Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ζώα της άγριας φύσης. ● Παρότι δεν βλέπουμε γύρω μας ζώα και φυτά της άγριας φύσης,αυτό δε σημαίνει ότι δεν μας αφορά η προστασία τους. ● Η εξαφάνιση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ζώα της άγριας φύσης. ● Παρότι δεν βλέπουμε γύρω μας ζώα και φυτά της άγριας φύσης,αυτό δε σημαίνει ότι δεν μας αφορά η προστασία τους. ● Η εξαφάνιση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ζώα της άγριας φύσης

2 ● Παρότι δεν βλέπουμε γύρω μας ζώα και φυτά της άγριας φύσης,αυτό δε σημαίνει ότι δεν μας αφορά η προστασία τους. ● Η εξαφάνιση τους επηρεάζει και τον άνθρωπο αφού σταδιακά θα εξαφανιστούν και άλλα ζώα και φυτά μέσω της τροφικής αλυσίδας (Θυμάσαι;).

3 Κάποια ζώα της άγριας φύσης που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.Τα έχεις ξανακούσει ή ξαναδεί;

4 Ελάφι

5 ● Το ελάφι εξαπλώνεται σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, τις περισσότερες οροσειρές της κεντρικής Ασίας, την Σιβηρία, την Άπω Ανατολή και τη βόρεια Αμερική. ● Το χειμώνα προτιμά τα δάση, ενώ το καλοκαίρι επιλέγει να κινηθεί σε μεγαλύτερο υψόμετρο όπου η τροφή αφθονεί. ● Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η Άρτεμις το έθεσε υπό την προστασία της από θαυμασμό για τον ελεύθερο κι ατίθασο χαρακτήρα του. ● Στην Ελλάδα παλιότερα ευημερούσε σε όλη την επικράτεια. Δυστυχώς όμως σήμερα, εντοπίζεται μόνο στην Πάρνηθα και σε περιορισμένους πληθυσμούς στην Ροδόπη και την Ήπειρο.

6 Ελάφι ● Ο πληθυσμός του Κόκκινου Ελαφιού έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό (περίπου 600 άτομα) ώστε το είδος να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και να χαρακτηρίζεται ως Κρισίμως Κινδυνεύον σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

7 Τσακάλι

8 ● Ανήκει στην κατηγορία των κυνοειδών και συναντάται στην Ευρώπη (κυρίως στα Βαλκάνια), στην Ασία και στην Αφρική. ● Είναι μεσαίου μεγέθους θηλαστικό που, παρά την κακή του φήμη, καλύπτει το μισό της δίαιτας του με φυτά και φρούτα. Το υπόλοιπο μισό αποτελείται από ψοφίμια και μικρά ζώα όπως αμφίβια, ψάρια, σαλιγκάρια, ποντίκια, κουνέλια, έντομα, πουλιά αλλά κι αιγοπρόβατα. ● Το τσακάλι αναφέρεται τόσο στην ελληνική μυθολογία όσο και στην Αρχαία Αίγυπτο όπου είχε σπουδαίο ρόλο!

9 Τσακάλι ● Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός των τσακαλιών δεν ξεπερνά τα 1.500 άτομα. ● Αυτά περιορίζονται σε απομονωμένους πληθυσμούς στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τη Χαλκιδική, την παραλιακή ζώνη της Φωκίδας, την Πελοπόννησο, τη Σάμο, και με μικρές ομάδες στην Κερκίνη και στον Αξιό. ● Το τσακάλι κυνηγήθηκε έντονα την περίοδο 1974 – 1980 οπότε και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σκοτώθηκαν πάνω από 7.000 άτομα.

10 Αρκούδα

11 Καφέ Αρκούδα ● Η καφέ αρκούδα κατέχει την ευρύτερη κατανομή παγκοσμίως από όλα τα άλλα είδη αρκούδας. Σήμερα όμως, κατοικεί μόνο στη βορειοδυτική βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ασίας. ● Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 350 - 400 περίπου άτομα. Ζουν σε δύο ανεξάρτητους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν επικοινωνούν γεωγραφικά μεταξύ τους. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζει στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου ενώ ο άλλος στην οροσειρά της Ροδόπης.

12 Πολική Αρκούδα ● Οι πολικές αρκούδες ζουν στην Αρκτική (στο Βόρειο Πόλο),στην Αλάσκα, στον Καναδά, στη Ρωσία, στη Γροιλανδία και τη Νορβηγία. ● Τρέφεται κυρίως με φώκιες και με τα υπόλοιπα ζώα αλλά και ψάρια των πόλων. ● Εξαιτίας της έντονης χρήσης ορυκτών καυσίμων, ο πάγος λιώνει και στο κοντινό μέλλον η Αρκτική κινδυνεύει να μείνει χωρίς πάγο και οι πολικές αρκούδες χωρίς καταφύγιο. Το Μάιο του 2008, η αμερικανική κυβέρνηση πρόσθεσε την πολική αρκούδα στον κατάλογο με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

13 Λύκος

14 ● Σύμβολο δύναμης κι ελευθερίας, κομμάτι ιστοριών εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αλήθεια είναι πώς ο «κακός λύκος» χρειάζεται πολύ περισσότερη προστασία από ότι εμείς. Κάποτε ήταν το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στον πλανήτη, καλύπτοντας σχεδόν όλο το βόρειο ημισφαίριο. ● Σήμερα, εξαιτίας της συστηματικής του εξόντωσης συναντάται σε μικρούς πληθυσμούς στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στις σκανδιναβικές χώρες και στα ανατολικά της Ευρώπης. Πρόσφατα επανεμφανίστηκε στην Γαλλία, στην Ελβετία και στην Γερμανία.

15 Λύκος ● Στην Ελλάδα η εξάπλωσή του εκτείνεται σε όλο σχεδόν το ηπειρωτικό ανάγλυφο της χώρας, βόρεια της Βοιωτίας. ● Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 700 άτομα σε πολλές μικρές και απομονωμένες μεταξύ τους ομάδες, με εντονότερη παρουσία σε σημεία όπου υπάρχει νομαδική κτηνοτροφία ή όπου υφίστανται ακόμη μεγάλα ορεινά συγκροτήματα χωρίς έντονη ανθρώπινη παρουσία.

16 Χελώνα Καρέτα

17 ● Το πρώτο ταξίδι μιας Caretta caretta από την αμμουδιά όπου σκάει το αυγό της μέχρι την ακροθαλασσιά είναι και το σημαντικότερο της ζωής της. ● Με το σκάσιμο των αυγών τα μικρά χελωνάκια αναρριχώνται ομαδικά στην επιφάνεια της άμμου και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. ● Τα μικρά προσανατολίζονται από τον φωτεινότερο ορίζοντα που συναντούν.

18 Χελώνα Καρέτα ● Η πορεία τους στη ζωή ξεκινά με πολλούς εχθρούς όπως καβούρια, γλάρους, ψάρια, τρωκτικά αλλά και κινδύνους όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες και στη θάλασσα. Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί! ● Ιδιαίτερα σημαντική απειλή είναι και τα σκουπίδια στη θάλασσα. Ειδικότερα, οι πλαστικές σακούλες που υποβαθμίζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα, μοιάζουν με τσούχτρες και μπορούν να ξεγελάσουν τις χελώνες, οι οποίες και τις τρώνε και ως συνέπεια προκαλείται ο θάνατος τους.


Κατέβασμα ppt "Ζώα της άγριας φύσης. ● Παρότι δεν βλέπουμε γύρω μας ζώα και φυτά της άγριας φύσης,αυτό δε σημαίνει ότι δεν μας αφορά η προστασία τους. ● Η εξαφάνιση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google