOΜIΣΗ ΕΝEΡΓΕΙΑΣ Με οποιονδήποτε τρόπο και αν παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα, έχει σημασία να το καταναλώνουμε με οικονομία ! Υπάρχουν μικρά πράγματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή και θα έχουν αποτέλεσμα χωρίς εμείς να στερηθούμε τις ανέσεις μας.

13 ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ Εγκαθιστούμε στο σπίτι μας ηλιακό θερμοσίφωνα. Ο θερμοσίφωνας είναι από τις πιο αχόρταγες συσκευές στο σπίτι: Κατανάλωση: 3000 watt την ώρα! Περίπου το 1/3 του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια αφορά το ζέσταμα του νερού.

14 ΛΑΜΠΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ Αντικαθιστούμε τις κοινές λάμπες πυράκτωσης με τις οικονομικές λάμπες που βρίσκουμε πια παντού στα καταστήματα. Περίπου το 11% του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος αφορά στην κατανάλωση για τον φωτισμό. Με μια απλή κίνηση μπορείς να σώσεις ενέργεια και χρήματα: Μπορείς να αλλάξεις με τους γονείς σου τις κοινές στρογγυλές λάμπες με τις οικονομικές λάμπες που θα σας γλυτώσουν 75% της ενέργειας που καταναλώνετε τώρα για το φωτισμό του σπιτιού σας! Το 20% της ενέργειας που καταναλώνουμε στο σπίτι μας αφορά τα φώτα. Εάν κάθε σπίτι αντικαθιστούσε μια κοινή λάμπα με μια άλλη οικονομική, θα εξοικονομούσαμε την ενέργεια που χρειάζονται 2 εκατομμύρια σπίτια το χρόνο.

15 ΛΑΜΠΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ

16 10 + 1 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας από την greenpeace Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης. Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by).Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 30 € από τους λογαριασμούς του ρεύματος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά.

17 ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αν επιπλέον αυτά έχουν θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20 – 30%

18 ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ 4.Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομούμε περίπου 60 € και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλ

19 ΦΟΡΤΙΣΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ 5.Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε. Κάθε φορτιστής που χρησιμοποιούμε (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών), ειδικά αν είναι παλαιού τύπου, μπορεί να μας κοστίζει 2-3 € το χρόνο και η χρήση του να συνεπάγεται την έκλυση 20- 30 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Καλύτερα να τους βγάζουμε από την πρίζα

20 ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος. Εξοικονόμηση ενέργειας 30- 50% ανά πλύση Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, σβήνουμε την οθόνη και κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 15 - 20 € από τα περιφερειακά και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 150 - 200 κιλά περίπου. Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.

21 ΚΟΥΖΙΝΕΣ 8.Μαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, χάνεται το 20% της θερμότητας.

22 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ 9.Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Ψυγείο: ετήσια εξοικονόμηση 25 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 250 κιλά. Πλυντήριο: ετήσια εξοικονόμηση 3 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 κιλά

23 ΘΕΡΜΟΣΙΦΟΝΑΣ Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 € το χρόνο και 1,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα Τοποθετούμε στην ταράτσα μας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1kW, δηλαδή περίπου 10-15 τετραγωνικά μέτρα).

24 ΔΕΚΑ ΧΡΗΣIΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΞOIΚΟNOΜIΣΗ ΕΝEΡΓΕΙΑΣ Με οποιονδήποτε τρόπο και αν παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα, έχει σημασία να το καταναλώνουμε με οικονομία ! Υπάρχουν μικρά πράγματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή και θα έχουν αποτέλεσμα χωρίς εμείς να στερηθούμε τις ανέσεις μας.

25 ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ Εγκαθιστούμε στο σπίτι μας ηλιακό θερμοσίφωνα. Ο θερμοσίφωνας είναι από τις πιο αχόρταγες συσκευές στο σπίτι: Κατανάλωση: 3000 watt την ώρα! Περίπου το 1/3 του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια αφορά το ζέσταμα του νερού.

26 ΛΑΜΠΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ Αντικαθιστούμε τις κοινές λάμπες πυράκτωσης με τις οικονομικές λάμπες που βρίσκουμε πια παντού στα καταστήματα. Περίπου το 11% του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος αφορά στην κατανάλωση για τον φωτισμό. Με μια απλή κίνηση μπορείς να σώσεις ενέργεια και χρήματα: Μπορείς να αλλάξεις με τους γονείς σου τις κοινές στρογγυλές λάμπες με τις οικονομικές λάμπες που θα σας γλυτώσουν 75% της ενέργειας που καταναλώνετε τώρα για το φωτισμό του σπιτιού σας! Το 20% της ενέργειας που καταναλώνουμε στο σπίτι μας αφορά τα φώτα. Εάν κάθε σπίτι αντικαθιστούσε μια κοινή λάμπα με μια άλλη οικονομική, θα εξοικονομούσαμε την ενέργεια που χρειάζονται 2 εκατομμύρια σπίτια το χρόνο.

27 Για την αποδοτική θέρμανση ή ψύξη των χώρων του σπιτιού σας, το κλείσιμο ή η κάλυψη των ανοιγμάτων είναι η οικονομικότερη λύση που μπορεί να εξοικονομήσει περισσότερο από 10% στους ενεργειακούς λογαριασμούς σας. Εάν μπορείτε να δείτε το φως της ημέρας γύρω από τα πλαίσια πορτών και παραθύρων, τότε υπάρχει διαρροή.

28 Σήμερα που το φυσικό αέριο διεισδύει στα Ελληνικά σπίτια, αξιοποιήστε το και στο μαγείρεμα. Οι κουζίνες φυσικού αερίου είναι εξίσου ασφαλείς με αυτές των ηλεκτρικών αντιστάσεων, απαιτώντας λίγο περισσότερο την προσοχή μας.

29 Ένα σημαντικό κομμάτι κατανάλωσης ενέργειας ανήκει στη χρήση του ζεστού νερού. Υπάρχουν δύο τρόποι εξοικονόμησης αυτής της ενέργειας: η χρήση λιγότερου νερού και η χρήση λιγότερο ζεστού νερού. Το πρώτο μπορεί να επιτευχθεί με την εγκατάσταση συσκευής ντους ("τηλέφωνο") μειωμένης ροής ή ανάμιξης νερού και αέρα (που δίνει την αίσθηση μεγάλης ροής νερού). Και οι δύο τύποι κυκλοφορούν στο εμπόριο.

30 Αρκετές ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν συνεχώς μικρές ποσότητες ηλεκτρισμού, ανεξάρτητα από το αν τις χρησιμοποιείτε. Συσκευές όπως η τηλεόραση, το βίντεο, το DVD, το στερεοφωνικό και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (standby) καταναλώνοντας ηλεκτρικό ρεύμα.

31 Φυτέψτε δέντρα, θάμνους ή χρησιμοποιήστε τα σε γλάστρες έτσι ώστε να ρίχνουν τη σκιά τους στις εξωτερικές μονάδες κλιματισμού. Προσέξτε, βέβαια, να μην εμποδίζετε τη ροή αέρα. Με τον τρόπο αυτόν μπορείτε να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς μια μονάδα που λειτουργεί σε σκιά δαπανά περίπου 10% λιγότερη ενέργεια από ίδιας δυναμικότητας μονάδα που είναι στον ήλιο.

32 Σαν κανόνας, ένα άδειο ψυγείο είναι σπατάλη ενέργειας. Όσο περισσότερο γεμάτο είναι τόσο περισσότερη ενέργεια εξοικονομούμε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα και το νερό εμφανίζουν μεγαλύτερη ικανότητα διατήρησης της θερμοκρασίας τους από ό,τι ο αέρας. Για το λόγο αυτό προτείνεται να γεμίζετε τους άδειους χώρους του ψυγείου σας με δοχεία με νερό.

33 Στην περίπτωση που επιθυμείτε διαφορετικό φωτισμό ανάλογα με την περίσταση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε σύγχρονους ρεοστάτες είτε λαμπτήρες ρυθμιζόμενης φωτεινότητας. Οι σύγχρονοι ρεοστάτες (διακόπτες dimmer) τοποθετούνται σαν διακόπτες και σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε τη φωτεινότητα των λαμπτήρων γυρνώντας ένα κουμπί.

34 ΘΕΡΜΟΜΟΝΟΣΗ Η κατάλληλη μόνωση είναι βασική προϋπόθεση για την προστασία κάθε κτιρίου από το κρύο και τη ζέστη. Για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας μπορείτε να κλείσετε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη μην αερίζετε υπερβολικά κλείνετε τα εξώφυλλα (παντζούρια) και τις κουρτίνες τις κρύες νύχτες του χειμώνα, για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο

35 ΦΟΤΗΣΜΟΣ 1 Αφήνετε το φυσικό φως να περνάει από όσο δυνατόν περισσότερες πλευρές των χώρων. Έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη επάρκεια και καλύτερη κατανομή. Για την καλύτερη ρύθμιση του φυσικού φωτισμού, προτιμείστε κινητά στόρια, παρά κουρτίνες στα παράθυρα. Προτιμάτε τα ανοικτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού σας, καθώς κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο.

36 ΦΟΤΗΣΜΟΣ 2 Φροντίστε να μη μένουν αναμμένα τα φώτα σε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο. Προτιμήστε ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και πρόσθετο τοπικό φωτισμό στα σημεία όπου το χρειάζεστε. Χρησιμοποιείστε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μια κοινή λάμπα πυράκτωσης καταναλώνει ως και πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από ένα λαμπτήρα φθορισμού που προσφέρει τον ίδιο φωτισμό. Οι λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες, αλλά έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν τέσσερις φορές λιγότερο ρεύμα.

37 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Ενέργειας, μέχρι και το 2020 η παγκόσμια πρωτογενή ενέργεια θα καλύπτεται σε ποσοστό 90% από τα ορυκτά καύσιμα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Σύµφωνα µε την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίµατος (IPCC), οι εκποµπές αερίων θερµοκηπίου έχουν ήδη ανεβάσει τη θερµοκρασία κατά 0,6 βαθµούς παγκοσµίως. Εάν δεν ληφθούν µέτρα, θα σηµειωθεί αύξηση κατά 1,4 έως 5,8 βαθµούς έως τα τέλη του αιώνα. Όλες οι περιοχές του κόσµου - συµπεριλαµβανοµένης της Ε.Ε. - θα αντιµετωπίσουν σοβαρές συνέπειες, τόσο για τις οικονοµίες τους όσο και για τα οικοσυστήµατά τους. Έτσι πρέπει όλοι να σκεφτούμε το περιβάλλον και τις ίδιες μας τις ζωές και να προστατευτούμε.


Κατέβασμα ppt "ΣΑΒΒΑΣ ΓΑΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΟΥ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΑΓΚΟΥΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΟΚΛΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ ΣΚΕΥΟΣ ΚΑΖΩΝΗΣ ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΔΕΡΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google