Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παραδοσιακοί Χοροί. Περιεχόμενα Εισαγωγικά Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί (καλαματιανός,τσάμικος,μπάλος)Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί (καλαματιανός,τσάμικος,μπάλος)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παραδοσιακοί Χοροί. Περιεχόμενα Εισαγωγικά Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί (καλαματιανός,τσάμικος,μπάλος)Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί (καλαματιανός,τσάμικος,μπάλος)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παραδοσιακοί Χοροί

2 Περιεχόμενα Εισαγωγικά Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί (καλαματιανός,τσάμικος,μπάλος)Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί (καλαματιανός,τσάμικος,μπάλος) Φωτογραφικό υλικό από ελληνικούς χορούς Χοροί απ’όλο τον κόσμο (οριεντάλ, tarantella,φλαμέγκο,μπαλέτο)Χοροί απ’όλο τον κόσμο (οριεντάλ, tarantella,φλαμέγκο,μπαλέτο) Φωτογραφικό υλικό από ξένους χορούς Επίλογος - Ανακεφαλαίωση

3 Εισαγωγή Ο χορός από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα αποτελεί μία από τις βασικότερες μορφές τέχνης και έκφρασης. Επίσης, ως άσκηση βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης. Ως παράδοση θα ορίζαμε την μεταβίβαση από τη μία γενιά στην άλλη δοξασιών,ιδεών,τρόπων δράσης,συμπεριφοράς και πνευματικών μνημείων.

4 Εισαγωγή Συσχέτιση παράδοσης-χορού Στα παλαιότερα χρόνια που οι άνθρωποι δεν είχαν μπει στους ρυθμούς που υπαγορεύει η τεχνολογία, ο χρόνος επέτρεπε την κάθε είδους εκδήλωση και γιορτή. Στις περιστάσεις αυτές έβρισκαν χώρο να αναπαριστούν και να εκδηλώνουν τα εθνικά, παραδοσιακά τους φρονήματα μέσω κάθε μορφής τέχνης. Αυτές οι εκδηλώσεις συνέβαλαν ταυτόχρονα και στη διατήρηση των παραδοσιακών χορών.

5 Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί Οι ελληνικοί χοροί είναι ευρέως γνωστοί σε όλο τον κόσμο. Οι Έλληνες όπως και κάθε λαός μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς καταφέρνουν να διατηρήσουν τη πολιτιστική τους ταυτότητα. Ενδεικτικοί ελληνικοί χοροί είναι οι παρακάτω :

6 Καλαματιανός Τσάμικος Μπάλος Συρτάκι

7 Ανάλυση Ελληνικών χορών Ο Καλαματιανός είναι ένας χορός που έχει τις ρίζες του από την αρχαιότητα. Τον 19 ο αιώνα ονομαζόταν Συρτός O Πελοποννήσιος και στη συνέχεια πήρε το όνομά από την πόλη Καλαμάτα. Χαρακτηριστικά τραγούδια είναι τα «Μήλο μου κόκκινο» και «Μαντήλι Καλαματιανό». Ο Τσάμικος παλαιότερα χορευόταν μόνο από άνδρες ενώ τώρα μπορούν να πάρουν μέρος και γυναίκες. προέρχεται από τη λέξη τσάμης, που σημαίνει "ψηλός", και αναφέρεται μεταφορικά στο λεβέντικο ανάστημα που κατά παράδοση διαθέτουν οι χορευτές, αφού "τσάμι" λέγεται το έλατο ή πεύκο σε ορισμένες περιοχές.Κατά άλλη εκδοχή η ονομασία προέρχεται από την Τσαμουριά περιοχή της Θεσπρωτίας στην Ήπειρο. Ονομάζεται και Κλέφτικος καθώς χορευόταν από τους κλέφτες την εποχή της Τουρκοκρατίας.

8 Ανάλυση Ελληνικών χορών Ο Μπάλος είναι ένας χορός ελληνικής καταγωγής κι ένας από τους πιο γνωστούς ελληνικούς λαϊκούς νησιώτικους χορούς στην Ελλάδα. Η μελωδία του μπάλου είναι γενικά χαρούμενη και λυρική. Αυτό ο χορός χορεύεται συνήθως από ζευγάρια. Το Συρτάκι είναι δημοφιλής ελληνικός χορός.Κύριο χαρακτηριστικό του χορού αυτού και της μουσικής του είναι η επιτάχυνση στο ρυθμό.Το όνομα συρτάκι προέρχεται από τη λέξη συρτός,ένα κοινό όνομα για μια ομάδα παραδοσιακών ελληνικών χορών στους οποίους οι χορευτές «σέρνουν» τα πόδια τους σε αντίθεση με τους πηδηχτούς χορούς.

9 Φωτογραφικό υλικό από τους παραπάνω χορούς

10

11 Παγκόσμιοι Χοροί Εκτός από τους ελληνικούς θα παραθέσουμε σ’ αυτό το σημείο και ορισμένους παγκόσμιους χορούς που είναι ιδιαίτερα γνωστοί.

12 Οι πιο δημοφιλείς είναι οι εξής : Οριεντάλ Tarantella Φλαμέγκο Μπαλέτο

13 Ανάλυση Ξένων χορών Ο χορός οριεντάλ (ή χορός της κοιλιάς όπως είναι γνωστός) είναι ο σημερινός αποκαλούμενος χορός της ανατολής. Παρότι φαινομενικά ο χορός της κοιλιάς είναι αρκετά ελεύθερος, στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Είναι καθαρά γυναικείος χορός ο οποίος ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και εξαπλώθηκε αργότερα στη Μέση Ανατολή. Η Ταραντέλλα είναι παραδοσιακός χορός της κάτω Ιταλίας. Ξεκινά από τα χρόνια του Μεσαίωνα και το όνομά του προέρχεται από την πόλη του Τάραντα, αλλά και από την αράχνη ταραντούλα. Το 16 ο με 17 ο αιώνα πίστευαν ότι το να χορεύουν στους τρελούς ρυθμούς της Ταραντέλλα θα τους βοηθούσε να αντιμετωπίσουν τον «ταραντισμό», μια ασθένεια που πρεοερχόταν από το τσίμπημα της ταραντούλας.

14 Ανάλυση Ξένων χορών Το φλαμέγκο είναι ένας ισπανικός όρος που αφορά ένα είδος μουσικής και χορού, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τον 19 ο αιώνα. Το φλαμέγκο ενσωματώνει μια σύνθετη μουσική και πολιτισμική παράδοση. Προήλθε αρχικά από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, στην συνέχεια όμως εξελίχθηκε σε χαρακτηριστικό κομμάτι του πολιτισμού ολόκληρης της Ισπανίας. Τέλος, χαρακτηριστικό στοιχείο του χορού αυτού αποτελούν τα ‘ειδικά’ παπούτσια που χρησιμοποιούνται για να δώσουν τον ρυθμό. Το μπαλέτο (ή μπαλλέτο, αλλά και κλασσικός χορός) είναι είδος χορού, με καταγωγή από την Ιταλία του 15ου αιώνα, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στη σκηνική του μορφή, κυρίως στη Γαλλία και τη Ρωσία. Η μουσική συνοδεία είναι κατά κύριο λόγο από το ρεπερτόριο της κλασσικής μουσικής, ενώ πολλοί συνθέτες έχουν γράψει μουσική ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό. Το μπαλέτο διδάσκεται σε σχολές ανά τον κόσμο, σε καθεμία από τις οποίες εναποτίθενται στοιχεία του πολιτισμού και της ιδιοσυγκρασίας του κάθε λαού.

15 Φωτογραφικό υλικό από τους παραπάνω χορούς

16

17 Επίλογος- Ανακεφαλαίωση Μέσα από την συγκεκριμένη παρουσίαση, αντλήσαμε πληροφορίες για την προέλευση και την αιτία ύπαρξης τόσο των ελληνικών παραδοσιακών χορών, όσο και των παγκόσμιων. Πληροφορηθήκαμε –μέσω αυτής της διαδικασίας- για τα ήθη και τα έθιμα κάποιων λαών. Τέλος, σημαντική ήταν η συμβολή του φωτογραφικού υλικού για την κατανόηση του θέματος.


Κατέβασμα ppt "Παραδοσιακοί Χοροί. Περιεχόμενα Εισαγωγικά Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί (καλαματιανός,τσάμικος,μπάλος)Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί (καλαματιανός,τσάμικος,μπάλος)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google