Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΘΙΚΗ -Τεχνολογία Αντώνιος Χ. Μπουκουβάλας Καθηγητής Πόσο κοστίζει η ηθική; Τελικά, τον Αλ Καπόνε, παρότι είχε κάνει δεκάδες φόνους – τον συνέλαβαν για.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΘΙΚΗ -Τεχνολογία Αντώνιος Χ. Μπουκουβάλας Καθηγητής Πόσο κοστίζει η ηθική; Τελικά, τον Αλ Καπόνε, παρότι είχε κάνει δεκάδες φόνους – τον συνέλαβαν για."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΘΙΚΗ -Τεχνολογία Αντώνιος Χ. Μπουκουβάλας Καθηγητής Πόσο κοστίζει η ηθική; Τελικά, τον Αλ Καπόνε, παρότι είχε κάνει δεκάδες φόνους – τον συνέλαβαν για …φοροτεχνικούς λόγους Επιτρέπεται η λοταρία στην Ελλάδα?΄? Το ίδιο φαίνεται αναρωτήθηκε και ο … ΟΠΑΠ που έστειλε καταγγελία στην ΕΕΤΤ, η οποία με την σειρά της προχωρά σε έρευνα. Στην πραγματικότητα η καταγγελία του ΟΠΑΠ έχει να κάνει με … διαφυγόντα κέρδη, καθώς όσοι τζογάρουν στις εταιρείες, δεν τους μένουν χρήματα να τζογάρουν στο ΠΡΟ-ΠΟ(!). Συγκεκριμένα πρόκειται για κάθε είδους τυχερό ηλεκτρονικό παιχνίδι που διενήργησαν ή διενεργούν οι παραπάνω εταιρείες, καλώντας τους συνδρομητές τους να αποστείλουν σε σύντομο κωδικό γραπτό μήνυμα (SMS), το οποίο χρεώνεται σε τιμή πολλαπλάσια της κανονικής, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κλήρωση με συγκεκριμένο έπαθλο για τον εκάστοτε τυχερό.

2 Όταν ξεκίνησε η Vodafone τους sms τζόγους, έπιασε τις άλλες εταιρείες στα πράσσα (φαίνεται οτι τα περιθώρια κέρδους ήταν αστρονομικά). Οι άλλες εταιρείες σκέφθηκαν σοβαρά να κάνουν καταγγελίες – αλλά επικράτησε η γνώμη των πιό λογικών: Αφού το κάνουν αυτοί και κερδίζουν (και δεν τιμωρούνται) ας το κάνουμε και μεις. Σύντομα οι υπόλοιπες εταιρείες ακολουθούσαν το παράδειγμα του πρώτου, και όσο αφορά τα κέρδη, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα. Αν δηλαδή, μεταξύ μας, έχει γίνει αποδεκτό να γίνεται έρευνα για το ‘καλώς πράττειν’ μίας εταιρείας μόνο όταν θίγονται τα οικονομικά μεγέθη μίας άλλης, και όχι για το κοινωνικό σύνολο, θα βρεθούμε σε συνθήκες μονοπωλείου και τραστ να γίνονται οι παρανομίες τρόπος ζωής… Το θράσος των εταιρειών έφτασε σε τέτοιο βαθμό ωστε, για να μαζέψουνε πελάτες (κορόιδα), έστελναν μέχρι και 10 μηνύματα (απολύτως παράνομα) ημερησίως ανα χρήστη… Πόσο κοστίζει η ηθική;

3 Οι εταιρείες καλύπτουν το θέμα των “ρόλων” φροντίζοντας να εισπράξουν χωρίς να προσφέρουν χρησιμοποιώντας “τρύπες” του νομικού συστήματος – ή, ακόμα καλύτερα αδιαφορώντας παντελώς για αυτό, καθώς η χασούρα σε τυχόν πρόστιμο θα είναι πολύ μικρότερη απο το αναμενόμενο κέρδος, και φροντίζουν για το θέμα “στρατηγικής” καθώς εκτιμούν οτι καλύτερο απο το να βγάλουν τα μάτια τους σε δικαστικές κόντρες είναι το να συμπράξουν (το καλύτερο παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ, είναι η συνολική πολιτική των εταιρειών να ΜΗΝ πριμοδοτούν μετακινήσεις με φορητότητα αριθμού, ως “συμφωνία κυρίων”) και να παίξουν όλες μαζί το παιχνίδι των sms. Οπότε, σύμφωνα με το λογοπαίγνιο και παιχνίδια ρόλων έχουμε, και στρατηγικής.

4 ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-Ιδιομορφία της εποχής μας Στην εποχή μας ενώ η επιστήμη κινείται με μεγάλη ταχύτητα, η ηθική δεν μπορεί να την ακολουθήσει. Ζητούμενο παραμένει το πώς μπορεί να γεφυρωθεί η ασυμφωνία, που υπάρχει μεταξύ της προόδου της κοινωνίας και των σταθερών κανόνων της ηθικής". "Στο παρελθόν υπήρχε πάντα ένα σημείο αναφοράς είτε αυτό ήταν ο Θεός είτε η ηθική, που καθόριζε τα κριτήρια μέσα απο τα οποία θα μπορούσε να κρίνει κανείς την συμπεριφορά του ανθρώπου. Ωστόσο, από τα τέλη του 19ου αιώνα, όπου ο Νίτσε διατύπωσε την φράση: "Ο Θεός πέθανε", η ζωή μας μπήκε σε έναν άλλο ρυθμό. Άρχισε να αμφισβητείται ο Θεός και οι κώδικες ηθικής συμπεριφοράς. Αυτή η αμφισβήτηση εντείνεται με την μεγάλη πρόοδο που σημειώνει η επιστήμη και κυρίως η τεχνολογία. Έτσι, ενω η επιστήμη κινείται με μεγάλη ταχύτητα η ηθική δεν μπορεί να την ακολουθήσει"

5 Πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την ηθική και παραμένουν ακόμη άλυτα, όπως: το ζητημα της παρένθετης μητρότητας, αν το παιδί που γεννιέται ανήκει στην φυσική ή στην παρένθετη μητέρα, το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων, που δίνουν ζωή σε συνανθρώπους μας αλλά παρόλα αυτά δημιουργούν μεγάλα προβλήματα όπως η εμπορία των μοσχευμάτων. "Δημιουργούνται τεράστια θέματα τα οποία η ηθική του παρελθόντος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει" ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-Ιδιομορφία της εποχής μας

6 Ζητούμενο παραμένει πώς μπορεί να γεφυρωθεί αυτή η ασυμφωνία, η ασυμμετρία που υπάρχει μεταξύ της προόδου της κοινωνίας μας ως αποτέλεσμα της μεγάλης ανάπτυξης της επιστήμης και των σταθερών κανόνων της ηθικής. "Η κοινωνία σήμερα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ορισμένα στερεότυπα του παρελθόντος. Το κύριο χαρακτηριστικό της όμως είναι πως φαίνεται να είναι διασπασμένη σε πολλά κομμάτια με μάρτυρες όλους εμάς. Διότι η επικοινωνία που μας επιτρέπει να έχουμε με όλο τον κόσμο η τεχνολογία και το Διαδίκτυο, μας κάνει να συνηδητοποιούμε το πόσο διασπασμένοι είμαστε.

7 Αρκεί να θυμηθούμε ως παράδειγμα την περίπτωση του Michael Jackson ενός ειδώλου που δημιούργησε η εποχή μας. 'Ενα είδωλο που πρέπει να ανήκει σε όλους και τελικά δεν ανήκει σε κανέναν. Ο Michael Jackson είναι μαύρος, μπορεί όμως να είναι και άσπρος, είναι άνδρας, μπορεί να είναι και γυναίκα. Τελικά είδαμε ποια αποτελέσματα είχε στην ζωή του και πως κατέληξε. Επομένως αυτό το οποίο επιβάλλεται είναι να βρούμε κάποιους άξονες που θα μπορούσε ο άνθρωπος σήμερα να κινηθεί μέσα σε αυτο το πέλαγος των ηθικών κωδικών και των συμπεριφορών που μας κατακλύζουν. Αυτό είναι ένα θέμα που ψάχνουμε ακόμη" ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-Ιδιομορφία της εποχής μας

8

9

10

11

12

13

14

15


Κατέβασμα ppt "ΗΘΙΚΗ -Τεχνολογία Αντώνιος Χ. Μπουκουβάλας Καθηγητής Πόσο κοστίζει η ηθική; Τελικά, τον Αλ Καπόνε, παρότι είχε κάνει δεκάδες φόνους – τον συνέλαβαν για."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google