Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρωτόκολλο TCP/IP Εργαστηριακή άσκηση 1 Ειδικά θέματα σε κινητά και ασύρματα δίκτυα Νερούτσος Αλέξανδρος ΑΜ:778.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρωτόκολλο TCP/IP Εργαστηριακή άσκηση 1 Ειδικά θέματα σε κινητά και ασύρματα δίκτυα Νερούτσος Αλέξανδρος ΑΜ:778."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρωτόκολλο TCP/IP Εργαστηριακή άσκηση 1 Ειδικά θέματα σε κινητά και ασύρματα δίκτυα Νερούτσος Αλέξανδρος ΑΜ:778

2 Το '"TCP/IP" (Transmission Control Protocol/Internet Protocol=Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης και πρωτόκολλο του Internet)' είναι μια συλλογή πρωτοκόλλων επικοινωνίας στα οποία βασίζεται το Διαδίκτυο αλλά και μεγάλο ποσοστό των εμπορικών δικτύων. Η ονομασία TCP/IP προέρχεται από τις συντομογραφίες των δυο κυριότερων πρωτοκόλλων που περιέχει το TCP ή Transmission Control Protocol (Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης) και το IP ή Internet Protocol (Πρωτόκολλο Διαδικτύου).

3 Αυτή η συλλογή πρωτοκόλλων, όπως και πολλές άλλες άλλωστε, είναι οργανωμένη σε στρώματα ή επίπεδα (layers). Το καθένα τους απαντά σε συγκεκριμένα προβλήματα μεταφοράς δεδομένων και παρέχει μια καθορισμένη υπηρεσία στα υψηλότερα στρώματα. Τα ανώτερα επίπεδα είναι πιο κοντά στη λογική του χρήστη και εξετάζουν πιο αφηρημένα δεδομένα, στηριζόμενα σε πρωτόκολλα χαμηλότερων στρωμάτων για να μεταφράσουν δεδομένα σε μορφές που μπορούν να διαβιβαστούν με φυσικά μέσα.

4 Σ αυτά τα δύο πρωτόκολλα βασίζεται το διαδίκτυο αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό των εμπορικών δικτύων και πιο συγκεκριμένα τα πρωτόκολλα αυτά χρησιμοποιούνται ως δίκτυα ευρείας περιοχής(WAN-World Wide Area Network) και είναι σε θέση να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά ακόμα και αν ένα μέρος του δικτύου δεν λειτουργεί για οποιδήποτε λόγο,όπως για παράδειγμα εξαιτίας ζημιών που έχουν προκληθεί.Επιπλέον το πρωτόκολλο TCP/IP χρησιμοποιεί διευθύνσεις οι οποίες είναι 32 bit και μπορούν να απλοποιηθούν σε τέσσερις των 8 bit.

5 Αντιστοίχιση Διευθύνσεων Για την σωστή αντιστοίχιση των διευθύνσεων IP θα πρέπει να υπάρχει στο δίκτυο μια βάση δεδομένων και για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποείται το πρωτόκολλο DHCP(Dynamic Host Configuration Protocoll) το οποίο υποστηρίζει τρείς μηχανισμούς αντιστοίχισης :1)Αυτόματη αντιστοίχιση(αντιστοίχιση μόνιμης διεύθυνσης),2)Δυναμική αντιστοίχιση(διεύθυνση με ημερομηνία λήξης) και 3)Χειροκίνητη αντιστοίχιση(ο διαχειριστής κανονίζει ό,τι καλύτερο).

6 Πρωτόκολλο ARP Το πρωτόκολλο ARP(Address Resolution Protocol),δηλαδή το πρωτόκολλο επίλυσης διευθύνσεων, χρησιμοποείται μόνο όταν χρειάζεται να βρεθεί μια διεύθυνση ενός επιπέδου συνδέσμου ή διεύθυνση υλικού ενός ξένου υπολογιστή με βάση μια διεύθυνση επικοινωνίας. Ωστόσο βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να συνδεθεί ένα πρωτόκολλο TCP/IP τοπικής περιοχής σε ένα άλλο ή ένα δίκτυο ευρείας περιοχής τότε χρησιμοποείται μια συσκευή ονομάζεται πύλη ή δρομολογητής.

7 Πρωτόκολλο DNS Τέλος, υπάρχει και το DNS(Domain Name System) πρωτόκολλο το οποίο είναι ένα σύστημα ονοματοδοσίας για δίκτυα υπολογιστών που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο IP και επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν ονόματα αντί για διευθύνσεις IP.

8 Σας ευχαριστω!


Κατέβασμα ppt "Πρωτόκολλο TCP/IP Εργαστηριακή άσκηση 1 Ειδικά θέματα σε κινητά και ασύρματα δίκτυα Νερούτσος Αλέξανδρος ΑΜ:778."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google