Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φυλές Βοοειδών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φυλές Βοοειδών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φυλές Βοοειδών

2 Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος
Η γνωριμία με τις σημαντικότερες γαλακτοπαραγωγές και κρεοπαραγωγές φυλές βοοειδών (προέλευση, διάδοση, εξέλιξη της φυλής και παραγωγικά χαρακτηριστικά)

3 Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Α επιδιώκεται η γνωριμία : – με τις γαλακτοπαραγωγές φυλές – με τις κρεοπαραγωγές φυλές βοοειδών Β ο μαθητής θα είναι σε θέση να γνωρίζει ότι:  Στα βοοειδή υπάρχουν 250 περίπου αναγνωρισμένες φυλές.

4  Στις γαλακτοπαραγωγές η μυϊκή κάλυψη του κορμού είναι μικρή,
ενώ οι μαστοί έχουν καλή διάπλαση και είναι πολύ αναπτυγμένοι (μετατρεπτικός ή αναπνευστικός τύπος ζώων).

5  Από τις κρεοπαραγωγές φυλές (εναποθετικός τύπος ζώου)
διακρίνονται οι πρώιμης ανάπτυξης και μικρού σωματικού μεγέθους αγγλοσαξονικές φυλές (Αberdeen Angus, Hereford) και οι όψιμης ανάπτυξης μεγαλόσωμες γαλλικές και ιταλικές φυλές

6 Γαλακτοπαραγωγικές φυλές
Χόλτστάιν (Holstein)

7 Οι αγελάδες Χολστάιν αναγνωρίζονται αμέσως από τον χρωματισμό τους που είναι κυρίως ασπρόμαυρος ενώ υπάρχουν και ζώα ασπροκόκκινα, τα οποία μπορούν να προκύψουν ως απόγονοι ασπρόμαυρων εξαιτίας της παρουσίας και στους δύο γονείς ενός υποτελούς γονιδίου που δίνει αυτόν τον χρωματισμό μόνο σε ομοζύγωτη κατάσταση.

8 Στην Ελλάδα ασπροκόκκινες αγελάδες εκτρέφονται μέσα σε αγέλες με ασπρόμαυρα ζώα ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν αγέλες με αποκλειστικά ασπροκόκκινα ζώα, όπου εκτιμώνται για τη μεγαλύτερη γενικά ανθεκτικότητά τους με θυσία όμως των υψηλών αποδόσεων

9 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, οι αγελάδες στη χώρα μας παράγουν κατά μέσον όρο χγρ. γάλακτος σε 305 ημέρες Η ηλικία πρώτου τοκετού είναι 27,6 μήνες (2,3) έτη, η ηλικία απομάκρυνσης 54,6 μήνες (4,6 έτη), ο αριθμός των γαλακτικών περιόδων μέχρι την απομάκρυνση 2,9 έτη, η διάρκεια της παραγωγικής ζωής 2,3 έτη.

10 Ζέρσευ (Jersey)

11 Το νησί Jersey, είναι ο τόπος καταγωγής της ομώνυμης φυλής βοοειδών

12 Κρεατοπαραγωγικές φυλές.
Σαρολέ (Charolais)

13 είναι αρκετά μυώδη, οι ταύροι φτάνουν μέχρι και τα 1
είναι αρκετά μυώδη, οι ταύροι φτάνουν μέχρι και τα κιλά και οι αγελάδες περίπου στα 900 κιλά. Πιο συγκεκριμένα το βάρος των ενήλικων ταύρων κυμαίνεται από 1000 έως 1400 κιλά, των ενήλικων αγελάδων από 700 έως 900 κιλά και το μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων από 135 έως 150 εκατοστά. Το τρίχωμά τους είναι σχεδόν πάντα άσπρο.

14 Λιμουζίν (Limousine)

15 Είναι αναγνωρίσιμα από το διακριτικό χρυσαφένιο και κόκκινο τρίχωμά τους. Φημίζονται για την μυική τους διάπλαση, την γρήγορη εκτροφή τους, την ευκολία στην διαχείριση και την εμπορευσιμότητα των νεαρών ζώων σε σχέση με άλλες ράτσες. Τα Limousin επιπλέον παράγουν τις πλέον άπαχες κοπές κρέατος που έχουν γίνει σημείο αναφοράς.

16 Το βάρος των ενήλικων ταύρων κυμαίνεται στα 1000 έως 1300 κιλά, των ενήλικων αγελάδων στα 650 έως 850 κιλά και το μέσο ύψος των ενήλικων αγελάδων από 135 έως 145 εκατοστά. Ο χρωματισμός τους είναι ανοικτός καστανός με ανοικτότερους δακτυλίους γύρω από τα μάτια και στο ακρορρίνιο.

17 Χέρεφορντ (Hereford)

18 Άνγκους (Angus)

19 Σόρτχορν (Shorthorn)

20 Φυλές μικτών αποδόσεων
Σβιτς (Schwyz)

21 Είναι ορεινή φυλή [1] μικτών αποδόσεων με κοιτίδα προέλευσης τις Ελβετικές Άλπεις, όπου αποτελεί το 45% του βόειου πληθυσμού. Εκτρέφεται με διάφορους τύπους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Χρησιμοποιήθηκε στη χώρα μας μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο για τη βελτίωση του εγχώριου ορεινού βόειου πληθυσμού στην αρχή με ταύρους σε φυσική οχεία

22 και στη συνέχεια με σπέρμα νωπό και αργότερα κατεψυγμένο με τεχνητή σπερματέγχυση. Τα αποτελέσματα είναι καλά ως προς τη βελτίωση της διάπλασης, αλλά μικρά ως προς τη γαλακτοπαραγωγή και τη μητρότητα των αγελάδων. Παράγουν κιλά γάλα. Αγελάδες 500 Kgr με ύψος ακρωμίου cm και ταύρων Kgr με ύψος cm.

23 Ζίμενταλ (Simmental)

24 Είναι μία ευπροσάρμοστη ράτσα
Είναι μία ευπροσάρμοστη ράτσα. Από τις παλαιότερες και πιο διαδεδομένες κατηγορίες βοοειδών του κόσμου. Το παραδοσιακό χρώμα των Simmental ποικίλει από "κόκκινο και άσπρο με βούλες", ή "χρυσό και άσπρο", αν και δεν υπάρχει σταθερός χρωματισμός αναφοράς. Το κεφάλι τους είναι λευκό.

25 Αυτόχθονες φυλές βοοειδών

26 Φυλή Συκιάς Είναι μέσου μεγέθους βοοειδή, με τα ενήλικα αρσενικά να φτάνουν τα 375 Kg και τα ενήλικα θηλυκά τα 280 Kg. Ενώ το ύψος του ακρωμίου τους φτάνει τα 123cm για τα αρσενικά της φυλής και τα 113cm για τα θηλυκά.

27

28 Φυλή Κατερίνης Είναι μέσου μεγέθους βοοειδή, με τα ενήλικα αρσενικά να φτάνουν τα 375 Kg και τα ενήλικα θηλυκά τα 280 Kg. Ενώ το ύψος του ακρωμίου τους φτάνει τα 123cm για τα αρσενικά της φυλής και τα 113cm για τα θηλυκά. Φέρουν λυροειδή κέρατα.

29

30 Βραχυκερατική φυλή Μικρόσωμο 210 κιλά το αρσενικό 190 κιλά το θηλυκό .
Μικρόσωμο 210 κιλά το αρσενικό 190 κιλά το θηλυκό . Ύψος ακρωμίου 115 εκ. το αρσενικό 106 εκ. το θηλυκό. Κέρατα λεπτά και βραχέα.

31


Κατέβασμα ppt "Φυλές Βοοειδών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google